HIRDETÉS

Adósbarátabb törlesztési moratórium született, a módszertanra még várni kell

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2020. április 01., 12:47 utolsó módosítás: 2020. április 01., 13:13

Éljünk a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével, közben pedig lehet előtörleszteni – tanácsolja az adósoknak a lapunknak nyilatkozó bankpiaci szakértő, akit azt követően kérdeztünk, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben a hiteltörlesztés kilenc hónapig terjedő időszakra történő felfüggesztését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet. A jogszabály az utolsó száz méteren lényeges módosításokat szenvedett.

Egy kis segítség. A bajba jutott hitelesek telefonon vagy e-mailben kérhetik bankjuktól a hiteltörlesztés felfüggesztését Fotó: 123RF

Negyvenöt napjuk van keddtől kezdődően hiteltörlesztésük kilenc hónapig terjedő felfüggesztésének kérvényezésére mindazoknak a román állampolgároknak, akiknek mindennapjaira negatívan hatott a koronavírus-járvány begyűrűzése, csökkentek a bevételeik. A jogszabályt – ami egyaránt vonatkozik a magánszemélyekre és a cégekre – különben a minden irányból érkező támadásözön nyomán az utolsó száz méteren több ponton is a hitelesek javára módosította a kormány, és keddre virradóra jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Jelzálogosoknak kedvező módosítások

Az Orban-kabinet hétfő késő estébe nyúló ülésén tárgyalta a hitelek törlesztésének legtöbb 9 hónapig történő felfüggesztéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet.

Az elfogadott módosítások egyike, hogy az érintetteknek a jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy kérjék a törlesztési moratóriumot.

Eredetileg a szükségállapot végét jelölték meg határidőnek.

Fontos módosítás ugyanakkor az is, hogy a jelzáloghitelek esetében a felfüggesztés időszakára nem tőkésítik a kamatokat, vagyis a pénzintézet nem számolhat fel kamatot. A hiteleseknek pedig a törlesztés felfüggesztésének lejárta után 60 hónapjuk, vagyis öt évük lesz, hogy újra felosztva kifizessék a felfüggesztés időszaka alatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegét.

Fontos kiemelni, hogy a nem jelzáloghitelesek esetén tőkésítik a kamatokat, így a törlesztés időszakára is számol fel kamatot a hitelintézet. Az állam a garanciaalappal (FNGCIMM) garantál a kamatokért. Mindez azt jelenti, hogy

a nem jelzáloghitelesek esetében kamatos kamatot számolnak fel, ezért megnő a törlesztőrészletük.

Előszámítások szerint egy ötéves futamidőre felvett, tízezer eurós személyi kölcsön havi törlesztőrészlete mintegy 50 lejjel fog megemelkedni. Ha kamatos kamatot számoltak volna fel a jelzáloghitelekre is, akkor egy 60 ezer eurós kölcsöné 180 lejjel emelkedett volna havonta kilenc hónapos halasztás esetén. Emiatt bukaresti elemzők és ellenzéki pártok „uzsoratörvénynek” keresztelték el a jogszabályt. Florin Cîțu pénzügyminiszter ugyanakkor bejelentette, azok is kérhetik a hitelek törlesztésének legtöbb kilenc hónapig terjedő felfüggesztését, akiknek jelen pillanatban törlesztési hátralékaik vannak, feltétel azonban, hogy előbb törlesszék a bank irányába felhalmozott tartozásaikat. A pénzügyminiszter szerint mindennek az a feltétele, hogy a kérés benyújtásának pillanatában napirenden legyenek a törlesztéssel.

Kik és hogyan élhetnek a lehetőséggel?

Az előírások minden hitelre, vagyis bankoktól felvett fogyasztási vagy jelzálogkölcsönökre, hitelkártyákra, nem banki jellegű hitelintézettől igényelt összegekre, lízingszerződésekre egyaránt érvényesek.

A szakértők kiemelik ugyanakkor, hogy csak azok az ügyfelek kérhetik a törlesztés felfüggesztését kilenc hónapig terjedő időszakra, akiknek bevételei megcsappantak a Covid-19 miatt,

vagyis azok a cégek, amelyeknek be kellett zárniuk a koronavírus-járvány fékezését célzó rendeletek miatt, azok a cégek, amelyeknek a forgalma márciusban legalább 25 százalékkal visszaesett januárhoz és februárhoz képest, illetve azok a magánszemélyek, akiket kényszerszabadságra küldtek.

Aki élni akar a könnyítéssel, annak telefonon vagy e-mailben kell megkeresnie hitelintézetét, utóbbi pedig legtöbb 45 napon belül köteles ügyfelének választ adni. A hitelszerződés a törvény hatására módosul, nem kellenek kiegészítő iratok.

A felfüggesztésnek mindenképp van költségvonzata

Az ügyfél kérésére függesztik fel a bankok a hitelek törlesztését kilenc hónapra, de ennél kisebb időszakra is, ha azt a hitel kedvezményezettje úgy kéri – magyarázta a hiteltörlesztési moratórium kapcsán Bordás Attila. A LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese megkeresésünkre elmondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kérésre felfüggesztik a részlet, a kamat és az illeték törlesztését, az így felgyűlt összegeket a bankok tőkésítik. Amint a felfüggesztési időszak lejár, vagyis legtöbb kilenc hónap után jövő év januárjában, ezeket a költségeket – a részlet, kamat és illeték – beveszik a tőkébe, a bankok megnövelhetik a hitelportfóliót, vagyis a hiteltörlesztés időszakát további kilenc hónappal meghosszabbítják, és a teljes összeget újraosztják.

Kivételt képeznek a magánszemélyek által a lakásvásárlásra felvett hitelek, ahol a felfüggesztés időszakára számolt kamatot szintén újraosztják, de az nem fog kamatos kamatot termelni, tehát a kamatra nem kell a továbbiakban újabb kamatot fizetni. A többiek esetében a kamat bekerül a tőkébe, ami olyan, mintha az erre az időszakra számolt kamatra újabb hitelt vett volna fel az ügyfél.

Ne essünk tévedésbe, a felfüggesztés idejére a bank felszámolja a kamatot, azt nem törlik el, csak később kell majd visszafizetni”

– részletezte a banki szakértő. Hangsúlyozta, a felfüggesztésnek mindenképpen lesz költség­vonzata, hiszen minél hosszabb fu­tam­ide­jű egy hitel, annál több kamatot kell fizetni. Bordás Attila ugyanakkor hangsúlyozta, a hiteltörlesztési moratórium alkalmazási módszertanának 15 napon belül kell megjelennie, akkor derül majd ki pontosan, hogy a jogi személyek közül kik élhetnek a lehetőséggel, egyelőre csak az biztos, hogy azokra mindenképpen érvényes, akik tevékenységét katonai rendelettel felfüggesztették.

Szakértő: érdemes kérni

Bordás Attila véleménye szerint érdemes kérni a hitel felfüggesztését, mivel bizonytalan időszak következik, ez az intézkedés pedig mentőöv lehet mindenki számára. Fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a magánszemély vagy cég anyagi helyzete tovább romlik, és a 45 nap után szorulna rá erre a segítségre, de akkor a jelenlegi szabályozás szerint már nem kérheti. A romániai törvények értelmében előtörlesztés esetén a bankok nem számolhatnak fel illetéket, tehát

megvan az a lehetőség, hogy kérvényezzük a hitel felfüggesztését, ám ha módunkban áll, mégis törlesztjük azt

– emelte ki egyúttal a szakember. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ügyfél kéri, hogy függesszék fel a részletfizetést, de mégis utalja az összeget, és rajta áll, hogy ebben az időszakban törleszt, vagy sem. Kérésre a bank mégis leveszi a részletet, így mégsem hosszabbodik a futamidő, nem növekednek a költségek. „Ezzel kiküszöbölhető a kényszerhelyzet, hiszen senki nem látja előre, hogy másfél hónap után milyen anyagi lehetőségei lesznek” – összegezte Bordás Attila.
A szakember a moratóriumot pozitív intézkedésnek tartja, hiszen a kelet-európai országok igyekeztek gyorsan lépni a járvány megfékezése terén, viszont a korlátozások jobban megviselik a gazdaságot, a mentőintézkedések elkerülhetetlenek. „Ez pillanatnyi tűzoltás. Egyelőre a kormány defenzív gazdaságpolitikát folytat, az események gyorsan pörögnek, erre reagálni kell, viszont hosszú távon elkerülhetetlenek az aktív, gazdaságösztönző intézkedések” – szögezte le Bordás Attila.

Átment a szenátuson a PSD-féle hiteltörlesztési moratórium

Elfogadta keddi ülésén a szenátus a hiteltörlesztések időszakos felfüggesztésére vonatkozó javaslatot. Az ügyben a képviselőház a döntéshozó kamara. A PSD által javasolt kezdeményezést 86 szenátor támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak. A szenátus által elfogadott tervezet értelmében a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások enyhítése érdekében minden vállalkozás és magánszemély számára, kérésre felfüggesztik a banki hitelek és kamatok törlesztését 2020 végéig. Az RMDSZ javaslatára nemcsak a kis- és középvállalkozásokat, hanem minden céget és magánszemélyt érint az intézkedés. Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség által megfogalmazott és a költségvetési bizottság által felvállalt módosítások arra vonatkoznak, hogy a moratórium idejére nem számolhatnak fel kamatot a bankok.

A tervezet eredetileg szeptember végéig adott volna haladékot, amit az RMDSZ javaslatára év végéig kitoltak, így a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak esélyük lesz a szükségállapot okozta válsághelyzetből kilábalni – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora, a felsőház költségvetési bizottságának tagja. Tánczos Barna elmondta: „a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna, a szövetség javaslatára az előírások mindenkire vonatkoznak”. A tervezet azt is előírja, hogy minden kényszervégrehajtás, ingatlanlefoglalás és bármiféle elkobzás a moratórium hatálya alá esik és 2020. december 31-éig felfüggeszthető. A szenátus első házként szavazott a javaslatról, a végső döntés a képviselőházé.

Ciolacu a napokban bizakodóan nyilatkozott a jogszabályjavaslat kapcsán, amelynek értelmében kérésre felfüggesztik a 2020. március 19-éig felvett bármilyen banki hitel és az ezzel járó kamatok törlesztését. Az intézkedés cégekre és magánszemélyekre egyaránt vonatkozna. A PSD elnöke azt nyilatkozta az Antena 3 televíziónak: meggyőződése, hogy a parlament gyorsan elfogadja a javaslatot. „Azt hiszem, az utolsók között vagyunk Európában ennek az intézkedésnek az elfogadása terén. Nincs időnk tovább várni egy egyre többet dadogó kormányra. Mi a hiteltörlesztés hat hónapra való felfüggesztését javasoltuk, december 31-éig való meghosszabbításának lehetőséggel. A mi törvényünk sokkal rugalmasabb” – idézte az Agerpres hírügynökség az ellenzéki pártvezért. „A mi javaslatunk nem szab feltételeket, senkinek nem kell bizonyítania, hogy közvetlen vagy közvetett módon érinti a válság. Ilyen badarságot én még nem hallottam, hiszen közvetett módon mindenki érintett” – fogalmazott Ciolacu.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.