„Mélységesen elhibázott döntés”: a Gabriel Resources fellebbezést fontolgat a Verespatak-perben született ítélet ellen

„Mélységesen elhibázott döntés”: a Gabriel Resources fellebbezést fontolgat a Verespatak-perben született ítélet ellen

A Gabriel Resources képviselői bejelentették, hogy fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy megfellebbezzék a verespataki bányaperben született, Romániának kedvező bírósági ítéletet – tudatta a cég.

Balogh Levente

2024. március 09., 10:512024. március 09., 10:51

2024. március 09., 10:572024. március 09., 10:57

„Ez egy mélységesen elhibázott döntés” – mondta a kanadai cég elnöke, Anna El-Erian, aki rámutatott, hogy a román kormány politikai szerepvállalásával megakadályozott „egy emblematikus bányaprojektet”, amelyről a román állammal kötött partnerségi szerződésben állapodtak meg.

Idézet
A vállalat jogi tanácsadóival felülvizsgálja a bíróság döntését, hogy felmérje a lehetőségeit, beleértve az ítélet megfellebbezését az ICSID-egyezmény megsemmisítési eljárásán keresztül. Úgy véljük, hogy a többség döntése mélységesen elhibázott. Amint azt a különvéleményt megfogalmazó döntőbíró is elismerte, a román kormánynak a Gabriel szerződéses jogaiba való folyamatos politikai beavatkozása megakadályozta egy, az állammal partnerségben birtokolt kiemelt bányaprojekt fejlesztését”

– áll Anna El-Erian, a Gabriel Resources elnöke hivatalos közleményében.

A Gabriel Resources rámutat, hogy a bíróság döntése 2:1 arányban született.

„Időre van szükségünk, hogy mérlegeljük a lehetőségeinket, de sietünk kifejezni őszinte elismerésünket részvényeseinknek a rendíthetetlen támogatásukért és türelmükért ebben az elhúzódó folyamatban. Szeretnénk továbbá köszönetünket kifejezni komoly és szorgalmas vezetőségünknek és romániai és külföldi alkalmazottaink csapatának, akik pályafutásuk jelentős részét a projekt fejlesztésének szentelték azzal az őszinte meggyőződéssel, hogy ez az ország érdekeit szolgálja” – áll a Gabriel Resources sajtóközleményében.

korábban írtuk

Románia megnyerte a verespataki bányanyitás érdekében a kanadaiak által indított pert
Románia megnyerte a verespataki bányanyitás érdekében a kanadaiak által indított pert

A román államnak adott igazat a Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központjának (ICSID) washingtoni székhelyű nemzetközi választottbírósága a kanadai Gabriel Resources által indított kártérítési perben.

A cég úgy véli, hogy Románia nagy gazdasági lehetőséget szalasztott el.

„A Gabriel részvényesei több százmillió dollárt fektettek be egy olyan átalakító bányaprojekt megvalósításába, amely nagyon jelentős társadalmi és pénzügyi előnyöket hozott volna a román népnek, nemcsak Verespatakon, hanem egész Romániában.

Idézet
Sajnáljuk, hogy Románia, annak gazdasága és polgárai elszalasztották a lehetőséget, hogy profitálhassanak ebből a bányaprojektből. Részletesen tanulmányozni fogjuk a bíróság döntését, mielőtt mérlegelnénk a következő lépéseinket”

– áll a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) washingtoni székhelyű nemzetközi választottbírósága kelet-európai idő szerint pénteken, nem sokkal éjfél előtt kibhirdetett ítéletében a román államnak adott igazat, így Bukarest nem fizet kártérítést a Gabriel Resourcesnak a Verespatak-ügyben.

Az ítélet meglepő, mivel az elmúlt hetekben mind a miniszterelnök, mind a pénzügyminiszter azt mondta, hogy Románia arra számít, hogy elveszíti az ügyet, és azt sugallták, hogy a román államnak 2 milliárd eurós kártérítést kellene fizetnie.

Korodi Attila: Istenem, köszönöm szépen! Tánczos Barna a pénzügyminisztert bírálta

Korodi Attila volt RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter boldogan vette tudomásul a Románia győzelmét hozó ítéletet.
„Megnyertük a Gabriel Resources elleni pert. Nem tudom visszafogni az örömömet. A cég velem kezdte, és a román állammal akarta befejezni a kártérítési igényt. 16 év pereskedés, követelések, politikai nyomás, szabálytalanságok.
Istenem, nem tudom elhinni.
Boldog vagyok, mint egy kisgyerek!!!!.
Egymillió eurós kártérítést követeltek tőlem. Példátlan támogatást kaptam az ellenem indított perben az én oldalamon és a minisztérium oldalán perbe szálló civil szervezetek részéről. És akkor is nyertem, és a román állam ezúttal is nyert” – fogalmazott közösségi oldalán közzétett bejegyzésében az exminiszter, aki kiemelte a romániai ügyvédcsapatot vezető Crenguța Leaua érdemeit is.„A jogi csapat volt az, amely 2007 óta támogatott minket. Ők az akkor általam vezetett Környezetvédelmi Minisztérium érdekeit védték. És az ügyet a mai napig, 2024-ig igazságosan fenntartották.
Miközben ezeket a gondolatokat írom, az álom csak most szállt ki a szememből. Talán egy álmatlan éjszaka lesz, boldogsággal és sok nehéz, de kellemes emlékkel, zsarolásról, de bajtársiasságról is. Rendkívül fiatal voltam akkoriban, de az igazságérzetet átadták az igaz ügyért harcoló, lelkes férfiak. Istenem, köszönöm szépen” – zárta magyarul egyébként román nyelvű bejegyzését.
Tánczos Barna szintén RMDSZ-es volt környezetvédelmi miniszter szombaton kijelentette, hogy ezzel lezártnak tekinthető a romániai ciántechnológiás aranykitermelés ügye.
A politikus az Agerpres-nek nyilatkozva szombaton elmondta, a ciántechnológiás kitermelést szabályozó romániai és európai uniós törvények is rendkívül összetettek és nehezen betarthatók, ezért szerinte lezártnak kell tekinteni a romániai ciános aranykitermelés kérdését.
Tánczos gratulált a környezetvédelmi minisztériumnál dolgozó volt kollégáinak „a professzionális és komoly munkájukért”. Azt mondta, nekik is köszönhető, hogy Románia számára kedvező ítélet született a Verespatak-perben, az államot képviselő ügyvédek ugyanis számos javaslatukat figyelembe vették és felhasználták.
A volt tárcavezető szerint ugyanakkor érthetetlen, hogy Marcel Boloş pénzügyminiszter miért bocsátkozott feltételezésekbe az elmúlt hetekben a per kimenetelét illetően, miközben az évek során a kormány és az illetékes minisztériumok képviselői is tartózkodtak a nyilatkozatoktól. Tánczos úgy véli, Boloş kijelentései miatt most meglepőnek számít a Románia számára kedvező döntés.
„Ha nem sugallta volna egy hónapon át, hogy elvesztettnek tekintik a pert, ma mindenki Románia látványos győzelméről beszélne” – zárta nyilatkozatát Tánczos Barna.

Iohannis: elérkezett az igazság pillanata

Üdvözölte Románia győzelmét a Verespatak-perben Klaus Iohannis államfő, és gratulált az eljárásban az állam érdekeit „szakszerűen” képviselő szakembereknek.
„Hosszú éveken át tartó politikai és jogi viták után elérkezett az igazság pillanata. Románia megnyerte a Verespatak-pert, és nem kell semmiféle büntetést vagy kártérítést fizetnie. Harcolt és sikerült megvédenie nemzeti örökségét” – fogalmazott szombati Facebook-bejegyzésében az elnök.

Cioloş a nemzeti érdekek védelmét hangsúlyozza, Drulă szerint a PSD nyerészkedhetett a Verespatak-ügyön

A világörökségnek számító nemzeti értékeket nem szabad eladni, ezeket meg kell védeni – jelentette ki Dacian Cioloş volt miniszterelnök péntek éjszaka, miután a kormány közölte, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) nemzetközi választottbírósága Romániának adott igazat a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben.
„Verespatak továbbra az UNESCO világörökségi listáján marad, és a román államnak nem kell semmiféle kártérítést fizetnie. Remélem, mindazok, akik az elmúlt években engem vádoltak, megértették, hogy a világörökségnek számító nemzeti értékeket nem szabad eladni, ezeket meg kell védeni” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében az európai parlamenti képviselő.
Eközben a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke arról beszélt: a Verespatak-per miatt az USR ellen indított „toxikus kampányukkal” a koalíciós pártok „heteken át szították a hisztériát”.
Cătălin Drulă a párt közleményében rámutatott, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Marcel Boloş pénzügyminiszter, valamint a két kormánypárt képviselői az általuk „százmilliókkal” finanszírozott televíziócsatornákkal együtt „heteken át szították a hisztériát a Verespatak-per miatt az USR ellen indított toxikus kampányukkal”.
„Vajon ez a kampány azt szolgálta, hogy a PSD-s nagykutyák sokat keressenek a tőzsdén? Vajon rosszat tettek az országnak azzal, hogy több milliárdos kártérítést emlegettek, mintha már elvesztette volna az állam a pert?” – tette fel a kérdést az ellenzéki párt elnöke.
Drulă szerint ha a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) „nem a jelenlegi kormány egyik szolgája vezetné”, az ügyészek már el is indították volna az eljárást mindezek kivizsgálására.
„Hihetetlen ez a lopás és hazugság. (...) Szorul a hurok, Marcel! Eljön az idő, amikor megfizetsz mindezért” – idézték a közleményben az USR elnökét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 15., hétfő

Két uniós biztos – köztük a román – is lemondott tisztségéről; brüsszeli munka miatt távozik az észt miniszterelnök

Lemondott Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos, valamint Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi és halászati biztos – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

Két uniós biztos – köztük a román – is lemondott tisztségéről; brüsszeli munka miatt távozik az észt miniszterelnök
2024. július 15., hétfő

Az FBI szerint magányos merénylő lőtt rá Trumpra, a fegyvert a támadó apja vásárolta legálisan

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna.

Az FBI szerint magányos merénylő lőtt rá Trumpra, a fegyvert a támadó apja vásárolta legálisan
2024. július 15., hétfő

Stoltenberg szerint Ukrajnának jogában áll oroszországi célpontokat támadni, több orosz célpontot is dróntámadás ért

Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében joga van ahhoz, hogy megtámadja az orosz területen található katonai célpontokat – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az United News tévécsatornának adott interjújában vasárnap.

Stoltenberg szerint Ukrajnának jogában áll oroszországi célpontokat támadni, több orosz célpontot is dróntámadás ért
2024. július 15., hétfő

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér

A politikai erőszak elfogadhatatlan, normalizálni kell a hangnemet, és csökkenteni kell a politikai viták hevességét – így reagált Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszédében a Donald Trump korábbi elnök elleni szombati merényletkísérletre.

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér
2024. július 14., vasárnap

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent

Az isteni beavatkozás segített neki túlélni a merényletkísérletet a pennsylvaniai kampánygyűlésen – erről írt Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt vasárnap a közösségi médiában megosztott bejegyzésében.

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent
2024. július 14., vasárnap

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére

Egyre többen vélekednek úgy az Egyesült Államokban, hogy az amerikai biztonsági erők hanyagsága is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 20 éves támadó rálőtt Donald Trumpra, kis híján kioltva a volt elnök életét.

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére
2024. július 14., vasárnap

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre

A világ számos állami vezetője elítélte vasárnap a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen helyi idő szerint szombaton elkövetett merényletkísérletet.

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre
2024. július 14., vasárnap

„Gyűlölöm Trumpot”. Napokkal ezelőtt videófelvételen tárhatta fel indítékát a Trump elleni merényletkísérlet elkövetője

Egy 20 év körüli pennsylvaniai férfit gyanúsítanak azzal, hogy megpróbálta meggyilkolni Donald Trump volt amerikai elnököt, a támadót a hatóságok fejbe lőttek.

„Gyűlölöm Trumpot”. Napokkal ezelőtt videófelvételen tárhatta fel indítékát a Trump elleni merényletkísérlet elkövetője
2024. július 14., vasárnap

RENDKÍVÜLI – Rátámadtak Donald Trumpra egy választási gyűlésen, a volt elnök megsérült

Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

RENDKÍVÜLI – Rátámadtak Donald Trumpra egy választási gyűlésen, a volt elnök megsérült
2024. július 13., szombat

Moszkva: Európa a mi rakétáink célpontja

Oroszország elítélte Washingtonnak és Berlinnek a NATO-csúcson tett bejelentését, miszerint 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepítenek Németországba. A Kreml illetékese a hidegháborúhoz való visszatérésről beszélt.

Moszkva: Európa a mi rakétáink célpontja