EURO 2016 – Nyitva van az Eb-aranykapu

EURO 2016 – Nyitva van az Eb-aranykapu

Romániától a csoportkörből való továbbjutást, Magyarországtól pedig a tisztes helytállást várják el a pénteken kezdődő franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2016. június 10., 09:012016. június 10., 09:01

2016. június 10., 09:192016. június 10., 09:19

Előbbi az A csoportban épp a házigazdák ellen kezd, hogy utána Svájc és Albánia legjobbjai ellen lépjen pályára, míg a német Bernd Storck szövetségi kapitány irányította piros-fehér-zöldek az F csoportban Ausztria, Izland és Portugália válogatottjaival játszanak.

Elnézve a kvartetteket, talán jogos az együttesek bizakodása, ugyanakkor Anghel Iordănescu szövetségi kapitány legénységére pluszteher nehezedik a hazai sportsajtó és a sikeréhes szurkolók folyamatos bírálatai miatt. Persze a magyar drukkerek is hajlamosak történelmük legendáihoz méregetni az éppen aktuális kerettagokat, de tekintettel arra, hogy 44 évvel ezelőtt játszottak utoljára Európa-bajnokságon, nagyobb türelemmel viseltetnek kedvenceik iránt.

Elvárások terhe alatt

Ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt hét kontinensviadal házigazdája nem tudott Eb-címet szerezni, akkor Románia szempontjából mindenképp kedvező, hogy most épp Franciaországgal van azonos csoportban. Csakhogy épp a gallok voltak azok, akik utoljára házigazdaként nyerni tudtak, nem mellesleg nem egyszer borsot törtek már a piros-sárga-kékek orra alá. Az „aranygenerációt\" erősítő Miodrag Belodedici sem örült a sorsolásnak, ő például szívesebben látta volna a válogatottat Angliával azonos kvartettben.

De nem így történt, ezért Anghel Iordănescu szövetségi kapitánynak fel kellett készülnie a két juventusos, Paul Pogba és Patrice Evra, az Atlético Madridot erősítő Antoine Griezmann és az Arsenalnál edződött Olivier Giroud fémjelezte ellenfélre, de Kingsley Coman (Bayern München) sem az a játékos, akinek az ellenfél védői örülni szoktak. Szövetségi kapitányuk, Didier Deschamps – aki klubcsapatoknál már bizonyított szakvezetőként – vélhetően nem érzi majd meg a visszavonult Franck Ribéry és a „botrányhős\" Karim Benzema hiányát, támadásban hatékonynak ígérkező keretében legfennebb a védősor mutathat megingást.

A csoportelsőségre – és amúgy a végső győzelemre – abszolút favoritnak számító franciák mellett így a négyesből való továbbjutást célzó Romániának a második hely megszerzésére lehet reális esélye. A honosított albánokra alapozó Svájc „ingoványossá\" vált védelme és esetenként ötlettelen építkezései ellenére azonban nem számít könnyű prédának. Elég, ha csak az ex-bayernes Xherdan Shaqiri (Stoke City), Stephan Lichsteiner (Juventus) vagy a Dárdai Pál által edzett Valentin Stocker (Hertha) nevét említjük ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, mennyivel erősebb bajnoksághoz szokott futballistákra számíthat Vladimir Petkovic szövetségi kapitány. Svájc egyébként eddig három Eb-n vett részt (1996, 2004, 2008), a csoportból soha sem sikerült továbbjutnia, de például az 1994-es világbajnokságon épp Romániát győzték le 4-1-re, és akkor szintén Iordănescu volt a kapitány.

A dolgos svájciak albánjai után még maga Albánia is okozhat meglepetést ebben a csoportban. A Xhaka-testvérek egyébként ellentételes oldalon állnak majd: Granit Svájcot, Taulant pedig szülőhazája csapatát erősíti. A válogatott történetében most először kvalifikált ugyan Európa-bajnokságra, de az olasz Gianni De Biasi szövetségi kapitány által jól megszervezett masszív védelme és a „céltalanságukból\" adódó nyugalmuk rejt némi veszélyeket.

Különösen Romániának, amelyet a selejtezőből szintén a védelme juttatta tovább. Bár az idei barátságos meccseken debütáló fiatal steauás, Nicușor Stanciu sorra lőtte a gólokat, a nagy egyéniségek most hiányoznak a piros-sárga-kékek keretéből. Ezt tartja sajnálatosnak Bölöni László korábbi román válogatott játékos és szövetségi kapitány is. Rámutatott, hogy bár jók a kontinensviadalra elutazott focisták, de eddig egyikük teljesítménye sem különlegesen kirívó. Az viszont tény, hogy védelemben a veterán Răzvan Raț, a csapatkapitányi karszalagot viselő Vlad Chiricheș és Cristian Săpunaru tapasztalata sokat segíthet, miközben előretolt ékként Claudiu Keserűnek és Florin Andonénak van nemzetközi jártassága, de nagy az elvárás az Astra-gólvágó Denis Alibeckel szemben is.

Fő a tapasztalatszerzés

Magyarország az esélytelennek elkönyveltek nyugalmából kovácsolhat magának előnyt ahhoz, hogy meglepetést produkáljon. Az aranylabdás Cristiano Ronaldo és társaival szemben ugyan történelmi bravúrnak számítana a siker, de Ausztria és különösen Izland ellen azért nem kizárt, hogy egy-egy szerencsés ellentámadás vagy pontrúgás pontot, pontokat ér majd. A szakemberek különben Portugáliától azt várják, hogy a hagyományos 4-3-3-as felállásról 4-4-2-re vált, a Real Madrid BL-győztes csatára mellett pedig Nani szerepel majd a támadósorban. A keretét fiatal és rutinos futballisták egészséges keveréke alkotja. Előbbiek között Renato Sanchest említhetjük, míg utóbbiak sorában többek között Bruno Alvest – akinek a bátyja, Geraldo Alves a román bajnok Giurgiui Astrát erősíti – szerepel. A rövid kispaddal rendelkező, de védelemben jól szervezett Izland ereje csapatkapitányában, Aaron Gunnarsonban rejlik, de Gylfi Sigurdsson is jó formában van.

Magyarország története során tíz alkalommal játszott a válogatottjukkal, ezek közül hétszer nyerni tudott. Pozitív a mérlege Ausztriával szemben is, hiszen 66 győzelem mellett 30 döntetlent és 40 vereséget jegyez – ám a szomszédok keretében azért találhatóak olyan játékosok, mint például Marko Arnautovic (Stoke) és David Alaba (Bayern München), ezért nem véletlenül tartják őket esélyesebbnek. A „sógorok\" mezét viseli egyébként egy 32 éves magyar védő is: a szombathelyi születésű, ott 14 éves koráig a Haladásban nevelkedett Garics György 41-szeres osztrák válogatottként lép majd pályára.

A magyaroktól – akik közül Nagy Ádám lehet a kiugró egyéniség – nem várnak sok gólt a szakemberek, mint ahogyan a fogadóirodák oddszai sem favorizálják Bernd Storck szövetségi kapitány legénységét. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke viszont ötven százalék továbbjutási esélyt mégis megszavazott sajátjainak. A Nemzeti Sportnak adott interjújában ugyanakkor azt is hangsúlyozta: „Fontos minden gól vagy megszerzett Eb-pont, de magamban azt a kérdést is feltettem már, hogy ha az ősszel kezdődő újabb selejtezősorozat után világbajnoki kijutást ünnepelhetünk, míg most nyáron, az Európa-bajnokságon meccset sem nyerünk, elégedettek lehetnénk-e. A válaszom úgy szól, hogy igen. Ha a franciaországi torna még »csak« a tapasztalatszerzést szolgálja, és a csapat, a szakmai stáb szerez annyi muníciót , hogy a vb-selejtezőkön sikeres legyen, nekünk most még nem kell a pontokat számolgatni.\"

Többesélyes viadal

Amennyiben a fogadóirodák és a tanulmányok következtetéseire hagyatkozunk, akkor Franciaország és Németország nagy favoritként indul az aranyérem megünneplése felé, de a mezőny bővülésével megjelent „sötét lovak\" és a tradicionális élcsapatok mégis garantálják a torna többesélyességét.

A B csoportban most kilencedik Európa-bajnokságán szereplő Angliának épp a kontinensbajnoki cím hiányzik a gyűjteményéből. Roy Hodgson szövetségi kapitány irányítása alatt a legutóbbi seregszemlén a negyeddöntőig jutottak, majd a két évvel ezelőtti világbajnokságon a csoportkörben vérzetek el. A selejtezőt viszont „csonk nélkül\" hozták, a sok lelkes és fiatal tehetségre épülő keretében pedig ott van a Leicesterrel bajnok Jamie Vardy, a Tottenham támadója, Harry Kane, na meg persze a veterán Wayne Rooney (Manchester United) is, de számíthat Gary Cahill (Chelsea) és Daniel Sturridge (Liverpool) tapasztalatára is abban, hogy most áttörést érjenek el. Az valószínűsíthető, hogy a történelmi kvalifikációt jegyző Wales – amelynek legnagyobb neve Gareth Bale (Real Madrid) – és Szlovákia, valamint a viszontagságos selejtezősorozatot vívva kijutó Oroszország alkotta négyesből továbbjutnak majd.

Akárcsak a C csoport favoritja, a világbajnok Németország, amely épp Magyarország ellen főpróbázott 2-0-s győzelemmel múlt szombaton. A Nationalelf precíz és gyors támadó játékának egy, az utóbbi hetekben gólzáporos barátságos meccseket nyerő Ukrajna, a Kyle Laffertyvel felálló, masszív védelméről megismert Észak-Írország és Robert Lewandowski Lengyelországa próbál majd ellenállni.

A D csoportban az elmúlt két Európa-bajnokságot megnyerő Spanyolország – Románia tavaszi gyakorlópartnere (0-0) – keretéből most sem hiányoznak a nagy nevek. A „hálóőrségről” már nem csak a Porto-kapus Iker Casillasnak kell gondoskodnia: várhatóan a Manchester United hálóját őrző David de Gea lesz benne Vicente del Bosque szövetségi kapitány kezdő tizenegyében. A hátvédsorban Juanfran (Atlético Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid) és Jordi Alba (Barcelona) triójára lehet számítani, míg a labdabirtoklásról Andres Iniesta (Barcelona), Sergio Busquets (Barcelona), Thiago (Bayern München) és David Silva (Manchester City) gondoskodik. A gólt a Juventus csatárától, Alvaro Moratától lehet majd várni, aki mögött a Celta Vigo támadója, Nolito is jó formát mutatott az elmúlt szezonban.

Ilyen körülmények között a címvédő a csoportelsőség várományosa, különösen úgy, hogy az immár sorozatban hatodik Eb-jén szereplő, 1996-ban ezüstérmes Csehország még a veterán Petr Cech kapussal a soraiban sem mutat stabil védelmet, támadásban pedig többnyire csak középpályásainak köszönheti a gólokat. A Selcuk Inan emlékezetes, 89. percben szerzett találatával legjobb csoportharmadikként kvalifikált törökök a technikára alapoznak; Fatih Terim szövetségi kapitány legutóbb 2008-ban az elődöntőig vezényelte őket. Ebben a négyesben azonban így is a horvátoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy a Real Madriddal kétszeres BL-győztes Luka Modric által fémjelzett erős középpályás sora révén – a spanyolok mellett – továbblépjenek a csoportkörből.

Az E jelű kvartettben nem lesz könnyű dolga a sérülések által meggyengített Olaszországnak: a sokáig világranglistát vezető Belgiummal, a hatodik Európa-bajnokságán szereplő, 1992-ben bronzérmes Svédországgal – akit Zlatan Ibrhahimovic egyszemélyben tol előre góljaival – és az „idősebb\" generációt képviselő Írországgal is szembe kell majd szállnia. Antonio Conte szövetségi kapitánynak várhatóan azért a védelemmel nem lesz majd sok gondja, hiszen a Juventus négyese – a veterán sztárkapus Gianluigi Buffon és az Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini alkotta hátvédsor – jól összeszokott gépezetként működik, Antonio Candreva (Lazio) rutinja pedig sokat segíthet a középpályán.

Támadásban Éderre (Internazionale) és Graziano Pellére (Southampton) támaszkodhat, ugyanakkor a mostani kontinensviadalon még Buffon sem magukat, hanem a belgákat tekinti favoritnak. Az 1980-ban ezüstérmes ország az utóbbi időszakban futószalagon „gyártja\" a tehetségeket; elég, ha Eden Hazardot (Chelsea), Kevin De Bruynét (Manchester City) vagy Radja Nainggolant (AS Roma) említeni ahhoz, hogy a válogatottat akár még a végső győzelemre is esélyesnek lehessen sorolni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya