A háború is nehezíti a bankhitelesek életét: rendületlenül nő a kamatláb, nem látni a folyamat végét

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2022. március 16., 08:17

Mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a hiteleseknek, akiknek a törlesztőrészlete az egyre növekvő kamatlábhoz (ROBOR) kötött. Sokan gondolkodnak azon, hogy új, az IRCC-n alapuló szerződést kössenek, a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint viszont a közeljövőben a fogyasztói hitelek irányadó mutatója is nőni fog. Elmondásuk szerint ugyanakkor jelenleg nehéz az elemzőknek előrejelzésekbe bocsátkozniuk, túl sok a bizonytalanság, és nagy az inflációs nyomás.

A háború is nehezíti a bankhitelesek életét: rendületlenül nő a kamatláb, nem látni a folyamat végét
galéria
Nem könnyű okosan dönteni. A növekvő részletek közepette a hitelesek szerződésmódosítást kérhetnek, de nem biztos, hogy hosszú távon is megéri

Lassúbb ütemben, de tovább drágulnak azok a bankkölcsönök, amelyeknek havi törlesztőrészletét a különböző bankközi kamatlábaktól (ROBOR) tették függővé a pénzintézetek. A lejalapú fogyasztási hitelek, valamint az Első otthon program keretében a korábbi években igényelt jelzálogkölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott három hónapos bankközi hitelkamatláb kedden már elérte a 4,37 százalékot.

Legutóbb 2013. augusztus 5-én regisztráltak ennél magasabb szintű mutatót, akkor 4,4 százalékon állt a kamatláb.

2020 elején viszont még évi 3,19 százalékon állt a ROBOR, a múlt év elején pedig 1,98 százalékon.

Eközben a lejben felvett jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb 4,43 százalékos, a 12 hónapos ROBOR pedig 4,52 százalékos.

Mint ismeretes, miután 2019-ben is gyors növekedésnek indult a ROBOR, a bukaresti hatóságok bevezették a fogyasztói hitelek irányadó mutatóját (IRCC), és azóta az Első otthon hiteleknél is ezt alkalmazzák, a régebben felvett kölcsönök törlesztőrészletét viszont továbbra is a háromhavi ROBOR szintje határozza meg. Összehasonlításképpen: az IRCC jelenleg évi 1,17 százalék. A negyedévente közölt referenciamutató a bankközi tranzakciók napi kamatának számtani középarányosa. Ez is a törlesztőrészletek növekedését jelenti amúgy, három hónappal ezelőtt közölt értéke évi 1,08 százalék volt.

Messze már a 2008–2009-es szint

„Tavaly július óta jelentős mértékben megnövekedett  a  három hónapos bankközi hitelkamatláb, az ehhez kötött változó kamatozású hitelek esetében ez érezhető különbséget jelent a törlesztőrészletben” – állapította meg megkeresésünkre Rácz Béla Gergely közgazdász, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi karának adjunktusa. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a ROBOR a 2019 májusa előtt felvett változó kamatlábú lejes hiteleket érinti, esetükben ehhez adódik a bank kamattöbblete.

Jelenleg a három hónapos ROBOR 4,37 százalék, ez még januárban 3,02 százalék volt, 2021 júliusában pedig 1,5 százalék. Tavaly július óta tehát jelentős mértékű a növekedés, lecsapódik majd a hiteltörlesztő részletekben. A közgazdász ugyanakkor rámutatott, a 2008–2009-es válság során a ROBOR a 15 százalékot is túllépte, ez még benne lehet az emlékezetünkben.

A 4,37 százalékot most nagyon magasnak véljük, mert alacsony bázishoz, az 1,5 százalékhoz viszonyítunk, viszont a 2008–2009-es válsághoz mérve ez még nem az a szint, amitől pánikba kellene esni, ám ez természetesen nem boldogítja azokat, akiknek a ROBOR miatt növekedni fog a törlesztőrészlete”

– fejtette ki az elemző. Rámutatott, a 2019 májusa után felvett lakossági hitelek irányadó mutatója, az IRCC jelenleg 1,17 százalékon van, tehát jóval alacsonyabb, ám a szakember szerint az is növekedni fog, hiszen a két mutató trendjei megegyeznek, csak az IRCC esetében van egy időbeni eltolódás.

Lépni vagy nem lépni? Új szerződési feltételekről lehet tárgyalni a bankkal Fotó: Pixabay.com

A háború növeli az  inflációs nyomást   

„A bankközi kamatlábakat több tényező határozza meg, ezek közül a három legfontosabb a nemzeti bank monetáris politikája, a piacon levő likviditás mértéke és az infláció” – részletezte Rácz Béla Gergely. Aláhúzta:

a monetáris politikát leginkább az infláció határozza meg, az inflációs nyomást pedig Románia önállóan nem képes az alapkamat-emelésen túl másként ellenőrzés alatt tartani.

A közgazdász felidézte, az inflációs nyomás először a koronavírus-világjárvány  miatt jött létre, egyrészt az újjáépítési alap megnövelte a piacon a likviditást, az állam növelte a költekezést, ami inflációt gerjesztett. Azonkívül, szintén a pandémia miatt, töredezetté váltak az ellátási láncok, ami szintén inflációt eredményezett. Ezt a nyomást az orosz–ukrán háború tovább növeli, ilyen értelemben a legrosszabbkor jött a katonai konfliktus, hiszen a már létező inflációs nyomást növelte azzal, hogy ellátási gondok jelentek meg az alapvető árucikkek piacán is, ez csökkenti a kínálatot, és az árak további emelkedéséhez vezet.

Az infláció sajnos velünk van, és minden bizonnyal velünk is marad egy ideig, erre a nemzeti bank gyakorlatilag úgy tud válaszolni, hogy emeli az alapkamatot, ezzel mérsékelve a pénzromlást”

– fejtette ki a szakértő. Rámutatott: az alapkamat most 2,5 százalékon van, 2020 augusztusában még csak 1,5 százalék volt. A jegybank fokozatosan, kis mértékben emelte az alapkamatot, ez egy fontos és szükségszerű lépés, nemcsak a  Román Nemzeti Bank, hanem más központi pénzintézetek is alkalmazzák ezt a monetáris eszközt, hogy az inflációt valamilyen módon kordában tartsák vagy mérsékeljék. A ROBOR növekedését befolyásolhatja továbbá az is, hogy mekkora a likviditás a piacon, ha az csökken, tipikusan növekszik a ROBOR, ám jelenleg nem ez a fő oka a bankközi kamatlábak növekedésének – emelte ki a közgazdász.

Nehéz most előrejelzésekbe bocsátkozni

Rácz Béla Gergely ugyanakkor kérdésünkre leszögezte, nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk, hiszen az inflációt a háború, az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók közvetve tovább növelik, noha – tette hozzá – ezek is szükségszerűek.

Hozzájárul a pénzromláshoz az is, hogy Oroszország és Ukrajna alapvető árucikkek exportőrei voltak,

a háború következményeként a piacon nehezebbé vált például gabonát beszerezni, ez pedig a gabonaárak emelkedéséhez vezetett. Ugyanez igaz a gázra és olajra is. „Ameddig nem tudjuk, hogy meddig tart a háború, milyen megoldása, folyományai lesznek, nehéz megbecsülni, hogy az infláció és a bankközi kamatlábak miként alakulnak” – húzta alá az egyetemi oktató, emlékeztetve, hogy a nemzeti bank 2022 végére 9,6 százalékos inflációval számol, ami meglátása szerint nem drasztikus, és ha teljesül, akkor a bankközi kamatlábak sem fognak elszállni.

A közgazdász ugyanakkor hangsúlyozta: a Román Nemzeti Bank nagyon felkészült, jelentős devizatartalékai vannak, be tud avatkozni az árfolyam alakulásába, a régióban a román lej a legstabilabb valuta. „A jegybank politikája kiszámítható és komoly szakmai alapokon nyugszik, nem kizárt, hogy az alapkamat még valamennyit emelkedni fog. A következő időszakban még a ROBOR lassú növekedésével is számolni kell, de remélhetőleg nem fogunk arról beszélni, hogy elszáll, és biztosan távol marad a 2008–2009-ben tapasztalt szinttől” – összegzett Rácz Béla Gergely.

Fotó: Gábos Albin

Lehet kérni az átírást ROBOR-ról IRCC-re

Most viszont, amikor szinte valamennyi termék és szolgáltatás ára nő, nagyon sok hiteles érzi azt, hogy nehézséget okoz a megnövekedett törlesztőrészletek kifizetése, ezért annak is utánajártunk, mit tehetnek például azok, akik 2019 előtt vásároltak maguknak lakást az Első otthon program keretében. Őket sújtják ugyanis az egyik legjobban a megnövekedett törlesztőrészletek, de másoknak is vannak fizetési nehézségeik.

A törvény értelmében azok a banki ügyfelek, akik 2019 májusa előtt vettek fel hitelt, így az a ROBOR-hoz kötött, kérhetik, hogy azt átírják IRCC-re”

– mutatott rá megkeresésünkre Bordás Attila, a LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese. Hangsúlyozta: ez mindkét fél beleegyezésével történhet meg, tehát a banknak is jóvá kell hagynia, de kérni mindenképpen lehet, és az Első otthon-hitelesek is megléphetik ezt. Fontos azonban tudni, hogy a lehetőség egyszeri, tehát utána már nem lehet kérni a visszatérést a ROBOR-ra.

„Ha elfogadja a kérést, a bank választhat, hogy egyszerű szerződéskiegészítéssel átírja a ROBOR-t IRCC-re, vagy új szerződést köt, vagyis újrafinanszírozza a meglevő hitelt” – mondta Bordás Attila. Arról is beszámolt, hogy két banknál érdeklődött, és mindkettő a második változat mellett tette le a voksát.

Az Első otthon program keretében törlesztő hitelesek esetében a szerződés még inkább kötött, de egy kérdést mindenképpen megér, ha változtatni akarnak. Az átírás ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kamat csökken, a bank ugyanis megváltoztathatja a többletkamatot a pillanatnyi termékajánlatai és feltételei szerint”

– fejtette ki a szakember. Meglátása szerint viszont mindenképp érdemes ajánlatot kérni a banktól, hogy mit jelentene az átalakítás, erre milyen javaslatuk van, megtörténhet, hogy kedvezőbb vagy hasonló feltételeket ajánl. Arra is rá kell kérdezni, hogy mi a módja, mert a refinanszírozás közjegyzői illetéket és más költségeket von maga után, míg az egyszerű szerződéskiegészítés minimális kiadást, 100–200 lejt jelent.

Ha valaki ezen gondolkodik, és nem köti például az Első otthon programban megkötött szerződés, nemcsak a saját bankjától, hanem a több pénzintézettől is kérhet ajánlatot az átírásra, mert megtörténhet, hogy a költségekkel együtt is megéri átmenni egyik banktól a másikhoz. „A piaci versenynek köszönhetően gyakran a meglevő hitel átvételére kedvezőbb hitelt számolnak a bankok, mint egy teljesen új hitelre, mert akinek van már többéves hiteltörténete, könnyen ellenőrizhető, és abból kiderül, hogy megbízható ügyfél, pontosan törleszt” – magyarázta Bordás Attila. Jelezte egyúttal: nem muszáj személyesen elmenni a bankokhoz, hiszen nagyon sok összehasonlító elemzés jelenik meg, ahol összevetik a különböző banki termékeket, kamatokat, online is lehet ajánlatot kérni, bár a személyes kapcsolatfelvétel során inkább lehet egyénre szabott ajánlatot kapni.

Most épp kedvezőbb az IRCC, de ez változhat

A szakember fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni, hogy

most éppen előnyös a hiteleseknek, ha a lejalapú kölcsönöket az IRCC-hez, és nem a három hónapos ROBOR-hoz kötik, ám ez hosszú távon nem szavatolható,

mert nem lehet előrevetíteni, hogy a ROBOR és az IRCC miként alakul egymáshoz viszonyítva. Hangsúlyozta, ha most meg is történne az áttérés egyikről a másikra, az nem eredményez nettó kamatnyereséget, mert a bank oly módon alakítja a saját kamattöbbletét, hogy a végeredmény nem változik. A módosítás viszont azt jelenti, hogy amikor változik a bankközi kamatláb, már nem a ROBOR, hanem az IRCC befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét.

„A ROBOR gyorsabban rezonál a piaci változásokra, tehát most sokkal inkább megemelkedett, mint az IRCC, amely el van maradva egy negyedévvel. A következő módosításnál az IRCC még nem növekszik jelentős mértékben, de egy fél év múlva, reagálva a magasabb alapkamatra, növekedni fog. Most érdemes lenne áttérni, de az elemzésnél figyelembe kell venni, hogy hosszú távon, amikor a kamatok csökkennek, javulnak a gazdasági mutatók, aki most nyer az IRCC-vel, éppen úgy veszíteni fog a ROBOR-hoz képest. Ez most nagyon távolinak tűnik, de elvileg hosszú távon meg fog történni, viszont az, hogy mikor és abszolút értékben ez mennyit jelent majd, nem lehet megbecsülni” – összegzett Bordás Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport