Lezuhant orosz gép: Zelenszkij nem hisz az oroszoknak, nemzetközi vizsgálatot akar

Lezuhant orosz gép: Zelenszkij nem hisz az oroszoknak, nemzetközi vizsgálatot akar

Fotó: Wikipédia

Ukrajna ragaszkodik az oroszországi Belgorodi területen lezuhant orosz Il-76-os szállító repülőgép tragédiájának nemzetközi kivizsgálásához – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti beszédében.

Hírösszefoglaló

2024. január 25., 09:282024. január 25., 09:28

2024. január 25., 09:292024. január 25., 09:29

Mint arról beszámoltunk, a katonai szállítógép szerdán reggel zuhant le, a fedélzeten tartózkodók meghaltak. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint 65 ukrán hadifogoly tartózkodott a gépen, amely egy fogolycserére tartott, amikor lezuhant. Moszkva szerint a gépet az ukrán hadsereg lőtte le, ráadásul valószínűleg nyugati rakétákkal.

Az orosz állításokat kommentálva Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán katonai hírszerzés (HUR) „tisztázza a hadifoglyok sorsát”. Azt nem erősítette meg, hogy a gépen voltak-e.

Idézet
Nyilvánvaló, hogy az oroszok az ukrán foglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és társadalmunk érzelmeivel játszanak”

– mondta az elnök.

Zelenszkij elmondta, hogy beszélt Ukrajna katonai vezetésével, köztük Valerij Zaluzsnijjal, a fegyveres erők főparancsnokával és Szerhij Saptalával, a vezérkari főnökkel a balesetről.

Kifejtette azt is, hogy az ukrán biztonsági szolgálat vizsgálja a repülőgép lezuhanásának minden körülményét, amelyről az orosz védelmi minisztérium számolt be először.

Zelenszkij továbbá utasította Dmitro Kuleba külügyminisztert, hogy a nyomozás előrehaladtával tájékoztassa a nemzetközi partnereket az Ukrajna rendelkezésére álló adatokról.

Idézet
Minden egyértelmű tényt meg kell állapítanunk. Amennyire csak lehetséges, tekintettel arra, hogy a repülőgép orosz területen zuhant le – a mi ellenőrzésünkön kívül. A tények most a kulcsszó"

– mondta Zelenszkij.

A vezérkar korábban, január 24-én egy nyilatkozatban azt mondta, hogy az ukrán hadsereg folytatja az Oroszország által használt rakétakilövő járművek megsemmisítését, amelyekkel a Belgorodi területtel határos Harkiv területet lövik, anélkül, hogy megemlítette volna az Il-76-os lezuhanását.

Az Ukrajinszka Pravda az ukrán hadseregben lévő forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a gépen Sz-300-as rakéták voltak.

Az ukrán katonai hírszerzés, vagy ahogy Ukrajnában ismerik, a HUR szerint az orosz fél nem tájékoztatta őket a légtér biztosításának szükségességétől.

A HUR azt is megerősítette, hogy január 24-re fogolycserét terveztek, de azt nem erősítette meg, hogy ukrán hadifoglyok voltak a gépen, és azt sem, hogy mi okozhatta a gép lezuhanását.

„Nincs megbízható és átfogó információnk arról, hogy pontosan kik voltak a gép fedélzetén, vagy hogy hányan lehettek potenciálisan a gépen” – közölte a HUR.

Ukrajna teljesítette a fogolycsere rá vonatkozó részét, az orosz hadifoglyok biztonságáról gondoskodtak, és a megbeszélt cserepontra vitték őket – tette hozzá a HUR.

Az orosz fél nem értesítette Ukrajnát a Belgorod körüli légtér biztonságának biztosításának szükségességéről – állította a HUR –, ami a múltban „többször” megtörtént.

A HUR úgy folytatta, hogy

ez egy „szándékos” lépés lehetett Oroszország részéről, hogy „veszélybe sodorja a foglyok életét és biztonságát”.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy a Fehér Ház nem tudja megerősíteni azokat az állításokat, amelyek szerint ukrán hadifoglyok voltak a Belgorodi területen lezuhant repülőgépen.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte a hadifoglyokat szállító IL–76-os orosz repülőgép ukrán erők általi lelövése miatt

– jelentette be szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján. Az ülést csütörtökre hívták össze.

„Nagyon számítunk arra, hogy a francia elnökség lelkiismeretesen teljesíti kötelezettségeit, és minél hamarabb kitűzi az ülést. Nem szeretnénk, ha megismétlődnének a 2022-es történések, amikor a megrendezett bucsai eset után (…) a brit elnökség három napon át ellenkezett kitűzni egy ilyen tanácskozást” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov szerint a szállítógép elleni támadás újabb példája annak, hogy a kijevi vezetés terrorista módszereket használ.

„Jelenleg próbáljuk megállapítani a tényeket, ami a lelőtt Il-76-os katonai szállítógépet és azokat az okokat illeti, amelyek miatt az ukrán fél ezt a bűncselekményt elkövette”

– tette hozzá.

Lavrov felidézte, hogy a járattal olyan katonákat szállítottak, akiket egy hadifogolycsere keretében átadtak volna.

Idézet
Kizárt, hogy az ukrán hivatalos személyek az ukrán védelmi minisztériumban nem tudtak arról, hogy egy ilyen csere készül”

– mondta.

Az orosz ENSZ-képviselet később közölte, hogy a francia elnökség – „visszaélve ebből a pozíciójából eredő feladataival” –elutasította az ENSZ BT rendkívüli ülésének szerdai összehívását. Hozzátette, hogy „Franciaország abban az igyekezetében, hogy falazzon Ukrajnának”, a tanácskozást csütörtök estére hívta össze.

Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője közölte, hogy a világszervezetet tájékoztatták a tragédiáról, és részvétét fejezi ki az áldozatok miatt.

Dujarric szerint az ENSZ kész kérésre egy jelentéstevőt küldeni a Biztonsági Tanács ülésére.

Az orosz védelmi tárca korábban közölte, hogy az Iljusin-76-os gépet az ukrán hadsereg lőtte le légvédelmi eszközzel.

A gép fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép teljes személyzete és valamennyi utasa életét vesztette.

Drónokkal támadták Odesszát az oroszok

Az orosz erők január csütörtökre virradóra kétszer is támadó drónokkal mértek csapást Odessza városára – jelentette Oleh Kiper, az Odesszaa terület kormányzója.
Kiper szerint két áldozat van, de nem közölt további részleteket.
Azt is elmondta, hogy a drónok egy ipari létesítményt találtak el Odesszában, és hogy a támadásban lakóépületek és a polgári infrastruktúra is megsérült.
Korábban Kiper január szerdán este arról számolt be, hogy egy orosz dróntámadásban két férfi megsérült. Az egyikük többszörös vágott sérülések miatt kórházi ápolásra szorult.
A déli kikötőváros, Odessza gyakori célpontja az orosz dróntámadásoknak. Egy dróncsapás január 17-én három embert megsebesített és épületeket rongált meg, 130 ember evakuálására kényszerítve őket. Az orosz erők többször célba vették Odessza kikötőjét és gabonatárolási, illetve -szállítási infrastruktúráját is.
Az ukrán légierő csütörtökön reggel közölte: Ukrajna az Oroszország által január 25-én éjszaka indított 14 Sahíd típusú támadó drónból 11-et lelőtt.
A drónokat a Mikolajivi és az Odesszai régiók felett lőtték le.
Az orosz erők a Belgorodi területről indított Sz-300-as rakétákkal célba vették a Harkivi területet is.
Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója elmondta, hogy a dróntámadásban megrongálódott egy cég székhelye a Krivorizkij körzetben. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Oroszország vizsgálatot sürget a Dnyeszter melléki terület elleni dróncsapás ügyében

Oroszország szombaton elítélte a moldovai, Dnyeszter menti szakadár terület egyik katonai létesítménye elleni dróntámadást, és az incidens kivizsgálását kérte.

Oroszország vizsgálatot sürget a Dnyeszter melléki terület elleni dróncsapás ügyében
2024. április 07., vasárnap

Stoltenberg: Ukrajna dolga lesz eldönteni, milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon.

Stoltenberg: Ukrajna dolga lesz eldönteni, milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon
2024. április 07., vasárnap

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből, de egy dandár még ott maradt

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből, de egy dandár még ott maradt
2024. április 07., vasárnap

Zelenszkij: Ukrajna kifogyhat a légvédelmi rakétákból, az oroszok 300 ezernél is több embert mozgósíthatnak

Ukrajna kifogyhat a légvédelmi rakétákból, ha Oroszország folytatja intenzív, nagy hatótávolságú bombázó hadjáratát – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij elnök szombaton.

Zelenszkij: Ukrajna kifogyhat a légvédelmi rakétákból, az oroszok 300 ezernél is több embert mozgósíthatnak
2024. április 07., vasárnap

Tüntetéseken követelték Netanjahu lemondását – Irán támadással fenyegette meg Izraelt

Újabb kormányellenes megmozdulásokat tartottak szombaton Izraelben, a tüntetők ismét Tel-Aviv, Cezárea és Haifa utcáira vonulva követelték Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását és az előrehozott választásokat.

Tüntetéseken követelték Netanjahu lemondását – Irán támadással fenyegette meg Izraelt
2024. április 07., vasárnap

FRISSÍTVE – Peter Pellegrini győzött a szlovákiai államfőválasztáson

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 53,26 százalékával vezet a szlovák államfőválasztás szombaton tartott második, döntő fordulójában.

FRISSÍTVE – Peter Pellegrini győzött a szlovákiai államfőválasztáson
2024. április 06., szombat

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

Újabb kormányellenes tüntetést szervezett szombaton Budapesten Magyar Péter ügyvéd, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje.

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten
2024. április 06., szombat

Román kudarc: nem adja ki Franciaország a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Pál herceget

Nem adja ki Franciaország Romániának a korrupció miatt elítélt Pál herceget: a francia igazságszolgáltatás jogerősen elutasította a szökevény kiadatását – erősítette meg Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Román kudarc: nem adja ki Franciaország a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Pál herceget
2024. április 06., szombat

Oroszországi olajvezetéket robbantottak fel az ukránok

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.

Oroszországi olajvezetéket robbantottak fel az ukránok
2024. április 06., szombat

Baltimore-i hídomlás: megtalálták a harmadik áldozat holttestét

Pénteken találták meg annak a harmadik építőmunkásnak a holttestét, aki a múlt heti balesetben vesztette életét – közölték a hatóságok.

Baltimore-i hídomlás: megtalálták a harmadik áldozat holttestét