Nehezebb lesz a hiteligénylés, elejét venné a BNR a lakosság túlzott eladósodásának

Krónika 2018. október 18., 11:07

A háztartások túlzott eladósodását fékező intézkedéseket hozott szerdán a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa: a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a leendő adós nettó jövedelmének 40 százalékát.

Fotó: Bankingnews.ro

A 2019. január 1-jétől életbe lépő új hiteligénylési feltételek értelmében a lejben felvett hitelek esetében a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a leendő adós nettó jövedelmének 40 százalékát. Devizahitelek esetében ugyanez a szint nem lehet több a nettó jövedelem 20 százalékánál.

A rendelkezés mind a fogyasztási, mind a jelzáloghitelekre érvényes, a visszafinanszírozási hitelekre azonban nem alkalmazzák.

Az első lakás vásárlására felvett hitelek esetében 5 százalékponttal nő a maximális eladósodottsági ráta. A jegybanknak az Agerpres hírügynökség által idézett közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, a jövő év január 1-je előtti hiteligényléseket a benyújtás dátumakor érvényes feltételek szerint bírálják el, még akkor is, ha a hitelt csak ezen dátum után folyósítják.

A jegybank egy példát is adott az intézkedés hatásainak szemléltetésére: egy 3000 lejes nettó jövedelemmel rendelkező személy esetében 2018. december 31-éig a havi törlesztőrészlet felső határa 1413 lej, 2019. január 1-jétől azonban ez nem haladhatja meg az 1200 lejt. Egy két felnőttből és két gyerekből álló, 5000 lejes nettó jövedelemmel rendelkező háztartás esetében a jelenlegi 1996 lej helyett januártól 2000 lej lesz a havi törlesztőrészlet felső határa.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat