Időt adnának a villanyáram-szolgáltató kiválasztására, lépni kell, ha nem akarunk többet fizetni

Időt adnának a villanyáram-szolgáltató kiválasztására, lépni kell, ha nem akarunk többet fizetni

Nagy a zűrzavar. Mivel a cégek nem léptek időben, több időt kapnak a polgárok a megfelelő villanyáram-szolgáltató kiválasztására

Fotó: Pál Árpád

Nem kell a jelenlegi árszintél jóval drágább, egyetemes szolgáltatási árat fizetnie a villanyáram-szolgáltatásért annak, aki március 31-éig új szerződést köt, hanem esetében az időközben választott szabadpiaci árat visszamenőleg, már január 1-jétől alkalmazzák, amennyiben életbe lép az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által közvitára bocsátott rendelettervezet. Nagy-Bege Zoltánnal, a hatóság alelnökével az energiapiaci liberalizáció során felmerült gondokról és a szerződéskötés folyamatáról beszélgettünk.

Bíró Blanka

2021. január 06., 07:592021. január 06., 07:59

2021. szeptember 10., 12:142021. szeptember 10., 12:14

Március 31-ig tolná ki a határ­időt az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), amíg a lakossági fogyasztók szabadpiaci szerződést köthetnek a jelenlegi vagy az új szolgáltatóval anélkül, hogy ez drágulást eredményezne – erősítette meg kedden a Krónika megkeresésére Nagy-Bege Zoltán, a hatóság alelnöke. Mint részletezte, a hétfőn közvitára bocsátott tervezethez jövő csütörtökig várják a módosító javaslatokat, és pénteken a szabályozó tanács elé terjesztik jóváhagyásra.

korábban írtuk

Március 31-éig meghosszabbíthatják a határidőt, ameddig szerződést köthetünk a kiválasztott áramszolgáltatóval
Március 31-éig meghosszabbíthatják a határidőt, ameddig szerződést köthetünk a kiválasztott áramszolgáltatóval

A felmerült gondok nyomán március 31-éig meghosszabbíthatja az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság azt a határidőt, ameddig a lakossági fogyasztók kiválaszthatják a számukra legelőnyösebb árat kínáló szolgáltatót a versenypiacon.

A jogszabályjavaslat lényege, hogy aki március végéig szerződést köt, nem kell az egyetemes szolgáltatási árat fizetnie, hanem az időközben választott szabadpiaci árat visszamenőleg, már január 1-jétől alkalmazzák.

Ez azért fontos, mert – mint ismeretes – az egyetemes szolgáltatási rendszerben 13–26 százalékkal drágábban számlázzák az áramot a szolgáltatók, tehát március 31-ig érdemes szolgáltatót választani, szerződést kötni a meglevő vagy egy új szolgáltatóval. A drágulás az inaktív fogyasztókat érinti, akik maradnak a szabályozott szerződésen, az egyetemes szolgáltatási áron – hívta fel a figyelmet az ANRE alelnöke, hangsúlyozva, választani kell egy ajánlatot a jelenlegi szolgáltató kínálatából, vagy új kereskedővel kell szerződni, mert az egyetemes szolgáltatói árnál minden kereskedő szabadpiaci ára kedvezőbb.

Galéria

Fotó: Pixabay

Késnek az értesítések, az árajánlatok

A március 31-ig történő halasztás több ok miatt is indokolt – húzta alá Nagy-Bege Zoltán is. Elmondta, hétfőn egyeztettek a szolgáltatókkal, kiderült, hogy hatalmas az érdeklődés, próbálják elkerülni, hogy tömegek gyűljenek össze a kapcsolattartó fiókoknál, tekintettel a járványügyi korlátozásokra. A halasztással ugyanakkor időt adnak a fogyasztóknak, hogy tájékozódjanak, majd tudatosan döntsenek.

Az ANRE ezen a héten beindít egy telefonvonalat, a call centerben kizárólag az energiaár-liberalizációval kapcsolatos kérdésekre válaszolnak.

Az időre mindenképpen szükség van, mert a fogyasztók többsége nem tudja, milyen árat, csomagokat kínál a jelenlegi szolgáltatója. Az ANRE alelnöke felidézte, a kereskedőknek 2020 folyamán két tájékoztatót kellett volna kiküldeniük, a második, decemberben esedékes értesítéssel pedig már meg kellett volna érkeznie a szabadpiaci árajánlatnak, feltüntetve az egyetemes fogyasztói árat is, amivel folytatódik a szerződéses viszony, abban az esetben ha a lakossági fogyasztó nem tesz semmit, és nem köt új szerződést.

Bár ezt a szolgáltatóknak decemberben kellett volna megtenniük, a kötelezettség januárra is érvényes. A hatóság várja a jelentéseket, hogy december folyamán hány értesítőt és ajánlatot küldtek ki, kivizsgálják a helyzetet, amennyiben pedig a szolgáltatók nem tettek eleget a kötelezettségeknek büntetésre számíthatnak – mutatott rá Nagy-Bege Zoltán. Arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a háztartási fogyasztók, akik már a szabadpiacon vannak, nem kapnak értesítést.

A számla bal felső sarkán van feltüntetve, hogy „szabadpiaci a szerződés” (piața concurențială),

tulajdonképpen már decemberben meg kellett volna kapniuk, s ezek a fogyasztók nem kapnak új ajánlatot.

A hivatalos statisztikák szerint Romániában mintegy 8 millió lakossági fogyasztó van, közülük 2 millió már a szabadpiacon, tehát 6 millió háztartási fogyasztót kellett volna decemberben kiértesíteni.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Az ár a döntő tényező

Nagy-Bege Zoltán kérdésünkre arra is kitért, hogy – amint a hatóság honlapján elérhető ár-összehasonlítóban is megjelenik – változó vagy fix árat lehet választani. Ugyanakkor a szerződés időtartamát is ki lehet választani,

három hónaptól akár három évig terjedő időtartamra lehet megállapodást kötni.

Aki a leszerződött időszakra a fix árat választja, nem érheti meglepetés, hogy a szolgáltató utólag módosítja a díjszabást. Vannak ugyan a szerződésben kitételek, hogy bizonyos körülmények között módosulhat a megállapodás, vagy akár az ár, de bármilyen módosításról a szolgáltató legalább 30 nappal korábban köteles értesíteni a fogyasztót, aki eldöntheti, hogy elfogadja azt, vagy keres másik szolgáltatót.

Többnyire ahol fix árat választ a fogyasztó, az árat nem módosítják, hiszen a kereskedők hosszú távra szerződik az energiát, hogy az árat tartani tudják.

korábban írtuk

Nem indul zökkenőmentesen az árliberalizáció: több hatóság is vizsgálja a villanyáram-szolgáltatókat a felmerült gondok miatt
Nem indul zökkenőmentesen az árliberalizáció: több hatóság is vizsgálja a villanyáram-szolgáltatókat a felmerült gondok miatt

Az energetikai minisztérium január 15-e után arról dönthet, hogy sürgősségi kormányrendelettel hosszabbítja meg azt a határidőt, ameddig a lakosság a versenypiacról kiválaszthatja a számára legelőnyösebb ajánlattal kecsegtető villanyáram-szolgáltatót.

Személyesen, online vagy telefonon

Mint a hatósági illetékes részletezte, minden kereskedő legalább három lehetőséget biztosít a szerződéskötésre: személyes, online vagy telefonos megoldást. Nagy-Bege Zoltán elmondta, az egyeztetések során az derült ki, hogy

a szolgáltatók csak telefonos időpont-egyeztetés után fogadják személyesen az ügyfeleket, hogy elkerüljék a torlódást.

Online a kereskedő honlapján a megfelelő ajánlatot kiválasztva lehet szerződést kötni, akinek erre nincs lehetősége, telefonon is intézkedhet, fel lehet hívni a szolgáltató telefonközpontját, az ügyfélkód alapján azonosítják a telefonálót, tájékoztatják a lehetőségeiről, az ajánlatokról, majd regisztrálják az opcióját, és a következő számlával kiküldik az új szerződést, amit aláírva postán lehet visszaküldeni, vagy személyesen bevinni a kapcsolattartó fiókba.

„Megpróbáltuk úgy lefedni a lehetőségeket, hogy minden fogyasztónak legyen esélye szerződést kötni, vagy kereskedőt váltani” – ecsetelte Nagy-Bege Zoltán. Arra is kitért, hogy egy megkereséses ügyintézés van, a kiválasztott szolgáltató vállalja a bürokratikus procedúrát, például a régi szerződés felbontását. Az új szolgáltatók kérhetnek viszont tulajdonjogot igazoló dokumentumot vagy a személyazonossági igazolvány másolatát.

korábban írtuk

A fogyasztók 90 százaléka nem tud a villanyáram árliberalizálásáról
A fogyasztók 90 százaléka nem tud a villanyáram árliberalizálásáról

A hatóságok nem tájékoztattak megfelelően, így a fogyasztók több mint 90 százaléka nem tudja, hogy 2021. január 1-től liberalizálják a villanyáram árát – olvasható az ágazati szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület (AEI) közleményében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet
2024. június 13., csütörtök

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet

Közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő.

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet
2024. június 12., szerda

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét

Az Európai Bizottság szerdán az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az UniCredit olasz bankcsoport felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét – közölte az uniós testület.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét
2024. június 12., szerda

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés

Az idei első negyedévben több mint 11 300 lakást adtak használatba Romániában, 3969-cel kevesebbet, mint 2023 ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés
2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag
2024. június 11., kedd

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa

A Szállás.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába.

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa