Elmarad a déjà vu? Nem kell a 2008-ashoz hasonló válságtól tartani a bankcsődök nyomán a Krónikának nyilatkozó elemző szerint

Elmarad a déjà vu? Nem kell a 2008-ashoz hasonló válságtól tartani a bankcsődök nyomán a Krónikának nyilatkozó elemző szerint

Az alaposan megrendült svájci Credit Suisse bankot a hétvégén felvásárolta a UBS bankcsoport, ez a második legnagyobb európai bankfúzió 2008 óta

Fotó: Facebook/Credit Suisse

Pánikra nincs ok, de nem árt résen lenni – jelentette ki a Krónikának Bálint Csaba közgazdász, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának és a Romanian Economic Monitor kutatócsoport tagja, amikor az elmúlt napok bankcsődjeiről, azok várható hatásairól kérdeztük. A szakember ugyanakkor úgy véli, a kockázatok mindenképpen növekedtek az elmúlt időszak eseményei nyomán, és még néhány hétnek el kell telnie, hogy tisztábban láthassunk. Kifejtette, nem tart attól, hogy a 2008-as gazdasági világválsághoz hasonló krízishelyzetet eredményezhetnek a csődök, mivel a bankrendszer szerinte sokkal ellenállóbb a kockázatokkal szemben.

Bálint Eszter

2023. március 23., 09:552023. március 23., 09:55

Az elmúlt napok egyesült államokbeli, majd svájci bankcsődjei érthető módon sokaknak a 2008-as gazdasági világválságot juttatták eszébe, ami szintén egy amerikai pénzintézet csődjével kezdődött, és terjedt ki pillangó-effektussal viszonylag rövid idő alatt a legtöbb gazdaságra. Valóban tartanunk kell egy újabb világválságtól? – tettük fel a kérdést Bálint Csaba közgazdásznak, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa és a Romanian Economic Monitor kutatócsoport tagjának. Aki szerint nem a legszerencsésebb párhuzamot vonni a 2008-as, illetve a jelenlegi helyzet között, elsősorban azért, mert annak idején nyilvánvalóvá vált, hogy a bankok alultőkésítettek, nem rendelkeztek megfelelő saját forrással.

A szakember rámutatott: ez világszerte így volt, Európára és az Egyesült Államokra nézve egyaránt érvényes a kijelentés.

„Ha megnézzük az amerikai bankrendszert, akkor most körülbelül kétszer magasabb tőkével rendelkeznek a pénzintézetek, az Európai Unióban, az eurózónában még magasabb tőketartalékok állnak rendelkezésre. Ez pedig tompítja a különböző sokkoknak a hatását. A másik indikátor, a likviditás is sokkal magasabb az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Idézet
A román bankrendszerre különösen igaz, hogy aránylag magas tőkésítettséggel és magas likviditási mutatókkal rendelkezik, ami megkönnyíti a hasonló helyzetek kezelését, reziliensebb, robusztusabb a bankrendszer”

– érvelt a közgazdász.

Leszögezte ugyanakkor: mindez még nem jelenti azt, hogy nincsenek kockázatok, vagy hogy egyáltalán nem kell odafigyelni.

Magának kereste a bajt a Silicon Valley Bank

„A Silicon Valley Bank csődjével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy egy nagyon specifikus üzleti modellel rendelkező pénzintézet volt, elsősorban a technológiai cégek, start-upok voltak az ügyfélkörében” – fejtette ki az állóvizeket felkavaró első bankcsődre vonatkozó kérdésünkre Bálint Csaba.

Felidézte: 2020-ban, amikor beütött a koronavírus-járvány, a technológiai iparban – amikor átálltunk az online világra, így látványosan megugrott a termékeik iránti kereslet – jelentős pénzmennyiség halmozódott fel, illetve a kormányzatok is jelentős támogató csomagokat hagytak jóvá. Az Egyesült Államokban postán érkeztek a támogatások, segélyek a lakosság számára is, és ezeknek a forrásoknak egy jelentős része a technológiai szektor irányába áramlott tovább, és ezáltal ezek a cégek és tulajdonosaik jelentős forrásokra tettek szert.

Galéria

Az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása a második legnagyobb bankcsőd az amerikai pénzügyi rendszer történetében, és a legnagyobb a 2008-as válság óta

Fotó: Wikipédia/Minh Nguyen

„A banknak a betétállománya ebben az időszakban meguplázódott” – húzta alá az elemző. Hangsúlyozta: mindez olyan környezetben történt, amikor a betéti kamatok 0–1 százalék környékén álltak.

Idézet
A banknak a hirtelen jött betétállománnyal valamit kezdenie kellett, és a pénzt hosszú lejáratú állampapírokba fektette, aminek akkor 2–3 százalékos hozama volt. Ez a modell, amíg vannak olcsó betétek, működő üzleti modell, nyereséggel kecsegtet.

Amikor viszont az infláció váratlanul megemelkedett, és az amerikai központi bank (Fed) elkezdte emelni a kamatokat, ezek a betétekre is egyre magasabb kamatot kellett fizetni, miközben a bank beragadt az állampapírokon, amiket korábban vásárolt, és alacsony kamatot fizettek. Ha a betétekre már 4–5 százalékos kamatot kell fizetni, akkor az a modell veszteséges” – mutatott rá a csődhöz vezető fejleményekre Bálint Csaba. Hozzátette:

ebben a helyzetben a betétesek elkezdték kivonni a pénzüket.

És egyébként is, a gazdaság újranyitott, a technológiai ágazat egyre inkább kikerült a figyelem középpontjából, és a klasszikus iparágak lettek a kedveltek. Emellett a start-upoknak, technológiai vállalatoknak is szükségük van forrásra a tervezett beruházásokhoz, így elkezdték felélni a letétbe helyezett pénzeket. Így a betétek elkezdtek jelentősen csökkenni.

Idézet
Ahogy egyre többen vették ki a betéteket, elindultak a híresztelések is, ami miatt egyfajta pánikhelyzet alakult ki, és aki addig nem vette ki, ezek után ő is mindenképp megpróbált hozzájutni a pénzéhez. És még egy jó bank is nehéz helyzetbe kerül, ha hirtelen a betétesei eltűnnek”

– állapította meg a szakember. Illusztrálandó, mennyire nem volt jó az az üzleti modell, amelyet az amerikai pénzintézet választott, elmondta: az SVB mérlegfőösszege több mint a felét állampapírokba fektette, ami kockázati szempontból nem túl egészséges dolog. Ilyen üzleti modellel Európában amúgy nem is lehetett volna dolgozni, mivel a felügyelő hatóságok nem engedték volna meg.

Svájcban is eluralkodott a pánik

„Ami a Credit Suisse svájci pénzintézetet illeti, egy jobb mutatókkal, jobb tőkemegfeleléssel, jobb likviditással rendelkező bank volt, most már múltidőben. Azonban nem volt nyereséges, sőt jelentős veszteségeket halmozott fel. Például a tavalyi évben is voltak olyan ügyleteik, amelyek nem sikerültek” – fejtette ki Bálint Csaba.

Galéria

Bálint Csaba szerint kerülni kell a pánikot, ami miatt korábban a romániai lakosság megrohamozta a valutaváltókat és a benzinkutakat

Fotó: Erdély Bálint Előd

Ebben az esetben is aláhúzta ugyanakkor, hogy a Credit Suisse is nagyon specifikus pénzintézet, nem olyan bank, mint amilyeneket a környezetünkben látunk, hanem többségében nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek és nagyvállalatok az ügyfelei, akiknek/amelyeknek nagyon komplex szolgáltatásokat nyújtanak, és „szofisztikált” műveleteket hajtanak végre.

Idézet
Viszont mivel veszteséges volt, és elkezdett rossz híre lenni, majd érkeztek a kedvezőtlen hírek az Egyesült Államokból, a betétesek elkezdtek aggódni, és elkezdték kivonni a forrásaikat, átvitték azokat más bankokba.

Ahogy telt az idő, itt is kitört a pánik, és még egy relatíve jobb mutatókkal rendelkező pénzintézet is nehéz helyzetbe kerül, ha az ügyfeleik elviszik a pénzüket. Ezért volt szükség arra, hogy a hatóságok közbelépjenek, majd a versenytárs, az UBS meg is vásárolta a bankot” – ecsetelte a bukaresti jegybank illetékese.

Mindenki megkapja a pénzét

A román központi bank igazgatótanácsának tagja ugyanakkor fontosnak tartotta elmondani, hogy egyik becsődölt bank ügyfelei sem szenvednek kárt, hozzá fognak jutni a pénzükhöz, mivel vannak védelmi vonalak. Ha az illető pénzintézet likviditása vagy tőkemegfelelése nem elég, akkor betétbiztosítási alapok állnak rendelkezésre, amelyek az ügyfelek számára biztosítani tudják azt, hogy megkapják a pénzüket. „Ezek a védelmi vonalak legalább olyan erősek vagy még erősebbek Európában és Romániában is. Nálunk 100 ezer euróig biztosítva vannak a betétek” – emelte ki a szakember.

Galéria

Fotó: Wikipédia/Thomas Wolf

„Erős a román bankrendszer”

Amikor arról faggattuk, az Egyesült Államokban és Svájcban történtek után kell-e attól tartanunk, hogy a pillangó-effektus miatt a csődhullám átterjed más országokra, köztük Romániára is, Bálint Csaba leszögezte: pánikra semmi ok. „Egy ilyen helyzetben fontos ébernek lenni, követni a helyzetet. Személy szerint úgy gondolom, hogy sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint 2008-ban, sokkal több a tőke, magas a likviditás, ami segíthet. Viszont azért még néhány hétig várni kell, hogy a helyzet letisztuljon, lecsendesedjen, akkor fogunk tisztábban látni.

Idézet
De összességében azt mondanám, hogy a kockázatok, főleg 2008-hoz viszonyítva, sokkal mérsékeltebbek”

– fogalmazta meg a közgazdász, aláhúzva: pánikra nincsen szükség.

Már csak azért sincs, mert az elmúlt év tapasztalatai is megmutatták, hogy a pánik nem jó tanácsadó.

Hiszen például miután Ukrajnában kitört a háború, Romániában nagyon sokan megrohanták a valutaváltókat, és nagyon előnytelen árfolyamon váltották át a lejüket euróra. Később pedig a töltőállomásokat rohamozták meg, és 10 lej körüli áron vásároltak üzemanyagot.

„Azt mondom, hogy pánikra véletlenül sincsen ok. A román bankrendszer robusztus, erős. A kockázatok viszont mindenképpen növekedtek az elmúlt időszak eseményei nyomán. De pánikra nincsen szükség, egy kicsivel több éberségre és egy kicsivel több racionális, józan döntésre viszont igen. És a következő néhány hétben nagyon remélem, hogy ez le fog csendesülni. Kell még néhány hét, hogy egészen tisztán lássuk a kilátásokat” – összegzett a Krónikának Bálint Csaba.

korábban írtuk

Amerikai bankcsődök: 460 milliárd dollárral zuhant a bankrészvények globális értéke
Amerikai bankcsődök: 460 milliárd dollárral zuhant a bankrészvények globális értéke

Az utóbbi napok amerikai bankcsődjei óta 460 milliárd dollárral zuhant a banki részvények globális piaci értéke – áll a Financial Times szombati összesítésében.

korábban írtuk

Küszöbön az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje, de a kormány szerint nem ismétlődhet meg a 2008-as válság
Küszöbön az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje, de a kormány szerint nem ismétlődhet meg a 2008-as válság

Az amerikai kormány nem készül költségvetési forrásból kisegíteni a csődbe ment Silicon Valley Bankot (SVB), de igyekszik biztosítani a betétesek pénzét – közölte az amerikai pénzügyminiszter vasárnap.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Több ezer eurós fizetést kínálnak a több százezer eurós gépek vezetéséért, még sincs jelentkező

Továbbra sem találni elegendő mezőgazdasági gépkezelőt Romániában, annak ellenére, hogy egyes helyeken – főleg Erdélyben – már 2-3 ezer eurós fizetéseket kínálnak.

Több ezer eurós fizetést kínálnak a több százezer eurós gépek vezetéséért, még sincs jelentkező
2024. május 13., hétfő

Románia biztosítja Izrael búzaellátásának nagy részét

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval.

Románia biztosítja Izrael búzaellátásának nagy részét
2024. május 13., hétfő

Hét százalékon tartotta az alapkamatot a román jegybank

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa hétfői ülésén úgy döntött, hogy 7 százalékon tartja az alapkamatot.

Hét százalékon tartotta az alapkamatot a román jegybank
2024. május 13., hétfő

A munkabérek adóterheinek csökkentését követelték Bukarestben a szakszervezetek, amelyek nem hisznek a kormánynak

Bukarestben szervezett tiltakozó megmozdulást hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezete. A tüntetők 10 órától a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd dél körül elindultak a gazdasági, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium felé.

A munkabérek adóterheinek csökkentését követelték Bukarestben a szakszervezetek, amelyek nem hisznek a kormánynak
2024. május 13., hétfő

Felpörgött az autópiac, az e-kocsiknál csaknem 50 százalékos növekedést jegyeztek áprilisban

Idén áprilisban 33,2 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma Romániában 2023 negyedik hónapjához képest; az elektromos autók szegmensében ennél is nagyobb mértékű, 46,8 százalékos növekedést jegyeztek.

Felpörgött az autópiac, az e-kocsiknál csaknem 50 százalékos növekedést jegyeztek áprilisban
2024. május 12., vasárnap

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága

Csigalassúsággal halad az öntözhető mezőgazdasági területek növelése Romániában. Napjainkban mindössze 500 ezer hektárra jutott öntözővíz. A bukaresti szaktárca az izraeli mezőgazdasági minisztériummal tárgyal új irrigációs beruházásokról.

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága
2024. május 12., vasárnap

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen

Miközben uniós szintű törekvés a fosszilis tüzelőanyagok, belső égésű motorok lecserélése „zölden” megtermelt elektromos áramot használó berendezésekre, az erősen szorgalmazott teljes átállás számos veszélyt rejt magában.

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen
2024. május 10., péntek

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata

Romániai céget vásárol fel Andrej Babis volt cseh miniszterelnök vállalata – írja az Economedia.ro.

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata
2024. május 10., péntek

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya

Éves összevetésben 3,7 százalékkal csökkent a román export az első negyedévben – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. május 09., csütörtök

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot

Jóváhagy a kormány csütörtöki ülésén egy közel 100 millió eurós beruházást, amelynek keretében országszerte mintegy 1000 településen építenek ki nagysebességű internetkapcsolatot biztosító hálózatot.

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot