​Hogyan ne essünk kamu árleszállítások csapdájába. Kisokos a vásárlók jogairól a fogyasztóvédelem elnökétől

Bálint Eszter 2023. augusztus 21., 16:41

Milyen szabályok vonatkoznak az árengedményekre? Mit tehet, ha nem kapja meg időben a megrendelt terméket. Milyen feltételek mellett küldheti vissza az árut? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre adott választ egy Facebook-posztban Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, aki szerint nem árt résen lenni, hogy ne verjenek át kamu árleszállításokkal.

​Hogyan ne essünk kamu árleszállítások csapdájába. Kisokos a vásárlók jogairól a fogyasztóvédelem elnökétől
galéria
Fotó: Haáz Vince

Bár sokan még csak most indulnak nyaralni, a boltok már az őszi időjárásra hangolnak, egyre több dzseki, száras cipő „köszön” a kirakatokból, a polcokról, a nyári ruhát, a szandált vagy a fürdőruhát pedig lassan a végiárusítás részlegen találunk akár 80 százalékos(nak mondott) árleszállítással. A korábbi évek tapasztalatai, a fogyasztóvédelmi bírságok ismeretében jobb, ha nem dőlünk be sem a fizikai boltokban, sem a webáruházakban szembejövő akcióknak.

Ezt tanácsolja posztjában Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke is, aki arra is rávilágít, mire vigyázzunk. A szakember szerint például nem árt, ha egy ár-összehasonlító oldalon csekkoljuk, hogy máshol mennyi az adott termék.

Mire figyeljünk oda, hogy ne tudjanak átverni?

A főfogyasztóvédő az alábbiakat javasolja azoknak, akik kecsegtető árleszállítások idején vásárolni indulnak:

• Készítsen listát a megvásárolni kívánt termékekről és azok aktuális árairól. Így tájékozódhat az árcsökkentésekről;

• Ellenőrizze a meglévő készletet;

• Ellenőrizze a feltüntetett árat és azt, hogy az teljes árat jelent-e (áfával együtt vagy anélkül);

• Ellenőrizze, hogy az ár tartalmazza-e a szállítási költséget;

• Ha online rendel, a rendelés elküldése előtt ellenőrizze, hogy a kosárban lévő termékek ára megegyezik-e a termék kiválasztásakor feltüntetett kedvezményes árral;

• Ha bármilyen kérdése van, forduljon telefonon a kereskedőhöz, hogy további információkat kérjen a termékkel, az értékesítés utáni szolgáltatásokkal vagy a szállítási feltételekkel kapcsolatban. A kiskereskedő válaszaiból következtethet az eladó megbízhatóságára.

Fontosak a részletek

Paul Anghel rámutat: a kereskedő köteles a fogyasztókat helyesen és teljeskörűen tájékoztatni, többek között a következő információkat nyújtva:

• Azonosító adatok (név, postai és e-mail cím, telefonszám, cég- és adószám stb.);

• A termék alapvető jellemzői;

• Ár, beleértve az összes adót;

• Szállítási díjak, ha van ilyen;

• Fizetési és szállítási feltételek;

• Az ajánlat vagy az ár érvényességi ideje;

• A szerződés minimális időtartama olyan termékek esetében, amelyeket rendszeresen vagy bizonyos időközönként újra kiszállítanak;

• A digitális tartalmak és digitális szolgáltatások funkcionalitása, kompatibilitása és interoperabilitása;

• A szerződés egyoldalú felmondási jogának megléte és gyakorlása.

Fotó: Rab Zoltán

Mérvadó lehet mások tapasztalata, véleménye

Egy másik ajánlás a vásárlók számára, hogy olvassák el az online kínált termékekről szóló véleményeket, amelyek támpontokat adhatnak azok minőségéről vagy az eladó megbízhatóságáról. A kereskedő köteles hozzáférést biztosítani a fogyasztók számára az összes termékértékeléshez, és biztosítani, hogy a közzétett értékelések olyan fogyasztóktól származnak, akik ténylegesen használták vagy megvásárolták a terméket.

Ezen túlmenően a fogyasztónak tisztában kell lennie azzal, hogy bármely webáruház (a közvetítő weboldal tulajdonosa) köteles jól látható helyen megadni a következő információkat:

• A termékeket kínáló fél kereskedő-e, jogi személy-e vagy sem, és ha nem kereskedő, hanem természetes személy, akkor jelezze, hogy a fogyasztóvédelmi jogszabályok szerinti fogyasztói jogok nem vonatkoznak a megkötött szerződésre;

• Ha a termék a fogyasztó online keresésére adott válaszként jelenik meg, a webáruház köteles egyértelműen feltüntetni azon az oldalon, ahol az ajánlatok megjelennek, hogy fizetett hirdetésnek köszönhetően rangsorolódtak előre.

Még egy jó tanács a webáruházakban vásárlóknak: online fizetés esetén keresse a „https” betűket a linkben és mellette a lakat ikont. Ezek azt jelzik, hogy az oldal biztonságos. „Kártyás fizetés esetén soha ne adja át a 4 számjegyű kártya PIN-kódját és a banki jelszavakat, ha olyan levelet kap, amely úgy tűnik, hogy a kereskedőtől származik, és erre kéri” – int fokozott óvatosságra a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Az ár döntő szempont

Ami pedig az árak feltüntetését illeti, akár online, akár hagyományos üzletről van szó,

az árat mindig világosan, olvashatóan, lejben és az összes adót (áfát és egyéb kiegészítő adókat, ha van ilyen) tartalmazóan kell feltüntetni.

Számos ár-összehasonlító program létezik, ahol le lehet ugyanakkor ellenőrizni, hogyan alakult az illető termék ára. Ezáltal a fogyasztó nagyobb kontrollt kap a döntése felett, és az üzletek általában elkerülik az irreális kedvezmények feltüntetését.

Az árleszállításnak is megvannak a szabályai

A poszt külön kitér az árleszállítás szabályaira is:

• A kedvezményes árnak alacsonyabbnak kell lennie a referenciaárnál/előző árnál.

• A referencia/előző ár a legalacsonyabb ár, amelyet ugyanazon az értékesítési felületen/boltban a kedvezményes ár bevezetésének időpontját megelőző 30 napban felszámítottak.

• A gyorsan romló vagy romlandó termékek esetében a korábbi ár, vagyis amelyhez az árleszállítás mértékét viszonyítani kell, az eladó által ugyanazon az értékesítési felületen/boltban az árcsökkentés alkalmazásának időpontját megelőző utolsó 10 napban felszámított legalacsonyabb ár.

• A 30 napnál rövidebb ideje forgalomban lévő termékek esetében a korábbi ár az eladó által az árcsökkentés alkalmazásának időpontját megelőző időszakban felszámított legalacsonyabb ár. • Az eladónak világosan, olvashatóan és könnyen azonosítható módon fel kell tüntetnie azt az időszakot, amelyben az előző árat alkalmazták.

• Az árcsökkentésről szóló, abszolút értékben vagy százalékban kifejezett értesítésnek minden egyes termék vagy termékcsoport esetében láthatónak, olvashatónak és egyértelműnek kell lennie: vagy az új ár feltüntetésével az előző, áthúzott ár mellett; vagy az „új ár”, „régi ár” szavakkal a megfelelő összegek mellett; a százalékos csökkentés és az új ár feltüntetésével az előző, áthúzott ár mellett.

Fotó: Rab Zoltán

A vásárlás, mint szerződéskötés

A főfogyasztóvédő szerződéskötésként határozza meg az adás-vétel létrejöttét, amely a fizikai üzletek esetében akkor tekinthető megkötöttnek, amikor a vevő kifizeti és átveszi az árut. Az online boltok esetében a szerződés akkor tekinthető megkötöttnek, amikor a kereskedő visszaigazolja a megrendelés elfogadását.

De vissza lehet-e mondani a vásárlást a szerződés megkötése után? – tevődik fel a kérdés, amelyre a posztban választ is kapunk:

• A fizikai boltok esetében a törvény NEM ad a vevőnek jogot a szerződéstől való elállásra. Ha valaki egyszer megvásárolt egy árut, azt nem lehet kicserélni, illetve a pénzét nem lehet visszafizetni, kivéve, ha az hibás, mert akkor a garanciára vonatkozó szabályok lépnek érvénybe.

• Az online boltok esetében a törvény az áru átvételétől számított 14 naptári napot ír elő, amelyen belül indoklás és extraköltség nélkül el lehet állni a vásárlástól. Egyes webáruházak kereskedelmi politikájuk részeként ezt az időszakot 30 vagy akár 60 napra is meghosszabbították, de ezt minden egyes kereskedőnél ellenőrizni kell. A vonatkozó előírás szerint a 14 napos határidő további 12 hónappal meghosszabbítható, ha a kereskedő nem adta meg, hogy meddig lehet visszaküldeni az árut.

Ha az eladó nem küld futárt az áru átvételére, akkor a visszaküldést a vevőnek kell fizetnie.

Ami pedig a visszaküldött termék árának visszafizetését illeti, a kereskedő köteles 14 napon belül visszatéríteni a vevő által kifizetett árat (beleértve az áru postázásának költségét).

A visszatérítés ugyanazzal a fizetési módszerrel történik, amelyet a fogyasztó az eredeti tranzakció során használt (pl. az eredetileg bankkártyával fizetett pénzt az eladó ugyanarra a bankszámlára téríti vissza), kivéve, ha a fogyasztó hozzájárult más fizetési módhoz, és feltéve, hogy a fogyasztónak a visszatérítést követően nem kell semmilyen díjat fizetnie.

A kereskedő visszatarthat egy részt a kifizetett értékből, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az árut nem csak a működőképesség tesztelésére használták.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy vannak olyan esetek is, amikor a vásárló nem állhat el a szerződéstől, ilyenek például az olyan áruk, amelyeket az ő igényei szerint készítenek, vagy olyan hang- vagy videofelvételek, számítógépes programok, amelyeket lepecsételve szállítanak ki, és a vevő már felbontotta.

Mennyi időbe telik az online megrendelt áruk kézhezvétele?

– erre a kérdésre is választ kapunk a bejegyzésben.

„A kereskedőnek az Ön megrendelésének leadásától számított legfeljebb 30 napon belül vagy az Önnel közölt rövidebb határidőn belül kell teljesítenie szerződéses kötelezettségeit. Ha a kereskedő nem szállította le az árut a megadott határidőn belül, Önnek fel kell kérnie, hogy a lehető leghamarabb szállítsa le. Ha az árut nem szállítják le az újabb határidőn belül sem, Önnek joga van elállni a szerződéstől, és a kereskedőnek 7 napon belül vissza kell térítenie az Ön pénzét” – idézi a vonatkozó előírást Paul Anghel.

Fotó: Haáz Vince

Mi történik, ha az áru szállítás közben megsérül?

Ha az áru sérülten vagy összetörve jut el a vevőhöz, az eladónak kell magára vállalnia a veszteséget. Ebben az esetben a vásárló új árut kérhet, vagy elállhat a szerződéstől.

Ezért joga van ahhoz, hogy a csomag átvételekor ellenőrizze, a benne lévő áru a megfelelő állapotban van-e, hogy később ne legyen probléma, még akkor is, ha egyes kereskedők ezt nem engedik meg.

Kisokos a garanciáról

A fogyasztóvédelmi hatóság fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a garanciára vonatkozó szabályok attól függetlenül alkalmazandók, hogy az árut teljes vagy leszállított áron, illetve hogy online vagy hagyományos üzletben, kedvezményesen vagy teljes áron vásároltuk meg.

A garanciára való jogszabályi előírások a 2021/140-es sürgősségi kormányrendeletben találhatóak meg, amely tulajdonképpen kimondja, hogy két típus létezik: a törvényes megfelelőségi garancia és a kereskedelmi garancia, amelyek egy árura vonatkozóan egyidejűleg létezhetnek.

A törvényes jótállás minden eladott árura vonatkozik (bizonyos, pontosan meghatározott kivételekkel).

Onnantól, hogy egy terméket eladtak, a vevőnek törvény garantálja a jótállást, ami pedig az eladó felelőssége.

A törvényes garancia elvileg két év, de vannak kivételek:

• A digitális elemeket tartalmazó áruk (televíziók, robotporszívók, mobiltelefonok stb.) esetében a törvényes garancia öt év is lehet, ha az áruk átlagos élettartama meghaladja az öt évet, és a szerződés digitális tartalom vagy digitális szolgáltatások (pl. rendszeres rendszerfrissítések és az adásvételi szerződésben szereplő szoftverek) folyamatos biztosításáról rendelkezik. Ha a digitális tartalom vagy digitális szolgáltatások folyamatos biztosítása öt évnél hosszabb időtartamra szól, akkor a jótállás erre az időszakra érvényes.

• Használt termékek esetében a fogyasztó és az eladó megállapodhat egy legalább egyéves jótállási időtartamban.

A kereskedelmi garancia olyan garancia, amelyet bizonyos helyzetekben pluszban felajánlanak. Például 5 év garancia bizonyos háztartási készülékekre vagy 10 év garancia a háztartási készülékek bizonyos alkatrészeire. Ez a törvényes garancián felül jár, és nem érinti azt. Mind a gyártó, mind az eladó felajánlhatja. A kereskedelmi garancia bármilyen formát ölthet: hosszabb időtartam, a kifizetett összeg közvetlen visszatérítése hiba esetén stb. De nem helyettesítheti vagy teheti semmissé a törvényes garanciát – szögezi le Paul Anghel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport