Legyen „angyali bulvártörténet” az irodalom – Szántai János író, E-MIL-elnök a szervezet terveiről, Tintapacák című kötetéről

Kiss Judit 2023. május 01., 18:54

A több mint húsz éve működő írószervezet jelenlegi helyzetéről, terveiről kérdeztük az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) élére decemberben megválasztott Szántai János kolozsvári írót. Kifejtette, gazdasági válság van, de nemcsak ezért nyit az E-MIL a magánmecenatúra felé, hiszen ha tényleg képes együttlétezni az erdélyi közösség, akkor valamiféle közös gondolkodásnak is léteznie kell. Úgy véli, ha valaki áldozatos, ugyanakkor sikeres munkája következtében szert tesz bizonyos anyagi javakra, akkor elgondolkozhat, hogy vajon érdemes-e úgymond „nem jövedelmező” területekbe befektetni. Szántai János „egyszerű tárgynak”, egyúttal élete legszebb könyvének nevezte legújabb, Tintapacák című kötetét.

Legyen „angyali bulvártörténet” az irodalom – Szántai János író, E-MIL-elnök a szervezet terveiről, Tintapacák című kötetéről
galéria
Szántai János kolozsvári író december óta vezeti az E-MIL-t, tervei között szerepel, hogy a szervezet továbbra is erőteljesen bevonja a fiatalokat az irodalom bűvkörébe Fotó: Szántai Kristóf

– Decemberben vetted át az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) irányítását. Azóta hogyan látod körvonalazódni a szervezet jelenlegi helyzetét, perspektíváit?

– Az új választmánnyal együtt közösen rendezzük sorainkat. A nehéz helyzetek – posztpandémia, háború okozta gazdasági válság – ugyanúgy befolyásolta az E-MIL-t is, mint más kulturális és nem kulturális szervezeteket. Látszik az alagút vége, és itt köszönetet szeretnék mondani a szervezetet támogató Méhes György–Nagy Elek Alapítványnak, az RMDSZ-nek, a Communitas Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapnak, illetve olyan magánmecénásoknak is, akik a nehéz időkben mellénk álltak.

Ez adta egyébként az ötletet, hogy tovább próbáljunk nyitni a magánmecenatúra felé, amelynek fontos szerepe lehet az erdélyi magyar kultúra, ezen belül az irodalom támogatásában – már amennyiben nem mozgunk párhuzamos pályákon és elkezdünk kommunikálni egymással.

– Ahogy említetted, nehéz időket élünk gazdasági tekintetben, amikor sokféle válság árnyékolja be a jövőt, ilyenkor a művészet, irodalom hátrább szorul a támogatandó területek sorában. Vannak tehetős emberek, akik szívügyüknek tekintik az irodalom továbbéltetését?

– Találkoztam ilyen emberekkel – egyébként pedig igaz a válsággal kapcsolatos felvetés. Az, hogy a potenciális mecénások és az irodalom között milyen a kapcsolat, a kommunikáción, illetve annak a hiányán múlik. Lehet, hogy hallunk egymásról, de

a kultúra képviselői gyakran arról híresek, hogy fogalmuk nincs arról, mi zajlik az üzleti világban, mert ők a „csillagok világában lebegnek”.

Szántai János kilencedik, Tintapacák című kötete a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál, Drăgan-Chirilă Diána illusztrációival látott napvilágot Fotó: Kiss Judit

De – és mindenféle kritikai él nélkül mondom – elmondható az üzleti világról is, hogy talán nem áll az érdeklődésük homlokterében az irodalom. Persze, lehet, hogy eljárnak színházba, olvasnak, de talán nincsen eléggé élő kapcsolat a két szféra közt.

– Miként lehet utakat keresni egymás felé? Ha mondjuk ezt kicsit utópisztikusan „win-win” (mindenki számára nyerő) helyzetnek neveznénk: ki mit nyerhetne az irodalom és üzleti szféra közti jó kapcsolatból?

– Ha mi, Erdélyben élők el tudunk kezdeni egyfajta kommunikációt, fel tudunk vázolni épkézláb terveket, akkor létrejöhetnek a hasonló kapcsolatrendszerek. Egy üzletembernek fel kell mérnie, hogy amennyiben az irodalmat támogatja, hogy segítségének hozadéka nem mérhető mondjuk több százezer kattintásban, több tízezres nézőszámban – tehát az irodalom támogatását nem lehet úgy elképzelni, mint mondjuk egy nagy zenei vagy filmfesztivált. Itt arról van szó, hogy ha tényleg képes együttlétezni egy közösség, akkor valamiféle közös gondolkodásnak is léteznie kell. Ha valaki áldozatos, ugyanakkor sikeres munkája következtében szert tesz bizonyos anyagi javakra, akkor elgondolkozhat, hogy vajon érdemes-e úgymond „nem jövedelmező” területekbe befektetni.

De tulajdonképpen ez nem is „befektetés”: pont az a lényege, hogy az illetőnek érdemes mecénásként viselkednie annak érdekében, hogy a közösség működjön, vagy jobban működjön, segítsen megőrizni az illető közösség önazonosságát.

Az erdélyi magyar kultúrában is léteztek ezek a támogatások, egyes szinteken programszerűen, máshol eseti szinten, vagy épp esetlegesen működtek. Ezt kéne valahogy összeterelni, összefésülni, amennyiben lehetséges.

– Ezek szerint az E-MIL megpróbálja kiépíteni az ilyen típusú kapcsolati rendszert, hálót. Kicsit beszéljünk magáról a szervezet jelenéről: hány írót számláltok, miként oszlik meg korcsoportok, régiók szerint a tagság?

- 130 írót „kaptam örökbe” szerte Erdélyből, Székelyföldről, a Partiumból. De Magyarország is képviselteti magát, hiszen vannak tagjaink, akik innen mentek el, de ott élnek már vagy épp innen nézve határon túliak. És persze, mindenféle korcsoporthoz tartoznak tagjaink.

– Az E-MIL-nek hosszú ideje célkitűzése, hogy magához próbálja vonzani az ifjakat, szervessé tenni a fiatalokkal, a diáksággal való együttműködést. E téren mi a jelenlegi összkép és mik a terveid?

– Az E-MIL-be való tagfelvétel feltétele az, hogy valakinek legyen egy megjelent kötete. Nyilván az egész fiatalok még nem lehetnek így tagok, de ez nem jelenti azt, hogy nem figyelünk oda rájuk. Erre bizonyíték a Méhes György Tehetséggondozó Program is, ami működik, és amit én a magam részéről határozottan tovább szeretnék fejleszteni. Meglátásom szerint nem elég az, hogy meghirdetünk egy pályázatot, befutnak a művek, a zsűri elbírálja, majd listázzuk a legjobbakat a különböző kritériumok szerint. A tehetséggondozásnak itt nem szabad véget érnie. A megszületett műveket egyrészt elvisszük azokra a településekre, ahonnan a fiatalok beküldték, megmutatjuk a helyi közösségeknek, hogy „íme, ilyen tehetségek vannak nálatok”.

Ugyanakkor nagyon szorgalmazom minden évben a legjobb, frissen született művekből összeállított antológia megjelentetését, mert az már tárgy, amit le lehet tenni az asztalra.

Ha már egyszer a tintapaca elindult az oldalon, akkor egyszerűen „elöntötte” az egész könyvet – mondta Szántai János Fotó: Kiss Judit

Az ifjú tehetség közösségének tagjai tovább osztják, és mindez úgymond exponenciális jellegű hatást eredményez, aminek van foganatja. Visszagondolva, amikor én elindultam íróként, nagy dolog volt, hogy az ember eljutott odáig, hogy egy kötetben napvilágot látott bár egy apró szövegkéje. Tehát meglátásom szerint annak ellenére, hogy a világ felgyorsult, a generációk egyre sebesebben „pörögnek”, egyre gyorsabban várják a sikert, az elismerést, bármit, ami minden egyes lépésükkel jár – a kötetben való megjelenésnek ma is van súlya.

– A fiatalok bevonása tekintetében szintén egyfajta hálózatépítésről van szó?

– Tulajdonképpen igen. De azt persze tudjuk, hogy nem mindenki marad az irodalom bűvkörében: aki most ír, lehet, hogy holnap már informatikus akar lenni, vagy bolygókutató. Ennek ellenére azon vagyunk, hogy az E-MIL, mint reprezentatív irodalmi fórum felé „gravitáljanak”.

– Nagyon jó az antológia ötlete, azért is, mert úgymond egy irodalmi „pillanatfelvételt” készítene évente arról, hogy a fiatalok éppen milyen gondolatokkal, milyen műfaj felé orientálódnak, milyen terepen kísérleteznek – akár jó látlelet is lehet az erdélyi magyar ifjú irodalomról. Te is így látod?

– Persze, ez benne van a pakliban. Elképzelésem szerint ezek az antológiák tulajdonképpen azt fogják feltérképezni, hogy mi az, amire építhetünk.

Tehát hogy létezik-e jövőkép – márpedig nagyon remélem, sőt, meggyőződésem, hogy igen: ezt igazolja, hogy tavaly a tehetségkutató pályázatra 250 pályamű érkezett.

Ha pedig vannak fiatal tollforgatók, akkor elmondható, hogy lehet építkezni, perspektivikusan gondolkozni a hogyan továbbról: kikkel, hányan, hova, mit, miért.

– Szintén hálózatépítés- és -fenntartás jellegű az E-MIL kapcsolatrendszere más írószervezetekkel. Korábban közös rendezvényeket szervezett az E-MIL határon túli, más országokban működő magyar működő magyar írószervezetekkel. Ez is folytatódik?

– A tervek szerint igen, de jelen pillanatban azért nem tudok bővebben beszélni erről, mert egy picit minden írószervezet el van foglalva saját sorai a rendezésével. De a kapcsolatok léteznek továbbra is. Persze tervezni, álmodozni lehet a hálózatok továbbtágításáról, de én egyelőre annak örülnék, ha sikerülne betervezni az idei konkrétumokat, amik előre láthatóan megvalósulhatnak. A hagyományos „irodalmi pillanatainkat” megszervezzük, jelen leszünk az Ünnepi Könyvhéten, a Kolozsvári Magyar Napokon. Az iskolákban szervezett rendhagyó irodalomóráinknak új dimenziót szeretnénk teremteni: legyen egy picit programszerű. Mert az, hogy néha elmegyünk, találkozunk, megismerkedünk – a diákok minket, mi őket, nagyon szép. De el tudnék képzelni egy programot, amely olyan, akár az élő könyvtár vagy az élő segédanyagtár. És akkor egy-egy iskolával megegyezünk bizonyos időszakban, programszerűen – és így talán elkezd működni a dolog.

– Beszélgetésünknek az is az apropója, hogy nemrég jelent meg Tintapacák című versesköteted a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál, Drăgan-Chirilă Diána illusztrációival. Sokszor elhangzik, hogy tulajdonképpen nem is kell megkülönböztetést tenni felnőttnek és gyereknek szóló irodalom között, mert csak olvasó létezik. Úgy tűnik, mintha ezekből a versekből a te saját olvasói „önéletrajzod” körvonalazódna: rengeteg utalás rejlik a versekben, fölsejlik egyes költők hatása. Jól érzékelem, hogy mintha Weöres Sándorral, Devecseri Gáborral, Tandori Dezsővel „folytatnál egyfajta párbeszédet” a Tintapacák verseiben?

– Nagyon egyszerű koncepció mentén működik a könyv – legalábbis a készítői szándék szerint. A szövegek, amelyek benne szerepelnek, azok a legnemesebb – elsősorban magyar és némi külföldi – gyermekirodalmi hagyományon alapulnak. A felsoroltakon kívül a sorba illeszkedik Kormos István, Nemes Nagy Ágnes. Apropó, szoktuk idézni Nemes Nagy Ágnes mondását, miszerint nincsen gyerekirodalom, meg felnőttirodalom, csak jó és rossz irodalom van.

Ezeket a szövegeket 10-12 év leforgása alatt írtam meg, és ma is vállalom őket, pontosan a hagyományos gyerekirodalom koncepciójának keretében.

A versekben föltűnik Tintapacák, Kissróf Mester, a vízipálmadár, egy pepita hettita lovag, egy nett bajonett a szőlőlevél-szálloda szomszédságában Fotó: Kiss Judit

A versekben föllelhetőek itt-ott formabontási kísérletek, a forma kereteit picit tágítani próbáltam. Diána illusztrációiban a kék tintapaca a kiindulópont. És ha már egyszer a tintapaca elindult az oldalon, akkor egyszerűen „elöntötte” az egész könyvet. A versek beágyazódnak ebbe a helyenként formabontó világba, az illusztrátorral együtt pedig úgy gondoljuk: nem baj, ha ebbe a könyvbe a gyerek belerajzol, belefest, tegye. Vizuális világa is egy picit erre bátorítja a gyereket, hogy a könyv nem szent tárgy, nem kultikus tárgy, hanem működő történet.

– A Tintapacák immár a kilencedik köteted. Az elmúlt több mint tíz évben születtek ezek a versek, a gyerekeid felnövésével csengett egybe ez a korszak. Ők valamiféle ihletadókként, múzsákként hatottak a versírásra?

– Persze, mozgatták a versírási folyamatot. A gyerekek néha elképesztő stílusbravúrt és tartalom-bravúrt tudnak produkálni.

A lényeg, hogy a felnőtt ott van-e a jó helyen a jó pillanatban, el tudja-e kapni a bravúrt, aztán pedig tud-e vele valamit kezdeni a megadott keretek között. Mert a gyerekek szórják, ontják magukból a rengeteg sziporkát.

Mondjuk ha valaki könnyedén, „lopva” akarna gyerekverseket írni, csak maga köré kéne gyűjtsön egy „gyerekháremet”, és „magától” menne a versírás. Egyébként a gyerekeim már felnőttek, de most is nagy szeretettel írok gyerekverseket, amikor már nincs kitől halljam a nagy sztorikat. Lényegében ez a kötet csak egy egyszerű tárgy, de életem legszebb könyve. És azt remélem, hogy a szövegek fel tudnak nőni a könyv külső szépségéhez.

– A Főtér portál szerkesztője, újságírója is vagy. Jól megfér az életedben a napi sajtó taposómalma és az irodalommal való foglalatosság?

– Mondhatnám azt is erre, hogy minden mindennel összefér. De azt hiszem, hogy habitus kérdése a dolog. Az én habitusom most érkezett el oda, hogy pont úgy rá tudok csodálkozni egy hétköznapi csodára, mint egy rendkívüli bulvártörténetre. Vagy egy isteni, angyali bulvártörténetre.

Jó esetben most már igazából arra vágyom, hogy az irodalom egy isteni, vagy angyali bulvártörténet legyen.

A napi sajtóban az írást egyébként lehet asztalosmunkaként, de lehet költészetként is művelni.

Szántai János 1969-ben született Kolozsvárott. Iskoláit szülővárosában járta ki, ugyanitt elvégezte az orvosi egyetemet. Aztán pályát váltott, jelenleg a Főtér portál főszerkesztő-helyettese. Író, költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport