Jövőre repülőt fogadhat Brassó – Az utazásszervezők már készülnek a légikikötő megnyitására

Bíró Blanka 2020. január 20., 18:52

Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor 2021-ben már benépesül a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér. Menetrend szerinti járatokat ugyan nem jelentettek még be, de érdeklődő légitársaságok szép számban akadnak, miközben az utazásszervezők úgy számolnak, hogy jövőre már mindenképp lesznek charterjáratok.

Utolsó simítások. A terminálnak kilenc hónap alatt kell megépülnie a szerződés értelmében Fotó: Brassó megyei tanács

Az utazásszervezők már számolnak a Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtérrel a 2021-es járatok tervezésekor – jelentette be  Corina Martin, a Romániai Turisztikai Egyesületek Szövetségének (FAPT) elnöke egy brassópojánai konferencián. „Brassóban 2021-ben nyílik meg Románia 18. repülőtere. A létesítmény jelentős számú külföldi és hazai utazásszervezőt vonz majd, melyek még több hazai és külföldi turistát hoznak  Brassóba, Erdélybe. Ugyanakkor a brassóiak és az erdélyiek könnyebben eljuthatnak a román tengerpartra” – fogalmazott Corina Martin.

A FAPT elnöke szerint prioritás lenne egy Brassó–Konstanca-járat beindítása, de fontos a bérelt, charterjáratok beüzemelése az izraeli, brit és más külföldi turisták szállítására.

A repülőtér hatalmas potenciállal rendelkezik, hiszen Bukarest után Brassó megye vonzza a legtöbb látogatót, olyan körülmények között, hogy a térségben nincs autópálya és repülőtér.

„Nagy érdeklődéssel várjuk a 18. romániai repülőtér megnyitását, a belföldi járatokra is nagy igény van, de különösképpen a külföldi forgalomra, a reptér mozgósítaná a  sporthoz kötődő turizmust, az egyetemi életet, és nagy szolgálatot tesz a brassóiaknak, akik nem kell máshová autózzanak, ha repülős utat terveznek” – jelentette ki hasonlóképpen David Ciceo, a Romániai Repülőterek Szövetségének (AAR) elnöke.

Adrian Veştea, a Brassó megyei önkormányzat elnöke pedig arról értekezett, hogy a Cenk alatti város bebizonyította: egyetlen kilométer autópálya nélkül is a legfontosabb turisztikai célpont tudott lenni az országban, az elmúlt három évben a „hegyvidék rávert a tengerpartra”. Szerinte, ha beindul a repülőtér, a turizmusban rejlő kapacitás tovább növekszik.

Pénzek a reptér építésére

Reményre ad okot az is, hogy úgy tűnik, minden idők legnagyobb összegét fordíthatja  a légikikötő alakítására a Brassó megyei közgyűlés. A képviselő-testület legutóbbi ülésén például arról döntött, hogy a Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtér építésének finanszírozására fordítja költségvetés-többletének jelentős részét. Az indoklás szerint  azért van szükség a pénzre, mert az épülő repülőtéren idén 251 millió lej értékben lesznek beruházások.

Az elmúlt év utolsó napján a Brassó megyei önkormányzat számláján 209,6 millió lejes többlet szerepelt, ebből mintegy 20 millió lejt fordítanak működésre, és 189 millió lejt befektetésekre.

Adrian Veştea ugyanakkor bejelentette, hogy amikor elkészül az idei költségvetés, a beruházásokra szánt többlet több mint felét a repülőtér építésére különítik el. Ebben az évben 251,3 millió lej értékben vannak aláírt szerződéseik, ami rekordösszegnek számít a légikikötő építésének történetében. A tanácselnök rámutatott, 140 millió lejbe kerül az utasterminál kivitelezése, mintegy 60 millió lejbe a repülőtér kivilágításának megtervezésére és megvalósítására, és még további kilenc, a működéshez szükséges elem megvalósítása van folyamatban. Rámutatott: a költségvetéstöbblet mellett még rendelkezésükre áll idén 89,4 millió lej a 2018-ban leszerződött bankhitelből, másrészt 50 millió lejt kaptak a kormánytól is repülőtérépítésre.

Lobbiznak és dolgoznak

„Ezekkel az összegekkel megközelítjük a szükséges 251 millió lejt, nem lesz éppen annyi, de lobbizni fogunk a kormánynál is, hogy még utaljon pénzt erre a célra a költségvetés-kiegészítésekkor vagy a tartalékalapjából” – mondta a Brassó megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, meggyőződése, hogy az év végéig 90 százalékban befejezik a beruházást. Ennek nagy hányada az utasterminál, erre már elkészült a terv, beszerezték a szükséges engedélyeket, a közeljövőben kezdődik a munkatelep szervezése, és kiadják a kezdési parancsot.

A terminálnak kilenc hónap alatt kell megépülnie a szerződés értelmében.

A kivilágítás megvalósítására még az építkezési engedély beszerzése van hátra. Ugyanakkor újra meghirdették a közbeszerzést a mozgásfelület kijelölésére. A szerződés értéke 563 ezer lej, az ajánlatokat február 2-ig lehet benyújtani.  

A brassóiak abban bíznak, hogy 2021 első felében felszállhatnak az első járatok.  Eddig öt légitársaság érdeklődött, jelezte, hogy indítana járatokat a brassói repülőtéren: a Wizz Air, a Lufthansa, a LOT, a Blue Air és Turkish Airlines.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat