Ki kutyája az erdélyi magyar? Lakatos Róbert kolozsvári rendező identitásról is szóló új dokumentumfilmjéről

Ki kutyája az erdélyi magyar? Lakatos Róbert kolozsvári rendező identitásról is szóló új dokumentumfilmjéről

Társadalmi szatíra az erdélyi magyar identitásról. Lakatos Róbert rendező és a dokumentumfilmben szereplő kuvaszok

Fotó: Ki kutyája vagyok én?/ Facebook

Ha kitenyésztenének egy erdélyi magyar kutyafajtát, az nemzetközi szinten nem lenne magyar fajtának tekinthető, csak román fajtának – többek közt ennek a gondolatnak a mentén született meg a kolozsvári Lakatos Róbert dokumentumfilmjének ötlete. A Ki kutyája vagyok én? című szatirikus alkotásról, amelyet ezen a héten kezdenek vetíteni a romániai mozik, a rendezőt kérdeztük.

Kiss Judit

2022. november 01., 19:552022. november 01., 19:55

Mielőtt a romániai mozik műsorukra tűzik november 4-én, a rendező jelenlétében mutatják be a kincses városban Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című, magyar–román koprodukcióban készült dokumentumfilmjét. A kolozsvári rendező alkotása társadalmi szatíra, amely a kutyaproblémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – szól az erdélyi magyar identitásról és társadalmi kérdésekről. A mozi premierjét október közepén tartották Lengyelországban, a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon, amely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett a tizennégy A kategóriás filmfesztivál egyike.

A dokumentumfilmet szerdán 20 órától a kincses városbeli Győzelem moziban, november 9-én 20 órától a Művész moziban, november 11-én 19 órától pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió színházában láthatja a közönség, a vetítések után közönségtalálkozót tartanak Lakatos Róberttel.

Törés a határon túli magyarság lelkivilágában

A rendező a Krónika megkeresésére elmondta, a film ötletének megszületésében több tényező közrejátszott, de döntő fontosságú volt a 2004. december 5-i népszavazás, amikor Magyarországon mintegy „elutasították” az erdélyi magyarokat.

Idézet
„Úgy érzem, ekkor egyfajta törés következett be a határon túli magyarság lelkivilágában, ez a frusztráció hosszú távon kihatott. Persze nem „direktben” akartam erről beszélni filmnyelven. Akkoriban pont kutyát kerestem magamnak, és utánanéztem, nincs-e egy kimondottan erdélyi – és nem magyarországi – kutyafajta”

– fejtette ki a rendező. Hozzátette, így tudta meg, hogy van egy társaság, amely megpróbál kitenyészteni egy erdélyi fajtát, és kezdett a témára felfigyelni. „Arra voltam kíváncsi, hogy ez miért lehetetlen, és úgy éreztem, hogy azokkal a politikai, társadalmi problémákkal, amikkel én erdélyi magyarként szembesültem, a kutyatenyésztők is szembesülnek. Sőt, a kutyák világában ugyanazok a problémák jelennek meg, amelyek a mi társadalmunkban: hová is tartozunk? Például ha kitenyésztenének egy erdélyi magyar fajtát, az nemzetközi szinten nem lenne magyar fajtának tekinthető, csak román fajtának” – fejtette ki Lakatos Róbert. Hozzátette, ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal tele van a film.

Idézet
„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét.

Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – nyilatkozott a film kapcsán Lakatos Róbert.

Jó fogadtatás Varsóban

Lakatos Róbert Lodzban a Lengyel Filmművészeti Egyetemen végezte az operatőri szakot 2000-ben, jelenleg a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese. A Ki kutyája vagyok én? című film nemzetközi premierjét az A kategóriás Varsói Filmfesztivál (október 14–28.) Free Spirit, azaz Szabad Szellem elnevezésű szekciójában tartották.

Lakatos Róbert a dokumentumfilm októberi varsói premierjéről elmondta, négy vetítése volt a filmnek, és a közönség nagyon jól fogadta az alkotást.

„Sokan voltak a vetítéseken, a nézők pozitívan álltak hozzá. Ebben az is közrejátszott, hogy a közönségtalálkozón lengyelül beszéltem, amin meglepődtek az emberek. De a filmbeli poénokat is értették a lengyelek, még ha nem is pont úgy, mint ahogy mi értjük” – mondta Lakatos Róbert. A Ki kutyája vagyok én? magyar–román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A film producere a BIDF dokumentumfilm-fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat (Anyai szív, Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban) jegyző Ada és Alexandru Solomon. Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert.

Galéria

Fotó: Facebook/Ki kutyája vagyok én? // Whose Dog Am I?

A kuvaszmenyasszony és az ideológiák

Amint az alkotás ismertetőjében szerepel, a film rendezője, aki kisebbségi magyarként él Erdélyben, fajtatiszta magyar kuvasz kutyája számára szeretne tökéletes menyasszonyt találni. A keresés közben számtalan tenyésztéspolitikai bonyodalomba keveredik, és különböző ideológiák hatása alá kerül.

Belekóstol a nacionalizmus eszméibe (miután szembesül azzal, hogy a magyar fajták degeneráltak, megpróbálkozik a faj megmentésével); a regionalizmusba (amikor megpróbálkozik egy új, erdélyi fajta kitenyésztésével, amellyel saját kulturális identitását tudná azonosítani), és a liberális ideológiába (amikor genetikai tesztjéből megtudja, hogy ő maga is „kevert fajú” egyed).

De szociális érzékenységének hála mindegyikben csalódik, így végül bele kell törődnie: mint kutyapolitikus, elbukott. De a remény hal meg utoljára, és szerencsére mindig érkezik új sugallat...

A film producerei szerint az alkotásnak nagyon sok erénye van. „Úgy gondoltuk, hogy Róbert különleges humora és sajátos módszere, ahogyan a komoly témákat könnyed, fantáziadús stílusban jeleníti meg, olyan szatirikus gyöngyszemet fog eredményezni, amely dinamizálhatja a jelenlegi, mindkét oldalról érkező elszigetelődő, nacionalista közbeszédet”– mondta el Ada Solomon.

Balogh Rita producer úgy fogalmazott, hisz a hídépítésben és abban, hogy a dolgokat különböző nézőpontokból kell szemlélni – még akkor is, ha manapság ez a hozzáállás önmagában provokációt jelent.

„Feltettük a kérdést: hogyan beszélhetnénk ezekről a kérdésekről egy olyan időszakban, amikor sokak számára egyre nehezebb észrevenni a teljes képet? Úgy tűnt, hogy a megoldás egy szívmelengető kutyás történet lehetne, rengeteg humorral elmesélve. Nagy szükségünk van az olyan, elérhető és élvezetes dokumentumfilmekre, amelyek komoly témákról szólnak” – tette hozzá a producer. További információk a film Facebook-oldalán találhatók.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok