Autósok, nyugalom: Gavrilescu cáfolja a környezetszennyezési illeték összegére vonatkozó sajtóhíreket

Hírösszefoglaló 2018. március 15., 14:52 utolsó módosítás: 2018. március 15., 14:56

A következő időszakban semmiféle környezetszennyezési illetéket nem vezetnek be, de amikor ez megtörténik, akkor az „aki szennyez, az fizet” elvét fogják követni – jelentette ki csütörtökön Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

Fotó: Pixabay.com

A roncsautóprogram kezdetét jelző konferencián a környezetvédelmi tárca vezetője kifejtette: hamisak a sajtó által felröppentett hírek egy esetleges környezetszennyezési illeték összegével kapcsolatban.

„Ami tegnap (március 14-én – szerk. megj.) bizonyos sajtótermékekben megjelent, az nem igaz. Egyik összeg sem valós az említettek közül” – jelentette ki az Agerpres szerint Graţiela Gavrilescu, hozzátéve, hogy

a kérdéssel foglalkozó munkacsoport még nem véglegesítette álláspontját

ezzel kapcsolatban, lévén, hogy a helyzet beható tanulmányozását és egy, az állampolgárok számára is érthető képlet felállítását feltételezi egy ilyen illeték bevezetése.

„Nincs határidő, mert azt akarjuk, hogy amikor nyilvánosságra hozzuk a képletet, akkor az egy realista, az Európai Unió államainak gyakorlatához hasonlítható képlet legyen, amiből világosan kiderüljön, hogy annak kell fizetnie, aki szennyez” – mondta a miniszter.

Gavrilescu ezzel azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint az általa vezetett tárca idén nyártól kezdődően 50 és 3000 euró közti összegű környezetszennyezési illetéket készül kiszabni a gépkocsitulajdonosokra.

A gépkocsik használata után fizetendő környezetszennyezési illetéket Románia EU-hoz való csatlakozása után, 2007-ben vezették be. Az illeték összegét és megnevezését azóta többször módosították, végül 2017. február elsején eltörölték, a 102 adó és illeték megszüntetésekor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat