Elismerés az erdélyi magyar kultúra és művészet „nagy öregeinek”

Elismerés az erdélyi magyar kultúra és művészet „nagy öregeinek”

Potápi Árpád államtitkár és az egyik díjazott, Balázs Lajos néprajzkutató

Fotó: Jakab Mónika

A neves erdélyi néprajzkutatóról, Kallós Zoltánról elnevezett Külhoni Magyarságért díjat adott át pénteken este Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Kolozsváron. A kitüntetést Balázs Lajos néprajzkutató, Csíky András színművész és Dávid Gyula irodalomtörténész kapta.

Pap Melinda

2020. december 18., 20:382020. december 18., 20:38

2020. december 20., 17:272020. december 20., 17:27

A kolozsvári magyar színház előcsarnokában tartott zárt körű rendezvényen a díjat csak Balázs Lajos vette át személyesen, Csíky András nevében Bogdán Zsolt kolozsvári színművész, Dávid Gyula nevében dédunokája mondott köszönetet.

Köszöntőjében Potápi Árpád emlékeztetett, hogy Magyarország Miniszterelnöke 1995 óta ismeri el kitüntetéssel a külhoni magyarságért végzett áldozatos tevékenységet.

Az elismerés neve 2018-ban a Magyar Állandó Értekezlet javaslatára Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra módosult.

A kitüntetést az államalapító Szent István király ünnepe előtti napon, augusztus 19-én szokták átadni 10, a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzeti örökség megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, valamint a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személynek, szervezeteknek.

A nemzeti újrakezdés éve

A díjjal járó elismerő oklevelet, emlékplakettet – Sárpátki Zoltán csíkszeredai művész alkotását –, valamint egymillió forintos pénzjutalmat idén is tíz Kárpát-medencei személyiség kapta, az erdélyi kitüntettek mellett Felvidékről Vadkerty Katalin és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Vajdaságból a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Ágoston András és a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Kárpátaljáról Hidi Endre, míg a diaszpórából, Kanadából Szőke János, sorolta Potápi Árpád. Emlékeztetett, hogy

a díjakat az Országházban szokták átadni, de idén a járványhelyzet miatti szigorú intézkedések nem tették lehetővé a díjazottak utaztatását. Ezért kellett mostanra halasztani a kihelyezett díjátadókat.

Galéria

A díjjal együttjáró emlékplakett

Fotó: Jakab Mónika

Potápi Árpád hangsúlyozta: a díjazottak között mindenik külhoni régió képviselteti magát és a diaszpóra is jelen van, így „általuk megjelenik mind a 15 millió magyar”. Sajnálattal állapította meg, hogy a járvány miatt idén nem lehetett méltóképpen megülni a nemzeti összetartozás évét és többnyire online térbe szorultak a rendezvények. Ellenben remélik, hogy jövőre, a nemzeti újrakezdés évében ezt sikerül pótolni és a magyar nemzetrészek ebből a helyzetből is megerősödve kerülnek ki.

Idézet
„Hogy száz év múlva is elmondhassuk, hogy a Kárpát-medence legerősebb nemzete vagyunk”

– jelentette ki a Trianon-évfordulóra utalva Potápi Árpád.

Különleges alkotóművész

Az első díjazott, Csíky András színművész, színházalapító, színházigazgató, színészpedagógus életpályáját Lackó Vass Róbert színművész mutatta be. Emlékeztetett, hogy évfolyamtársaival közösen a színháztörténet által ma már hőskorszakként emlegetett nagybányai magyar színjátszás alapjait fektette le. Előbb Nagybányán, majd a Szatmárnémeti Északi Színházban tevékenykedett, majd

a rendszerváltás után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója volt: éveken át hozzájárult a fiatal színészgenerációk neveléséhez.

Szerteágazó életművével sokat tett a magyar színházművészet fejlődéséért, a kolozsvári és a szatmári színház is méltán örökös tagjává választotta, emlékeztetett.

Galéria

Csíky András nevében Bogdán Zsolt színművész vette át a díjat

Fotó: Jakab Mónika

A Visky András dramaturg által írt laudációt Bogdán Zsolt színművész olvasta fel, rámutatva: Csíky András

Idézet
„egészen különleges alkotóművész, azon kevesek egyike, aki több színházi nyelven beszél. Tudja, hogy nincs tragédia humor nélkül és a közvélekedéssel ellentétben a vígjáték sem egyszerűen könnyű műfaj”

– írta az idén 90. életévét betöltő színművészről a méltató, megköszönve a tudást, bölcsességet, amit a kolozsvári színházi emberek kaptak tőle. „Ami bennünket is tanúiddá, és a kor értelmezőivé tett” – zárult a laudáció. A díjat Csíky András távollétében Bogdán Zsolt vette át, kijelentve: „Mindent, amit a színházról tudok, Bandi bácsitól loptam el”.

A börtönben is szabad volt

A 92 éves Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító életművéről szólva Lackó Vass Róbert emlékeztetett: a 1989-es rendszerváltás után nélkülözhetetlen szerepet vállalt az erdélyi magyar közművelődési és tudományos intézményrendszer újjászerveződésében.

1989 előtt a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője, a kolozsvári szerkesztőség vezetője volt, 1991-től 1999-ig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, majd tiszteletbeli elnöke, a kolozsvári Polis Könyvkiadó ügyvezetője. Nevéhez fűződik az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak, tudományos közlönyeinek szerkesztése, de a Kolozsvári Akadémiai Bizottság munkájában is részt vett. 2018-ban az RMDSZ Életmű-díjjal tüntette ki.

Galéria

Dávid Gyula irodalomtörténész kitüntetését dédunokája vette át

Fotó: Jakab Mónika

Laudációjában Balázs Imre József irodalomtörténész így fogalmazott:

Idézet
„politikai elítéltként Dávid Gyula sok tekintetben szabadabb tudott maradni az 50–es, 60-as évek Romániájában, mint sokan azok közül, akik odakint, szabadlábon léteztek.

Ez a szabadság az elfogulatlanságból, a panaszkodások kerüléséből, a következetes és kitartó, hosszútávra tervező munka alapállásából következik mindamellett, ami Dávid Gyula 1956-tal kapcsolatos írásaiból amúgy is egyértelmű.” A Dávid Gyulának szánt díjat dédunokája, Dávid Péter vette át.

Autószerelőből néprajzkutató

A harmadik díjazottról, Balázs Lajos néprajzkutatóról elhangzott, hogy Bukarestben született, és mivel a kommunisták Kolozsváron kétszer is elutasították egyetemi kérelmét, Brassóban szerzett autószerelői képesítést.

Mindenképpen értelmiségi szeretett volna lenni, ezért döntött úgy, hogy Bukarestben, román nyelven tanul tovább. Egy magyarul is tudó tanára ajánlására kezdett el néprajzzal foglalkozni.

Mintegy négy évtizedet szentelt annak, hogy Csíkszentdomokos születési, házassági, elmúlással és halállal kapcsolatos szokásvilágát, monográfiáját megírja. „Könyvei, tanulmányai ma megkerülhetetlen szakirodalomként szolgálnak a következő nemzedéknek. Fáradhatatlan kíváncsisága a magyarság, az erdélyi magyar közösség iránt érzett kötelességtudata és elkötelezettsége” tette érdemessé a díjra, hangzott el.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

A díjátadón jelenlévő 80 éves néprajzkutató elmondta: tudatosan követte, fel akarta fedezni nem csak a tárgyakban, hanem a szokásokban is a székely magyarság eredetét, ezt bizonyítják könyvei, 45 éves munkássága is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót

Három alkotó kapta a Méhes György Alapítvány idei elismeréseit, az összesen 9000 euró értékű díjakat Kolozsváron adták át.

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót
2024. május 14., kedd

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót

Elsősorban iskolásoknak szánt előadással bővült a szatmárnémeti Harag György Társulat repertoárja: a Ludas Matyi Szatmárban című, megújult produkcióval – közölte a színház.

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót
2024. május 13., hétfő

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton, május 18-án az Orgonák éjszakája programsorozatnak, Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás – közölte hétfőn az MTI-vel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához
2024. május 13., hétfő

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron

Gyerekeknek, kiskamaszoknak szóló, interaktív tantermi előadás premierjét tartja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – közölte a társulat.

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron
2024. május 12., vasárnap

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló projektet, amelynek záró, fórumszínházi eseményét Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartják.

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt
2024. május 10., péntek

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon – közölte a magyarországi Nemzeti Régészeti Intézet a közösségi oldalon.

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon
2024. május 10., péntek

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában; Marosvásárhelyről, Székesfehérvárról és Szombathelyről érkeznek vendégelőadások Budapestre.

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban
2024. május 10., péntek

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet

Május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán Breier Ádám egyedi hangú debütfilmje, egy keserédes magyar dramedy a gyászról, a családról és arról, hogy mindig mindenkinek igaza van.

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet
2024. május 09., csütörtök

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában

Benedek Elek nyomában címmel szervezik meg a Szabédi-napokat pénteken Kolozsváron, szombaton pedig a Maros megyei Szabédon.

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában
2024. május 09., csütörtök

Páratlan lehetőség az erdélyi magyar, román és magyarországi színészpalánták számára a csíkszeredai Unscene

Erdélyi magyar, magyarországi, valamint román színi egyetemekről érkeztek színis hallgatók a csütörtökön kezdődött csíkszeredai Unscene fesztiválra, ahol vizsgaelőadásokkal mutatkoznak be.

Páratlan lehetőség az erdélyi magyar, román és magyarországi színészpalánták számára a csíkszeredai Unscene