Makkay József

Makkay József

A halott a hibás

2023. január 29., 09:47

2023. január 29., 09:47

A kóborkutyáktól halálosan megsebesített, 43 éves, nagybányai születésű, Bukarestben élő Ana Oros Daraban története egy egész országot megrendített.

Nehéz elképzelni szörnyűbb kínszenvedéssel járó halált. Hogyan lehet ezt egy európai uniós ország fővárosában úgy elkönyvelni, hogy a bukaresti lét hétköznapi kockázatával állunk szemben? Ha parkban, tóparton vagy külvárosi utcában kocog valaki, ez bármikor megismétlődhet? A hivatalosságok megszólalásai alapján a válasz: igen.

A halálesetet követő ,,mosakodás”, egymásra mutogatás, a felelősség elhárítása elképesztő szindrómává terebélyesedett a bukaresti polgármesteri hivatalban és az önkormányzatnak alárendelt hivataloknál. E tragikus haláleset után sajnos egyetlen felelős kezén sem csattant a bilincs, holott legalább ennyi elégtétele kéne legyen az elhunyt nő ismerőseinek, barátainak, rokonainak és a velük együtt érző közvéleménynek. Józan ésszel ugyanis nehéz feldolgozni az emberi felelőtlenséget, a ,,mitikák” pökhendiségét, amikor rendre kijátsszák a törvény előírásait. Vagy eleve úgy fogalmazzák meg a jogszabályokat, hogy gyakorlatba ültetésüket ne lehessen számonkérni. Mint például az ebek ivartalanítását és a kutyák kötelező mikrochippezését kimondó törvényt.

A haláleset után kitört parttalan vitából az is kiderült, hogy az ebtartó gazdákat senki nem ellenőrzi az évek óta érvényben lévő törvény betartatásáról. Pedig ha keményen büntetnék a kutyák kötelező mikrochippezésének elmaradását, könnyebben ki lehetne deríteni, hogy hol kószál a gazda elszabadult, vagy nagyobb valószínűséggel megunt és kidobott kutyája. Ezzel szemben hiába van törvény és az adófizetők pénzéből minden megyeszékhelyen fenntartott állatvédelmi hatóság, mert a kóbor kutyák jelenléte ma is akkora veszélyt jelent a járókelőkre, mint évtizedekkel ezelőtt.

A bukaresti tragikus haláleset azonban nem az egyetlen, békés emberekre leselkedő rizikótényező Romániában. Ide tartoznak a szabályok és törvények be nem tartása miatt bekövetkezett tragikus kimenetelű balesetek a kórháztüzektől az olténiai bányaszerencsétlenségig, ahol emberi szállításra alkalmatlan járműben lelte halálát három bányász. Mind-mind olyan emberi mulasztásról beszélünk, ahol a hatóságok elnézőek, felületesek vagy éppen korruptak. Románia ugyanis arról híres, hogy mindent el lehet rendezni, és mindig a halott a hibás.

Ez az abszurd megközelítés a közvélemény egy részét is megfertőzte. Olyan hozzászólásokat olvasni közösségi oldalakon, hogy miért kocogott a bukaresti nő a külvárosban, egy félig lakatlan határban... Megtehette volna, persze, hogy Bukarest benzingőzös főútjain kocog, de ott az autóktól nem lett volna biztonságban. Szóval mindig lesznek olyan emberek, akik nem az áldozat, hanem a bűnös rendszer oldalára állnak, mert azt érzik magukénak. A rendszer olyan, mint ők, azaz rájuk hasonlít.

Ez a mentalítás a romániai közállapotok legnagyobb tragédiája. A törvények kijátszásából táplálkozó attitűd az, hogy Romániában semminek nincs felelőse. Ha megtörténik a baj, a hatóságok első gondolata: hogyan lehetne elsimítani, meg nem történtté tenni és kijátszani a felelősök elszámoltatását.

Elég furcsán hangzik, de az évtizedek során bekövetkezett légi balesetek tették biztonságossá a polgári repülést. Minden balesetet követően nagy intenzitású munkával vetették bele magukat a nyomozók, a műszaki szakemberek, hogy kiderítsék a baleset okait. Ízekre szedték a bizonyítékokat, és a végkövetkeztetést azonnal feldolgozták a biztonsági előírások szigorításában. Ez vezetett oda, hogy napjainkban a légi közlekedés a legbiztonságosabb utazási lehetőség.

Milyen jó lenne, ha e tragikus kimenetelű kutyatámadásnak is az volna a hozadéka, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen az országban. Mindez azonban merő vágyálom, mert a romániai közigazgatás távolról sem olyan szigorú szabályok alapján működik, mint egy légitársaság.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás. Miközben a magánegészségügy számít sikertörténetnek. Ezzel viszont az a gond, hogy sokak számára megfizethetetlen.

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.

Kiss Judit

Kiss Judit

Anyai pofonok és kényszermunka mínusz 30 fokban

Sokféleképpen címkézik a kort, amiben élünk. A 21. század első három évtizedét jellemzik az információrobbanás, az újmédia idejeként, a technológia fejlődésének soha nem látott iramú felgyorsulásaként.

Balogh Levente

Balogh Levente

Magyar–román együttműködés Iohannisért?

Vajon megtörténhet, hogy Klaus Iohannis a NATO főtitkára lesz, ráadásul magyar támogatással? Jelen állás szerint akár még ez is bekövetkezhet, bár a valószínűsége azért nem nevezhető egetverőnek.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lecsillapított aranyláz, felfokozott diverziók

Csak áll, és bámul ki a fejéből a verespataki bányaterv több mint másfél évtizedes történetét végigkövető krónikás, mert a közelmúlt fejleményei alapján rá kell jönnie: naiv volt, amikor azt hitte, újat nemigen mutathatnak neki ebben a témában.