„Elegük van” egymásból, mégis szétválaszthatatlanok – Az ötkarikás érmes Lőrincz testvérek a Krónikának birkózásról, olimpiáról

Tóth Gödri Iringó 2021. szeptember 27., 11:50 utolsó módosítás: 2021. szeptember 27., 12:18

Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor, vagy ahogy mindenki ismeri őket, a Lőrincz testvérek az idén megszervezett tokiói olimpia legnagyobb reménységei között kaptak helyet, majd legnagyobb büszkeségei közé kerültek, hiszen a kötöttfogású birkózók egy arannyal és egy ezüsttel tértek haza a nyári ötkarikás játékokról. A két neves magyarországi sportolót a hétvégi sepsiszentgyörgyi sportnapok keretében tartott közönségtalálkozó után faggattuk a kezdetekről, pályájuk alakulásáról, a tokiói élményekről.

„Elegük van” egymásból, mégis szétválaszthatatlanok – Az ötkarikás érmes Lőrincz testvérek a Krónikának birkózásról, olimpiáról
galéria
Lőrincz Tamással és Viktorral Csinta Samu újságíró beszélgetett szombaton a sepsiszentgyörgyi sportnapokon Fotó: Tóth Gödri Iringó

A 34 éves Lőrincz Tamás világbajnok és négyszeres Európa-bajnok magyar birkózó, immár olimpiai bajnok sportoló, illetve három évvel fiatalabb testvére, Lőrincz Viktor olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres vb-bronzérmes, Európa-bajnok magyar birkózó Cegléden született. Karrierjük vállvetve alakult: Tamás kezdte a birkózást, és öccse mindenben követte őt.

Lőrincz Tamás beszélgetésünk elején felidézte, a családjukban volt, aki birkózott – nem élsportoló –, így választották számára ezt a sportot, ami csak hobbinak indult. Viktor „automatikusan” követte őt a sportban, „nem sok választása volt” – bár elmondása szerint néha próbálta elkerülni az edzőtermet, sikertelenül, mivel nevelőedzője közel lakott hozzájuk, így általában a játszótér fele kanyarodott, hogy megnézze, Viktor nincs-e ott az edzés helyett. A két birkózó gyerekként kíváncsi volt más sportokra is, és Tamás még ki is próbált ezt-azt (focit, teniszt), de az útjuk egyenesen vezetett a birkózói karrier felé; azért is, mert szüleik úgy nevelték őket, hogy ha valamit elkezdenek, azt csinálják rendesen, vigyék végig.

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Viktor emlékei szerint 7-8 éves gyerekként hol ment edzésre, hol nem, hiszen a korral járt, hogy minden edzésen szeretett volna mást csinálni. „Erőszakkal nem lehet. Én úgy gondolom, hogy az elején minden a szülőn és az edzőn múlik. Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a nevelőedzőnk közel lakott, és tudta jól kezelni a helyzetet. Szerintem a nevelőedzői pályára születni kell, hatalmas türelem és szakmai tudás kell hozzá. Kell tudni formálni egy gyereket. Esetünkben valamit jól tudtak csinálni, hiszen itt ülünk egymással szemben, mindketten megmaradtunk birkózónak” – vélekedett a fiatalabb testvér.

„Azt sosem tiltották, hogy kipróbáljunk új dolgokat, csak annyi elvárás volt, hogy ha valamibe belekezdünk, azt csináljuk végig. Azt hagyták, hogy kipróbáljunk valamit, párhuzamosan csináljuk, de azért edzésre el kellett menni. Ez a »kell« szó egy kicsit erős, hisz szerettük mi ezt csinálni. Pont annyira mutatták az utat, amennyire kellett” – tette hozzá Tamás, kiemelve azt is, hogy míg öccse mindenben követte őt, addig neki ez egy új út volt, de 7-8 éves gyerekként nagyon szerette, hiszen nagyon jó volt a társaság, jó barátságokat kötött.

Lőrincz Tamás azt is kiemelte, hogy már gyerekként sem azért szerették a birkózást, mert ez „olyan vagányság volt”, hanem szerették a társaságot, az edzőiket, versenyezni. „Persze mikor általános iskolásként összecsaptunk egy focistával, mondanom se kell, hogy mi lett a végeredmény” – jegyezte meg Tamás.

Miközben gyerekként heti 3-4 edzésen kellett teljesíteniük, 2001-ben nagyszerű lehetőség adódott számukra: Budapesten elindították a Mr. Tus Birkózó Iskolát (ma már Mr. Tus Birkózó Akadémia), ahova először Tamás került be, majd Viktor is. Felköltöztek Budapestre, ahol az iskola keretein belül már heti tíz edzésük volt, az életük nagyon szervezett és rendszerezett lett. Tamás szerint ez az iskola alapozta meg felnőttkori sikereiket.

Lőrincz Tamás és Viktor az olimpiai arany-, illetve ezüstéremmel Tokióban Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tanulni kellett, hogy tovább sportolhassanak

Annak kapcsán, hogy a tanulást hogyan tudták összeegyeztetni az élsporttal, Lőrincz Viktor elmondta, szerinte nagyon fontos volt, hogy a szüleik nem kényszerítettek, nem erőltettek rájuk semmit. Szerinte a szülők nagyon sokszor rá tudják nyomni a bélyegüket egy-egy karrierre, hiszen az amikor a szülő minden versenyen a jó eredményt várva toporog, nem motiváló, hanem sokszor összezavarja a gyereket: nem tudja, hogy az edzőre figyeljen vagy a sporthoz nem is értő szülőre.

„Nálunk alapdolgok voltak. Annyit kértek tőlünk, hogy ne bukjuk meg az iskolában, és akkor tudunk mellette sportolni. Én úgy voltam vele, hogy magamba néztem, és megállapítottam, hogy ez tényleg nem egy nagy kérés, nem egy nagy elvárás, hogy ezt teljesítsem” – mondta Viktor, hangsúlyozva, sosem várták el, hogy színötös legyen, de a szülei érzékeltették, hogy azért a tanulmányokra is oda kell figyelni, hiszen a sport után is van egy élet – amihez elengedhetetlen a diploma.

A testvérpár szerint a szüleiknek sikerült elérniük, hogy megtalálják a sport és a tanulás között az egyensúlyt – bár Tamásnak nehezebbek voltak az általános és a középiskolai évek is, egy-két tantárgyból néha bukásra állt, pótvizsgára kényszerült. Ma már Tamás diplomás, és Viktor is hamarosan lediplomázik. „Azt mondták a szüleim, hogy én nem a kilenc hónapot szeretem végigtanulni, hanem a másik három hónapot nyáron. Én azokat az időszakokat nyomtam meg igazán – tette hozzá nevetve Tamás. – Ha évet ismételtem volna, akkor azt mondták volna, hogy vége a birkózásnak, akkor haza kellett volna mennem a sportiskolából, és ez egy elég nagy motiváló erő volt. De a küzdelmes első évek után, amikor megszereztem azokat az alapokat, amelyek segítségével minőségi edzéseket tudtam végezni, akkor már az iskola, a tanulás is elkezdett jól menni.”

Tamás azt is hangsúlyozta, hogy nagyon kevés ember van, akinek a sport és tanulmányok is nagyon jól mennek, de ha valaki az élsport mellett teszi le a voksát, attól még nem szabad teljesen figyelmen kívül hagynia a tanulást. Ennek felismeréséhez „be kell hogy érjen az ember feje lágya”: nekik is hiába magyarázták, más gyereknek is hiába magyarázzák, de előbb vagy utóbb mindenki megérti.

Lőrincz Tamás a csúcsra jutott az ötkarikás játékokon Fotó: Facebook/Magyarock/Szalmás Péter

„Olyan ez, mint egy jó házasság”

Arra a kérdésre, hogy a párhuzamosan épülő karrier és a jó testvéri viszony ellenére voltak-e, vannak-e olyan időszakok, amikor kicsit elegük van egymásból, Viktor nevetve válaszolta, hogy hosszú idő óta mindennap, minden egyes pillanatban elegük van egymásból. „Nagyon-nagyon sok időt töltünk együtt, és azért nem egyforma, sőt elég eltérő személyiségek vagyunk. A lényegi kérdésekben – család, karrier – egyetértünk, de minden másban eltér a véleményünk, minden máson, szinte bármin össze tudunk szólalkozni. De mindent mindig megbeszélünk, és amikor szükség van egymásra, akkor összetartunk. És ez a legfontosabb. Olyan ez, mint egy jó házasság” – fejtette ki az idősebb testvér.

Mind a két testvérnek fontos és nehéz meccseket kellett megvívnia az idei olimpián. Egymásnak szurkoltak, talán még jobban is izgultak egymásért, mint saját magukért. Viktor elmesélte, hogy fontos számukra a másik jelenléte, sőt akár el is döntheti egy-egy szereplés sorsát az érzelmi állapot, az érzelmi támogatás. „Mivel már az olimpia előtt kiderült, hogy ő fog előttem birkózni, én már jeleztem neki, hogy figyelj, csak egy dolgod, van, hogy te legyél sikeres, szépen menj be a döntőbe, hogy másnap én is sikeresen tudjak szerepelni. Ezt betartotta, s bár az elődöntőben voltak idegeskedések bőven, de bement a döntőbe. És ez meghatározta az én birkózásomat is” – idézte fel Viktor.

Lőrincz Viktor olimpiai döntőig menetelt Fotó: MTI/Illyés Tibor

A történet fordítva is érvényes volt, hiszen amíg Viktor az egyik sorsdöntő meccsét játszotta a szőnyegen, bátyjának már melegítenie kellett az olimpiai döntőre. Elmondása szerint nem bírt bent maradni, hogy lássa öccsét, félt, hogy ő is meginog, összezavarodik, így a paravánok mögött és a mosdóban melegített, de párszor azért berohant megnézni az állást a tévében. „Én úgy gondolom, hogy olyan pluszokat tudunk egymásnak adni egy-egy ilyen világversenyen, hogy sok esetben ez volt az erősségünk, ezzel is tudtunk az ellenfeleink fölé menni. Nekik egyszerűen nem volt olyan támogatójuk, mint mi egymásnak” – jelentette ki Viktor. Szerinte az, hogy ketten mindig ott voltak egymásnak, az az egész pályájukat végigkíséri, és ő személy szerint el sem tudja képzelni, hogy ne legyen mellette a testvére.

Utóbbi gondolat azért is érdekes, mert a tervek szerint Lőrincz Tamás az idei olimpia után visszavonul, míg testvére még folytatja sportolói karrierjét – még a párizsi olimpia is ott szerepelhet céljai között. Tamás ennek kapcsán kissé viccelődve említette meg, hogy szívesen lenne a testvére edzője, utóbbi azonban határozottan visszautasítja ezt az ötletet.

Nem csak maguk miatt járják a világot

Egyelőre mindketten pihennek, fellépésekre, konferenciákra járnak Magyarországon és az országhatárokon túl is. „Rengetek pozitív visszajelzést kapunk, megdöbbentő, hogy hányan követték a szereplésünket, hogy hányan szurkoltak nekünk. Ez fantasztikus érzés” – árulta el Lőrincz Tamás. A szereplések, fellépések során nagyon jó érezni a szeretetet, de ennél többről is szólnak ezek az alkalmak, amelyeket egyáltalán nem unnak, sokadjára is szeretik megválaszolni a kérdéseket.

A Lőrincz testvérek vasárnap Székelyudvarhelyen is közönségtalálkozót tartottak Fotó: Beliczay László

Az emberek reakciója egy pozitív visszajelzés, de nem csak. Alapvetően a birkózás nem egy nagyon népszerű sport, de most egy kicsit több figyelem irányult rá, és ezt szeretnék terjeszteni. Szeretnék a fiatalok körében népszerűsíteni a sportot és ezen belül a birkózást. „Jó az utánpótlásunk, de nem vagyunk annyian, hogy stabil lábakon álljunk minden súlycsoportban. Ha általunk is kicsit többen be tudjak jönni edzésre, akkor ennek már örülünk” – mondja Viktor. Tamás azt is megjegyezte, hogy a sok utazás kicsit fárasztó és szokatlan, sok ezer kilométert vezetnek, és még kevesebbet látják a családjukat, mint az aktív felkészülések időszakában, de az az érdeklődés, és a szeretet, amit kapnak, az fantasztikus. Szerinte kölcsönösen, mindkét félnek, nekik és közönségnek is jók ezek a találkozások.

Fotó: Beliczay László

Megszenvedték a vírust, de nem álltak le

Az idei rendhagyó, a pandémia közepette elhalasztott, majd megrendezett tokiói olimpiáról a két testvér úgy fogalmazott, ők annyira a célra fókuszáltak, hogy ki tudták zárni a külső tényezőket. Természetesen az egyéves halasztás nekik is nagy nehézséget jelentett, valamint az is, hogy mindketten átestek 2020-ban a koronavíruson, amit igencsak megszenvedtek. Tamás elmondása szerint, mivel világbajnoki érmekkel és esélyesként várták az olimpiát, az egy év kihagyás rengetegnek tűnt, de végigedzették a pandémiás időszakot is, egy percet sem pihentetek. „Szerintünk ez igenis számított a végeredményben, hogy nem álltunk le egy percre se” – mondta Tamás.

Viktornak volt egy térdműtétje, és a koronavírust is megszenvedte, közel három hónapot kellett kihagyjon az olimpia előtti felkészülésből, ám testvére bízott benne, bátorította. Ez egyébként fordítva is igaz, hiszen Tamás a riói olimpia utána akarta abbahagyni a versenysportot, de öccse rábírta, hogy folytassa. Tokióban a célra koncentráltak, elmondásuk szerint sem a maszkhasználat, sem a nézők hiánya nem jelentett nehézséget – utóbbi azért sem, mert sportáguk korábban sem vonzott rengeteg nézőt, sőt az idei Európa-bajnokságon is megtapasztalták, hogy milyen közönség nélkül küzdeni. „Én személy szerint egy kicsit örültem is neki, mert így nem nyomott össze a nagy olimpiai láz, hanem olyan volt, mint egy sima verseny” – mondta Lőrincz Viktor.

A sikerek utáni lazítás kapcsán a két testvér kifejtette, hogy a horgászat az egyetlen és „abszolút” hobbijuk. Gyerekkorok óta horgásznak – mivel a nagyobbik testvérnek ez lett a hobbija, öccsének „nem is volt más választása”.

Fotó: Beliczay László

 „2014 óta az a hagyomány, hogy minden világverseny után – ami egy évben kettő van általában – elmegyünk egy többnapos horgásztúrára, és ott pihenjük ki a felkészülés fáradalmait. Ez a mai napig egy bevett szokás” – ismertette Tamás. Van egy kedvenc horgásztavuk, a Harsányi-horgásztó, Miskolctól tíz kilométerre, amely „lehet, hogy a világ legjobb horgásztava”. „Pihenni megyünk, de egy külön versenyt is folytatunk, hogy ki fog nagyobb halat. Nagyon szeretjük. Sokszor fizikálisan jobban elfáradunk, mint ahogy odamentünk, de mentálisan hatalmas feltöltődést ad” – árulta el Tamás, hozzátéve, hogy sajnos évek óta nem ő fogja a nagyobb halat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport