„Elutasította a kezelést a páciens”. Több összetevő vezetett az Euroins biztosító csődjéhez

Rostás Szabolcs 2023. március 20., 21:33 utolsó módosítás: 2023. március 20., 23:29

Nem lehetett megelőzni az Euroins – és a korábban csődbe ment – biztosítótársaságok bebukását Birtalan József, a pénzügyi felügyelet (ASF) vezetőtanácsának tagja szerint, részben mert az uniós szabályok nem engedik meg a hatóságnak, hogy korlátozza egy cég piaci részesedését vagy azt, hogy portfóliója hány százalékát tegyék ki a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások. Az illetékes a Krónikának úgy nyilatkozott, az ASF nem tehető felelőssé a biztosítási piacot sújtó újabb botrányért, és nem biztos abban, hogy a lakosság nem választja akkor is a fizetésképtelenné nyilvánított társaságot, ha előre figyelmeztetik a következményekre.

„Elutasította a kezelést a páciens”. Több összetevő vezetett az Euroins biztosító csődjéhez
galéria
Nicu Marcu, az ASF elnöke szerint a 2021-ben csődbe ment City Insurance és az Euroins egyaránt „gonosz boszorkány” volt az ügyfelek számára

Magyarázatot kellett adnia a kétkamarás bukaresti parlament egyesített pénzügyi szakbizottsága előtt hétfőn a pénzügyi felügyelet (ASF) vezetőségének a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb/RCA) területén piacvezető Euroins Romania pénteken bejelentett fizetésképtelenné válása miatt. A törvényhozók azt kérték számon az ASF elnökségén, hogy mandátumuk idején két – az utóbbi nyolc évben pedig négy – nagy biztosítótársaság csődje rengegette meg a kgfb-piacot, a kötvények jelentős mértékű drágulásához vezetve.

Lapunk a parlamenti meghallgatást követően kereste meg a kialakult helyzethez vezető okokat, a lehetséges megoldásokat firtató kérdésekkel Birtalan Józsefet, az ASF vezetőtanácsának tagját.

Akitől először is azt kérdeztük, miért nem lehetett hamarabb drasztikusan fellépni az Euroins-szel szemben, amely tavaly kétszer nem tett eleget a szavatolótőke-követelménynek és nem hajtotta végre az ehhez szükséges 2,19 milliárd lejes tőkeemelést. Birtalan József elmondta, többször felmerült a vezetőtanácsban, melyek azok a törvényes eszközök, amiket használni tudnak hasonló esetben, az egyik a felbontás lehetett volna, hogy szétválasztják a társaság életképes, illetve életképtelen részét, az életképes portfóliót pedig valaki átveszi. Csakhogy az olyan biztosítótársaság esetében, mint az Euroins – és ilyen volt a 2021-ben bebukott City Insurance is –, amelynek az üzleti forgalma, a bevételei 95 százaléka egyetlen pilléren, a kgfb-n nyugszik, egyszerűen nincs mit eladni, ezért ezt a megelőző eszközt nem lehetett használni.

Instabilitáshoz vezetett az óriási kgfb-portfólió

Az ASF az Európai Pénzügyi Felügyelettel közösen 2020-ban átvilágított valamennyi romániai biztosítótársaságot, ez derített fényt arra 2021-ben, hogy van egy tőkeigény az Euroins esetében, amelynek nyomán előírtak a bolgár tulajdonban lévő cég számára egy – feltőkésítést, az üzletpolitika módosítását, a biztosítási díjak változtatására, korrekt kiszámítására vonatkozó javaslatot tartalmazó – helyreállítási tervet.

Az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tagjai cinkossággal vádolták a pénzügyi felügyelet tisztégviselőit a parlamenti meghallgatáson Fotó: AUR/Facebook

„Az Euroins és a City is egy lábon állt: rövid távú bevételi lehetőségük volt, mert az emberek fél évre, évre kötnek a kötelező gépjárműbiztosítást. Közben a vállalt kárkifizetés nagyon hosszú távra is lehetséges, hiszen ha valaki például balesetet okoz, a sérült személy pedig munkaképtelenné válik, számára élete végéig fizetni kell a biztosítási díjat 1,2 millió lej értékhatárig. Tehát megtörténhet, hogy fél évre van bevétele, ám a kifizetési kötelezettsége tíz-húsz éves, mert az életbiztosítással ellentétben, amelyet évtizedekig fizetünk, ezek nem biztos bevételek. Ama biztosítók esetében viszont, amelyeknél portfóliójuk legtöbb 30 százalékát teszi ki az RCA-biztosítás, nagyobb a stabilitás, mert folyamatos, állandó bevételeik vannak, amiből pótolni tudják az időnként előálló tőkehiányt ebben az üzletágban” – mutatott rá a pénzügyi felügyelet RMDSZ által delegált tagja.

Lapunk kérdésére, miért nem lépett közbe az ASF, hogy az Euroins, korábban pedig a City ne tegyen szert 30 százalékos piaci részesedésre a romániai kgfb-piacon, továbbá portfóliójuk 95 százalékát ne a hasonló biztosítások alkossák, Birtalan József elmondta, az európai uniós direktívák nem engedik meg ennek a szabályozását.

Ugyanakkor azért sem lehet korlátozni nálunk a hasonló piaci részesedéseket, mert miközben Nagy-Britanniában 230, Németországban több mint 300, Lengyelországban pedig 35 biztosító árul kgfb-kötvényt (3 százalékos átlagos piaci részesedéssel, tehát nem áll fenn koncentrálódási veszély), Romániában mindössze nyolc cég. A bukaresti Versenytanács nekilátott a kgfb-piaci dominancia kivizsgálásának, de még nem jutott eredményre.

Fenntarthatatlanok voltak az alacsony árak

„Azt is látni kell, hogy a később csődbe ment társaságok a legalacsony áron árulták a kötvényeket, márpedig ez az üzleti modell fenntarthatatlan, mert amikor tőkeigény merül fel, akkor a tulajdonos vagy hozza otthonról a pénzt, és beruház, meghitelezi a cégét, vagy egyszerűen megomlik. Tehát rossz üzleti modelllel állunk szemben. Mindez hasonlít ahhoz, mint amikor a páciens orvoshoz fordul, aki a vizsgálat után felállítja a diagnózist, majd felírja a kötelező kezelést, viszont a beteg nem él vele. Sőt megtagadja a kezelést, elrejt előlünk adatokat, megbuherál informatikai rendszereket, hogy ne jussunk információkhoz. Ezek után csak a halálát lehet megállapítani az ilyen betegnek” – illusztrálta a helyzetet az ASF vezetőtanácsának egyetlen magyar tagja.

Birtalan József szerint a pénzügyi felügyelet elvégezte a dolgát a biztosítótársasággal szembeni fellépés terén

Felvetettük, talán egyfajta „gyógymódot” jelenthetett volna a biztosítási piacot sújtó helyzetre, ha a pénzügyi felügyelet hangsúlyosan felhívja a lakosság figyelmét arra, miszerint nem véletlenül szabott ki 26 pénzbírságot az Euroinsre 16 millió lej értékben az elmúlt két év során. Birtalan úgy reagált: nem biztos, hogy a gépkocsi-tulajdonosok többsége ennek ellenére sem választotta volna továbbra is az – olcsó kötvényt kínáló – Euroinst. „A felelősségbiztosítással ugyanis az a probléma, hogy az egyetlen biztosítási forma, amelyet nem magamnak kötök. Azt megnézem, hogy a házamat, az egészságemet kinél biztosítom, a kgfb-t viszont másnak kötöm, ezért megveszem a legolcsóbbat. A polgárt nem kell hibáztatni azért, mert az olcsóbbat választja, elvégre miért választaná a drágábbat? Az igazi kérdés az, hogy miért csak nyolc cég biztosít Romániában, itt pedig eljutunk oda, hogy mert a romániaihoz hasonló alacsony árak közepette ebben nem érdekeltek a biztosítók” – fejtette ki az ASF illetékese.

Aki kérdésünkre elismerte, hogy a kormány által – a felügyelet javaslatára – tervezett árplafon valószínűleg elriasztja a társaságokat attól, hogy beszálljanak a hazai kgfb-piacba. Szerinte azonban most a kisebbik rosszat kell választani.

„Elvből nem vagyok beavatkozáspárti, hadd dolgozzon a piac, csakhogy ez jelen pillanatban olyan díjszabást alakítana ki, ami további többletterhet jelentene a lakosságnak. Jól meg kell vizsgálnunk, milyen áron korlátozzuk a díjszabásokat, ugyanakkor nem csak ezekre húzunk ársapkát, hanem például korlátozzuk azt is, hogy mennyiért lehet csereautót igénybe venni. Nagyon át kell tekintenünk a szervizóradíjakat, az alkatrész-kereskedők munkáját, ami már a fogyasztóvédelem és a versenytanács dolga. A jelenlegi helyzet megköveteli az ideiglenes árpplafon bevezetését, hogy további feszültségek ne keletkezzenek a piacon” – utalt Birtalan József arra, hogy az ASF azt javasolja a kormánynak, fél évre fagyassza be a kgfb-árakat a jelenleginél mintegy 30 százalékkal alacsonyabb tavaly márciusi szinten.

Nem kell kész tényként kezelni a további drágulásokat

Kérdésünkre, hogy az Euroins csődje, illetve az ASF által nemrég közzétett referenciaárak emelkedése nyomán a kgfb-díjszabások további drágulására kell-e számítani, a pénzügyi felügyelet illetékese úgy vélte: ezt nem kezelné tényként, ha ugyanis befagyasztják az árakat, akkor a kötvények ellenértékét az fogja meghatározni, miként alakulnak más összetevők, például a szervizelés díja. Birtalan Józef felhívta a figyelmet, hogy az ASF-nek az uniós jogszabályok miatt nem áll jogában meghatározni az árakat, mindössze fél évente kiszámolja és közzéteszi a referenciaárakat.

„Ezek azonban csak irányadó árak, kategóriánként, a gépkocsi típusa, hengerűrtartalma, a tulajdonos életkora, lakhelye alapján differenciálják ezeket a díjszabásokat. Azt mutatják, kategóriánként mennyi kellene legyen most egy ideális biztosítási díj” – fejtette ki Birtalan, aki szerint tavaly ezek a referenciaárak azért mutattak növekedést, mert rohamosan emelkedett a minimálbér, az alkatrészek árak, a szervizóradíjak. Hozzátette, nem lehet általános drágulásról beszélni, mert számos kategóriában olcsóbbak lettek a kötvények, amelyek árának alakulása a jövőben az infláció alakulásától függ. Egyébként az illetékes szenátusi szakbizottságok kezdeményezte hétfői meghallgatásról való távozásakor Nicu Marcu, az ASF elnöke is úgy vélekedett, hogy nem fognak nőni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak az Euroins csődje miatt.

Annak kapcsán, hogy a sokadik biztosítási csőd miatt többen firtatják a pénzügyi felügyelet felelősségét, Birtalan József úgy reagált: a hatóság szerinte elvégezte a dolgát, hiszen előírta a feltőkésítési tervet, a cég működése terén sürgetett módosításokat az Euroins számára, ám annak tulajdonosa nem állt elő a szükséges pénzzel, a menedzsmentet nem utasította arra, hogy változtasson az üzletpolitikán. „A felügyelet bevonta a cég engedélyét, tehát végső soron a dolgát elvégezte” – állapította meg Birtalan.

A pénzügyi felügyelet illetékese ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a lakosság nem fogja megszenvedni az Euroins csődjét, az ügyfelek bármikor visszamondhatják a céggel kötött szerződésüket.

Ez esetben visszakapják a kötvény futamideje végéig hátralévő összeget, amikor a biztosítási garanciaalap (FGA) elbírálja a kérésüket. Ugyanakkor az Euroins-kötvények érvényesek maradnak, és 90 nappal azt követően szűnnek meg, miután a bíróság jogerősen kimondja a társaság csődjének beálltát, a csődeljárás kezdetét. Becslések szerint ez körülbelül kilenc hónap múlva következik be. „Mindenki vegye elő a biztosítást, és kezdjen számolgatni. Tekintettel arra, hogy felnőtt emberek vezetnek autót, szerintem el tudják dönteni, mit tegyenek” – jelentette ki Birtalan József.

És hogy miként lehet elkerülni a hasonló csődbotrányokat a jövőben? Birtalan József kérdésünkre elmondta, nem önmagában a biztosítási piaccal van a baj, hanem az egész rendszert meg kell vizsgálni. „Meg kellene nézni, melyek azok az elemek, ami miatt akkorák a biztosítási díjak, amekkorák. Kezdve a csereautók bérlésétől a szervizek működésén keresztül a nagykamionos cégek felelősségéig, amelyek esetében a baleseti ráta 12 százalékos, és akkor még nem beszéltünk a szállított áru értékéről. Beszélhetünk arról is, mi magunk mit tehetünk a magas baleseti ráta csökkentése érdekében, elsősorban a vezetés közbeni fokozott odafigyeléssel. A hatóságnak jeleznie kell a problémata, de ha ugyanilyen magas marad a baleseti ráta, ilyen sok a súlyos baleset, akkor ezeket ki kell fizetni” – húzta alá a bukaresti pénzügyi felügyelet vezetőtanácsának tagja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport