Mások Románia prioritásai, mint az uniós átlagé – Javában zajlanak a tárgyalások a helyreállítási tervről

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2021. április 28., 08:41 utolsó módosítás: 2021. április 28., 08:44

Május 31-én nyújtják be az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra a romániai helyreállítási csomagot, amelyen még mindig dolgoznak a különböző minisztériumok, és ezzel párhuzamosan elkezdődtek az informális tárgyalások, egyeztetések a brüsszeli illetékesekkel. A bukaresti kormány reméli, sikerül közös nevezőre jutni, és kezdődhetnek a rég várt fejlesztések.

Mások Románia prioritásai, mint az uniós átlagé – Javában zajlanak a tárgyalások a helyreállítási tervről
galéria
Eltérő prioritások. Brüsszel szerint Bukarest túl sokat költene sztrádaépítésre, a román hatóságok szerint viszont ez létfontosságú az országnak Fotó: Haáz Vince

Támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban a koronavírus-járvány okozta válság kiegyenlítésére létrejött országos helyreállítási terv (PNRR), a bukaresti ellenzéki politikusok és a sajtó is azt hangoztatja, hogy az Európai Bizottság visszautasította a bukaresti kormány által kidolgozott csomagot, több ponton is kifogásolva azt.

Klaus Iohannis államfő hétfő délután „válságtanácskozást” hívott össze a Cotroceni-palotába a koalíciós pártok és a kormány képviselőivel, valamint Cristian Ghinea európai uniós forrásokért felelős miniszterrel. Ghinea a találkozót követően úgy nyilatkozott, abban állapodtak meg, hogy

május 31-én nyújtják be a Románia által kidolgozott helyreállítási tervet.

Sztrádafinanszírozás,
korszerű öntözőrendszerek

„Az Európai Bizottság értékelte az országos helyreállítási tervben az oktatás, az egészségügyi és vasúti infrastruktúra, illetve az erdősítés ágazatában tervezett fejlesztéseket, azonban az öntözésre vonatkozó részt újra kell gondolni, mert korszerűtlen” – jelentette ki a találkozót követően Dan Barna miniszterelnök-helyettes.

Mint magyarázta, az öntözéses mezőgazdálkodás hagyományos formája – a síkságokat átszelő csatornarendszer, amelyből szivattyúk segítségével öntözik a földeket – korszerűtlen és káros a környezetre, mivel hozzájárul a sivatagosodáshoz azzal, hogy a talajból kivonják a vizet, amelynek egy része visszakerül ugyan a talajba, de a másik része elpárolog. „A megoldást a fejlettebb országokban használt, csőrendszeren keresztül vezetett víz jelenti, ez a módszer korszerű, gazdaságosabb és környezetkímélőbb” – szögezte le Barna a Digi 24 hírtelevízió hétfő esti műsorában. Aláhúzta:

a kormánynak megoldásokat kell találnia korszerűbb öntözési rendszerek kidolgozására.

A sajtóhírek szerint ugyanakkor az Európai Bizottság kifogásolja a román kormány 4,5 milliárd eurós infrastruktúra-fejlesztési és autópálya-építési terveit is. Ghinea elmondása szerint viszont nem visszautasították a terveket, hanem inkább megjegyzéseket tettek, illetve túl magasnak ítélték az erre a célra előirányzott forrásokat. Cătălin Drulă közlekedési miniszter éppen ezért hétfőn tárgyalt a brüsszeli illetékesekkel, majd bizakodóan nyilatkozott. Elmondta, az A7-es sztráda Ploieşti–Paşcani, az A8-as autópálya Marosvásárhely–Nyárádszereda és Leghin–Paşcani, az A3-as Magyarnádas–Vaskapu, valamint az A1-es Marzsina–Holgya közötti Hunyad megyei szakaszát szeretnék finanszírozni a program keretében.

„Érett és a kor elvárásainak megfelelő projektekről van szó. A romániai infrastruktúrának sürgős és a régiók közötti méltányosság elvét szem előtt tartó fejlesztésre van szüksége, az országos helyreállítási terv pedig létfontosságú forrás. Bizakodással tekintek a Románia és az Európai Bizottság közötti tárgyalások végkifejletére, és bevallom, türelmetlenül várom, hogy nekilássunk az építkezésnek” – írta Facebook-bejegyzésében a közlekedési tárca vezetője.

Brüsszel kérte az egyeztetéseket
Az Európai Bizottság a sajtóhírekkel ellentétben nem utasította vissza Románia országos helyreállítási tervét, mert azt még be sem nyújtottuk”

– szögezte le kedden a Krónika megkeresésére Hegedüs Csilla, az uniós forrásokért felelős minisztérium államtitkára. Aláhúzta: a terven még mindig dolgoznak, de ezzel párhuzamosan elkezdődtek az informális tárgyalások. A brüsszeli testület ugyanis azt az elvárást fogalmazta meg a tagállamok felé, hogy még a dokumentumok benyújtása előtt egyeztessenek, mert azután két hónap áll a rendelkezésére, hogy azokat elemezze, majd jóváhagyja, és ne akkor kezdődjenek a viták arról, hogy ki mit szeretne.

Az EB azt javasolta a tagállamoknak, inkább adják le később a terveket, mintsem utána kezdődjenek a viták. Másrészt ha egyszerre fut be minden ország terve, nem tudják azokat egyszerre két hónap alatt leellenőrizni, jóváhagyni és leszerződni”

– mutatott rá az RMDSZ-es államtitkár. Felidézte: a tárgyalások már másfél hónapja zajlanak, és még május végéig eltartanak arról, miként lehet „zöld ágra vergődni”, hogy az EB célkitűzései és Románia érdekei is helyet kapjanak az országos helyreállítási tervben. Több területen egyetértés van, viszont vannak területek, amelyekről zajlik a vita az EB-vel,  ugyanakkor a kormánykoalíción belül is arról, hogy mit lépnek az EB válaszaira.

Az országos helyreállítási terv arról a 29,4 milliárd euróról szól, amivel az EB támogatja Románia kilábalását a koronavírus-járványból és a járvány okozta gazdasági válságból,

az összeg valamivel kevesebb mint fele vissza nem térítendő támogatás, a többi kölcsön.

Hegedüs Csilla jelezte, a brüsszeli testület pontosan meg akarja határozni, mire lehet ezt a pénzt elkölteni. Az államtitkár elmondása szerint a dokumentum alapját a 2019-es és a 2020-as országjelentés képezi.

„A bizottság éves jelentései valójában arról szólnak, hogy az ország egy év alatt mit valósított meg, és mit kell még meglépnie, hogy felfejlődjön az Unió többi tagállamának szintjére. Tehát

Romániának a két jelentés alapján kell megfogalmaznia a helyreállítási tervben a különböző területeken szükséges reformokat, ezek 37 százalékban »zöldek« kell hogy legyenek, és 20 százalékban a  digitalizációt kell előmozdítaniuk”

– részletezte a Krónikának Hegedüs Csilla.

Hozzáfűzte: miután megfogalmazódnak a reformok, következnek az ezeket alátámasztó befektetések. „Például az oktatás terén fel kell fejleszteni a rendszert a 21. századi szintre, ehhez fel kell újítani, bővíteni az iskolákat, újakat építeni. Megoldani, hogy ne legyenek kinti illemhelyek, legyenek digitális eszközök, a hátrányos helyzetű gyerekeket vonják be az oktatásba, fejlesszék a duális oktatást, hogy Románia szakembereket, ne három diplomás munkanélkülieket képezzen” – sorolta lapunknak az államtitkár.

Felidézte: 2020-ban a kisebbségi liberális kormány összeállított egy helyreállítási tervet, ám az átalakításra szorult. A tavaly decemberben alakult Cîțu-kormány felvállalta, hogy az európai uniós forrásokért felelős tárca koordinálásával módosítja ezt a tervet. Cristian Ghinea, az európai források minisztere tárgyalt valamennyi érintett minisztériummal, a megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, falvak szövetségeivel, a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel.

Brüsszel csak a román hatóságok által tervezettnél korszerűbb öntözőrendszerekre adna pénzt Fotó: Sóki Tamás/MTI

Az egyeztetések végén mintegy 70 millió euró értékben érkeztek be javaslatok a már meglevő célkitűzések mellé. Ezeket a különböző szakterületekért felelő minisztériumok összesítették, és ezek alapján mindegyik elkészítette a maga reform- és befektetési tervét. Az ebből kialakult terv sarokszámai mintegy 41 milliárd eurót jelentenek. Az ebből kialakult tervet három héttel ezelőtt kormányülésen fogadták el.

Ez egy projektportfólió, ami Románia prioritásait tartalmazza, nincsenek fontosabb vagy kevésbé fontos projektek. Ez alapján tárgyal az ország az EB-vel. Romániának alaposan meg kell indokolnia ezen beavatkozások szükségességét, vagy hogy mitől zöldek”

– szögezte le az államtitkár.

Eltérő prioritások

Hegedüs Csilla elmondása szerint Cristian Ghinea brüsszeli tárgyalásai során az EB képviselői bizonyos témakörökre azt mondták, hogy „nem találnak bele” az elképzeléseikbe, ezeket alaposabban meg kell vizsgálni, és meg kell indokolni. Az oktatás, az egészségügy vagy a nagy erdősítési program terén egyetértés mutatkozik. Az egészségügyben például arra hivatkozik Brüsszel, hogy a koronavírus-járvány előtt Romániában a két fő elhalálozási ok a rákos megbetegedések és a szív-érrendszeri betegségek voltak, ezeken a területeken akarnak eredményeket elérni, szűrőprogramok bevezetésével, a háziorvosi rendelők, valamint a kórházak korszerűsítésével. Erdősítésre egymilliárd eurót költenének, ebben sincs vita. Viszont az autópályák és az öntözőberendezések esetében alapos indoklást várt az uniós végrehajtó testület.

„Több tagország számára az autópálya nem prioritás, mert már megépültek, viszont Romániában a sztrádák, körgyűrűk hiánya azt eredményezi, hogy a településeken áthalad a forgalom, szennyezve a környezetet, ártva az emberek egészségének. Az EB inkább támogatja a metrót, a vasutat, de ha megépülnek az autópályák Romániában, akkor az azt jelenti, hogy kevésbé lesznek szennyezettek a településeink, mint most. Ezzel párhuzamosan azt mondjuk, hogy kétszer annyi kerékpárutat építünk, tervezünk metrót és a vasút korszerűsítését. Az áru- és személyszállításra vannak alternatívák a tervben, de ezek nem helyettesítik az autópályákat” – részletezte az államtitkár.

Hasonló a nézetkülönbség elmondása szerint az öntözőberendezések kapcsán.

A brüsszeli illetékesek azt mondják, ezek kiszívják a vizet a földből, és más helyeken szárazságot okoznak, de Románia azzal érvel, hogy a tavalyi aszály miatt 30 százalékkal csökkent a zöldségtermés, emiatt élelmiszerkrí­zis alakulhat ki, ami csökkenti az ország ellenállóképességét.

Kiderült ugyanakkor, hogy az EB a romániai földgázhálózat 600 millió eurós bővítési tervét sem támogatja, holott a hazai lakosság mindössze 40 százaléka (vidéken 22 százaléka) fér hozzá a szolgáltatáshoz, szemben például Magyarországgal, ahol 90 százalék a lefedettség. 

Hegedüs Csilla kérdésünkre arra is kitért, hogy az EB-vel a tárgyalásokat az érintett miniszterek folytatták a saját reformcsomagjuk kapcsán, ezek felelősek a reformok életbe léptetéséért, a befektetésekért, az európai forrásokért felelős tárca csak koordinálja mindezt. Reményeik szerint május végéig közös nevezőre juttatják a tervet az EB elvárásaival, és a kéthónapos elemzés, majd jóváhagyás után kezdődhet a procedúra itthon, hiszen ezt a pénzt 2026 végéig el kell költeni és el is kell számolni vele. „Nem vagyunk elkésve, eddig még csak Portugália nyújtotta be a tervét, de a tagországok többségével zajlik az egyeztetés, hiszen az EB egy uniós átlag mentén tárgyal. Németország és Franciaország e fölött van, Románia pedig alatta” – összegezte Hegedüs Csilla.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport