Védőszentek a betegség ellen – Jánó Mihály művészettörténész a járványokat megjelenítő templomi falképekről

Védőszentek a betegség ellen – Jánó Mihály művészettörténész a járványokat megjelenítő templomi falképekről

A brassói, késő gótikus Fekete templomban látható festményen a kisded mellén bajelhárító korall amulett függ

Fotó: Bagyinszky Zoltán

Erdélyi templomokban, például Kolozsváron és Brassóban is láthatók régi falképek, amelyeket a járványoktól, betegségektől rettegő néhai emberek azért alkottak, hogy az ábrázolt védőszentek közvetítésében bízva megmeneküljenek. „Felidézve e műveket, bevallom: kicsit magunkra is gondoltam” – mondta el a Krónikának Jánó Mihály. A sepsiszentgyörgyi művészettörténész ezekről a képekről beszélt lapunknak.

Kiss Judit

2020. május 10., 15:032020. május 10., 15:03

2020. május 10., 15:062020. május 10., 15:06

 „A járványhelyzet kezdetén a lombardiai szörnyű hírek között, egy olasz művészeti folyóiratban olvastam egy mondatot: „Senza cultura non si vive,” vagyis szabadon fordítva: kultúra nélkül nem lehet élni. Az olasz művészet kedvelőjeként arra gondoltam, és most is szívből remélem, hogy ahol művészet van, ott élet is van, és annak lennie kell. Így hát felkutattam emlékezetemben olyan régi festményeket, amelyeket a járványoktól, betegségektől rettegő néhai emberek azért alkottak, hogy az ábrázolt védőszentek közvetítésében bízva megmeneküljenek. Felidézve, és belemélyedve e művekbe, bevallom: kicsit magunkra is gondoltam” – mondta el megkeresésünkre Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész.

A kolozsvári Szent Mihály-templom falképei

Jánó Mihály sorra mutatott be közösségi oldalán olyan erdélyi művészeti emlékeket, amelyek járványra, tömeges megbetegedésekre utalnak, védőszenteket ábrázolnak.

Idézet
Ilyen Fábián és Sebestyén falképe a kolozsvári Szent Mihály-templomban. A templom déli mellékszentélyének középkori falképeit Darkó László tárta fel, és írta le 1957-ben. A leginkább értelmezhető képen, amely az északi oldalfalon helyezkedik el, a nyílvesszővel átlőtt Szent Sebestyént látjuk, egy fához kötözve, feje fölött pedig ma már csak sejthető angyal lebeg. A vértanú mellett glóriával övezett, tiarát viselő szent pápa áll, aki Sebestyén felé fordulva kezében egy késő gótikus, nagy méretű úrmutatót, monstranciát tart”

– fejtette ki Jánó Mihály. Mint fogalmazott, a két szent mögött templomtornyok és egy háromszintes, monumentális épület körvonalai látszanak. Ki lehet a szent pápa, akinek a hármas koronán és a monstrancián kívül nincs más attribútuma?

A művészettörténész kifejti, közismert, hogy a többalakos Szent Sebestyén-ábrázolások leggyakoribb szereplője a 15. századtól kezdődően Rókus, aki maga is pestises daganatoktól és sebektől szenvedett. Ő azonban, bár évszázadok óta szentként tisztelik, csak vagyonát szétosztó, szegény francia zarándokként fordult meg Rómában, (pápaságra nem vitte). A kolozsvári falképen tehát vele nem számolhatunk.

„Ismerünk viszont több olyan fekete haláltól, járványoktól, betegségektől rettegők által megrendelt Szent Sebestyén-kompozíciót az európai művészetben, amelyben Sebestyén és Rókus mellett egy pápa alakja is feltűnik, nevezetesen Szent Fábián vagy Fabianus, a katakombákban nyugvó keresztény mártírok nagy tisztelője, aki a Krisztus utáni 250. esztendőben maga is vértanúhalált szenvedett Rómában, Decius császár keresztényüldözésének idején. A pápa halálának napja egybeesik Szent Sebestyén mártírhalálának időpontjával. 1969-ig január 20-án a két szentet együtt ünnepelték, Európában számos templom és kápolna titulusa kötődik kettőjük nevéhez” – fejtegette.

Azt is elmondta, mindezek után

joggal gondolhatunk arra, hogy a Szent Mihály-templom mellékszentélyében Fábián pápát tisztelhetjük.

Csakhogy Szent Fábián pápa attribútumaként elsősorban a mártírhalálára utaló kardot és a pápaságra történt kiválasztását hírül adó galambot tartják számon. Ezek közül egyik sem szerepel a kolozsvári kép pápaábrázolásán. De még a könyv sem, amely az egyik leggyakoribb kelléke az evangélisták, apostolok és egyházatyák mellett számos más szent ábrázolásának, mint ahogy Fábián esetében is előfordul például Giovanni di Paolo egyik táblaképén vagy pedig Benvenuto di Giovanni sienai oltárképén, ahol a pásztorbot is közelebb vihet a Madonna és Sebestyén mellett álló szent felismeréséhez.

A járványban szenvedők védőszentjei

 „Nem kerülheti el a figyelmünket az sem, hogy a pápa mögött egy dombon több épület körvonala látszik, ezzel utal a művész a két szent vértanúhalálának helyszínére, amely mint tudjuk, a szent város, Róma volt. De még mindig nem találkoztunk olyan ábrázolással, amelyben Szent Fábián a kezében az úrmutatót tartotta volna. Segítségünkre ez alkalommal – közelebbi példát nem ismerve – a németországi Rostock város Szűz Mária-templomának késő gótikus, faragott szárnyas oltára siet, amely 1534-ben készült, és amelyet az oltár központi alakjára utalva Rókus-oltárnak neveznek az ott élő hívek” – fejtette ki a szakember. Mint részletezte,

az ülő helyzetben ábrázolt Rókus jobbján Remete Szent Antal, Szent Kozma és Damján áll, a megfelelő attribútumokkal ellátva, Rókus balján pedig Szent Sebestyén, Szent Kristóf és egy, az irodalomban „unidentifizierter Bischof”-nak, azonosítatlan püspöknek nevezett főpap.

A megnevezett szentek többek között a pestisben és más járványos betegségekben szenvedő hívők védőszentjei. Az azonosítatlan püspök, aki közvetlenül Szent Sebestyén mellett van elhelyezve, jól felismerhető úrmutatót tart a kezében. Így tehát Fábián pápára gondolhatunk, Róma püspökére, aki itt is ugyanazt a „tartozékát” tartja a kezében, mint a kolozsvári falképen megfestett pápa.

Fábián pápa a kolozsvári templomban az eucharisztia szellemében mutatja fel a monstranciát a Schongauer metszeteire emlékeztető Szent Sebestyénnek, „az isteni szeretet nyilakkal átlőtt vértanújának”.

Szólni kell a kolozsvári falfestmény vázlatos városképéről a két szent hátterében. Természetesen Róma, a civitas Dei jelképerejű épületeinek töredékes körvonalait kell feltételeznünk, amelyek közül a háromszintes, monumentális épület az Angyalvár lehet, amely André Chastel művészettörténésszel szólva:

Idézet
...az 1450-es jubileumi búcsú után a Szentszék arany angyalokkal díszített jelképének számított”.

Továbbá Róma városképét nem véletlenül festette meg az egykori kolozsvári művész, hiszen ott szenvedett vértanúhalált Sebestyén és Fábián pápa is, és ereklyéjüket a La Basilica di San Sebastiano fuori la Mura falai között máig is együtt őrzik.

A korallamulett a brassói Fekete templomban

A brassói, késő gótikus Fekete templomban a számos építéstörténeti látnivaló és a liturgikus berendezéshez tartozó különböző tárgyak: a 17. századi szószék, a városi tanács stalluma, a nagyszerű, gótikus bronz keresztelőkút, a gyönyörű oszmán-török szőnyegek, méltán lekötik a kíváncsi látogatók figyelmét – emlékeztetett Jánó Mihály. Mint írta,

a hajó délkeleti kapuzatának előcsarnokában, a belső kapu háromkaréjos timpanonjában a festett Madonna Szent Borbála és Szent Katalin társaságában fedezhető fel. Az Erdélyben egyedülálló kompozíció alsó, két sarkában Mátyás király országcímere és felesége, Aragóniai Beatrix címere látható.

Ezek alapján a falfestmény készítésének időpontja esetleg az 1480-es évekre tehető. „Arra a kis, képi motívumra szeretnék kitérni, amelyet csak a figyelmes szemlélődő képes észrevenni. A képen látható a szülőanyja ölében a kis Jézus, aki hófehér leplen ül, jobb kezében körtét tart (a lepel- és a körtemotívum a kereszthalálára utal), bal kezével virágcsokrot nyújt át a háromablakú tornyot tartó, térdeplő Szent Borbálának. Ezen vallásos jelképek mellett elsiklik a tekintet a kisded mellén függő korall amulettről. Ez a motívum ma már alig kivehető, jól látszik viszont a Storno Ferenc által 1873-ban készített szép akvarellmásolaton” – fogalmazott a művészettörténész.

A korallról már az ősidőktől fogva azt tartották, hogy védelmet nyújt a betegségek, járványok ellen, leginkább gyermekek viselték nyakba akasztva.

„A korall több értelmezésén túl, itt a bajelhárító jelentése miatt kerestem elő azokat a láncot vagy amulettet is ábrázoló képeket, amelyek a brassói falfestménnyel közel egykorúak: Piero della Francesca 1470 és 1485 között festett, Urbinóban látható Madonna di Senigallia című képe, Andrea Mantegna egyik 1474-ben készült képe, Albrecht Altdorfer Madonna a gyermekkel (1516–1518) és Mathias Grünewald 1512 és 1517 között készült festményét, a híres isenheimi oltárról.

Csodás gyógyítások

„Manapság sokat gondolunk aggódva a kórházakban dolgozó orvosokra. A Magyar Katolikus Lexikonra és más szövegekre támaszkodva idézem fel az alakjukat” – írta a művészettörténész.

Szent Kozma és Damján 303-ban szenvedtek vértanúhalált. Legendájuk szerint arab származású ikrek voltak. Szíriában orvostudományt tanultak, Égében (Kilikia) telepedtek meg, s a város apostolai lettek.

A Diocletianus-féle üldözés idején Lysias prefektus halálra ítélte őket, s többszörös csodás életben maradásuk után lefejezték őket, a hagyomány szerint Küroszban (Szíria). Justinianus császár csodálatos gyógyulását nekik köszönhette, s hálából Konstantinápolyban bazilikát építtetett, s tiszteletüket elterjesztette. Rómában 528 körül IV. Félix pápa (ur. 526–30) épített Kozma és Damján tiszteletére templomot a Fórumon. Az orvosok, szülésznők, borbélyok, cukrászok, fogorvosok, fűszerkereskedők, gyógyszerészek, kötszerkészítők, viaszöntők, zsibárusok védőszentjei.

Csodás gyógyításaikat és vértanúságukat is bemutató ciklust festett róluk Fra Angelico (1438–40), amelyek jelenleg Firenze, Washington, München, Dublin, Párizs múzeumaiban láthatók. A késő középkorban Kozmát az orvosok, Damjánt a gyógyszerészek védőszentjeként igen gyakran ábrázolták, legtöbbször a tudósok talárjában, széles vállgallérral és barettel, kezükben orvosságos edény, mozsár és törője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után