Legyen „angyali bulvártörténet” az irodalom – Szántai János író, E-MIL-elnök a szervezet terveiről, Tintapacák című kötetéről

Legyen „angyali bulvártörténet” az irodalom – Szántai János író, E-MIL-elnök a szervezet terveiről, Tintapacák című kötetéről

Szántai János kolozsvári író december óta vezeti az E-MIL-t, tervei között szerepel, hogy a szervezet továbbra is erőteljesen bevonja a fiatalokat az irodalom bűvkörébe

Fotó: Szántai Kristóf

A több mint húsz éve működő írószervezet jelenlegi helyzetéről, terveiről kérdeztük az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) élére decemberben megválasztott Szántai János kolozsvári írót. Kifejtette, gazdasági válság van, de nemcsak ezért nyit az E-MIL a magánmecenatúra felé, hiszen ha tényleg képes együttlétezni az erdélyi közösség, akkor valamiféle közös gondolkodásnak is léteznie kell. Úgy véli, ha valaki áldozatos, ugyanakkor sikeres munkája következtében szert tesz bizonyos anyagi javakra, akkor elgondolkozhat, hogy vajon érdemes-e úgymond „nem jövedelmező” területekbe befektetni. Szántai János „egyszerű tárgynak”, egyúttal élete legszebb könyvének nevezte legújabb, Tintapacák című kötetét.

Kiss Judit

2023. május 01., 18:542023. május 01., 18:54

– Decemberben vetted át az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) irányítását. Azóta hogyan látod körvonalazódni a szervezet jelenlegi helyzetét, perspektíváit?

– Az új választmánnyal együtt közösen rendezzük sorainkat. A nehéz helyzetek – posztpandémia, háború okozta gazdasági válság – ugyanúgy befolyásolta az E-MIL-t is, mint más kulturális és nem kulturális szervezeteket. Látszik az alagút vége, és itt köszönetet szeretnék mondani a szervezetet támogató Méhes György–Nagy Elek Alapítványnak, az RMDSZ-nek, a Communitas Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapnak, illetve olyan magánmecénásoknak is, akik a nehéz időkben mellénk álltak.

Idézet
Ez adta egyébként az ötletet, hogy tovább próbáljunk nyitni a magánmecenatúra felé, amelynek fontos szerepe lehet az erdélyi magyar kultúra, ezen belül az irodalom támogatásában – már amennyiben nem mozgunk párhuzamos pályákon és elkezdünk kommunikálni egymással.

– Ahogy említetted, nehéz időket élünk gazdasági tekintetben, amikor sokféle válság árnyékolja be a jövőt, ilyenkor a művészet, irodalom hátrább szorul a támogatandó területek sorában. Vannak tehetős emberek, akik szívügyüknek tekintik az irodalom továbbéltetését?

– Találkoztam ilyen emberekkel – egyébként pedig igaz a válsággal kapcsolatos felvetés. Az, hogy a potenciális mecénások és az irodalom között milyen a kapcsolat, a kommunikáción, illetve annak a hiányán múlik. Lehet, hogy hallunk egymásról, de

Idézet
a kultúra képviselői gyakran arról híresek, hogy fogalmuk nincs arról, mi zajlik az üzleti világban, mert ők a „csillagok világában lebegnek”.
Galéria

Szántai János kilencedik, Tintapacák című kötete a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál, Drăgan-Chirilă Diána illusztrációival látott napvilágot

Fotó: Kiss Judit

De – és mindenféle kritikai él nélkül mondom – elmondható az üzleti világról is, hogy talán nem áll az érdeklődésük homlokterében az irodalom. Persze, lehet, hogy eljárnak színházba, olvasnak, de talán nincsen eléggé élő kapcsolat a két szféra közt.

– Miként lehet utakat keresni egymás felé? Ha mondjuk ezt kicsit utópisztikusan „win-win” (mindenki számára nyerő) helyzetnek neveznénk: ki mit nyerhetne az irodalom és üzleti szféra közti jó kapcsolatból?

– Ha mi, Erdélyben élők el tudunk kezdeni egyfajta kommunikációt, fel tudunk vázolni épkézláb terveket, akkor létrejöhetnek a hasonló kapcsolatrendszerek. Egy üzletembernek fel kell mérnie, hogy amennyiben az irodalmat támogatja, hogy segítségének hozadéka nem mérhető mondjuk több százezer kattintásban, több tízezres nézőszámban – tehát az irodalom támogatását nem lehet úgy elképzelni, mint mondjuk egy nagy zenei vagy filmfesztivált. Itt arról van szó, hogy ha tényleg képes együttlétezni egy közösség, akkor valamiféle közös gondolkodásnak is léteznie kell. Ha valaki áldozatos, ugyanakkor sikeres munkája következtében szert tesz bizonyos anyagi javakra, akkor elgondolkozhat, hogy vajon érdemes-e úgymond „nem jövedelmező” területekbe befektetni.

Idézet
De tulajdonképpen ez nem is „befektetés”: pont az a lényege, hogy az illetőnek érdemes mecénásként viselkednie annak érdekében, hogy a közösség működjön, vagy jobban működjön, segítsen megőrizni az illető közösség önazonosságát.

Az erdélyi magyar kultúrában is léteztek ezek a támogatások, egyes szinteken programszerűen, máshol eseti szinten, vagy épp esetlegesen működtek. Ezt kéne valahogy összeterelni, összefésülni, amennyiben lehetséges.

– Ezek szerint az E-MIL megpróbálja kiépíteni az ilyen típusú kapcsolati rendszert, hálót. Kicsit beszéljünk magáról a szervezet jelenéről: hány írót számláltok, miként oszlik meg korcsoportok, régiók szerint a tagság?

- 130 írót „kaptam örökbe” szerte Erdélyből, Székelyföldről, a Partiumból. De Magyarország is képviselteti magát, hiszen vannak tagjaink, akik innen mentek el, de ott élnek már vagy épp innen nézve határon túliak. És persze, mindenféle korcsoporthoz tartoznak tagjaink.

– Az E-MIL-nek hosszú ideje célkitűzése, hogy magához próbálja vonzani az ifjakat, szervessé tenni a fiatalokkal, a diáksággal való együttműködést. E téren mi a jelenlegi összkép és mik a terveid?

– Az E-MIL-be való tagfelvétel feltétele az, hogy valakinek legyen egy megjelent kötete. Nyilván az egész fiatalok még nem lehetnek így tagok, de ez nem jelenti azt, hogy nem figyelünk oda rájuk. Erre bizonyíték a Méhes György Tehetséggondozó Program is, ami működik, és amit én a magam részéről határozottan tovább szeretnék fejleszteni. Meglátásom szerint nem elég az, hogy meghirdetünk egy pályázatot, befutnak a művek, a zsűri elbírálja, majd listázzuk a legjobbakat a különböző kritériumok szerint. A tehetséggondozásnak itt nem szabad véget érnie. A megszületett műveket egyrészt elvisszük azokra a településekre, ahonnan a fiatalok beküldték, megmutatjuk a helyi közösségeknek, hogy „íme, ilyen tehetségek vannak nálatok”.

Idézet
Ugyanakkor nagyon szorgalmazom minden évben a legjobb, frissen született művekből összeállított antológia megjelentetését, mert az már tárgy, amit le lehet tenni az asztalra.
Galéria

Ha már egyszer a tintapaca elindult az oldalon, akkor egyszerűen „elöntötte” az egész könyvet – mondta Szántai János

Fotó: Kiss Judit

Az ifjú tehetség közösségének tagjai tovább osztják, és mindez úgymond exponenciális jellegű hatást eredményez, aminek van foganatja. Visszagondolva, amikor én elindultam íróként, nagy dolog volt, hogy az ember eljutott odáig, hogy egy kötetben napvilágot látott bár egy apró szövegkéje. Tehát meglátásom szerint annak ellenére, hogy a világ felgyorsult, a generációk egyre sebesebben „pörögnek”, egyre gyorsabban várják a sikert, az elismerést, bármit, ami minden egyes lépésükkel jár – a kötetben való megjelenésnek ma is van súlya.

– A fiatalok bevonása tekintetében szintén egyfajta hálózatépítésről van szó?

– Tulajdonképpen igen. De azt persze tudjuk, hogy nem mindenki marad az irodalom bűvkörében: aki most ír, lehet, hogy holnap már informatikus akar lenni, vagy bolygókutató. Ennek ellenére azon vagyunk, hogy az E-MIL, mint reprezentatív irodalmi fórum felé „gravitáljanak”.

– Nagyon jó az antológia ötlete, azért is, mert úgymond egy irodalmi „pillanatfelvételt” készítene évente arról, hogy a fiatalok éppen milyen gondolatokkal, milyen műfaj felé orientálódnak, milyen terepen kísérleteznek – akár jó látlelet is lehet az erdélyi magyar ifjú irodalomról. Te is így látod?

– Persze, ez benne van a pakliban. Elképzelésem szerint ezek az antológiák tulajdonképpen azt fogják feltérképezni, hogy mi az, amire építhetünk.

Idézet
Tehát hogy létezik-e jövőkép – márpedig nagyon remélem, sőt, meggyőződésem, hogy igen: ezt igazolja, hogy tavaly a tehetségkutató pályázatra 250 pályamű érkezett.

Ha pedig vannak fiatal tollforgatók, akkor elmondható, hogy lehet építkezni, perspektivikusan gondolkozni a hogyan továbbról: kikkel, hányan, hova, mit, miért.

– Szintén hálózatépítés- és -fenntartás jellegű az E-MIL kapcsolatrendszere más írószervezetekkel. Korábban közös rendezvényeket szervezett az E-MIL határon túli, más országokban működő magyar működő magyar írószervezetekkel. Ez is folytatódik?

– A tervek szerint igen, de jelen pillanatban azért nem tudok bővebben beszélni erről, mert egy picit minden írószervezet el van foglalva saját sorai a rendezésével. De a kapcsolatok léteznek továbbra is. Persze tervezni, álmodozni lehet a hálózatok továbbtágításáról, de én egyelőre annak örülnék, ha sikerülne betervezni az idei konkrétumokat, amik előre láthatóan megvalósulhatnak. A hagyományos „irodalmi pillanatainkat” megszervezzük, jelen leszünk az Ünnepi Könyvhéten, a Kolozsvári Magyar Napokon. Az iskolákban szervezett rendhagyó irodalomóráinknak új dimenziót szeretnénk teremteni: legyen egy picit programszerű. Mert az, hogy néha elmegyünk, találkozunk, megismerkedünk – a diákok minket, mi őket, nagyon szép. De el tudnék képzelni egy programot, amely olyan, akár az élő könyvtár vagy az élő segédanyagtár. És akkor egy-egy iskolával megegyezünk bizonyos időszakban, programszerűen – és így talán elkezd működni a dolog.

– Beszélgetésünknek az is az apropója, hogy nemrég jelent meg Tintapacák című versesköteted a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál, Drăgan-Chirilă Diána illusztrációival. Sokszor elhangzik, hogy tulajdonképpen nem is kell megkülönböztetést tenni felnőttnek és gyereknek szóló irodalom között, mert csak olvasó létezik. Úgy tűnik, mintha ezekből a versekből a te saját olvasói „önéletrajzod” körvonalazódna: rengeteg utalás rejlik a versekben, fölsejlik egyes költők hatása. Jól érzékelem, hogy mintha Weöres Sándorral, Devecseri Gáborral, Tandori Dezsővel „folytatnál egyfajta párbeszédet” a Tintapacák verseiben?

– Nagyon egyszerű koncepció mentén működik a könyv – legalábbis a készítői szándék szerint. A szövegek, amelyek benne szerepelnek, azok a legnemesebb – elsősorban magyar és némi külföldi – gyermekirodalmi hagyományon alapulnak. A felsoroltakon kívül a sorba illeszkedik Kormos István, Nemes Nagy Ágnes. Apropó, szoktuk idézni Nemes Nagy Ágnes mondását, miszerint nincsen gyerekirodalom, meg felnőttirodalom, csak jó és rossz irodalom van.

Idézet
Ezeket a szövegeket 10-12 év leforgása alatt írtam meg, és ma is vállalom őket, pontosan a hagyományos gyerekirodalom koncepciójának keretében.
Galéria

A versekben föltűnik Tintapacák, Kissróf Mester, a vízipálmadár, egy pepita hettita lovag, egy nett bajonett a szőlőlevél-szálloda szomszédságában

Fotó: Kiss Judit

A versekben föllelhetőek itt-ott formabontási kísérletek, a forma kereteit picit tágítani próbáltam. Diána illusztrációiban a kék tintapaca a kiindulópont. És ha már egyszer a tintapaca elindult az oldalon, akkor egyszerűen „elöntötte” az egész könyvet. A versek beágyazódnak ebbe a helyenként formabontó világba, az illusztrátorral együtt pedig úgy gondoljuk: nem baj, ha ebbe a könyvbe a gyerek belerajzol, belefest, tegye. Vizuális világa is egy picit erre bátorítja a gyereket, hogy a könyv nem szent tárgy, nem kultikus tárgy, hanem működő történet.

– A Tintapacák immár a kilencedik köteted. Az elmúlt több mint tíz évben születtek ezek a versek, a gyerekeid felnövésével csengett egybe ez a korszak. Ők valamiféle ihletadókként, múzsákként hatottak a versírásra?

– Persze, mozgatták a versírási folyamatot. A gyerekek néha elképesztő stílusbravúrt és tartalom-bravúrt tudnak produkálni.

Idézet
A lényeg, hogy a felnőtt ott van-e a jó helyen a jó pillanatban, el tudja-e kapni a bravúrt, aztán pedig tud-e vele valamit kezdeni a megadott keretek között. Mert a gyerekek szórják, ontják magukból a rengeteg sziporkát.

Mondjuk ha valaki könnyedén, „lopva” akarna gyerekverseket írni, csak maga köré kéne gyűjtsön egy „gyerekháremet”, és „magától” menne a versírás. Egyébként a gyerekeim már felnőttek, de most is nagy szeretettel írok gyerekverseket, amikor már nincs kitől halljam a nagy sztorikat. Lényegében ez a kötet csak egy egyszerű tárgy, de életem legszebb könyve. És azt remélem, hogy a szövegek fel tudnak nőni a könyv külső szépségéhez.

– A Főtér portál szerkesztője, újságírója is vagy. Jól megfér az életedben a napi sajtó taposómalma és az irodalommal való foglalatosság?

– Mondhatnám azt is erre, hogy minden mindennel összefér. De azt hiszem, hogy habitus kérdése a dolog. Az én habitusom most érkezett el oda, hogy pont úgy rá tudok csodálkozni egy hétköznapi csodára, mint egy rendkívüli bulvártörténetre. Vagy egy isteni, angyali bulvártörténetre.

Idézet
Jó esetben most már igazából arra vágyom, hogy az irodalom egy isteni, vagy angyali bulvártörténet legyen.

A napi sajtóban az írást egyébként lehet asztalosmunkaként, de lehet költészetként is művelni.

Szántai János 1969-ben született Kolozsvárott. Iskoláit szülővárosában járta ki, ugyanitt elvégezte az orvosi egyetemet. Aztán pályát váltott, jelenleg a Főtér portál főszerkesztő-helyettese. Író, költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke.

korábban írtuk

Érdekli a fiatalokat az írás művészete: szerte a Kárpát-medencéből jelentkeztek az E-MIL idei alkotói pályázatára
Érdekli a fiatalokat az írás művészete: szerte a Kárpát-medencéből jelentkeztek az E-MIL idei alkotói pályázatára

Az egész Kárpát-medencéből jelentkeztek írásokkal fiatalok az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) Ne csak lájkold! Pályázz is! – Méhes György Tehetségkutató 2022 elnevezésű kiírására.

korábban írtuk

„Minden esélyünk megvan rá, hogy ötven év múlva is találkozzunk” – Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az E-MIL
„Minden esélyünk megvan rá, hogy ötven év múlva is találkozzunk” – Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az E-MIL

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) egyszerre családias és nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 20 évfordulóját.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja