Új kulturális tér létesül Nagyváradon

Új kulturális tér létesül Nagyváradon

Az új váradi kulturális tér multifunkcionális lesz, különböző jellegű rendezvényeknek adna otthont

Fotó: biharmegye.ro

Előadóterem, galéria, stúdióterem is lesz abban az új nagyváradi kultúrházban, amelynek munkálatait ezen a héten kezdik el. A kulturális központot a város Váradvelence elnevezésű részén létesíti a Bihar Megyei Tanács és a Várad kulturális folyóirat – mondta el a Krónikának Szűcs László, a lap igazgatója.

Kiss Judit

2020. május 12., 11:402020. május 12., 11:40

2020. május 12., 11:442020. május 12., 11:44

Korszerű kulturális központot hoz létre Nagyváradon uniós pénzből a Bihar Megyei Tanács és a Várad kulturális folyóirat. A központ a város Váradvelence elnevezésű részén létesül:

átalakítják a római katolikus egyház tulajdonában lévő kultúrházat, ezen a héten kezdi el a munkát a kivitelező.

A megyei önkormányzat által fenntartott Várad kulturális folyóirat a román–magyar határ menti együttműködési program keretében nyert uniós támogatást a kultúrház felújítására.

Civil kulturális terekre van szükség

Szűcs László, a Várad folyóirat igazgatója megkeresésünkre elmondta, a ház a múlt század harmincas éveiben épült a külvárosban, amely mindig is inkább ipari övezet volt. Ezért eleve kihívást jelent odavinni kulturális intézményt, amit mindig a belvárosban szokás működtetni, de ez a helyszín sincs túlságosan messze: a Vártól ötpercnyi sétára található. 1956 után, a megtorlások idején itt tartották az úgynevezett érmihályfalvi csoport perét, amikor halálos ítélet is született, Sas Kálmán református papot is itt ítélték el. Van emléktábla is, amit természetesen megőrzünk – mutatott rá Szűcs.

„Az épület, amelyben az 1990-es évek elején elkezdett működni az Ady Endre Sajtókollégium, elhanyagolt állapotba került. Az új kulturális tér multifunkcionális lesz, hogy különböző jellegű rendezvényeknek adhasson otthont.

Idézet
Lesz előadóterem, ahol színházi előadás, zenés, táncos produkciók kaphatnak helyet, korszerűsítjük a színpadot, színpadtechnikát, hangosítást. Körülbelül 160 fő fér majd el ebben a teremben”

– részletezte Szűcs László. Kifejtette azt is, a magyarországi partnereikkel való kapcsolat azt is jelenti, hogy Debrecenből érkeznek majd előadások. Lesz a központban egy kisebb stúdióterem 35-40 hellyel, itt tartanának könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat, ezenkívül kiállítótermet is terveznek, ahol majd képzőművészeti tárlatokat tartanak.

Idézet
Tekintettel vagyunk arra, hogy a környék etnikailag vegyes: magyarok, románok, romák lakják, így a kulturális sokszínűséget próbáljuk megjeleníteni”

– mondta el Szűcs László. Felvetettük, hogy Váradnak számos kulturális tere működik, lesz vajon létjogosultsága egy újabbnak? Az igazgató példaként a Törzsasztal elnevezésű beszélgetősorozatukat hozta fel, amelyet évek óta ide-oda költöztetnek, mert nem volt számára ideális helyszín. Az Illyés Gyula könyvesboltban tartották az utóbbi időben, és bár szerették a helyszínt, egy könyvesbolt mégsem megfelelő tér erre, hiszen mégiscsak egy üzlet.

„Civil kulturális terekre van szükség, remélem, ez azzá tud válni. A kiállítótérre is mindenképp szükség van, hiszen Várad mindig is gondban volt galériák tekintetében. Ez nem pótol majd egy professzionális galériát, hiszen nem vagyunk képzőművészeti egyesület, de meg tudjuk találni a szerepét” – mutatott rá Szűcs. Hozzátette,

ezen a héten végre elindul az építkezés, hiszen az adminisztratív előkészítés lassan három éve folyik, nagyon bürokratikusak ezek a projektek, hiszen gyűlnek a vastag dossziék, de még egy kapavágás nem történt.

Galéria

Látványterv

Fotó: biharmegye.ro

Szilágyi Aladárról, Péter I. Zoltánról neveznek el termet

„Az építkezés, remélem, egy jó éven belül elkészül, legtöbb 15 hónapunk van rá. Óvatos bizakodással azt mondhatom, remélhetőleg jövőre már meg is lehet nyitni” – mondta Szűcs László. Azt is elárulta, az épület különböző termeit a közelmúltban elhunyt jeles váradiakról szeretnék elnevezni: ilyen Szilágyi Aladár helytörténész, publicista, Péter I. Zoltán helytörténész, író, újságíró – ebben egyeztetni fog a katolikus egyházzal, hiszen ők a tulajdonosok.

A debreceni Csokonai Színházzal közösen benyújtott több mint 8 millió eurós pályázatból a nagyváradi partnerintézmény mintegy 570 ezer eurót fordíthat a kulturális központ kialakítására, melynek teljes költsége megközelítőleg 750 ezer euróra rúg.

A különbözetet a pályázat önrészeként a megyei költségvetésből finanszírozzák. A román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című pályázatból Debrecenben a legnagyobb beruházást a korábban megkezdett Latinovits-színház építésének befejezése jelenti.

Szűcs László azt mondta, a Debrecennel való együttműködés tükröződni fog a kultúrház majdani programjában. „A projekt értelmében Debrecenben a Csokonai Színház befejezi tervét, a második színházat, ami a nagy színház intézményén belül fog működni. Beszéltünk arról, hogy a két város nemcsak az építkezési projektekben működik együtt, hanem programokban is. Amúgy is jók a kapcsolataink az ottani színházzal, megyei könyvtárral, az Alföld folyóirattal.

Idézet
Amikor kiderült, hogy nem Debrecen lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban, akkor a debreceni polgármester azt mondta, hogy ennek ellenére minden tervezett kulturális programot meg fognak tartani, és ennek mi is úgymond haszonélvezői lehetünk”

– fogalmazott Szűcs László. Amint a Biharmegye.ro-n olvasható, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke kiemelte, Bihar és Hajdú-Bihar megye nagyon jó együttműködésének egyik kézzel fogható eredménye ez a pályázat is. A tanácselnök hozzátette, a magyar közösség számára kulturális bölcsőt jelenthet ez az új központ, amely csupán álomnak tűnt a mandátuma elején, de eljutottak oda, hogy most már pénzügyi fedezet is van rá.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Miniatűr színházi világba vezet Bagossy Levente díszlettervező Aradon nyíló makett-kiállítása

Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező makettjeiből nyílik kiállítás az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban.

Miniatűr színházi világba vezet Bagossy Levente díszlettervező Aradon nyíló makett-kiállítása
2024. május 08., szerda

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház új premierje Albert Camus A félreértés című abszurd drámája Mihai Măniuțiu rendezésében, a bemutatót szerdán este 8 órától a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben láthatja a közönség.

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron
2024. május 07., kedd

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában

Nagybányai festők alkotásait felvonultató kiállítás nyílik május 8-án 17 órakor Nagyváradon a római katolikus Barokk Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben – közölte Facebook-oldalán a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában
2024. május 07., kedd

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják

Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lép fel a Tizenöt Zsoltár című koncerttel Marosvásárhelyen a református Vártemplomban június 6-án, a koncerttel a Szilágy megyei Zsobokon működő, református Bethesda gyermekotthont támogatják.

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják
2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon