Turizmusfejlesztés: összekötik a hortobágyi kilenclyukú és a szalacsi négylyukú kőhidat

Krónika 2018. június 30., 20:58 utolsó módosítás: 2018. június 30., 21:01

Megkezdődött Hortobágy és a Bihar megyei Szalacs turisztikai fejlesztési és természetvédelmi értékvédő projektje, amelyet uniós forrásokból valósítanak meg.

A szalacsi négylyukú hidat is felújítják a projekt keretében

A Hídtól hídig elnevezésű program az Interreg Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködés keretében, európai uniós támogatással valósul meg 1,4 millió euró összköltséggel – hangzott el a program nyitókonferenciáján szombaton, a Szalacshoz tartozó Ottományban.

Horváth Béla, az érmelléki község polgármestere felidézte, hogy a határ két oldalán lévő települést egykor a sóút kötötte össze, de fontos kapocs a hortobágyi kilenclyukú és a szalacsi négylyukú kőhíd is, mindkettőt Povolny Ferenc tervezte.

„Szalacs a pályázati forrás kétharmadát használhatja fel, amelyből felújítják a négylyukú hidat, az eredeti környezet visszaállítása érdekében láposítják a környékét, illetve az ottományi, ugyancsak uniós forrásból felújítás alatt lévő Komáromi-kúria mellett erdei iskolát hoznak létre” – idézte az MTI a polgármestert. Vincze Andrásné, a projektpartner Hortobágy polgármestere hozzátette: a Hajdú-Bihar megyei településre jutó mintegy 150 millió forintból egyebek között 12 állomásos vízi és 9 állomásos parti tanösvényt alakítanak ki a Hortobágy folyón, fényszennyezés-mentesre cserélik ki a falu 328 közvilágítási lámpáját, és nemzetközi önkéntes természetvédelmi tábort szerveznek – mások mellett szalacsi fiatalok részvételével – a Hortobágy folyó kilenclyukú hídtól és vasúti hídig tartó szakaszának a megtisztítására.

Bulcsú László, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat alelnöke fontosnak nevezte, hogy a most induló, két évig tartó kulturális-turisztikai projekt újabb kapukat nyisson és gazdasági befektetéseket ösztönözzön a térségben. Utóbbira hívta fel a figyelmet Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő is. Kiemelte egyfajta Hortobágy–Szalacs közötti, Debrecent is magába foglaló turisztikai folyosó kialakításának szándékát az érmelléki térség fellendítése, hagyományainak, kultúrájának bemutatása érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat