Cáfolja a kormány a tb-emelést

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2016. szeptember 07., 19:38

Alaposan felborzolta a kedélyeket szerdán az a sajtóértesülés, miszerint a kormány megemelné a munkavállalók által fizetett társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulás mértékét. A pénzügyminisztérium viszont sietett cáfolni a délelőtti híradások vezető hírét.

Fotó: Barabás Ákos


Nagyobb tb, nagyobb fizetés?

A felbolydulást okozó információ szerint egy olyan sürgősségi kormányrendelet terve vár jóváhagyásra, amely a 2016. január elsején hatályba lépett adótörvénykönyv módosítását célozza, és amely jelentős mértékben módosítana az adótörvénykönyv 500 cikkelye közül 200-at. A javaslatok között szerepel például, hogy 21,7 százalékosra nőjön az egyéni társadalombiztosítási hozzájárulás mértéke a társadalombiztosítási költségvetéshez.

Jelenleg ez a járulék a munkavállaló bruttó fizetésének 10,5 százalékát jelenti, a munkáltató pedig a béralap 15,8 százalékának megfelelő összeget fizet be, ami összességében több, mint a most javasolt érték. De ezt a 21,7 százalékot teljes mértékben az alkalmazott fizetéséből vonnák le, a cégnek pedig normális munkakörülmények között nem kellene tb-járulékot fizetnie. Ha sajátos munkakörülmények állnak fenn, akkor a munkáltatónak a béralap 4,2 százalékát kellene befizetnie a büdzsébe, különleges munkakörülmények esetén pedig 8,4 százalékos a járulék mértéke.
A javaslat arra is javaslatot tesz, hogy ezzel párhuzamosan 21 százalékkal meg kell emelni ama bérek bruttó összegét, amelyek kisebbek vagy egyenlőek öt átlagbérrel. Az ennél nagyobb fizetések esetén 2815 lejjel kellene növelni a bruttó bért.

Minisztériumi cáfolat

A pénzügyminisztérium viszont már délben közleményben sietett leszögezni, hogy Anca Dragu tárcavezető nem vállalt fel egyetlen olyan tervet sem, amely adó- és illetékemelést vagy a kötelező hozzájárulások mértékének növelését tartalmazná. „Amint számtalanszor jeleztük, a pénzügyminisztérium idén nem készül adó- és illetékemelésekre. Csak az adófizetési folyamat egyszerűsítése és a gazdasági tevékenység számára kedvező intézkedések vannak terítéken” – szögezi le a szaktárca közleménye.

Anca Dragu pénzügyminiszter ugyanakkor elmondta, arra kérte a tárca szakértőit, hogy készítsenek egy belső elemzést, amely több forgatókönyvet is tartalmaz az adófizetés egyszerűsítésére, bürokráciamentesítésre, illetve jobb körülmények megteremtésére az üzleti szféra számára. „Nem számoltunk adóemeléssel lehetséges forgatókönyvként az adótörvénykönyv módosítására. Nem rovunk ki pluszadóterheket egyetlen adófizetőre sem, legyen az jogi vagy magánszemély, egyéni vállalkozó vagy szabadúszó” – szögezte le a Cioloș-kormány pénzügyminisztere.

Magyarázatot várnak a pénzügyminisztertől

A politikusokat azonban nem nyugtatták meg a cáfolatok, és valóságos össztüzet zúdítottak a kormányra a választások előtt meglebegtetett adóemelés hallatán. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke még a hivatalos cáfolat előtt azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs legitimitása ilyen kaliberű módosításokra, és abbéli reményének adott hangot, hogy Dacian Cioloș miniszterelnök nem fogja módosítani az adótörvénykönyvet.

Erdei-Dolóczki István RMDSZ-es képviselőt még a hivatalos cáfolat előtt kérdeztük a témáról. A honatya azt mondta, értelmetlennek tűnik a változtatás, hiszen a számítógépes könyvelésben nem olyan nagy egyszerűsítés, hogy az illetéket nem két helyről, hanem csak az alkalmazottól vonják le. „Ez csak abban az esetben jelentené a bürokrácia jelentős egyszerűsítését, ha még mindig tintaceruzával könyvelnének a cégek” – jelentette ki a Szatmár megyei politikus.

Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője már a cáfolat után nyilatkozott, bejelentve: meghívják a parlamentbe Anca Dragu pénzügyminisztert, hogy adjon magyarázatot az adóügyi intézkedésekről és a költségvetési hiányról a szeptember 19-ei Kormány órája keretében.

„Azt fogjuk kérni Anca Dragu miniszter asszonytól, hogy mutassa be a konkrét helyzetet, mondja el, min dolgoznak a pénzügyminisztériumban az adóügyek kapcsán, és egyúttal beszéljen a képviselőház előtt arról, milyen súlyos problémái vannak Romániában a költségvetési hiánycél betartása terén. Levélben fordult ugyanis a parlamenthez, amiben abbéli aggodalmának adott hangot, hogy gondok vannak a költségvetési hiánycél betartása terén” – részletezte a liberális képviselő. Nicolăescu egyúttal leszögezte, örül, hogy a pénzügyminisztérium a sajtóhírekkel ellentétben nem készül az adótörvénykönyv módosítására, és jelezte, hogy nem is készülhetne, ugyanis az adóügyi egyezmény értelmében az adótörvénykönyvet nem lehet módosítani hat hónappal a pénzügyi ciklus kezdete előtt.

„Biztos minisztériumi dokumentum”

Az adótörvénykönyv módosítását célzó, napvilágra került dokumentum 99 oldalas, többszörös módosításokat tartalmaz, és biztosan a pénzügyminisztériumban dolgozták ki – vallja eközben Florin Jianu, a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke. A testület szerdán nyilvánosan felszólította a pénzügyminisztériumot, hogy közölje velük, ki és milyen céllal dolgozott ezen a dokumentumon, továbbá ki fedezi a módosításoknak a befektetőkre, munkavállalókra és munkáltatókra gyakorolt gazdasági hatását. A CNIPMMR illetékesei ugyanakkor meglepetéssel vették tudomásul, hogy egy 99 oldalas dokumentumot mindössze azért állítottak össze, hogy „zűrzavart keltsen az adófizetők körében”.

A kkv-k országos tanácsának elnöke ugyanakkor arra is kitért, hogy a 2016–2020-as időszak üzleti szférával kapcsolatos kormánytervét 2016. szeptember 13-án mutatja be a CNIPMMR. Ebben pedig az áll, hogy négy évig változatlan formában kell alkalmazni a jelenleg hatályos adótörvénykönyvet. Tehát 2017. január elsejétől a jelenlegi 20 százalékról 19 százalékra kell csökkenteni az általános forgalmi adót (áfa/TVA), el kell törölni az úgynevezett oszlopadót, s a jelenlegi 1-3 százalékos szinten kell tartani a mikrovállalkozások adóját.

Kampányrajt nyugdíjemeléssel

Nemcsak a munkavállalókat és az alkalmazottak érték ugyanakkor meglepetések, a nyugdíjasok sem maradtak bejelentések nélkül, igaz, esetükben sincs még semmi kőbe vésve. Nem döntéshozó kamaraként fogadta el ugyanis a szenátus kedden az adótörvénykönyv módosítását célzó törvénytervezetet, miszerint nem vonnák le többé a 16 százalékos adót az 1050 lejesnél magasabb nyugdíjak értékéből, míg az egészségbiztosítási hozzájárulást az állami költségvetésből fedeznék.
A honatyák 66 támogató és 18 ellenző szavazattal, 5 tartózkodás mellett szavazták meg a módosítást.

A Cristiana Anghel, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője által beterjesztett törvénytervezet hatályon kívül helyezné az adótörvénykönyv 100-as cikkelyét, amely a nyugdíjak adózására vonatkozik, s amely szerint csak az 1050 lejesnél alacsonyabb nyugdíjak részesülnek adómentességben. Az intézkedéssel azonban az előterjesztő pártbeli főnöke sem ért maradéktalanul egyet. Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE társelnöke úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy a költségvetés elbírná az összes nyugdíj adójának eltörlését. „Én nagyon szeretném, ha minél kisebb adókat és illetékeket fizetnénk, és minél jobban fejlesztenénk a gazdaságot, az infrastruktúrát, de ez megoldhatatlan feladat” – szögezte le a felsőház elnöke, aki szerint például egy plafonérték bevezetése célszerű lehetne.

A nemzeti liberális párti (PNL) Mariana Câmpeanu még a felsőházi vita során kezdeményezte, hogy ne nőjön minden nyugdíj, mindössze az adómentességet biztosító plafont emeljék 1500 lejre, de kollégái leszavazták. A volt munkaügyi miniszter szerint csak a közepes és nagy nyugdíjjal rendelkezőket segíti a beterjesztett dokumentum, nem pedig a legszegényebbeket. „3,8 millió nyugdíjas havi juttatása nem éri el az 1000 lejt, hogyan fogadják ezt a tényt? Ezek az emberek ugyanazzal a nyugdíjjal maradnak, míg azok, akik 100 milliót (10 ezer új lej – szerk. megj.) kapnak, pluszpénzhez jutnak” – érvelt a liberális politikus.

A szakértők eközben arra hívják fel a figyelmet, hogy egy hasonló intézkedés teljesen felborítaná a költségvetést. A kormány számításai szerint 2,2 milliárd lejes (500 milliárd euró) deficitet okozna, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékát jelenti.

Romániában jelen pillanatban 5 millió nyugdíjas él. Miközben a többségük az 1000 lejt sem kapja meg, akadnak olyanok, akiknek felhőtlen az öregkoruk. A legmagasabb nyugdíj például bruttó havi 28 825 lej, ha levonjuk belőle az 5,5 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást és a 16 százalékos adót, akkor is marad 22 628 lej (5017 euró). Ha törvényerőre emelkedne Cristiana Anghel kezdeményezése, akkor megkaphatná a jelenleg az államkasszát gyarapító, csaknem 6200 lejes különbözetet is.

Erdei-Dolóczki: a nagy nyugdíjjal rendelkezők járnának jól

Az RMDSZ-frakcióban ezután döntenek arról, milyen álláspontot képviselnek majd a nyugdíjak adózásának megszüntetéséről – mondta a Krónika megkeresésére Erdei-Dolóczki István képviselő. Az alsóház költségvetési, pénz- és bankügyi bizottságának tagja kifejtette, személyes véleménye az, hogy az adómentességgel nem a kisnyugdíjasokat segítené a kormány, hanem a „szemtelenül” magas nyugdíjat felvevők tehetnének még több pénzt zsebre.

„Nem méltányos, hogy aki öt-hatezer lejes nyugdíjat kap, egyáltalán ne fizessen adót, hiszen az is jövedelemnek számít. Egy volt miniszternek vagy nyugalmazott titkosszolgálati alkalmazottnak több ezer lejes nyugdíja van, a nagy jövedelem után fizethetnek adót, és ugyanez vonatkozik a képviselők különleges nyugdíjára is” – fogalmazta meg személyes véleményét a politikus. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ az adótörvénykönyv módosításához megfogalmazott javaslatai között felvetette, hogy emeljék meg a plafont, ami felett alkalmazni lehet az adókulcsot.

Elképzelésük szerint a minimálbér feletti összeget kellene megadóztatni, tehát mivel a jelenlegi minimálbér 1250 lej, egy 1300 lejes nyugdíj esetében a különbözetre, vagyis 50 lejre számolnák ki az adót, de nem tartják kizártnak egy más plafon meghatározását sem – ez lehetne a minimálbér másfélszerese vagy kétszerese is. Erdei-Dolóczki István hangsúlyozta, a képviselőház a döntéshozó testület, és a frakción belül mindenképpen kialakítanak egy közös álláspontot a szavazás előtt. Személyes véleménye szerint a módosítás nem fog átmenni a parlamenten.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport