Hamisított hústermékekre panaszkodik a fogyasztói egyesület

Bálint Eszter 2017. szeptember 26., 18:06

A romániai piacon eladásra kínált félkész hústermékek 40 százaléka hamisítvány – kongatta meg a vészharangot az Infocons fogyasztói egyesület, az élelmiszeripari munkáltatók azonban egyelőre visszafogottan nyilatkoznak az adatok kapcsán.

Fotó: Pixabay.com

Az Infocons tájékoztatása szerint a Larex állami laboratóriumban és az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) keretében működő laborokban vizsgáltak meg különféle félkész hústermékeket, és kiderült,

sok esetben különbözik az áru összetétele a címkén feltüntetettől.

„Úgy gondoljuk, hogy ezen termékek forgalmazói hazudnak és becsapják a fogyasztókat, ezért várjuk a hatóságok fellépését. Amennyiben 30 napon belül nem foganatosítanak semmiféle intézkedést, nyilvánosságra hozzuk tapasztalatainkat” – jelentette ki Sorin Mierle, a fogyasztói egyesület elnöke.

Elmondása szerint az eredményekről tájékoztatták az élelmiszerbiztonsági hatóság, a fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a mezőgazdasági minisztérium illetékeseit, valamint Mihai Tudose kormányfőt is.

Traian Constantin Petcu, az élelmiszerbiztonsági hatóság alelnöke arról számolt be, hogy már létezik is egy, a témával foglalkozó munkacsoport, és egyeztettek az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) illetékeseivel is. Olyan programot készülnek kidolgozni, amelynek keretében

véletlenszerűen kiválasztott termékeket tesztelnek, legyen szó tejtermékről vagy más feldogozott élelmiszerről, az eredményekről pedig tájékoztatják a mezőgazdasági minisztert.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben eltérést találnak a címkén jelzett összetevők és a valóság között, akkor az ügyet jogi útra terelik, ez ugyanis csalásnak minősül, ami büntetőjogi kategória.

Sorin Minea, az élelmiszeripari munkáltatókat tömörítő Romalimenta elnöke azonban visszafogottabban nyilatkozik a témában, s úgy véli, az Infocons elnökének kijelentései kockázatosak. „Kicsit hazárdjáték. Nem áll rendelkezésre semmi adat, ami azt jelezné, hogy 40, 10 vagy éppen 70 százaléknyi az arány.

A valóság az, hogy a piacon mindig is voltak és lesznek hamisított termékek, nem csak a romániai piacon.

Amire itt szükség lenne, az annak a meghatározása, hogy mi minősül hamisított terméknek, hogy ne keveredjenek a fogalmak” – hangsúlyozta az élelmiszeripari vállalkozó. Szerinte különben hamisított az a termék, amelynek más nyersanyagai vagy minőségi jellemvonásai vannak, mint a gyártó által jelzettek.

„Ha azonban bizonyos paraméterek variációjáról van szó, az bizonyos korlátok között megengedett, főként a hústermékek esetében. Természetesen ezek a kilengések nem lehetnek nagyon nagyok. Egy termék, amiről azt mondják, hogy 90 százalékban húst tartalmaz, nem tartalmazhat 70 százalékban zsírt” – mutatott rá a Romalimenta vezetője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat