Bukarestben ünneplik a magyar filmet, elismert, friss alkotásokat láthat a közönség

Bukarestben ünneplik a magyar filmet, elismert, friss alkotásokat láthat a közönség

A 17. Bukaresti Magyar Filmhetet Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című filmjével indítják

Fotó: Liszt Intézet Bukarest

Friss magyar filmeket láthat a bukaresti közönség november 12. és 19. között: immár tizenhetedik alkalommal szervezi meg a Bukaresti Magyar Filmhetet a Liszt Intézet Bukarest.

Krónika

2023. november 09., 16:222023. november 09., 16:22

Amint az intézet közleményében olvasható, immár márkanevükké vált a rendezvény. A filmművészet bukaresti kedvelői már tudják és várják azt a novemberi hetet, amikor magyar filmek kerülnek a Román Parasztmúzeum mozijának nagyvásznára, hiszen ez a magyar film ünnepe a román fővárosban. Az egyhetes eseménysorozaton olyan új filmeket vetítenek, amelyek az elmúlt évben kerültek bemutatásra, nemzetközi filmfesztiválokon elismeréseket szereztek, illetve eddig még nem vetítették Bukarestben.

A 17. Bukaresti Magyar Filmhetet Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című filmjével indítják, a rendezőnő és a film főszerepét játszó Stork Natasa jelenlétében, aki ezért a szerepéért megkapta a New York-i Film Week fesztivál legjobb női főszereplőjének járó elismerést.

Galéria

Buvári Tamás A másik érintése című filmje az emberi érintés hiányát ábrázolja egy háromtagú család történetén keresztül

Fotó: Liszt Intézet Bukarest

Stork Natasa ebben a filmben egy egypetéjű ikerpárt játszik és a történet e két szemszögből körvonalazódik ki a néző számára, úgy, hogy Stork Natasa tulajdonképpen négy szerepet játszik benne.

Az elmúlt évek magyar elsőfilmes sikereinek „laboratóriuma” a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja. A program keretében elkészült filmek közül a bukaresti közönség – a nyitófilm mellett (Veszélyes lehet a fagyi) – romániai premieren láthatja a nemrégiben Varsóban három díjjal kitüntetett Elfogy a levegő című filmet, az erdélyi születésű Moldovai Katalin rendezésében, aki elkíséri filmjét Bukarestbe, valamint a Látom, amit látsz című filmet Szabó Mátyás rendezésében. Az Inkubátor Program 2015-től működik a Magyar Nemzeti Filmintézet keretében, és azzal a céllal jött létre, hogy első, egész estés (min. 70 perces) filmek elkészülését támogassa. A program lehetőséget teremt a fiatal rendezők innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozására, és kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar film műfaji sokszínűségét. A program által a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a fiatal pályázó filmesek megismerjék az NFI támogatási rendszerét és megfelelő referencia szerzése révén a későbbi pályázatokban minél sikeresebben szerepeljenek, ami számos Inkubátor programban készült első filmnél már megtörtént, hisz ezek a filmek éppúgy megállják a helyüket és díjakat hoznak nemzetközi fesztiválokról, mint a nagyobb költségvetésből készült, tapasztaltabb rendezők által készített alkotások.

Az elmúlt időszak a fantasy műfaj éve volt a magyar filmgyártásban, a Filmhét keretében három fantasy filmet is bemutatnak:

Madarász Isti Átjáróház című filmje egy elsőre kissé morbidnak tűnő, de annál mulatságosabb témát dolgoz fel: azt, hogy az igaz szerelem a síron túl is kitart. Szabó Mátyás Látom, amit látsz című filmje egy másfajta szerelmet mutat be: szubjektálás segítségével a film főhőse a szeretett lány szemein keresztül látja a világot. A harmadik fantasy egy gyerekeknek szóló mesefilm, El a kezekkel a Papámtól! címmel, amelyet Dobó Kata és Gulyás Buda rendeztek.

Galéria

A roma identitás aktuális megítéléséhez nyúl hozzá Háromezer számozott darab című film

Fotó: Liszt Intézet Bukarest

Császi Ádám második nagyjátékfilmjében újra egy aktuális témához nyúlt – a 2014-ben, a 8. Bukaresti Magyar Filmhéten bemutatott Viharsarok után (amelyben egy fiatal fiú önmagát keresve egy másik fiatal fiú által próbál válaszokat találni), nyolc évvel később a roma identitás aktuális megítéléséhez nyúl hozzá Háromezer számozott darab című filmjében. Buvári Tamás A másik érintése című filmjében egy mindannyiunk számára túlságosan ismerős szituációt visz el a végletekig, a filmben az emberi érintés hiányát ábrázolja egy háromtagú család történetén keresztül. A különleges hangulatú road movie bukaresti bemutatóján jelen lesz a rendező is.

Tősér Ádám politikai krimik izgalmát kínáló filmje a Blokád, amelyet a rendező jelenlétében vetítünk, látványosan, de a megtörtént eseményeknek megfelelően, a kor valóságos szereplőit is felsorakoztatva idézi meg az 1990 októberében, Budapesten megtörtént ellentmondásos, feszültségekkel teli napokat.

A magyar filmművészet mindig is a világ élvonalába tartozott. Felejthetetlen alkotások sorát lehetne számba venni, melyek közül évek óta a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában újabb és újabb alkotások kerülnek felújításra. Ezek rendszeresen helyet kapnak a Bukaresti Magyar Filmhét programjában is, sőt Intézetünk elindított egy évente bemutatásra kerülő Magyar Klasszikusok sorozatot, amelyben a Magyar Filmarchívum felújítási munkáiból mutatunk be. Idén a Filmhét keretében Gazdag Gyula A sípoló macskakő című filmjét láthatjuk, amely az egyik legjobb példája a magyar direct cinema műfajnak, és amelynek Gazdag Gyula meghatározó alakjaként vált ismertté. Gazdag Gyula alkotói módszerének jellegzetessége, hogy műfajra való tekintet nélkül próbálta meg a szocialista rendszerben tapasztalható abszurditást komédiába fordítani, szarkasztikus humorral ábrázolni. Ezt a filmet mindössze 24 évesen forgatta, és ez volt az első filmje, melyet rendszerkritikus hangvétele miatt az elkészülte után betiltottak, mégis 1972-ben bemutathatta a magyar közönségnek, és noha 1973-ban a Magyar Filmkritikusok a Legjobb első filmes rendező díjával tüntették ki, nemzetközi premierre 1979-ig kellett várnia.

Gazdag Gyula jelenleg a Los Angeles-i UCLA film- és tévé tanszék meghívott professzora és a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál rendezői műhelyének művészeti vezetője.

A Filmhét dokumentumfilmes programjában idén két sport témájú film lesz látható: a Szarka Nóra rendezte Olimpiai álom Erdélyben című dokumentumfilm az 1940-es évekbeli magyar téli olimpia megrendezésének előkészületeit meséli el. A film bemutatja a meg nem valósult erdélyi téli olimpia ötletét, a terveket és Borsafüredet, a még ma is álló létesítményekkel együtt – ezekről majd Csortos Szabó Sándor, a film producere fog mesélni a bukaresti közönségnek. A Borsody István rendezte

Ezüstcsapat című dokumentumfilm az 1938-as franciaországi világbajnokságon ezüstérmet szerző, és érdemtelenül feledésbe merülő magyar válogatottról szól, és arról, hogy az ötvenes években miért hallgatták el Magyarországon az 1938-as vb-ezüstöt, így nem csoda, hogy felnőtt egy korosztály, amelynek tagjai erről szinte semmit sem tudtak.

Galéria

A közönség romániai premieren láthatja a nemrégiben Varsóban három díjjal kitüntetett Elfogy a levegő című filmet

Fotó: Liszt Intézet Bukarest

A kisjátékfilmes összeállításkban idén bemutatjuk a Filmtett Workshop filmjeit. A kolozsvári Filmtett Egyesület évente szervez egy nyári tábort, ahol neves magyar filmesek (forgatókönyvírók, rendezők, vágók, hangmérnökök, producerek) irányításával a fiatal pályakezdő filmeseknek lehetőségük van egy kisjátékfilmet forgatni, betekintést nyerve ezáltal a filmkészítés összes fázisába, a forgatókönyv megírásától, az előkészítésen, gyártáson, forgatáson keresztül egészen a vágásig és hangutómunkáig. Intézetünk évről-évre támogatja ezen kezdeményezést, és idén a Filmhét keretében bemutatjuk a 2023 nyarán, a 19. Filmtett tábor keretében készült filmeket.

Idén sem hagyják a fiatal nézőket nagyvásznon látható filmes élmény nélkül: számukra a Bogyó és Babóca nagysikerű filmsorozat újabb füzérét vetítjük, ezúttal a Hónapok meséit, az Oscar díjra is nevezett M.Tóth Géza rendezésében, akinek e film elkészülésében Fazakas Kinga volt a társrendezője.

Az animációs filmben az évszakok váltakozását tizenkét rövid történetben követhetjük végig, amint a természet minden hónapban közös játékra hívja a szereplőket.

A Dobó Kata és Gulyás Buda rendezte élőszereplős mesefilm, az El a kezekkel a Papámtól! című film különleges látvány- és fantáziavilággal és sok zenével. A film csodálatos látványvilágához hozzájárultak Bárdosi Ibolya jelmezei, akinek munkásságát a 12. Bukaresti Magyar Filmhét keretében, a Film-Jel-Mez című kiállításon láthatta korábban a bukaresti közönség.

A Filmhetet november 19-én vasárnap, a Nyugati nyaralás című vígjátékkal zárják, amelyben újra egy közönségkedvencet készített a Tiszeker Dániel – Lévai Balázs rendezőpáros. A film főhőse egy ügyes autószerelő, aki a 80-as évek Magyarországán az útlevél-tiltásnak esik áldozatául, és amit úgy játszik ki családjával, hogy nyugaton nyaraló magyarok helyett inkább nyugatról érkező turisták lesznek a Balatonon, és

a vígjátékműfaj „receptje” szerint a szükséges bonyodalmakat az okozza majd, hogy ezáltal egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele.

A Filmhét szokásos hétfői filmes megnyitóját megelőzi idén is a fesztivál 0-ik napjaként emlegetett vasárnapi rendezvény, melynek az intézet ad otthont (Gina Patrichi u. 8. sz.): a FILM – HANG – MESTER című kiállítás, amely a film hangmesteri munkáját mutatja be a kortárs magyar filmipar 10 legreprezentatívabb filmes alkotása révén.

A részletes program a culture.hu honlapon található.

korábban írtuk

Megismertetni a románokkal a magyar kultúrát – Kósa András László a 30 éves bukaresti magyar intézet küldetéséről
Megismertetni a románokkal a magyar kultúrát – Kósa András László a 30 éves bukaresti magyar intézet küldetéséről

Nemcsak a magyarországi kultúrát, de a teljes Kárpát-medence magyar kultúráját igyekszik bemutatni a román közönségnek a harminc éve létrejött bukaresti magyar intézet – mondta el a Krónikának Kósa András László igazgató.

korábban írtuk

Egyre „láthatóbb” a magyar film bukaresti ünnepe – Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója a vasárnap kezdődő szemléről
Egyre „láthatóbb” a magyar film bukaresti ünnepe – Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója a vasárnap kezdődő szemléről

Jubileumi, 15. kiadásához érkezett a Bukaresti Magyar Filmhét, amelyet november 7. és 14. között tartanak a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Bukarest szervezésében. Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója beszélt a szemléről a Krónikának.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 12., péntek

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Ifjú barbárok című előadással Budapesten zárja évadát a Magyar Zene Házában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. július 10., szerda

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén is bejárja az országot Caravana TIFF Unlimited elnevezésű projektjével.

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is
2024. július 10., szerda

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon

Kezdődik a Krassó-Szörény megyei Szörényordason (Gărâna) az immár 27 éves múltra visszatekintő Gărâna Jazz Fesztivál, amely csütörtöktől vasárnapig tart.

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon
2024. július 06., szombat

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró

A temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztivál életműdíjjal tiszteleg Elek Judit magyarországi filmrendező, forgatókönyvíró előtt.

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró
2024. július 06., szombat

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic

A közönség zene iránti szeretete hívta életre a SepsiClassic komolyzenei fesztivált, mely immár két éve színesíti Sepsiszentgyörgy kulturális rendezvényeinek egyébként is színpompás palettáját.

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic
2024. július 04., csütörtök

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része

Erdély épített örökségének talán legismertebb gyöngyszeméről, a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomról szól a Híradó.hu Értékek útján című videósorozatának legújabb része.

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része
2024. július 04., csütörtök

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron

Magyar filmeket vetítenek Temesváron a napokban, a július 7-ig tartó rendezvénysorozat keretében több friss alkotást láthat a közönség – közölte a szervező Liszt Intézet Bukarest.

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron
2024. július 03., szerda

Érintetlen természet, lenyűgöző égbolt: bánsági, erdélyi, magyarországi természetfotósok tárlata Csíkszeredában

Csíkszeredában mutatja be természetfotókat felsorakoztató kiállítását a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet (TEMISZ).

Érintetlen természet, lenyűgöző égbolt: bánsági, erdélyi, magyarországi természetfotósok tárlata Csíkszeredában
2024. július 01., hétfő

Klasszikus zene a kincses városban: kezdődik a Farkas utcai nyári hangversenysorozat

Július 3-tól várják a klasszikus zene iránt érdeklődő közönséget az idei Farkas utcai nyári hangversenysorozatra. A kolozsvári koncertekre szerda esténként 19 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban.

Klasszikus zene a kincses városban: kezdődik a Farkas utcai nyári hangversenysorozat
2024. július 01., hétfő

Színészeit és háttérszemélyzetét is díjazta, gálával búcsúztatta ünnepi évadát a szatmárnémeti Harag György Társulat

Soha nem látott számú közönség- és szakmai díjat adtak át a szatmárnémeti Harag György Társulat június 29-én tartott, az ünnepi évadot lezáró gáláján.

Színészeit és háttérszemélyzetét is díjazta, gálával búcsúztatta ünnepi évadát a szatmárnémeti Harag György Társulat