Harmincéves a csibészek nagy családja: Kolumbán Imre, az árvákat felkaroló alapítvány ügyvezetője tevékenységükről

Makkay József 2022. január 29., 08:49

Harminc évvel ezelőtt, 1992-ben jegyezték be Csíkszeredában a Csibész Alapítványt. Vezetője, az 1987-ben plébánosként a megyeszékhelyre helyezett Gergely István (Tiszti) kapcsolatba lépett az egyházközség területén működő állami árvaház gyerekeivel, a rendszerváltás után pedig sokan találtak menedéket nála. Az alapítvány ügyvezető igazgatói tisztségét a kezdetektől betöltő, a szervezetet nyugdíjasként is aktívan segítő Kolumbán Imrével foglaltuk össze az elmúlt három évtized tevékenységét.

Harmincéves a csibészek nagy családja: Kolumbán Imre, az árvákat felkaroló alapítvány ügyvezetője tevékenységükről
galéria
Kolumbán Imre nem bánta meg, hogy a vállalkozás helyett az alapítványt választotta Fotó: Makkay József

– Egy Hargita megyei nagyvállalat igazgatójaként a kilencvenes évek elején miért döntött úgy, hogy felváltja a versenyszférát a sok bizonytalansággal járó alapítványi munkával?

– A gyülekezet tagjaként már 1987 óta rendszeresen találkoztunk szűkebb körben is Gergely Istvánnal, így tudomást szereztem róla, hogy foglalkozni akar az árva, kiszolgáltatott fiatalokkal. Erre igazából a rendszerváltás után nyílt lehetősége, amikor szembetalálta magát az árvaházból 18 éves koruk betöltése után az utcára kerülő fiatalokkal, akiken segíteni kellett. Az alapítvány hivatalos bejegyzése előtt ennek a munkának már komoly előélete volt, amit intézményesíteni kellett.

Mindenben segítettem, amiben tudtam, miközben egy 115 alkalmazottat foglalkoztató gépipari vállalatot vezettem Csíkban.

1992-ben Tiszti arra kért, hogy amint a sűrűsödő teendők megkövetelik, teljes emberként, főállásban vállaljam el az alapítvány ügyintézését. Erre 1994-ben került sor. Nem volt könnyű a váltás, sokat vívódtam magamban, de végül jó döntést hoztam.

– Nehéz idők jártak az 1990-es években. Hogyan találtak rá a külföldi támogatókra, akik segítségével be lehetett rendezkedni a „csibészeknek” becézett árvaházi fiatalok elszállásolására, ellátására és szakképzésére?

– Önerőből sikerült összehozni egy kis asztalosműhelyt a fiúk részére, majd a lányoknak is berendeztünk egy varrodát, szereztünk pár varrógépet. Első külföldi támogatónk az ausztriai Felsőőr katolikus közössége volt, ahova a rendszerváltás előtt egy erdélyi pap kikerült, ő vette fel velünk a kapcsolatot. Az Őrvidékről érkezett testvéreink először kézi szerszámokat hoztak, majd pénzt adtak, hogy vásároljunk egy modern gyalugépet. A székelyudvarhelyi ferences nővérek tanácsára felkeresett bennünket a Süddeutsche Zeitung német újság két munkatársa, akik 1992 karácsonyára nagy riportot készítettek az alapítvány munkájáról és a csíki árva gyerekek nehéz sorsáról.

A cikknek hatalmas visszhangja lett Németországban, sokan megkeresték a szerkesztőséget, hogyan tudnának segíteni. Az újság kiadóvállalata felvállalta, hogy az összegyűjtött pénzadományokat eljuttatja Erdélybe.

Végül akkora összeg kerekedett ki a többhetes adományozási kampányból, hogy a német szerkesztőség úgy döntött, három erdélyi szociális projektet támogat: Böjte Csaba szintén frissiben induló dévai árvagyerek-misszióját, a székelyudvarhelyi ferences nővérek programjait, illetve a csíksomlyói alapítványunkat. Ebből az összegből tudtuk megvásárolni az asztalosműhely ingatlanját, amit az Illyés Alapítvány támogatásából pótoltunk ki.

Fotó: Makkay József

– Alapítványuk három műhelyében a kilencvenes évektől szakoktatás folyik. Mekkora igény mutatkozott erre az árva fiatalok körében?

– A szakoktatás eleve abból az igényből indult ki, hogy minden fiatalnak szakmát tanítsunk. A kilencvenes években a további adományokból vásárolt házakban mintegy 20 fiú és 20 lány lakott. Lakáshoz juttattuk azokat, akik Csíkban telepedtek le, tanult szakmájukkal ma is elboldogulnak, családot alapítottak. Mások külföldre mentek dolgozni.

A hat hónapos szakképzés hosszú éveken át jól bevált. Ma már csíkszeredai szakiskoláknak nyújtunk gyakorlati oktatást.

A három műhely közül az autószerelői szakmára van a legnagyobb érdeklődés, ma ez Csíkszereda legmodernebb és legkeresettebb autószervize. Közben a Hyundai Hargita megyei hivatalos márkaképviseletévé váltunk.

– Tavaly magyar kormányzati támogatással sikerült felújítani a szerviz épületét. Hogyan nőtte ki magát ilyen szintre az alapítványi oktatóműhely?

– A története 1996-ban kezdődött, amikor újabb ingatlant vásároltunk terebélyesedő fiatal közösségeink számára. Az udvaron állt a műhely, és eleve úgy vásároltuk meg, hátha tudunk kezdeni vele valamit. A gondviselés úgy hozta, hogy Erdélyben szociális programokat támogató németországi üzletember jutott el hozzánk, aki egy nagy MAN-szervizt üzemeltetett, miközben fenntartott egy alapítványt is. Az ő segítségével vásároltunk újabb két ingatlant.

Aztán ismét felkeresett egy pályázati lehetőséggel német kormányzati forrásokra. Ekkor született meg a korszerű autószerviz ötlete, amely nem csak hazai gyártmányú, hanem külföldi kocsikat is tud javítani. Az elnyert pályázatra 700 ezer német márkát kaptunk, amiből minden felszerelést megvásároltunk, és két autószerelő alkalmazottunkat kiküldtük németországi továbbképzésre.

Az első években nehezen boldogultunk, de mára sikerült kiváló csapatot összehozni, és találtunk egy jó menedzsert is.

Az alapítvány által bejegyzett kft. keretében működő autószerviznek jó hírneve van: nem csak kiváló oktatóműhely, hanem az ügyfelek is kedvelik, rengeteg a megrendelése. Az elmúlt években sok árva gyerek is szerzett itt szakmunkásdiplomát.

Gergely István Tiszti (a mikrofon előtt) a rendszerváltás óta foglalkozik árva gyerekekkel Fotó: Pinti Attila

– Az elmúlt két évtizedben gyökeresen átalakult az árvaházi rendszer Romániában, az állami gyermekvédelem átvette a feladatokat. Nehéz volt lemondani a gyerekekről?

– A kilencvenes évek elején a 18 évet betöltött fiatalokkal foglalkoztunk. Később a Csíkszépvízen megvásárolt egykori örmény plébánia épületében létrehoztuk az első gyerekcsoportunkat. Ez volt a legnehezebb feladat, mert a csíkszeredai árvaház több száz gyerekéből induláskor csak 15 gyereket tudtunk magunkkal vinni, de a kis csapat folyamatosan bővült.

A kétezres évek elején változott a törvényi szabályozás, és a gyerekvédelmi igazgatóság átvette az árva gyerekek nevelését. A gyerekek az ingatlanjainkban megszokott helyükön maradtak, amit egy jelképes összegű bérleti díj fejében átadtunk az igazgatóságnak,

onnantól fogva a fenntartás teljes költségét az állam fedezte. Ez anyagilag segítséget jelentett, ugyanakkor hiányérzetet is okozott. A gyerekekkel való kapcsolattartás azonban nem szűnt meg: aki rajtunk keresztül szeretne szakmát tanulni, szívesen látjuk, és egyengetjük az útját.

– Az alapítványt csángógyerek-programjáról is ismerik, hiszen Csíkszeredában taníttatják a nehéz sorsú csángó fiatalokat…

– Csíkcsomortánban harminc, Csángóföldről származó, nehéz sorsú gyereket fogadtunk be főleg sokgyerekes családokból. Ennek teljes költségeit az alapítvány fedezi.

Hozzásegítjük őket szakmunkás- vagy érettségi diploma megszerzéséhez, de utána is egyengetjük az útjukat. Legtöbben Külsőrekecsinből érkeztek, de más moldvai csángó falvakból is van érdeklődés.

Az a gond, hogy jóval többen jelentkeznek, mint ahány helyet biztosítani tudunk. A meglévő épületek mellett egy csűrt is átalakítunk lakóházzá, hogy újabb fiatalokat fogadhassunk a csíkszeredai magyar oktatásra.

Fotó: Gábos Albin

– Gyakran jár Csángóföldre, ahol az ott lakó magyarokon is segítenek. Mire van leginkább szükség a moldvai magyarok körében?

– Az alapítványi munkánkat támogató németországi barátunkkal hosszú évekkel ezelőtt meglátogattuk Külsőrekecsint. Vendégünk elképedt, hogy milyen szegénységben élnek ott az emberek. Sok helyen ma is agyaggal tapasztják a házak földjét, nincs padló, a házak gyengék. Megkérdezte, hogyan tudna a csángó embereken segíteni. Gondolkoztunk rajta, mi volna a legjobb segítség.

Azt javasoltam, ahol erre szükség van, készítsünk a házakra jobb minőségű ajtót és ablakokat, padlózzuk le a szobákat, vagy építsünk kerítést. Az asztalosmunkát a mi műhelyünk vállalta fel, így ezzel a támogatással a csángó gazdákat és az alapítványt is lehet segíteni.

Német barátunknak megtetszett az ötlet, és azóta több éven át mesteremberrel mérem fel a legszegényebb csángó gazdák igényeit. A fakészítményeket kiszállítjuk, és beszereljük a házakba, ami a gazdáknak ingyen van. Sok csángó családnak okoztunk ezzel nagy örömöt.

– Sok magyar, cigány és román árva fiatalon segítettek az elmúlt harminc esztendőben, hogy talpra tudjanak állni, és elinduljanak az életbe. Milyen visszajelzéseket kapnak tőlük?

– Én is tartom velük a kapcsolatot: írnak vagy megkeresnek telefonon, hogy elújságoljanak egy-egy hírt az életükből. Vannak jó és rossz tapasztalataim.

A Csíkszépvízen felnőtt első nemzedékből egy lány elvégezte a kolozsvári egyetemen a szociálismunkás-képző szakot, és kikerült Ausztriába egy idősek otthonába dolgozni. A nyugdíj előtt álló tulajdonosok annyira megszerették, hogy rábízták a szociális intézmény teljes működtetését. A lány nagyvállalattá fejlesztette a vállalkozást, amely ma már a Székelyföldről évente mintegy 130, időseket gondozó személyt visz ki szociális munkára.

Ugyanakkor van olyan neveltünk is, aki Hollandiában belekeveredett egy kábítószercsempész társaságba, Máltán letartóztatták, és elítélték nyolc évre. Egy máltai katolikus közösségen keresztül tartottam vele a kapcsolatot, rendszeresen meglátogatták a börtönben. A nagy többség tisztességesen dolgozik, családot alapított, beilleszkedett a társadalomba. Nemrég vettem részt az első Csibész-nemzedékből származó, ma 50 éves férfi gyerekének a lakodalmán. Jó velük találkozni és beszélgetni. Mi mindig egy nagy család voltunk, és az is maradunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport