A református egyház is szerepet kap a partiumi gazdaságfejlesztési programban

Szucher Ervin 2019. november 13., 13:24

A Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program mintájára idén meghirdetik a partiumi megyék pályázatait. Kozma Mónika, a magyar kormány gazdaságfejlesztő programjának erdélyi irányítója lapunknak elmondta, első szakaszban a mezőgazdasági vállalkozókat karolják fel, majd egy következő pályázat meghirdetésével a turisztikai szolgáltatókat szólítják meg.

Kozma Mónika: már készül a tanulmány, aminek alapján meghirdetik a partiumi pályázatot Fotó: Haáz Vince

A hónap végéig kell elkészülnie annak a szaktanulmánynak, amelynek alapján a Pro Economica Alapítvány felleltározhatja a partiumi vállalkozói szokásokat és terveket. Kozma Mónika, a magyar kormány gazdaságfejlesztő programjának erdélyi irányítója kedden a Krónika megkeresésére emlékeztetett, hogy annak idején a Mezőségen, majd a Székelyföldön is egy hasonló felmérés alapján hirdették meg a pályázatokat. Egyelőre biztosnak tűnik, hogy az ország nyugati részében is első szakaszban a mezőgazdasági vállalkozókat karolják fel, majd egy következő pályázat meghirdetésével a turisztikai szolgáltatókat szólítják meg.

A Pro Economica vezetője beszámolt ugyanakkor arról, hogy a program lebonyolításába az alapítvány bevonná a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet is. A Forró László lelkészi főjegyzővel folytatott egyeztetések alapján

a püspökségnek egyféle összeköttető szerepet szánnak az alapítvány és a vállalkozók között.

Ugyanakkor ott, ahol az egyházak gazdasági tevékenységet folytató jogi személyiséggel is rendelkeznek, maguk is a pályázók között lehetnek. A Partiumban ugyanis nem ritka eset, hogy valamelyik egyház saját cégén keresztül, nagyobb földterületeket birtokoljon és dolgozzon meg – mondta el Kozma Mónika.

A Pro Economica Alapítvány mindhárom székelyföldi pályázati csomagja sikertörténetnek számít Fotó: Pro Economica Alapítvány

Kérdésünkre, hogy amint a magyar kormány és a Pro Economica támogatása megérkezik a Partiumba, a Székelyföldön és a Mezőségen szünetel a pályázási lehetőség, Kozma Mónika elmondta, úgy, ahogy az elmúlt években, ezúttal is egy régióba próbálják a pénzeket összpontosítani.

A székelyföldi és mezőségi program nem áll le, csakhogy egyelőre nem lesz új pályázatkiírás. Folytatódik ellenben a szerződéskötés, elszámolás, pályázatok követése, ellenőrzése. Addig, amíg nem fejezzük be a jelenleg futó pályázatokkal kapcsolatos munkánkat, újabbakban nem kezdhetünk”

– fejtette ki az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a tizenkét fős csapatnak ennyire telik az idejéből és erejéből. Éppen ezért Kozma Mónika minden egyes pályázót nyugalomra int, ugyanakkor azt ígéri, hogy az alapítvány mindent megtesz annak érdekében, hogy a bejelentett határidőket nem lépje túl.

Mint ismert, mind a szakemberek, mind a vállalkozók többsége szerint a Pro Economica Alapítvány mindhárom székelyföldi pályázati csomagja sikertörténetnek számít, akárcsak az azelőtti, mezőségi program is. Maros, Hargita és Kovászna megyében a következő időszakban új élelmiszer-feldolgozó üzemek, vágóhidak és korszerű szállodák épülnek magyar kormányzati támogatásból. A kis értékű mezőgazdasági pályázatok nyomán mintegy ötezer gazdával kötnek támogatási szerződést, az elsők aláírása már a napokban várható. A Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program mintájára idén hirdetik meg a partiumi megyék pályázatait.

 Gazdaságilag erősödő közösség

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén egyebek mellett arról is beszélt, hogy azért indították el a határon túli gazdaságfejlesztési programokat, mert fontos cél, hogy gazdaságilag is megerősítsék a magyar nemzeti közösségeket. Mostanáig több mint 44 ezer pályázatot támogattak, ezekkel 228 milliárd forintnyi beruházás jött létre. A tárcavezető közölte, jelenleg 35,8 milliárd forintnyi támogatási igényt megfogalmazó pályázat van bírálat alatt.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat