Akár két évig is elhúzódhat az eljárás, ha a Gabriel Resources fellebbez a Verespatak-ügyben

Akár két évig is elhúzódhat az eljárás, ha a Gabriel Resources fellebbez a Verespatak-ügyben

Crenguța Leaua, a román ügyvédi csapat vezetője

Fotó: lddp.ro

Akár két évig is elhúzódhat az eljárás, amennyiben a Verespatak-ügy vesztese, a kanadai Gabriel Resources semmisségi keresetet nyújt be a Románia győzelmét hozó választottbírósági ítélet ellen – jelentette ki Crenguța Leaua ügyvéd, a román ügyvédi csapat vezetője.

Balogh Levente

2024. március 11., 21:162024. március 11., 21:16

2024. március 11., 21:432024. március 11., 21:43

„Minden olyan ügyben, amelyet az az eljárás szabályoz, amely ránk is vonatkozik, van lehetőség fellebbezésre. Hogy a befektető megteszi-e ezt vagy sem, azt még meglátjuk. (…) Mi úgy véljük, hogy az ítélet azt mutatja: a bíróság nagyon jól megértette Románia álláspontját. De ez egy kettő az egyhez ítélet. Vagyis egy olyan ítélet, amelyben két választottbíró volt többségben, és egy választottbírónak más véleménye volt, amely nem a román állam javára szólt. Józanul kell mérlegelni a helyzetet” – mondta Crenguța Leaua a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva.

Az ügyvéd elmondta, ha a Gabriel Resources semmisségi keresetet nyújt be a választottbíróságon, az eljárás akár két évig is eltarthat.

Emlékeztetett, hogy ugyanez a román és svájci ügyvédi irodákból álló csapat már megnyert egy semmisségi eljárást, amelyet egy befektető indított a román állam ellen. „Van már tapasztalatunk ezen a téren, tudjuk, hogy ez egy nehéz és összetett eljárástípus, de azt is tudjuk, hogy az állam megnyerheti, mi már megnyertük” – tette hozzá.

korábban írtuk

Megnyerte a kormány a pert a Verespatak-ügyben, nem kell kártérítést fizetniük
Megnyerte a kormány a pert a Verespatak-ügyben, nem kell kártérítést fizetniük

Romániának adott igazat a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) nemzetközi választottbírósága a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben.

Elmondta, hogy a Románia védelmében felhozott érveket nem fejtheti ki, mivel az ítélet indoklását még nem hozták nyilvánosságra. „A lényeget tudom felvázolni, ami arra késztette a törvényszéket, hogy elfogadja Románia álláspontját és elutasítsa a külföldi befektető által benyújtott kérelmet. Vagyis azt, hogy Románia nem sértette meg a beruházások kölcsönös védelméről szóló szerződés rendelkezéseit, és tiszteletben tartotta a befektető jogait, és ugyanígy kellő prioritást biztosított a hazai jogszabályoknak és eljárásoknak, amelyeket mind a külföldi, mind a román befektetőknek tiszteletben kell tartaniuk. Az általunk megfogalmazott védekezésben valóban súlyt kapott a társadalom álláspontja. Ez az, amit a nemzetközi jogban „társadalmi felhatalmazásnak« neveznek, azaz nem elég csak egy állam által aláírt dokumentum, például egy licencszerződés, hanem szükséges annak az emberi közösségnek a beleegyezése is, amely körében a beruházást tervezik. És ezt a társadalmi elfogadást, a társadalmi engedélyt, ebben az esetben, ahogyan a választottbíróság előtt érveltünk, nem kapták meg” – tette hozzá az ügyvéd.

korábban írtuk

Verespatak-per: a bíróság szerint a román hatóságok a lehető legjobban teljesítették szabályozási feladatukat
Verespatak-per: a bíróság szerint a román hatóságok a lehető legjobban teljesítették szabályozási feladatukat

A Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID/CIRDI) a felperesek valamennyi követelését elutasította a Verespatak-ügyben, és nem vette figyelembe a Gabriel Resources vagyoni követeléseit.

Azt is megkérdezték tőle, tudja-e, honnan kapta a román kormány azt az információt, hogy Románia elveszítheti az ügyet. „Ügyvédként nem árulhatok el semmilyen adatot (...), de azt elmondhatom: bármely felelős személy – és az idők folyamán abszolút minden román kormány felelősségteljesen kezelte ezt az ügyet – beláthatta, és normális volt, hogy megvizsgálja az ügy elvesztésének kockázatát. Mert ez az ügy nagyon kockázatos, nagyon összetett volt, és nagyon nagy értékről szólt” – mondta Crenguța Leaua.

Frissítés

Feljelentették a miniszterelnököt tőzsdei manipuláció és hivatali visszaélés gyanújával
Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hétfőn bejelentette, hogy feljelentette a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) Verespatak ügyében Marcel Ciolacu kormányfőt tőzsdei manipuláció, hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és csalás miatt. A parlamentben nyilatkozó politikus elmondta, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnál (ASF) és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) is bepanaszolta a miniszterelnököt. Drulă szerint törvénysértésnek minősülnek a kormányfőnek azok az ítélethirdetés előtti nyilatkozatai, miszerint a román államot több milliárd dolláros kártérítés kifizetésére fogja kötelezni a nemzetközi választottbíróság a verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt. „Nagyon jól tudjuk, hogy ezek a nyilatkozatok azonnali hatást gyakoroltak a verespataki projekt mögött álló Gabriel Resources vállalat részvényeinek tőzsdei árfolyamára” – jelentette ki. Az ellenzéki párt elnöke szerint az illetékes állami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk, hogy ki húzott hasznot a miniszterelnök kijelentései nyomán a tőkepiac „manipulálásából”. A politikus úgy vélte, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal Marcel Ciolacu megszegte a miniszterelnöki esküjét, amely szerint a mandátuma alatt Románia érdekeit fogja képviselni. Szerinte a kijelentéseivel a kormányfő elárulta az ország érdekeit. Drulă közölte azt is, hogy a kormánypárti politikusok borúlátó nyilatkozatai miatt február folyamán megkétszereződött a Gabriel Resources részvényeinek árfolyama a torontói tőzsdén.

Ezközben a bukaresti pénzügyminisztérium hétfő este bejelentette, hogy a verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt indított kártérítési eljárásban érintett feleknek, azaz a Gabriel Resources vállalatnak és a román államnak 90 nap áll a rendelkezésére közölni a nemzetközi választottbírósággal, hogy melyek azok az információk ebben az perben, amelyeket bizalmasnak tartanak.

A nemzetközi választottbíróság eredetileg 20 napot szabott meg erre, de a határidőt meghosszabbították a „feldolgozandó információk mennyisége és összetettsége” miatt – tájékoztatott a minisztérium.

A közlemény szerint felek az ítélethirdetéstől számított 120 napon felül fellebbezhetnek. A megsemmisítés iránti keresetet szintén a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) lehet benyújtani, és egy másik választottbíróság tárgyalja. A felek öt okra hivatkozva fellebbezhetnek: a választottbíróság megalakításának jogszerűtlensége; a bíróság „nyilvánvaló” hatalmi visszaélése; a bíróság valamely tagjának megvesztegetése; az eljárási szabályok súlyos megsértése; indoklások hiánya.

Mint arról beszámoltunk, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) washingtoni székhelyű nemzetközi választottbírósága kelet-európai idő szerint pénteken, nem sokkal éjfél előtt kibhirdetett ítéletében a román államnak adott igazat, így Bukarest nem fizet kártérítést a Gabriel Resourcesnak a Verespatak-ügyben. Az ítélet meglepő, mivel az elmúlt hetekben mind a miniszterelnök, mind a pénzügyminiszter azt mondta, hogy Románia arra számít, hogy elveszíti az ügyet, és azt sugallták, hogy a román államnak 2 milliárd eurós kártérítést kellene fizetnie.

A Gabriel Resources képviselői bejelentették, fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy megfellebbezzék a verespataki bányaperben született, Romániának kedvező bírósági ítéletet.

„Ez egy mélyen elhibázott döntés” – állapította meg a cég elnöke, Anna El-Erian, aki rámutatott, hogy a román kormány politikai szerepvállalásával megakadályozott „egy emblematikus bányaprojektet”, amelyről a román állammal kötött partnerségi szerződésben állapodtak meg.

korábban írtuk

„Mélységesen elhibázott döntés”: a Gabriel Resources fellebbezést fontolgat a Verespatak-perben született ítélet ellen
„Mélységesen elhibázott döntés”: a Gabriel Resources fellebbezést fontolgat a Verespatak-perben született ítélet ellen

A Gabriel Resources képviselői bejelentették, hogy fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy megfellebbezzék a verespataki bányaperben született, Romániának kedvező bírósági ítéletet – tudatta a cég.

„A vállalat jogi tanácsadóival felülvizsgálja a bíróság döntését, hogy felmérje a lehetőségeit, beleértve az ítélet megfellebbezését az ICSID-egyezmény megsemmisítési eljárásán keresztül. Úgy véljük, hogy a többség döntése mélyen elhibázott. Amint azt a különvéleményt megfogalmazó döntőbíró is elismerte, a román kormánynak a Gabriel szerződéses jogaiba való folyamatos politikai beavatkozása megakadályozta egy, az állammal partnerségben birtokolt kiemelt bányaprojekt fejlesztését” – áll Anna El-Erian, a Gabriel Resources elnöke hivatalos közleményében. A Gabriel Resources rámutat, hogy a bíróság döntése 2:1 arányban született.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Viharosra fordul az időjárás tizenegy megyében, de más régiókban is leszakadhat az ég

Fokozott légköri labilitásra vonatkozó elsőfokú, vagyis sárga figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország tíz megyéjére.

Viharosra fordul az időjárás tizenegy megyében, de más régiókban is leszakadhat az ég
2024. július 18., csütörtök

Fogorvosnő holttestére bukkantak a rendelőjében, valószínűleg meggyilkolták

A brăilai törvényszéki ügyészség szerint erőszakos halált halt az a nő, akinek holttestére július 16-án este bukkantak rá a város egyik fogorvosi rendelőjében.

Fogorvosnő holttestére bukkantak a rendelőjében, valószínűleg meggyilkolták
2024. július 18., csütörtök

Jelentős állami finanszírozás által valósul meg a találkozó, melyen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is részt vesz

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta mintegy 7 millió lej átutalását a művelődési minisztériumnak különböző kulturális programok finanszírozására – jelentette be Mihai Constantin.

Jelentős állami finanszírozás által valósul meg a találkozó, melyen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is részt vesz
2024. július 18., csütörtök

Folytatná a Bukarest-Duna csatorna építését a román kormány

A román kormány folytatná a Bukarest-Duna-csatorna építését, december végéig aktualiztálják a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát – közölte csütörtökön Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

Folytatná a Bukarest-Duna csatorna építését a román kormány
2024. július 18., csütörtök

A cél az amerikai vízummentesség: kampányt indított a román kormány

Bejelentette Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején annak a kampánynak az elindítását, amellyel a cél az amerikai vízummentességi program (Visa Waiver) követelményeinek a teljesítése.

A cél az amerikai vízummentesség: kampányt indított a román kormány
2024. július 18., csütörtök

Augusztusban ismét feltöltik az élelmiszervásárlást szolgáló szociális kártyákat

Augusztusban újabb 250 lejt töltenek fel az alapélelmiszerek és meleg étel vásárlására fordítható szociális kártyákra – közölte a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök.

Augusztusban ismét feltöltik az élelmiszervásárlást szolgáló szociális kártyákat
2024. július 18., csütörtök

Csak augusztus végén derül ki, ki a PSD államfőjelöltje

Csak augusztus végén derül ki, kit küld harcba a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) az év végén esedékes államfőválasztáson – ezt maga Marcel Ciolacu pártelnök-kormányfő jelentette be.

Csak augusztus végén derül ki, ki a PSD államfőjelöltje
2024. július 18., csütörtök

Arafat: naponta 1000–1500-zal többen hívnak mentőt a rendkívüli hőség miatt

A rendkívüli hőség miatt naponta 1000–1500-zal több hívást kapnak a mentőszolgálatok – jelentette ki Raed Arafat.

Arafat: naponta 1000–1500-zal többen hívnak mentőt a rendkívüli hőség miatt
2024. július 17., szerda

Romániában még nem rövidült le annyira a fekvőbeteg-ellátásban eltöltött átlagos idő, mint tőlünk nyugatabbra

Romániai élen jár az egy főre jutó kórházi ágyak tekintetében az Európai Unióban, bár ez nem feltétlenül az egészségügyi rendszert dicséri az Eurostat nemrég közzétett adatai szerint.

Romániában még nem rövidült le annyira a fekvőbeteg-ellátásban eltöltött átlagos idő, mint tőlünk nyugatabbra
2024. július 17., szerda

A vérvizsgálat nem igazolta tiltott szer jelenlétét, négy sofőr már vissza is kapta a jogosítványát

Az erről szóló sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése óta négy gépkocsivezető kapta vissza a pozitív drogteszt miatt bevont jogosítványát, miután a vérvizsgálat nem igazolta tiltott szer jelenlétét a szervezetében – közölte a rendőrség illetékese.

A vérvizsgálat nem igazolta tiltott szer jelenlétét, négy sofőr már vissza is kapta a jogosítványát