Egy hét múlva rajtolnak a roncsautóprogramok

Bálint Eszter 2017. május 12., 09:17

Május 18-ától jelentkezhetnek a romániai magán- és jogi személyek a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz programra – jelentették be a környezetvédelmi minisztérium és a Környezetvédelmi Alap képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Fotó: Gecse Noémi

„A Roncsautóprogram keretében 6500 lejt adunk egy nyolc évnél régebbi autóért, amelyhez idén először hozzáadódhat további 1700 lej azoknak a gépkocsi-tulajdonosoknak, akik hibrid autót szeretnének venni, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb széndioxid-kibocsátású gépkocsikat vásárolnak. Ezek össze is adódhatnak, tehát a pályázók akár mindhárom komponenst is megkaphatják egyszerre” – mondta el Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

Beszélt arról is, hogy

a Roncsautó Plusz programban 10 000 eurót (megközelítőleg 45 000 lejt) ítélnek meg azok számára, akik 100 százalékosan elektromos autót kívánnak beszerezni.

„Újdonság, hogy a pályázóknak nem kell leadniuk a régi autójukat ahhoz, hogy a Roncsautó Plusz programban részt vehessenek, de ha behoznak egy nyolc évnél régebbi járművet, akkor a 10 000 euróhoz az eredeti Roncsautóprogramban lehívható 6500 lejt is megkapják” – magyarázta el Grațiela Gavrilescu.

Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap (AFM) elnöke azt mondta, a Roncsautóprogram 2017-es költségvetése 180 millió lej, a Roncsautó Plusz programé pedig 45 millió lej. „Ez a büdzsé összességében 30 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi” – tette hozzá.

„Hétfőn és kedden kötjük meg a szerződéseket a programokba beiratkozott autógyártókkal és -forgalmazókkal, aztán szerdán összesítjük az adatokat, csütörtöktől, május 18-ától pedig a magán- és jogi személyek felvehetik a vouchereket a gyártóknál vagy forgalmazóknál. Szintén újdonság, hogy ezek a programok többéves lefolyásúak, a következő három év folyamán zajlanak majd, a 2017-es benyújtási határidő pedig december 15.” – közölte Cornel Brezuică.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat