Érdekli a fiatalokat az írás művészete: szerte a Kárpát-medencéből jelentkeztek az E-MIL idei alkotói pályázatára

Érdekli a fiatalokat az írás művészete: szerte a Kárpát-medencéből jelentkeztek az E-MIL idei alkotói pályázatára

Az, hogy mit olvasnak a fiatalok, jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen típusú szövegeket próbálnak alkotni

Fotó: Haáz Vince

Az egész Kárpát-medencéből jelentkeztek írásokkal fiatalok az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) Ne csak lájkold! Pályázz is! – Méhes György Tehetségkutató 2022 elnevezésű kiírására. Márton Evelin író, a pályázat zsűritagja a Krónikának elmondta, a mostani tizen- és huszonévesek generációja is úgy gondolja, jó önkifejező eszköz lehet az írás.

Kiss Judit

2022. december 26., 09:162022. december 26., 09:16

Bár sokan az ellenkezőjét gondolják, igenis érdekli a fiatal generációt az írás művészete – többek közt ezt a következtetést vonja le Márton Evelin író, aki az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) Ne csak lájkold! Pályázz is! – Méhes György Tehetségkutató 2022 pályázatának zsűritagja volt.

A kiírásra szerte a Kárpát-medencéből érkezett művek közül összesen 232 írást értékelt a szakmai zsűri.

Az ítészek – Fischer Botond, Horváth Benji és Márton Evelin – hosszan tartó értékelői munka után jutottak eredményre a próza és vers kategória esetében, az írószervezet december 18-án jelentette be a nyerteseket.

Márton Evelin megkeresésünkre elmondta, nehéz volt dönteni az elbíráláskor, hiszen sok jó mű született. Mint mondta, meglepően sok fiatal jelentkezett verssel, prózával, összesen 242 pályázat érkezett – ebből 232 volt érvényes. Hozzátette, a kiírás az egész Kárpát-medencében elérhető volt, a Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról is érkeztek szövegek. Sokan jelentkeztek Magyarországról is, de túlnyomórészt Erdélyből érkeztek pályaművek: a Romániai Magyar Pedagógusok szövetsége is segített a népszerűsítésben, így az egész romániai magyar iskolarendszerbe eljutott, és Nagybányától Nagyenyedig, Zilahig, Temesvárig és a Székelyföldig mindenhonnan küldtek műveket a fiatalok.

Sok sci-fit, fantasyt olvasnak a fiatalok

„A pályázók nyolcvan százaléka tizenéves volt, 12 és 14 év közöttiek közül kevesebben, 15 és 18 év közöttiek pedig nagyon sokan jelentkeztek” – mondta el a zsűri tagja. Kérdésünkre, hogy milyen kép rajzolódik ki a fiatalok szövegalkotáshoz való viszonyáról, Márton Evelin azt mondta, az kiderült mindenképpen, hogy a kötelező iskolai tananyag hat a fiatalokra.

Idézet
Az is kiviláglik, hogy a fiatalok rengeteg fantasy és sci-fi irodalmat olvasnak, sőt, az volt az érzésem, hogy nem is föltétlenül magyarul.

Nem tudok általánosító benyomást mondani a szövegalomról, mert az egyes írások közt voltak minőségi különbségek, de már önmagában az nagy dolog, hogy ennyien megpróbálkoztak azzal, hogy írásban kifejezzék magukat” – mondta Márton Evelin.

Hozzátette, a pályázóknak önéletrajzot is kellett csatolniuk, és sokan az önéletrajzírás regényes verzióját választották, ez azt bizonyítja, hogy a fiatalok egyéb ellenkező, pesszimista vélekedéssel ellentétben úgy gondolják, az írás jó önkifejezési eszköz.

Idézet
Ha gyerekpszichológus vagy szociológus olvasná végig ezeket a szövegeket, talán több mindent tudna mondani arról, hogy a fiatalok hogyan viszonyulnak a mostani világ problémáihoz.

Túlmenően az általános kamasz-gondokon, amikor a személyiség még nem forr ki teljesen és önmagukat keresik, elég határozott véleményük van arról, hogy nem a legjobb felé halad a világunk” – fejtette ki Márton Evelin. Arra is kitért, hogy a tinédzserkor velejárója, hogy szorongás alakul ki a világgal, társaikkal, családjukkal kapcsolatban, de ezen túlmenően a jövőt bizonytalannak látják.

Érezhető az iskolai tananyag hatása

„Természetesen teljesen más típusú szövegeket küldtek a kamaszok és a huszonévesek, ezért is döntöttünk úgy zsűriként, hogy a legfiatalabb pályázók könyvjutalomban részesítjük, és ezt mi álljuk. Valamilyen módon honorálni kell az ő próbálkozásukat, és nagyon jó szövegek voltak” – mondta a zsűri tagja. 

„Amit az olvasás kapcsán mondtam, az a költészet esetében is érvényes: érezhető az iskolai tananyag hatása. Sokan próbálkoztak kötött, rímes formákkal, sőt, komplikált kötött formákkal, nem teljesen szokványos versformákkal is. Ez valószínűleg az iskolai tananyag hatásának tudható be, Születtek szabad versek is, ezek talán sikerültebbek voltak, mert a kötött forma esetében a forma megkötötte a mondanivalót” – mondta a zsűri tagja. Hozzátette, az, hogy mindkétféle vers írásával foglalkoznak a fiatalok, valamiképpen a tanárok győzelmének is tekinthető.

Rövidpróza kevesebb érkezett, a pályázók inkább a novellával próbálkoztak, de regény-kezdemények is születtek.

„Élesen elhatárolódik egymástól szintén olvasmányélményből fakadóan az, hogy ki az, aki elmegy az általunk lektűrnek nevezett, például Leiner Laura-féle szövegek irányába. Itt is az látszik, hogy miket olvasnak a fiatalok. De a prózák kiforrottabbak voltak korosztálytól függetlenül, úgy érzem” – összegzett Márton Evelin. Hozzátette, az E-MIL-nek továbbra is célkitűzése, hogy a fiatalok szárnypróbálgatásait ösztönözze, és a tervek szerint a Helikon irodalmi folyóiratban napvilágot látnak a díjazott és kiemelkedően jó pályamunkák.

A legjobb pályaművek

A legjobb pályaművek között szoros volt a verseny a vers és próza kategóriában is – közölte az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL). Próza: 1. helyezett: Horváth Adél; 2. helyezett: Gothárd Krisztián; 3. helyezett: Laczkó Emőke. Vers: 1. helyezett: Nagy Zalán; 2. helyezett: Locker Dávid Mátyás; 3. helyezett: Ráday Zsófia.

A zsűri mindenképpen említésre és dicséretre érdemesnek találta még próza kategóriában: F. Tóth Gergely, Kabai Henrik, Karamán Hunor, László Zsuzsanna-Csilla, Miklós Nóra és Szegedi Melinda, illetve vers kategóriában: Bánfalvi Samu, Bertalan Tímea, Bodor Emese, Bokor Judit, Börzsei Dávid, Dimény Patrícia, Endrey-Nagy Ágoston, Fancsali Kinga, Horváth Florencia, Imre Ábris, Korsós Gergő, Körösztös Gergő, Lászlóffy Anna, Nagy Norbert, Oproiu Nicolette, Papp Gréta, Szabados Attila, Szauer Lilla és Szigeti Alex pályaműveit

A zsűri úgy döntött, hogy a legfiatalabb pályázók tehetségesebbjét könyvjutalomban részesíti. Könyvjutalmat kap: Balázs Blanka Margit (15 éves, vers), Bittera Sophie Iman (12 éves, próza), Fall Dóra (15 éves, próza), Hankó-Nagy Panna (14 éves, próza), Kintzel Hanna (13 éves, vers), Kovács Eszter (13 éves, próza), Kozma Rákhel (12 éves, vers), Kun Brigitta Boglárka (15 éves, próza), Kuron-Muszka Zselyke (15 éves, vers), Molnár Klementina-Tamara (12 éves, próza), Nyulas Anna (14 éves, vers) és Szabó Iringó (14 éves, próza).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja