Új helyszíneken, óvintézkedések közepette rajtol a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Új helyszíneken, óvintézkedések közepette rajtol a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

A nyitógálát idén is a Főtéren tartják, de kivételesen a zárógála is itt zajlik majd

Fotó: Bede Laura

Rendhagyó lesz a pénteken kezdődő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), ugyanis a kolozsvári szemle 19. kiadása a mozikból az iskolaudvarokra költözik. A külföldi meghívottak helyett idén a hazai filmtermésé lesz a főszerep.

Pap Melinda

2020. július 31., 13:282020. július 31., 13:28

2020. július 31., 13:312020. július 31., 13:31

Jóval kevesebben örülhetnek idén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) péntek este kezdődő 19. kiadásának, hiszen a járványhelyzet miatt kevesebb nézőt fogadhatnak, és beltéri vetítéseket sem tarthatnak. Viszont a szervezők mindent megtettek azért, hogy a kolozsvári filmkedvelők idén se maradjanak le kedvenc rendezvényükről:

a mozikból a belvárosi iskolák udvarára költöztették a vetítővásznakat, és szigorú óvintézkedések közepette várják a nézőket.

A résztvevők egymástól kellő távolságra elhelyezett székeken örülhetnek a külföldi és hazai filmtermés legjavának, valamint Federico Fellini világhírű alkotásainak a neves olasz rendező emlékének szentelt, július 31. és augusztus 9. között zajló fesztiválon.

Benépesülnek az iskolaudvarok

Hagyományosnak néhány másik vetítés mellett a péntek esti megnyitó mondható, az előző évekhez hasonlóan idén is a Főtéren zajlik, és rendhagyó módon itt tartják majd a zárógálát is. Emellett a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota udvarán, valamint több belvárosi tanintézet, kulturális intézmény udvarán mozizhat a fesztivál közönsége. A TIFF idejére ugyanis a Báthory István Gimnázium, az Apáczai Csere János Gimnázium, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a George Coșbuc-iskola udvara is mozivá válik, de az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, a Transilvania Klub és a Hójában található falumúzeum kültéri helyszínein is tartanak vetítéseket.

Galéria

A magyarfenesi szoborpark jövő hétvégén várja a filmkedvelőket

Fotó: Vlad Cupsa/TIFF archív

A régi helyszínek közül a Iulius park, a magyarfenesi Arkhai szoborpark, valamint a bonchidai Bánffy-kastély udvara fogadja idén is a nézőket, akiknek

kötelező lesz betartani a járványügyi szabályokat: a belépésnél megmérik a testhőmérsékletüket, maszkot kell viselniük,

és tartaniuk kell a másfél méteres távolságot. Az egyesével és kettesével elrendezett székeket minden vetítés után fertőtlenítik.

Erős román mezőny

Az idei TIFF-en több mint 130 alkotást tekinthet meg a közönség, a vetítések néhány kivétellel 21.30-kor kezdődnek. A szemle nyitányaként és zárásaként egy-egy francia filmet láthatnak a nézők, de a fesztivál számos friss alkotást és régebbi remekművet is felsorakoztat, ugyanis a száz éve született olasz rendezőóriás, Federico Fellini munkássága előtt tiszteleg.

A szemle idei kiadása a legfrissebb román filmtermésre összpontosít: 21 új román nagyjátékfilm és 16 rövidfilm szerepel a programban,

és a bemutatókon az alkotók is jelen lesznek. Az új mozik közül 15-öt első ízben láthat a romániai közönség, 7-nek pedig a világpremierjét tartják Kolozsváron. Bemutatják többek közt Cristi Puiu Malmkrog című alkotását, amelyet a berlini filmfesztivál Encounters szekciójában rendezői díjjal jutalmaztak, Radu Jude Tipografic majuscul című filmjét, amely szintén a Berlinalén mutatkozott be. De többek között Tudor Cristian Jurgiu Și poate mai trăiesc și azi (És talán még ma is élnek) című filmjét is láthatja a közönség, amely a szép remények és valóság közti szakadékról mesél.

Galéria

A főtéri jegyárus bódé kész, azonban inkább online jegyvásárlásra biztatnak

Fotó: Bede Laura

Ivana Mladenović szerb rendezőnek a locarnói filmfesztiválon díjazott, Ivana cea Groaznică (Rettegett Ivána) című alkotása is szerepel a kínálatban, amelynek főszerepét is a rendezőnő játssza. A dokumentumfilmes szekcióban többek közt Radu Ciorniciuc Acasă (My Home) című alkotását vetítik, mely májusban megkapta az online DOK.fest München fesztivál nagydíját.

korábban írtuk

Kolozsváriasított Édes élet a TIFF-en
Kolozsváriasított Édes élet a TIFF-en

Idén a 100 éve született Federico Fellini olasz rendezőóriás munkássága előtt tiszteleg a 19. kiadásához érkezett, a járványhelyzet miatt a július 31. és augusztus 9. közötti időszakra halasztott kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

Magyar nap helyett magyar napok

A hagyományokhoz híven friss magyar filmeket is vetítenek, a megszokott magyar nap helyett magyar napokra kell számítani. Többek között Szász Attila többszörösen díjazott rendező Apró mesék című alkotását láthatja a kolozsvári közönség, de Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmjét is lejátsszák. Szintén megtekinthető Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása, amelyet tavaly a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelöltek, valamint

Hartunk Attila FOMO: Megosztod, és Uralkodsz című filmje és Boldizsár Márk Drakulics elvtárs című mozija is szerepel a programban.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét, Kocsis Ágnes Éden című alkotását, valamint Bagota Béla Valan – Az utolsó hívás című moziját szintén levetítik Kolozsváron. A járványügyi korlátozások miatt a magyar alkotók közül kevesen lesznek jelen a vetítéseken.

Galéria

Az idei kiadás a neves olasz rendező életműve előtt tiszteleg

Fotó: TIFF

Filmudvar a Bánffy-palotában

Megkülönböztetett helyszíne lesz az idei fesztiválnak a Bánffy-palota udvara, itt tartják ugyanis a kicsiknek szóló, EducaTIFF szekció vetítéseit, amelyek délelőtt 11 órakor kezdődnek.

A tágasabb tér miatt a TIFF-ház helyett itt lesznek majd a koncertek is, melyekre – bár ingyenes a belépés – szintén jegyet kell váltani.

A jegyek árusítása nagyrészt online zajlik a Tiff.eventbook.ro oldalon vagy a fesztivál telefonos applikációján keresztül. Egy egyszemélyes belépő 20 lejbe, a kétszemélyes 35 lejbe kerül, a nyitógálára és a különleges eseményekre 30 lej, a zárógálára 50 lej ellenében lehet bejutást nyerni.

Galéria

A TIFF idei plakátját szintén Fellinitől "kölcsönözték"

Fotó: TIFF

Utóbbin veszi majd át a 19. TIFF kiválóságdíját Maria Ploae román színésznő, aki több mint négy évtizedes pályára és több mint 40 nagyjátékfilmre tekint vissza. A művésznő emellett Nicolae Mărgineanu rendezővel együtt a Cardinalul című film, valamint a Contraindicații című rövidfilm vetítésén is jelen lesz.

A fesztivál meghívottai a járvány miatt főleg belföldről érkeznek, Kolozsváron lesz Cristi Puiu, Anca Puiu, Alexander Nanau, Vlad Ivanov,

míg külföldről Marc Collin, a Nouvelle Vague zenekar alapítója tiszteli meg jelenlétével a szemlét, aki a Le choc du futur című filmjét kíséri el, de Chiara Malta, a Romániában forgatott Simple Women rendezője, Bartosz Kruhlik lengyel rendező és Vito Sanz spanyol színész is jelen lesz.

korábban írtuk

Francia film nyitja és zárja a TIFF-et: díjazott új alkotások és régi remekművek a kolozsvári nemzetközi szemle kínálatában
Francia film nyitja és zárja a TIFF-et: díjazott új alkotások és régi remekművek a kolozsvári nemzetközi szemle kínálatában

Egy-egy francia filmet láthat a közönség a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitányaként és zárásaként, a számos friss alkotást és régebbi remekművet felsorakoztató szemlét a járvány miatt július végére, augusztus elejére halasztották.

Az idei fesztivál versenyfilmes zsűrijébe két erdélyi magyar szakember is bekerült:

Ada Solomon producer, Adina Pintilie rendező és Philip O’Ceallaigh író mellett Székely Csaba drámaíró és Hatházi András kolozsvári színész dönt majd a nyertes alkotásokról.

korábban írtuk

A száz éve született Fellini életműve előtt tiszteleg a TIFF
A száz éve született Fellini életműve előtt tiszteleg a TIFF

Federico Fellini, az olasz filmművészet emblematikus alakja előtt tiszteleg a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelynek idei kiadását július 31. és augusztus 9. között tartják – jelentették be a szervezők.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) háromtagú zsűrijét Jean-Max Mejean (Franciaország), Marina Kostova (Macedónia) és Jennifer Zylka (Németország) alkotja. A FIPRESCI-díjat idén kivételesen a távolból ítélik oda a Román Film Napjai szekció egyik filmjének. A fesztivál szervezői egyébként

azokra is gondoltak, akik a helyek korlátozott száma miatt nem vehetnek részt a fesztiválon. A legjobban várt alkotásokat ezért online is meg lehet nézni

a TIFF online platformján (unlimited.tiff.ro), ezeket az otthonról mozizók egy 20 lejes jegy ellenében a vetítést követő 48 órában tekinthetik meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja