Makkay József

Makkay József

A halott a hibás

2023. január 29., 09:47

2023. január 29., 09:47

A kóborkutyáktól halálosan megsebesített, 43 éves, nagybányai születésű, Bukarestben élő Ana Oros Daraban története egy egész országot megrendített.

Nehéz elképzelni szörnyűbb kínszenvedéssel járó halált. Hogyan lehet ezt egy európai uniós ország fővárosában úgy elkönyvelni, hogy a bukaresti lét hétköznapi kockázatával állunk szemben? Ha parkban, tóparton vagy külvárosi utcában kocog valaki, ez bármikor megismétlődhet? A hivatalosságok megszólalásai alapján a válasz: igen.

A halálesetet követő ,,mosakodás”, egymásra mutogatás, a felelősség elhárítása elképesztő szindrómává terebélyesedett a bukaresti polgármesteri hivatalban és az önkormányzatnak alárendelt hivataloknál. E tragikus haláleset után sajnos egyetlen felelős kezén sem csattant a bilincs, holott legalább ennyi elégtétele kéne legyen az elhunyt nő ismerőseinek, barátainak, rokonainak és a velük együtt érző közvéleménynek. Józan ésszel ugyanis nehéz feldolgozni az emberi felelőtlenséget, a ,,mitikák” pökhendiségét, amikor rendre kijátsszák a törvény előírásait. Vagy eleve úgy fogalmazzák meg a jogszabályokat, hogy gyakorlatba ültetésüket ne lehessen számonkérni. Mint például az ebek ivartalanítását és a kutyák kötelező mikrochippezését kimondó törvényt.

A haláleset után kitört parttalan vitából az is kiderült, hogy az ebtartó gazdákat senki nem ellenőrzi az évek óta érvényben lévő törvény betartatásáról. Pedig ha keményen büntetnék a kutyák kötelező mikrochippezésének elmaradását, könnyebben ki lehetne deríteni, hogy hol kószál a gazda elszabadult, vagy nagyobb valószínűséggel megunt és kidobott kutyája. Ezzel szemben hiába van törvény és az adófizetők pénzéből minden megyeszékhelyen fenntartott állatvédelmi hatóság, mert a kóbor kutyák jelenléte ma is akkora veszélyt jelent a járókelőkre, mint évtizedekkel ezelőtt.

A bukaresti tragikus haláleset azonban nem az egyetlen, békés emberekre leselkedő rizikótényező Romániában. Ide tartoznak a szabályok és törvények be nem tartása miatt bekövetkezett tragikus kimenetelű balesetek a kórháztüzektől az olténiai bányaszerencsétlenségig, ahol emberi szállításra alkalmatlan járműben lelte halálát három bányász. Mind-mind olyan emberi mulasztásról beszélünk, ahol a hatóságok elnézőek, felületesek vagy éppen korruptak. Románia ugyanis arról híres, hogy mindent el lehet rendezni, és mindig a halott a hibás.

Ez az abszurd megközelítés a közvélemény egy részét is megfertőzte. Olyan hozzászólásokat olvasni közösségi oldalakon, hogy miért kocogott a bukaresti nő a külvárosban, egy félig lakatlan határban... Megtehette volna, persze, hogy Bukarest benzingőzös főútjain kocog, de ott az autóktól nem lett volna biztonságban. Szóval mindig lesznek olyan emberek, akik nem az áldozat, hanem a bűnös rendszer oldalára állnak, mert azt érzik magukénak. A rendszer olyan, mint ők, azaz rájuk hasonlít.

Ez a mentalítás a romániai közállapotok legnagyobb tragédiája. A törvények kijátszásából táplálkozó attitűd az, hogy Romániában semminek nincs felelőse. Ha megtörténik a baj, a hatóságok első gondolata: hogyan lehetne elsimítani, meg nem történtté tenni és kijátszani a felelősök elszámoltatását.

Elég furcsán hangzik, de az évtizedek során bekövetkezett légi balesetek tették biztonságossá a polgári repülést. Minden balesetet követően nagy intenzitású munkával vetették bele magukat a nyomozók, a műszaki szakemberek, hogy kiderítsék a baleset okait. Ízekre szedték a bizonyítékokat, és a végkövetkeztetést azonnal feldolgozták a biztonsági előírások szigorításában. Ez vezetett oda, hogy napjainkban a légi közlekedés a legbiztonságosabb utazási lehetőség.

Milyen jó lenne, ha e tragikus kimenetelű kutyatámadásnak is az volna a hozadéka, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen az országban. Mindez azonban merő vágyálom, mert a romániai közigazgatás távolról sem olyan szigorú szabályok alapján működik, mint egy légitársaság.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.

Balogh Levente

Balogh Levente

Forrongó Közel-Kelet

Ha egyébre nem is, egyvalamire jó volt Irán hétvégi, Izrael elleni eszelős támadássorozata: bebizonyította, hogy Teherán és a proxyjának számító Hamász hiába próbálta több ezer palesztin feláldozásával aláásni Izrael nemzetközi támogatottságát.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

RMDSZ, EMSZ, arccal a közönynek

Egyszerre van könnyű, illetve nehéz dolga az RMDSZ-nek az idei választási szuperévben, ami számos új kihívás elé állítja az alakulatot.