Megcsappant a vendéglátóhelyek forgalma: a korlátozások miatt újra térdre kényszerültek a kávézók, éttermek működtetői

Bíró Blanka , Bálint Eszter , Simó Helga 2021. október 19., 08:12

Újra lesújtottak a koronavírus-világjárvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások a romániai vendéglátóiparra: mivel alacsony az átoltottság, továbbá egyre többen betegszenek meg és szorulnak kórházi ellátásra, ismét térdre kényszerült a gazdaság egyik ágazata. A Krónika által megkérdezett vendéglátósok elmondása szerint legalább 50 százalékkal zsugorodtak a bevételeik, és nem ritka az sem, hogy alkalmazottakat kellett kényszerszabadságra küldeniük.

Megcsappant a vendéglátóhelyek forgalma: a korlátozások miatt újra térdre kényszerültek a kávézók, éttermek működtetői
galéria
Előbb a QR-kód, aztán jöhet az étlap. Kevesebb a vendég, amióta a vendéglátóhelyeken megkövetelik a zöldigazolást Fotó: Jakab Mónika

Drasztikusan visszaesett az erdélyi és partiumi vendéglátóhelyek forgalma, amióta a negyedik hullám berobbanása nyomán a bukaresti kormány kénytelen volt új korlátozásokat bevezetni a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében azokon a településeken, ahol magas a fertőzöttek aránya.

Ma már nincs olyan megyeszékhely a tágabb értelemben számított Erdélyben, ahol a kávézókba, éttermekbe betérő vendégnek ne kellene bizonyítania, hogy már legalább tíz napja megkapta a Covid–19 elleni oltás második – a Janssen esetében az első – adagját, vagy legalább tíz, ám nem több mint 180 napja átesett a betegségen. Sok helyen emellett tovább nehezíti a vendéglátósok mindennapjait, hogy a helyek csak kapacitásuk 50 százalékával üzemelhetnek. A rezsiszámlák közben egyre magasabbak, így sokuk számára mára már újfent a lét a tét.

Pangás Nagyváradon

Szinte üres belterű kávézókat, éttermeket, a teraszok asztalainál alig néhány vendéget láthattak azok, akik az elmúlt napokban Nagyvárad belvárosában sétálgattak, azokon a helyeken is simán lehetett helyet találni, ahol nem is olyan rég még jóval előre kellett asztalt foglalni, másképp esélytelen volt bejutni. A tapasztalatok azt mutatják,

a vendéglátósok nagy része nem kockáztat, és a pincér már az étlap átnyújtása előtt kéri a zöldigazolványt a betérő vendégtől.

Találtunk ugyan olyan helyet is, ahol kérdés nélkül kiszolgálták a betérőket, tény viszont, hogy ott sem voltak többen, valószínűleg sokan nem is próbálkoznak.

Nagyjából 50 százalékra csökkentek az eladások, ahogy emelkedett a fertőzöttségi ráta és szigorodtak a korlátozások, úgy zuhant a forgalom”

– vont mérleget az elmúlt időszak tapasztalatairól Zsupon György, a nagyváradi Dock, Spoon és Violet bisztrókat működtető cég menedzserasszisztense, akit telefonon értünk utol.

Mint kiderült, az alkalmazottak felével egyetemben ő is éppen egy hónapos kényszerszabadságát tölti, aztán vetésforgóval azok mennek kényszerpihenőre, akik most dolgoznak. A jelenlegi helyzetben ugyanis nem tudják megengedni maguknak, hogy mindenki bejárjon dolgozni, és a megcsappant vendégkör mellett nincs is szükség a teljes személyzetre.

Így is többe kerül a leves, mint a hús. Az elmúlt időszakban kétszeresére drágult a gáz, a villany és a szemétszállítás is. Ugyanakkor hiába van félház, a rezsiköltségek ettől nem lesznek alacsonyabbak”

– sorolta az ágazatban tevékenykedők által tapasztalt gondokat a vendéglátós. Hogy meddig tudják így húzni, nem tudja, ám szerinte a korábbi tapasztalatokból kiindulva 60 százalékos esélyt lát arra, hogy kénytelenek lesznek felfüggeszteni tevékenységüket, mert nem fogja megérni nyitva tartani. A Dockot amúgy már most is csak heti öt napon nyitják ki.

A vendéglátóipari szakember meglátása szerint pedig sokan nem csak ideiglenesen fogják lehúzni a redőnyt az elkövetkező időszakban, hanem lesznek, akik beleroppannak. Ő maga amúgy derűlátó, látja a fényt az alagút végén, csak nem tudja, mikor érünk oda.

Zsupon György egyúttal arra is ráirányította a figyelmünket, hogy

miközben az idei évre újfent a munkaerőhiány volt jellemző a vendéglátásban, a nyári szezon leteltével és a kényszerszabadságolások miatt most újra sokan keresnek állást.

Újra hiány lesz ugyanakkor szerinte, amikor végre újra mindenki teljes kapacitással üzemelhet, a nagyobb gondot viszont az okozza, hogy éppen a tapasztaltabb személyzet gondolkodik váltáson, sokan máris kerékpáros futárnak vagy sofőrnek álltak, főként a családosok nem tudják már tovább vállalni a bizonytalanságot.

Hasonló tapasztalatokról számolt be érdeklődésünkre Posa Tibor, a rendezvényeket és bulikat is szervező Gekko Pub menedzsere. „Minket több szinten érint ez a dolog. Egyrészt már az eléggé súlyosan érinti a vállalkozást, hogy csak zöldigazolvánnyal lehet beengedni az embereket, ugyanis az átoltottság a fiatalok körében nem volt a legmagasabb, és minimum egy hónap, mire azokat, akik most veszik fel az oltást, újból tudjuk fogadni. Továbbá a klubrészt és a bárrészt nem működtethetjük a magas fertőzöttségi ráta miatt bevezetett korlátozások nyomán – mindezt annak ellenére, hogy csak oltottakat és a betegségen átesetteket engedhetünk be. Ezért személy szerint ellentmondónak találom ezt a szigorítást. És végül amellett, hogy a kapacitást is szigorítják, az nyitvatartásunkat is ismét korlátozzák” – mutatott rá a vendéglátós. Ő is arról számolt be, hogy a bevételek több mint felére csökkentek. Ezzel és az energiaárak megugrásával szerinte „jelen pillanatban nem igen lehet fenntartani” a helyet, mert

„a hűtők ugyanúgy hűtenek, a légkondik fűtenek, és ugyanúgy égnek a lámpák, mintha tele lenne a hely”.

Kérdésünkre Posa Tibor közölte, egyelőre nem kellett senkit kényszerszabadságra küldeni. „Amúgy az elmúlt pár hónapban szerettünk volna felvenni embereket, de nagyon nehezen találunk bárkit is, mert kevesen szeretnének most ebben a szektorban dolgozni a bizonytalanságok miatt” – jegyezte meg.

Csődközeli állapot. Az éttermeket, kávézókat érintő korlátozások nyomán sok asztal üresen marad Fotó: Jakab Mónika

Beadványban kérnek igazságot Kolozsváron

Kolozsváron eközben további gondot jelent, hogy még az országos rendelkezés által szavatolt 24 óráig sem tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, a helyi rendelkezés ugyanis csak 22 óráig teszi ezt lehetővé. Mostis Gergő, a kolozsvári Planetárium söröző tulajdonosa is arról számolt be érdeklődésünkre, hogy nagyon negatívan érinti őket a döntés.

Annak ellenére, hogy mi eleget teszünk minden óvintézkedésnek, két méterre vannak egymástól az asztalok, a teremnek mindössze az 50 százalékát használjuk ki, és csak oltottakat engedünk be, mégis csak 22 óráig tarthatunk nyitva. Ez nyilván csődközeli állapotba juttat jó néhány vendéglátóst”

– fejtette ki a vendéglátós. Aki nemrég felhívta a helyi csendőrséget is, és megkérdezte, hogy hány óráig lehetnek nyitva. Azt a választ kapta, hogy 24 óráig, és hogy ne a sajtóból tájékozódjon, hanem olvassa el a határozatot. Amikor elolvasta a határozatot a polgármesteri hivatal honlapján, abban 22 óra szerepelt.

A helyi csendőrség sem tudja, hogy hány óráig tarthatnak nyitva”

– jegyezte meg.

Mostis Gergő beszámolt egyúttal arról is, hogy már fogalmazzák azt a beadványt, amelyet a Kolozs megyei prefektusnak címeznek, és amelyben magyarázatot várnak arra a kérdésre, hogy miért kell 22 órakor bezárnunk, amikor az országos rendelet 24 órát szab meg. Szervezkednek, és nem tartja kizártnak, hogy utcai megmozdulásra is sor kerül. Mindezek mellett a zöldigazolvány kötelezővé tétele többletkiadásba kergeti őket. Külön személyzetet kell alkalmaznia, amely az ajtóban fogadja a vendégeket, illetve telefont, elektronikai eszközt kell adnia az alkalmazottak kezébe. A vendéglátós szerint az intézkedés negyedére csökkenti a forgalmat. 

„Elegünk van ezekből az elhibázott döntésekből, amelyeknek mi isszuk meg a levét. Nem beszélve arról, hogy nemrég még egy több tízezres fesztivált tartottak Kolozsváron. Mi akkor 2 óráig lehettünk nyitva, azok a helyek pedig, amelyek az Untold területén működtek, 5-ig.

Olyan mértékű a diszkrimináció és az esélyegyenlőtlenség, hogy az felháborító”

– adott hangot elégedetlenségének Mostis Gergő. Bevallása szerint rendszeresen monitorozza a többi vendéglátóhelyet Kolozsváron. Azt mondja, akadnak olyanok, amelyek 24 óráig tartanak nyitva, míg mások csak bemondás alapján engedik be az embereket, azzal védekezve, hogy ők nem „zöldigazolvány-szakértők”, és a rendőröknek kell intézkedniük.

Tapasztalata szerint a vendégek nagyon jól kezelik a megszorításokat, mindenki mutatja az igazolványát, senki nem ellenkezik. „Nem találkoztam elégedetlenséggel a vendégek részéről. Megértik, hogy minket kötelez a törvény. Csak a döntéshozókkal van baj, akik logikátlanul és csak látványintézkedésekkel próbálják megúszni azt, hogy mennyire elhibázott volt Romániában az oltási kampány” – hangsúlyozta a söröző tulajdonosa, aki amúgy úgy látja,

az intézkedés nem növeli az oltási hajlandóságot, „sőt, kontraproduktív, azonban ellehetetleníti a vendéglátókat”.

Visszavetette a vendéglátóhelyek forgalmát a zöldigazolás megkövetelése Fotó: Pixabay

A túlélés a cél Sepsiszentgyörgyön is

Újra a túlélésre rendezkedtek be a vendéglátóhelyek Sepsiszentgyörgyön is. Amióta kötelező a védettségi igazolvány ellenőrzése, elmaradnak a vendégek, drámaian visszaesett a forgalom.

Gyakorlatilag eltűntek a vendégek, aki nincs beoltva, nem is próbálkozik, hiszen még az udvaron, a kertben sem tudjuk fogadni őket. A rendezvények száma újra visszaesett”

– számolt be megkeresésünkre Kovács István, a Park szálloda és étterem tulajdonosa. Ha viszont mégis betéved néhány oltatlan vendég, megsértődik, amikor kérik tőle az igazolványt.

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ) ugyanakkor megpróbálkozott közös álláspontot kialakítani, de ez nem sikerült, mert a cégvezetők véleménye megoszlik. Van, aki áttért a házhoz szállításra, vagy bezárt, nem vállalták, hogy a zöldigazolvány mentén szelektálják a vendégkört, mások nem is kérik a bizonylatot, inkább kockáztatják a hatalmas bírságot, sorolta Kovács István. Hozzátette, ő betartja a törvényt, az alkalmazottak megkapták az oltást, de a forgalom drasztikus visszaesése nehéz döntések elé állítja, kénytelen volt újra szabadságra küldeni a munkatársai nagy részét.

„A kérdés, hogy kibírjuk, vagy sem az újabb megpróbáltatást, ez az újabb csapás valószínűleg megrostálja az ágazatot, ami hosszú távon lehet rossz vagy jó” – fogalmazta meg a vállalkozó. Felidézte, a járvány előtt sokan belevágtak a vendéglátásba, rendezvénytermeket nyitottak, viszont már második éve küzdenek a forgalomcsökkenéssel, így csak az tud talpon maradni, aki „hozzáértő módon, elhivatottan működteti vállalkozását”. 

Soha nem tapasztalt forgalomcsökkenésről számolt be Dóczi Lóránt, a szintén sepsiszentgyörgyi Gado gasztrokocsma társtulajdonosa is. A belvárosi bisztróban még néhány héttel ezelőtt is csak foglalással lehetett helyet találni, a védettségi igazolvány megkövetelése óta alig vannak vendégeik. „Péntek este, amikor általában legnagyobb a forgalom, nem volt senki, kénytelenek voltunk bezárni” – számolt be a vállalkozó. Mint felidézte, gyakran tértek be hozzájuk baráti társaságok, ám a jelenlegi körülmények között,

ha a csapatból néhányan nincsenek beoltva, azt választják, hogy otthon maradnak, valakinek a lakásán szervezik meg az esti vacsorapartit, borozást.

Napközben még egy-két vendég betér kávézni, működik a házhoz szállítás is, de ez minimális bevételt  generál, a költségeket sem hozza ki, a fizetésekre már nem marad. „Ha naponta nem bonyolítunk le legalább ezereurós forgalmat, már veszteséges a vállalkozás” – mutatott rá Dóczi Lóránd. Emiatt pedig újra kénytelenek lesznek kényszerszabadságra küldeni az alkalmazottakat, ami meglátása szerint azért veszélyes, mert elveszíthetik a jó szakembereket.

„Újra a túlélésre vagyunk berendezkedve. Most már sokadik alkalommal mondjuk a munkatársainknak, hogy legyenek türelemmel, még ezt bírják ki, amíg újra jobb lesz. Nekik is családjuk van, kiadásaik, ezt nem lehet a végtelenségig elvárni, közben nagyon nehéz jó szakembereket találni az ágazatban” – foglalta össze Dóczi Lóránt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport