Saját Erdély-képét mutatná be Bede Kincső: a kovásznai fotós alkotásain a kommunizmus groteszk világa látható

Saját Erdély-képét mutatná be Bede Kincső: a kovásznai fotós alkotásain a kommunizmus groteszk világa látható

A kommunizmus éveit idézik fel a kovásznai fotós munkái

Fotó: Bede Kincső (a TOBE Galéria jóvoltából)

Bede Kincső fényképész, filmes még csak a húszas éveiben jár, de nevét már jól ismerik Európa art-vásárain. A Három színt ismerek a világon című fotósorozata, mely a romániai kommunizmus groteszk világát mutatja be, egy csapásra ismertté tette. A kovásznai születésű alkotó néhány fényképe jelenleg az Ecsetgyár és a MAGMA Contemporary közreműködésével a kolozsvári Tranzit-házban, FuturePerfect #5 kiállítás keretein belül tekinthető meg. Alkotásról, inspirációról és terveiről is beszélgettünk.

Tóth Gödri Iringó

2021. november 07., 22:302021. november 07., 22:30

2021. november 07., 22:312021. november 07., 22:31

– Hogyan kezdtél el fotózni? Köze van ahhoz, hogy filmes tanulmányokat folytattál?

– A fotózás nagyon rég jelen van az életemben. Volt egy unokanővérem, akit gyerekként mindig szerettem utánozni. Nagyon tetszett az, ahogy viselkedett, ahogy hordta a haját, amilyen zenét hallgatott. Volt egy olyan szokása, hogy mindig fotózta a barátnőjét meg saját magát. Én is, hozzá hasonlóan, a barátnőimet fotóztam, magamat, aztán meg macskákat. Mindig bennem volt az a gondolat, hogy igenis fontos fényképeket készíteni.

Idézet
A ballagási pénzemből vettem az első DSLR-kamerámat, majd Kolozsváron, film szakon a fotótanárom, Feleki István hívta fel a figyelmem olyan dolgokra, amit addig nem vettem észre magam körül.

Abban az időben inkább a film világa érdekelt. A fotó arra volt jó, hogy dokumentáljam, ami körülvesz: jegyzetszerűen fotóztam, megragadtak érzések, emberek. Sokan mondták, hogy kiválóak a képeim, de én soha nem tartottam őket jóknak. Azt éreztem, hogy ez valami édeskevés ahhoz képest, ami tényleg bennem van, vagy amit meg tudnék mutatni.

Galéria

Fotó: Bede Kincső (a TOBE Galéria jóvoltából)

– Annak ellenére, hogy a film felé kanyarodtál, most mégis fotózol.

– Lediplomáztam Kolozsváron, majd felvételiztem a budapesti Színház- és Filművészeti Egyetemre (SZFE) filmrendező szakra. A felkészülés nagyon intenzív folyamat volt, életemben először azt éreztem, hogy minőségi figyelmet kap az, amit csinálok. Olyan alkotókkal beszélgettem, akik szakmai berkekben elismertek, akik inspiráltak.

Idézet
Nem vettek fel filmrendező szakra, a következő évben felvételiztem mesterképzésre a MOME fotó szakára. Ez is érdekes tapasztalat volt: beadtam a jelentkezést, viszont az utolsó percig hezitáltam, hogy felüljek a vonatra, de hál’ Istennek végül felültem, felvételiztem, és felvettek.

Az első év nehéz volt. Idegesítő, amikor valamit csinálsz, és azt mondják rá, hogy könnyű szép képeket csinálni, de nehéz jó képeket csinálni, vagy ezt már láttuk. Egyébként elég gyorsan fejlődött a vizuális érzékenységem, mert nagyon sok képet néztem, sokat foglalkoztam fotótörténettel. Emlékszem, a legnehezebb az volt, amikor 15 új fotómból megkérdezte a tanár, hogy szerintem melyik a jó munka, és én nem arra mutattam rá, amelyik jó volt. A jót felismerni nehéz folyamat volt.

– Összességében úgy érzed, hogy sokat adott neked az egyetem?

– Nagyon hálás vagyok, azt kaptam meg, amire épp szükségem volt. Olyan hozzáállást, figyelmet, közeget, akik előtt kibontakozhattam és formálódhattam.

Galéria

Fotó: Bede Kincső (a TOBE Galéria jóvoltából)

– Az egyetem megadta neked az alapot, majd a Három színt ismerek a világon című sorozatod meghozta a sikert és a hírnevet is. Mesélnél erről a sorozatról?

– Elsőéven készítettem egy anyagot a nagyszüleimről, viszont azt akkor le is zártam. Diplomamunka előtt hazamentem nyáron Kovásznára, és nagyon sokat fotóztam. Élveztem, imádtam, átéltem a képkészítés örömét.

Idézet
Lassan kezdtek megjelenni dolgok a képeimen: motívumok, tárgyak, ruhák, és elkezdtem összerakni, hogy ez így miről is szól. Két évnek kellett eltelnie, hogy megértettem, pontosan mit keresek, mit csinálok.

Amikor a diplomamunkához meg kellett jelölni a témát, akkor fogalmaztam meg, hogy a romániai kommunizmus vizuális emlékezetével foglalkozom egy család történetén keresztül. Így kezdődött az egész. Azután komolyabban figyeltem, hogy mi történik, nagyon sokat beszélgettem emberekkel, gyűjtöttem az anyagokat. A képkészítéssel párhuzamosan rengeteget olvastam, filmeket néztem, kiállításokat látogattam. Miután elkezdtem alaposabban megismerni a témát, másképp viszonyultam a szüleimhez is.

Idézet
Volt egy felismerés, hogy a rendszerváltás mekkora törést okozott, és hiába a fordulat, a szüleim generációja a kommunizmusban született, és abban szocializálódott, ezért még mindig nem tud mit kezdeni a szabadsággal, emiatt pedig nehezen azonosul a fiatal generáció problémáival.
Galéria

Fotó: Bede Kincső (a TOBE Galéria jóvoltából)

– A szüleid miként értékelték, hogy ezzel a témával foglalkozol?

– Kettős volt. Volt, amikor azt éreztem, hogy nagyon jólesik nekik, hogy érdeklődöm, illetve hogy beszélhetnek róla. Viszont volt olyan is, amikor úgy tűnt, feszegetem a határokat. Épp ez a tragédiája az egésznek, hogy távolság, nagy fal van a két generáció között, amit a közösen meg nem élt történelmi tapasztalat határoz meg.

Idézet
Az én generációm tagjai is elveszettek bizonyos szempontból, hiszen ebben a világban se könnyű élni, szabadnak lenni. A szüleim és az én generációm is lényegében a saját szabadságával küzd, csak másképpen.

Erre kellett rájönnöm, vagy legalábbis kimondanom. Nagyon sokrétű ez az anyag. Személyes is, de van egy sajátos esztétikája a korszaknak, a témának is. Felhasználtam például azt, ahogyan a Szekuritáté emberei fotóztak, szembevakuzva, leleplezve.

– A képeid jelen voltak Párizsban a világ legnagyobb fotográfiai vásárán, a Paris Photon. Hogy viszonyult ehhez a témához a külföldi közönség, mennyire jön át egy idegennek a képek mondanivalója?

– Szerintem elsősorban a vonzó képek vizuálisan izgalmasak, érdekesek. Csak utána kezdi el nézni az ember, hogy ez miről is szól.

Idézet
Elsődleges célom, hogy ne olyan képeket csináljak, amelyek mellett elmegy az ember. Számomra a kép az első, utána beszélhetünk a témáról. Felelősségemnek érzem, hogy beszéljek arról, amit csinálok, ami van a képek mögött.

Azt érzem, ha beszélek, az emberek talán közelebb kerülnek a képeimhez, illetve hiszek abban, hogy művészetnek szerepe van a társadalom gyógyulásában.

Galéria

Fotó: Bede Kincső (a TOBE Galéria jóvoltából)

– Hogyan születnek meg, hogyan készülnek a képeid?

– Általában mielőtt elkészül egy kép, a fejemben százszor megcsinálom. Elképzelem elalvás előtt. Meg gyakran jegyzetelek is. Néha meg vannak álmaim, és ha felébredek, gyorsan leírom, nehogy elfelejtsem. A tudatalatti ilyen formában is dolgozik, ez is fontos számomra. Másfelől nagyon sokat alakulnak a fotóim az alkotás folyamatában.

Idézet
Fontosnak tartom azt, ami egy adott helyszínen őszintén jön. Mindig van egy érzés, hangulat, amit meg szeretnék fogalmazni képben, általában megkeresem hozzá az ideális helyszínt, a tárgyakat, de aztán intuitív módon alakul a kép.

– Az eddigi sikereid közül mire vagy a legbüszkébb?

– Nagyon jó érzés, kiállítani, látni hogy az embereket érdekli, amit csinálok. Nem érzem egyébként a külföldi kiállításokat nagyobb sikernek, mint az itthoni bemutatókat. Felemelő, amikor azt látom, hogy valakinek tetszenek a képeim. Nemrég Amszterdamban is kiállítottam, az volt a legjobb érzés, amikor valaki megállt a képem előtt, és hosszasan nézte. Amikor olyan valaki tud kapcsolódni a képeimhez, aki számára nem ismerős a téma.

– Mik a jövőbeli terveid?

– Ezt a témát most lezártam, de vannak, amik még nagyon érdekelnek. Ezenkívül a sorozatra, kiállításokra, interjúkra koncentrálok.

Idézet
A következő sorozatban a 2000-es évek hangulatát szeretném felidézni, amiben én is felnőttem, amikor Romániában elkezdett megjelenni a Nyugat, új színek, új fények. Ebből tervezek egy mesekönyvet, meg a nagyszüleimet is fotózom. Fontos számomra Erdélyt megmutatni képekben úgy, ahogy én látom: egyszerre szépnek, keservesnek, kegyetlennek is.

– Meg lehet élni a fotózásból, a fotóművészetből?

– Művészként megélni mindenki számára kihívás. Én leszerződtem egy budapesti galériával, a TOBE Galleryvel. Adtam már el munkáimat, sőt magángyűjteményekbe is kerültek fotóim, de azért még félek kimondani azt, hogy csak művészetből élek meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja