Winkler Gyula az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának alelnökeként folytatja

Krónika 2019. július 10., 22:47 utolsó módosítás: 2019. július 10., 22:50

Újabb alelnöki megbízatást kapott az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi bizottságában (INTA) Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. Három magyarországi képviselőt is EP-bizottsági alelnöki posztokra választottak meg.

Winkler Gyula szerint biztosítani kell, hogy a globalizáció mindenki számára előnyt nyújtson Fotó: Winklergyula.ro

Winkler Gyula a szakbizottság szerdai alakuló ülését követően megtiszteltetésnek nevezte, hogy újra megválasztottak a nemzetközi kereskedelmi bizottság alelnökévé, ami nyilatkozata szerint ugyanakkor hatalmas kihívást is jelent számára. „A globális kereskedelem rendkívül ingadozó és kiszámíthatatlan időket él, ezért az INTA szakbizottság kiemelkedően fontos szerepet játszik az Európai Unió döntéseiben” – idézte az RMDSZ-es EP-képviselőt a szövetség hírlevele.

Winkler Gyula úgy vélekedett: biztosítani kell, hogy a globalizáció mindenki számára előnyt nyújtson, és hogy az európai iparágak, általában véve a kontinens gazdasága a nemzetközi piacon védelmet kapjon a tisztességtelen versennyel szemben.

Az RMDSZ-es politikus hozzátette, a kis- és közepes vállalkozások érdekeinek elősegítéséhez kíván hozzájárulni, hiszen jobban ki kell használják az EU által megkötött kereskedelmi egyezmények előnyeit. A szerdai alakuló ülésen arról is döntöttek, hogy az INTA szakbizottsági elnöki tisztségét a továbbiakban is Bernd Lange (Németország, S&D) EP-képviselő tölti be. Egy parlamenti szakbizottságnak egyébként jellemzően négy alelnöke van. 

Az MTI jelentése szerint az EP szakbizottságai szerdai alakuló ülésükön három magyar képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, valamint Ujhelyi István szocialista képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra. A tájékoztatás szerint Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett, Gál Kingát a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották, Ujhelyi István szocialista képviselő pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága (TRAN) harmadik alelnökének nevezték ki.

Az Európai Parlamentnek 22 állandó bizottsága van. Ezek sorrendben: külügyi (AFET), emberi jogi (DROI), biztonság- és védelempolitikai (SEDE), fejlesztési (DEVE), nemzetközi kereskedelmi (INTA), költségevési (BUDG), költségvetés-ellenőrzési (CONT), továbbá a gazdasági és monetáris ügyekkel (ECON), foglalkoztatási és szociális ügyekkel (EMPL), környezetvédelemmel, közegészségüggyel és élelmiszer-biztonsággal (ENVI), ipar, kutatás és energiaüggyel (ITRE) foglalkozó szakbizottságok, valamint a belső piacért és fogyasztóvédelemért (IMCO), a közlekedésért és idegenforgalomért (TRAN), a regionális fejlesztésekért (REGI), a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért (AGRI), a halászatért (PECH), a kultúráért és oktatásért (CULT), a jogi ügyekért (JURI), továbbá az állampolgári jogokért, és a bel- és igazságügyért (LIBE), az alkotmányos ügyekért (AFCO), a nők jogaiért és az esélyegyenlőségért (FEMM) felelős bizottságok, valamint a petíciós bizottság (PETI).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat