Újjáélesztenék a mentőautóparkot

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely 2017. június 07., 12:47

Szükséges a mentőautópark kicserélése, hiszen a régiek már elavultak, ugyanakkor nem az a legjobb megoldás, ha egy bukaresti irodában döntik el, hogy milyen felszereltségű autókat vásárolnak meg – értékelte Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke a Krónika kérdésére a kormány döntését, miszerint a kormány központilag vezényli le a közbeszerzéseket.

Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt időszakban kialakult patthelyzetnek vetne véget Sorin Grindeanu miniszterelnök azzal, hogy a kormányfőtitkárságra bízza a mentőautók közbeszerzési eljárásnak lebonyolítását.

Múlt héten kemény szóváltásba torkolló konfliktus robbant ki Florian Bodog egészségügyi miniszter, illetve Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője között, miután előbbi bejelentette, hogy új megállapodást kell aláírni a SMURD rohammentő-szolgálat számára beszerzendő mentőautókra, mert a korábbi már nem érvényes, a közbeszerzési eljárást pedig többen is megóvták.

Arafat erre reagálva leszögezte, ez további késlekedést okoz, így

a szaktárcának vállalnia kellene a felelősséget azért, ha a mentőautók elavult állapota, illetve hiánya miatt emberek halnak meg,

meglátása szerint ugyanis nem lenne szükség új tender kiírására.

Mindenki helyet kap a csapatban

„Mindenki egy csapatban dolgozik, első feladatunk a mentőautók közbeszerzése lesz, legyen szó B, C, A1, A2 kategóriájú mentőautókról, ezeket mind egy közbeszerzés révén fogjuk beszerezni, ezt pedig a kormányfőtitkárság fogja lebonyolítani” – jelentette be Grindeanu, miután a kedd reggeli órákban egyeztetett Carmen Dan belügyminiszterrel, Florian Bodog egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral.

Mint részletezte, a közbeszerzés lebonyolításával megbízott munkacsoportban ugyanakkor helyet kap a katasztrófavédelem és az egészségügyi tárca képviselője is. „Rövid időn belül megszülethet egy keretmegállapodás, így

elindulhat a közbeszerzési eljárás és a végén megvásárolhatjuk a mentőautókat”

– adott hangot derűlátásának a kormányfő.

Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy a mentőautópark elavult, felújításra szorul. Elmondása szerint a hamarosan kiírandó tendernek az egészségügyi minisztérium és a katasztrófavédelem alárendeltségébe tartozó SMURD rohammentő-szolgálat egyaránt a haszonélvezője lesz.

A miniszterelnök szerint „mindenki számára hasznos”, hogy a kormányfőtitkárság foglalkozik a közbeszerzési eljárással, mert így rövidebb idő alatt zárulhat le a folyamat, mintha az egészségügyi minisztérium vagy a katasztrófavédelmi felügyelőség indította volna az eljárást. Grindeanu szerint van rá lehetőség, hogy a költségvetés-kiegészítéskor sikerül pénzforrást biztosítani a mentők megvásárlására, de egyeztet erről a pénzügyminiszterrel is.

Vákár: kérdezzék meg a helyieket is

Szükséges a mentőautópark kicserélése, hiszen a régiek már elavultak – fogalmazta meg kedden a Krónika kérdésére Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés RMDSZ-es alelnöke. Leszögezte azonban, hogy

nem az a legjobb megoldás, ha egy bukaresti irodában döntik el, milyen felszereltségű autókat vásárolnak meg.

Mint részletezte: valóban elég régi a mentők jelenlegi felszerelése, ezért szükséges azokat kicserélni. Ugyanakkor a tanácselnök szerint a döntés meghozatala előtt ki kell kérni a helyi szakemberek véleményét is, hiszen eltérőek lehetnek a kolozsvári SMURD és mentőszolgálat igényei, mondjuk, a jászvásárihoz képest.

Fotó: Pinti Attila

Vákár István ugyanakkor elmondta, korábban a közbeszerzéseket intéző Észak-erdélyi Fejlesztési Ügynökségnél úgy működött a rendszer, hogy a régiót alkotó hat megye delegált egy-egy műszaki szakértőt, akik a megfelelő felszereltségű járművek beszerzésére dolgoztak ki pályázatot.

„Nem mindegy, hogy a hegyvidékre milyen motorú, felfüggesztésű autót vásárolnak, mert nem ugyanazoknak a műszaki feltételeknek kell megfelelnie, mint a Mezőségen vagy a Bărăganon. Az sem mindegy, hogy milyen felszerelést kapnak a mentőautók, mert az is helyzettől függően eltérhet. Azt kérem Raed Arafat úrtól, hogy kérdezzék meg a megyei műszaki szakembereket, kinek mire van szüksége, mert akkor jól működhet a dolog” – hangsúlyozta a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke, aki szerint a jelenlegi helyzetben azt is meg kell köszönni, ha a egy bukaresti irodában döntik el, hogy milyen felszereltségű járművekkel újítják fel a SMURD autóparkját, de – tette hozzá – nem az a legjobb megoldás.

Kovászna megyében felemás a helyzet

Elöregedett a Kovászna megyei mentőállomás autóparkja is. Mint Török Zsuzsanna igazgató kedden lapunk érdeklődésére rámutatott, Háromszéken is hasonló a helyzet, mint az egész országban, a mentőautók régiek, valójában az egész parkot le lehetne cserélni, mint fogalmazott, rengeteg új mentőre lenne szükség.

A működési szabályzat értelmében ugyanis egy mentőautó nyolc év után amortizálódik,

a Kovászna megyei mentőállomás gépparkjának pedig 64 százaléka nyolc évnél öregebb autókból áll, tehát ezeket már mind ki lehetne írni a forgalomból,

de nem teszik meg, mert nincs, amivel pótolniuk a hiányt. Legutóbb három évvel ezelőtt kaptak két új mentőautót az egészségügyi minisztériumtól.

A SMURD rohammentő-szolgálatnál viszont lényegesen jobb a helyzet. Henning László, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke kérdésünkre közölte, a sürgősségi felügyelőségnél nincsenek gondok, hiszen az elmúlt években tizenhárom korszerű járművel bővült az eszközállomány, több mint kilencmillió lejes uniós támogatással vásároltak mentőautókat, speciális tűzoltóautókat.

További fejlesztéseket terveznek, ám ezeket szintén uniós pályázatok révén valósítják meg, nem várnak kormánytámogatásra. Emlékeztetett, a központi fejlesztési régió megyéi egyesületbe tömörültek, és közösen pályáznak a készenléti felügyelőségek eszköztárának korszerűsítésére.

Személyzethiánnyal is meg kell küzdeniük

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi minisztériumnak párhuzamosan a személyzethiányt is orvosolnia kellene.

„Hiába oldják meg az autópark fejlesztését,

egy vadonatúj, korszerűen felszerelt mentőautó sem ment emberéletet, ha nincs megfelelő személyzet rajta”

– nyilatkozta a Krónikának a szakember.

Hangsúlyozta, nincs elég mentőorvos, sőt képzésben sem nevelődik az utánpótlás, éppen ezért szerinte a hatékony életmentéshez, betegellátáshoz a két problémát párhuzamosan kellene megoldani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat