Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában

Szuperliga számok és a pénz nyelvén

Van itt néznivaló. Milliók követik figyelemmel a Szuperliga mérkőzéseit

Fotó: Pinti Attila

Egyáltalán nem elhanyagolható pénzösszegek mozogtak a román labdarúgó-bajnokság klubcsapatainak háza táján a Szuperliga minap lezárult átigazolási időszakában, mely során az erdélyi együttesek is „kitettek magukért”. Bár a Szuperliga továbbra sem fér be Európa 20 legértékesebb bajnoksága közé, itthon egyre népszerűbb: az idei szezon minden bajnoki meccsébe legalább egymillióan belepillantottak.

Páva Adorján

2024. szeptember 16., 10:012024. szeptember 16., 10:01

Bármennyire is sokan és sokat ostorozzák a színvonal miatt, nőtt a román élvonalbeli futballbajnokság televíziós nézettsége. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) közlése szerint idén július-augusztusban összesen 6,3 millióan kapcsolódtak be a Szuperliga mérkőzéseinek közvetítéseibe, legkevesebb egy-egy perc erejéig legalább egymillió néző belepillantott valamennyi összecsapásba.

Szuperliga számok és a pénz nyelvén Galéria

Az eddigi legnézettebb Szuperliga-találkozó az FCSB-UTA összecsapás volt (2-0)

Fotó: Facebook/UTA Arad

Szuperliga a televíziós nézettség tükrében

Mindez a bonyolult statisztikai számítások szerint 2,49-es átlagos nézettségi pontszámot (rating point) jelent országos szinten, minden idősávot figyelembe véve, szemben a 2023 július-augusztusában jegyzett 2,45-höz képest. A legutóbbi, 9. forduló előtt

a legnézettebb bajnoki meccs idén eddig az FCSB–Aradi UTA találkozó volt:

4,5 nézettségi pontszámot (rating point) ért el országos szinten. A Rapid–Dinamo bukaresti derbi 4,4, az FCSB-Kolozsvári U és Craiovai U–Rapid meccsek pedig 4,2-vel követik. A top 10-ben hatszor érdekelt George Becali bajnok FCSB-je, mely továbbra is a legnépszerűbb csapat, viszont eddigi nézettsége 20 százalékkal visszaesett tavalyhoz képest: 5 pontról 4-re esett vissza.

Az erdélyi csapatok közül az idei átlagos nézettség szempontjából a Kolozsvári CFR a negyedik (2,9-es pontszám), a Kolozsvári U a hatodik (2,5), az Aradi UTA a kilencedik (2,3), a Nagyszebeni Hermannstadt a tizedik (2,2), a Sepsi OSK pedig a 12. (2,1) a 16 csapatos mezőnyben.

Románia tekintetében a tévéközvetítési jogokat jelenleg az EAD nevű cég birtokolja, amely 2027-ig idényenként több mint 30 millió eurót fizet ezért a labdarúgóligának. Az összeg nagy része a kluboknál köt ki, amelyek minél jobb helyezést érnek el, annál nagyobb részt kapnak belőle: tehát jól fizet a minél jobb labdarúgás.

Az elmúlt idény végén a bajnok FCSB markát 2,64 millió euró ütötte, az ezüstérmes CFR 2,54, az ötödik Sepsi 2,1, a hetedik UTA 1,76, a kilencedik Hermannstadt 1,5, a tizedik Kolozsvári U 1,37 millió eurót kapott csak ebből a forrásból.

Szuperliga számok és a pénz nyelvén Galéria

A Szuperliga idei legnézettebb meccsei

Fotó: LPF

Pénzes átigazolások a Szuperligában

Már csak ezért is megéri, hogy a csapatok – melyek javarésze nem dúskál a pénzben – minél jobb helyezésre hajtsanak még az alsóházban is.

Közben a klubok természetesen játékoseladásokból is pénzt szereznek, a bajnoki címre hajtók pedig nemcsak adnak, hanem vesznek is.

A nyári átigazolási időszakban a legtöbb pénzt a Kolozsvári CFR szerezte ily módon: 10,36 millió euróra becsülik a befolyó összeget.

Az európai kupasorozatok főtáblájáról lemaradó, folyamatosan nagy adósságokkal „hírbe hozott” fellegvári együttest a Rapid követi 7 millió euróval, míg az FCSB csak Florinel Comanért csaknem 6 millió eurót kapott.

korábban írtuk

Váratlan húzás: leigazolta a CFR támadóját az FCSB
Váratlan húzás: leigazolta a CFR támadóját az FCSB

Nagy összegért cserébe eladta támadóját bajnoki riválisának a Kolozsvári CFR. A címvédő fővárosi klub kétmillió eurót fizetett ki Daniel Bîrligea játékjogáért. Az európai kupabúcsút követően még több játékos is távozhat a kolozsváriaktól.

Becali aranyérmes csapata – mely az Európa Liga főtáblás küzdelmeire készül – a vásárlók listáján már élen áll mintegy 4,65 millió eurós kiadással, a Rapid 4,3, a CFR 3 millió eurót költött.

Ha az adásvételi mérleget, a nyereséget nézzük, a Szuperliga első öt helyéből négyet erdélyi klub foglal el:

a CFR körülbelül 7,3 millió euró, a Sepsi 1,15 millió, az UTA 850 ezer, a Hermannstadt pedig 690 ezer eurós profittal zárta az átigazolási szezont (a Rapid 2,7 millió euróval második). Mínuszban csupán két csapat, a Dinamo (100 ezer) és Craiovai U (1,5 millió euró) zárt e tekintetben a Szuperligában. Amelynek 16 klubjából 11 pénzért értékesített játékost, négy pedig semmilyen pénzbeli mozgást nem mutatott, azaz ingyen engedett el vagy igazolt futballistát.

Szuperliga számok és a pénz nyelvén Galéria

A Szuperliga csapatainak nézettségi mutatói

Fotó: LPF

A Szuperliga értéke európai viszonylatban

Miközben szabadon igazolható játékosok továbbra is érkezhetnek a román bajnokságba, nagyjából kialakult a Szuperliga „kerete”, amelyet pénteken, még a hétvégén újraindult klubfocis nagyüzem előtt összesen 223,28 millió euró értékűre „taksált” a Transfermarkt mérvadó nemzetközi szakportál.

Bár az összeg egyáltalán nem elhanyagolható, a román élvonal e tekintetben Európa csupán 23. legdrágább pontvadászata.

A rangsort természetesen az angol Premier League vezeti 11,56 milliárd euróval, a második helyezett spanyol LaLiga „csak” feleannyit, 5,3 milliárdot, az olasz Serie A 4,9-et, a német Bundesliga pedig 4,38 milliárd eurót ér.

Visszatérve a „szintünkre”: a román bajnokságot a környező országok viadalai közül az ukrán (13. hely 393,2 millió euróval), a szerb (18., 256,86 millió) és a horvát (21., 232,32 millió) is megelőzi. Bár a bolgár bajnokság közvetlenül a román mögött áll, itt már nagyobb az értékbeli leszakadás, hiszen 175,44 millió eurósra becsülik. A magyar NB I 156,45 millió euróval a kontinens 26. pontvadászata a játékoskeretek összértéke alapján.

Szuperliga számok és a pénz nyelvén Galéria

Ciprian Deac (balra) és a CFR már elbúcsúzott az európai porondtól, marad a Szuperliga

Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907 CLUJ

A román bajnokság értéke szempontjából a klubcsapatok rangsorára kitérve természetesen a bajnok FCSB vezet 36,85 millió euróval, a második pedig jelenleg a Craiovai U 26,18 millióval, a Rapid 25,5 millió euróval a harmadik legértékesebb.

A „csupán” 15,73 millió euróval negyedik CFR-t szorosan követi a Sepsi OSK 15,08 millió euróval a Transfermarkt péntek délutáni adatai szerint.

A további erdélyi csapatok közül a Kolozsvári U 12,95 milliót (6. hely), a Hermannstadt 10,55 (8.), az UTA pedig 7,88 millió eurót (14.) ér játékoskerete alapján.

korábban írtuk

Bernd Storcknak is mennie kell a Sepsi OSK-tól
Bernd Storcknak is mennie kell a Sepsi OSK-tól

A Sepsi OSK vezetése közös megegyezéssel szerződést bontott Bernd Storck vezetőedzővel – közölte csütörtökön Facebook-oldalán a román labdarúgó-élvonalban szereplő székelyföldi klub.

korábban írtuk

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától
Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától

Minden szezon elején az a célkitűzése az aradi UTA labdarúgócsapatának, hogy kicsit jobban szerepeljen, mint az előző idényben, ennek megfelelően Mészár Sándor, a klub tulajdonos-elnöke szerint a bajnoki cím még messze van.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 15., vasárnap

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában

Hatalmas sikert könyvelhetett el a Nagyváradi VSK a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében: a torna vasárnapi zárónapján legyőzte az olasz Bresciát, megnyerte csoportját, ezzel 11 év elteltével feljutott a legrangosabb klubtorna főtáblájára.

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma–1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók.

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán
2024. szeptember 14., szombat

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt

Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását.

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt
2024. szeptember 13., péntek

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi

A világ minden tájáról érkező élvonalbeli játékosok küzdenek a címért az INTARO Trophy nemzetközi férfi tenisztorna első kiadásán.

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi
2024. szeptember 10., kedd

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában kedden, a Nemzetek Ligája A divíziójának második fordulós mérkőzésén.

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen
2024. szeptember 09., hétfő

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA

Az Aradi UTA labdarúgócsapata leigazolta Zsóri Dánielt, aki 2019-ben elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Puskás-díját.

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA
2024. szeptember 08., vasárnap

Magyarország 15, Románia 2 éremmel zárta a paralimpiát

Véget ért a párizsi paralimpia, melyen a magyar sportolók összesen 15, a románok 2 érmet szereztek.

Magyarország 15, Románia 2 éremmel zárta a paralimpiát
2024. szeptember 08., vasárnap

„Szégyellnünk kell magunkat”. Rendkívül kritikusan értékelt a súlyos vereség után Marco Rossi

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a németektől elszenvedett szombati 5-0-s vereség során a csapat az első félidőben elfogadható teljesítményt nyújtott, a másodikban viszont „eltűnt a pályáról”.

„Szégyellnünk kell magunkat”. Rendkívül kritikusan értékelt a súlyos vereség után Marco Rossi
2024. szeptember 07., szombat

Szétcincálták a németek a magyar válogatottat a Nemzetek Ligája-összecsapáson

Csúnya vereségbe futott bele Magyarország labdarúgó-válogatottja a német együttes ellen a Düsseldorfban szombat este játszott Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Szétcincálták a németek a magyar válogatottat a Nemzetek Ligája-összecsapáson
2024. szeptember 07., szombat

Megvan Románia második érme a párizsi paralimpián: Camelia Ciripan asztaliteniszező bronzot nyert

Bronzérmet nyert Camelia Ciripan a párizsi paralimpia női egyéni asztalitenisz-versenyében (WS6).

Megvan Románia második érme a párizsi paralimpián: Camelia Ciripan asztaliteniszező bronzot nyert