Budapest és Bukarest felé egyaránt nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő MASZÍN

A temesvári társulat Andrei Șerban rendezésével mutatkozik be Bukarestben, A doktor című, Robert Icke-darabból készült produkcióval •  Fotó: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A temesvári társulat Andrei Șerban rendezésével mutatkozik be Bukarestben, A doktor című, Robert Icke-darabból készült produkcióval

Fotó: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Fontos, hogy a román színházi szakma is megismerje erdélyi magyar társulatok munkáját, így nemcsak Budapest, hanem Bukarest felé is nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő Magyar Színházak Szövetsége (MASZÍN), amely immár harmadszor szervezi meg BukFeszt elnevezésű fesztiválját a román fővárosban. A szemléről és a szövetségbe tartozó társulatok együttműködéséről Balázs Attila MASZÍN-elnököt, a temesvári társulat igazgatóját kérdeztük.

Kiss Judit

2024. szeptember 22., 18:292024. szeptember 22., 18:29

Öt erdélyi magyar társulat mutatja be előadásait a bukaresti szakmának és közönségnek a szeptember 30. és október 6. közt tartandó, a MASZÍN (Magyar Színházak Szövetsége) által szervezett Bukfeszten.

A Csíki Játékszín Koldusopera című produkcióját viszi el a BukFesztre •  Fotó: Csíki Játékszín Galéria

A Csíki Játékszín Koldusopera című produkcióját viszi el a BukFesztre

Fotó: Csíki Játékszín

A szemlét immár harmadszor szervezi meg a román fővárosban az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő, 2017-ben alakult szövetség, az előadásokat a bukaresti Odeon Színházban és a Metropolis Színházban láthatja a közönség.

A nagyváradi Szigligeti Színház a Csárdáskirálynőt is bemutatja a bukaresti szemlén •  Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad Galéria

A nagyváradi Szigligeti Színház a Csárdáskirálynőt is bemutatja a bukaresti szemlén

Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad

Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, a MASZÍN elnöke a Krónika megkeresésére a bukaresti szemle fő hozadékairól beszélt. Mint elmondta, a fesztiválon a szövetséget alkotó öt társulat: a a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Csíki Játékszín, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint a a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkcióit tekintheti meg a szakma, valamint a bukaresti magyar és román közönség.

„Fontos tisztázni, hogy ez a szemle csak a szövetségbe tartozó öt társulat előadásait sorakoztatja fel.

Idézet
Kezdetektől fogva ez az öt színház a tagja a MASZÍN-nak, de csatlakozási szándékát már jelezte a marosvásárhelyi és a gyergyószentmiklósi társulat, egyelőre azonban csak az említett társulatokból áll a szövetség”

– mondta Balázs Attila.

Kiemelte, a bukaresti szemle jó bemutatkozási lehetőséget jelent a MASZÍN tagszínházai számára: egyrészt a szakma, másrészt a román fővárosban élő magyar közönség, de a többséghez tartozók is megtekinthetik a produkciókat. Természetesen mindegyik előadást román felirattal játsszák, sőt, a temesvári társulat – amióta a város Európa Kulturális fővárosa volt – román és angol felirattal játssza előadásait. Balázs Attilát arról kérdeztük, hogy a MASZÍN milyen gondolatokkal vág neki az idei szemlének, illetve hogy miként kamatoztatják a szemle előző két kiadásának következtetéseit.

Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, a MASZÍN elnöke kiemelte: fontos a szövetségbe tartozó társulatok gördülékeny együttműködése •  Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Galéria

Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, a MASZÍN elnöke kiemelte: fontos a szövetségbe tartozó társulatok gördülékeny együttműködése

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„Például a tavalyi tapasztalatokból kiindulva úgy döntöttünk, nem viszünk gyerekelőadásokat. Viszont mindegyik társulat olyan előadásokat mutat fel, amelyek valamilyen szempontból a román-magyar kapcsolatokat erősítik, vagy közelítik meg” – emelte ki Balázs Attila. Mint sorolta, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Székely Csaba 10 című drámájával lép színpadra, a szatmári színház Molière Mizantrópját mutatja be Sardar Tagirovsky rendezésében, valamint egy kortárs drámát, A kriplit. A csíki színház a Koldusoperát, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese a Suttogások és sikolyokat, a váradi prózai színház a Csárdáskirálynőt, a temesvári társulat pedig Andrei Șerban rendezésével mutatkozik be Bukarestben: A doktor című Robert Icke-darabból készült produkcióval. Balázs Attila elmondta, tavaly a BukFeszten a társulatok főként romániai magyar szerzők darabjaiban léptek fel, idén olyan produkciókat visznek, amelyek valamilyen szempontból fontosak számukra.

A szatmári Harag György Társulat két előadását láthatja a bukaresti közönség: az egyik A kripli című, egy kortárs ír darabból készült produkció •  Fotó: Harag György Társulat Galéria

A szatmári Harag György Társulat két előadását láthatja a bukaresti közönség: az egyik A kripli című, egy kortárs ír darabból készült produkció

Fotó: Harag György Társulat

Idézet
Nemcsak Budapest, hanem Bukarest felé is nyitunk, a romániai magyarságnak mind a két „jellemzőjét” hangsúlyozni akarjuk: azt is, hogy magyar, és azt is, hogy romániai. Ugyanakkor a bukaresti bemutatkozás azért is fontos, hogy az UNITER (Román Színházi Szövetség) ítészei is lássák az öt társulat produkcióit.

Fontosnak tartjuk, hogy a román színházi szakma keresztmetszetet kapjon arról, ami ezekben az erdélyi magyar színházakban történik” – mutatott rá Balázs Attila.

A szövetség vezetőjét arról is kérdeztük, hogy a társulatok ilyen formájú együttműködésének milyen hozadékai vannak még.

„Szakmailag is sok a jó gyümölcse a szövetségben való együttműködésnek, egy-egy ilyen fesztivál alkalmával láthatjuk egymás előadásait, eszmecserét folytatunk, ugyanakkor az év elején szervezzük a MAFESZT szemlét, amely amolyan vándorfesztivál, ami főleg inkább kiszállás-jellegű, a következőt jövő januárban tartjuk Nagyváradon.

Idézet
Azonban az együttműködést nemcsak a két szemle tartja fenn, a színházak munkatársai számára szakmai találkozókat is szervezünk”

– mondta a szövetség elnöke.

Kifejtette, ezek célirányos találkozók, például a színházak könyvelői, jogászai, a közönségkapcsolatokért felelős munkatársai, az ügyelők cserélnek eszmét ilyenkor, megosztják egymás között tapasztalataikat. De a MASZÍN szervez szakmai képzéseket a műszaknak is: például a világítás, hangosítás terén.

„Kapcsolatban és hálózatban vagyunk egymással folyamatosan, jól ismerjük egymást, nemcsak a színpadról. Ugyanakkor színészeinknek is lehetősége nyílik találkozni, előadáscseréink vannak – például a temesvári és szatmári társulat között, koprodukciók is születnek, a dolgok gördülékenyen működnek, tehát valóban összehangolódó egyesületről van szó” – mondta Balázs Attila. Kiemelte, a szövetségbe tartozó társulatok együttműködésének lényeges eleme, hogy csak konszenzussal működik: tehát olyan témákban, amelyekben nem ért egyet mindenki, nem hoznak döntéseket, amiben viszont egyetértenek, ott maximális az egyetértés.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Székely Csaba 10 című drámájával lép színpadra Bukarestben •  Fotó: Tomcsa Sándor Színház Galéria

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Székely Csaba 10 című drámájával lép színpadra Bukarestben

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Összegzésként Balázs Attila úgy fogalmazott: a tapasztalataik azt mutatják, hogy igenis szükség van a társulatok közti effajta együttműködésre, „kapujuk” pedig nyitva van, más színházak is csatlakozhatnak hozzájuk.

A bukaresti szemle részletes programja a BukFeszt Facebook-oldalán található.

korábban írtuk

Rajtuk a világ szeme: „csúcselőadásaikat” vitték Temesvárra a MASZÍN tagszínházai
Rajtuk a világ szeme: „csúcselőadásaikat” vitték Temesvárra a MASZÍN tagszínházai

A gazdasági nehézségek ellenére sikeresnek bizonyult a MAFESZT színházi seregszemle, amelynek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház volt a házigazdája január 19. és 26. között – mondta el a Krónikának Balázs Attila, a színház igazgatója.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 20., péntek

Művészeit és férfifőszabóját is díjazta a Kolozsvári Magyar Opera

Énekművészeket, karmestert, balettművészt, hangszerművészt és műszakos munkatársat is díjazott a Kolozsvári Magyar Opera.

Művészeit és férfifőszabóját is díjazta a Kolozsvári Magyar Opera
2024. szeptember 19., csütörtök

Muzsikál az erdő: Nagyvárad idén is bekapcsolódik az eseménysorozatba

Szeptember 27–29. között Gyulán és környékén rendezik meg a Muzsikál az erdő programsorozatot. Nagyvárad idén is bekapcsolódik a népszerű rendezvénybe.

Muzsikál az erdő: Nagyvárad idén is bekapcsolódik az eseménysorozatba
2024. szeptember 19., csütörtök

Bukarestben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit kolozsvári művész alkotásaiból

Bukarestben, a Román Nemzeti Művészeti Múzeumban nyílik kiállítás Soó Zöld Margit 2022-ben elhunyt kolozsvári művész alkotásaiból.

Bukarestben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit kolozsvári művész alkotásaiból
2024. szeptember 19., csütörtök

Színházbérletet indít, több ízben lép fel Nagybányán a szatmári Harag György Társulat

A Szatmárnémeti Harag György Társulat ismét külön repertoárral készül a nagybányai közönség számára.

Színházbérletet indít, több ízben lép fel Nagybányán a szatmári Harag György Társulat
2024. szeptember 18., szerda

Öt kolozsvári iskolában láthatják a diákok az Árpád-házi királyok történetét bemutató osztálytermi előadást

Árpád-házi királyok történetével érkezik Kolozsvárra a szombathelyi Mesebolt Bábszínház – közölte a szervező Puck Bábszínház.

Öt kolozsvári iskolában láthatják a diákok az Árpád-házi királyok történetét bemutató osztálytermi előadást
2024. szeptember 18., szerda

Díjeső a marosvásárhelyi színháznak, a váradi teátrumnak is jutott elismerés a Színházi Kritikusok Céhének budapesti gáláján

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta a legtöbb díjat a Színházi Kritikusok Céhének keddi budapesti díjátadóján.

Díjeső a marosvásárhelyi színháznak, a váradi teátrumnak is jutott elismerés a Színházi Kritikusok Céhének budapesti gáláján
2024. szeptember 17., kedd

Magyar operett – a korosztálytól és nyelvtől függetlenül szerethető hungarikum

A legismertebb operett és musical betétdalok csendültek fel vasárnap este a kincses városban az Operettissimo együttes és díszmeghívottjai előadásában. A műsort megelőzően megkérdeztük a közönséget, hogy miért szereti ezt a műfajt.

Magyar operett – a korosztálytól és nyelvtől függetlenül szerethető hungarikum
2024. szeptember 17., kedd

Webkamera-pornósztárokról szóló dokumentumfilm is szerepel a 17 erdélyi helyszínen tartandó Filmtettfeszt kínálatában

Idén különösen erős lesz a Filmtettfeszt dokumentumfilmes „fejezete”: hét nagyon különböző, de témaválasztásában és megvalósításában egyformán izgalmas, egész estés alkotást vetítenek.

Webkamera-pornósztárokról szóló dokumentumfilm is szerepel a 17 erdélyi helyszínen tartandó Filmtettfeszt kínálatában
2024. szeptember 13., péntek

A csíkszeredai Részegh Botond képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Szegeden

Vonal mágia címmel Részegh Botond csíkszeredai festő- és grafikusművész munkásságát bemutató tárlat nyílik október elején a szegedi Reök-palotában – tájékoztatta Kertész Lilla, az összművészeti központ sajtóreferense pénteken az MTI-t.

A csíkszeredai Részegh Botond képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Szegeden
2024. szeptember 13., péntek

A Székelyföldre is elviszi a kolozsvári opera a Jézus Krisztus szupersztárt, operanapok a kincses városban

Operanapokkal, székelyföldi turnéval és a Vidnyásznszky Attila által rendezett Bánk bán című előadás bemutatójával várja közönségét a közeljövőben a Kolozsvári Magyar Opera.

A Székelyföldre is elviszi a kolozsvári opera a Jézus Krisztus szupersztárt, operanapok a kincses városban