Tiltások özöne mellett nyitottak a teraszok

Krónika 2020. június 02., 07:36

Ha nem is az összes, de számos erdélyi és partiumi vendéglátós élt hétfőn a terasznyitás rég várt lehetőségével, és bár az időjárás nem mindenhol volt kedvező, sokan már az első órákban beültek kávézni. Mások az estét várták, hogy elfogyaszthassanak egy, végre nem műanyag vagy papírdobozban „felszolgált” vacsorát, megihassák az idei nyár első csapolt sörét rég látott barátaikkal.

Új kezdet. Szigorú feltételek mellett újraindult a vendéglátás, a fogyasztók pedig birtokba vették a teraszokat Fotó: Rostás Szabolcs

Bő két és fél hónap szünetet követően hétfőn végre megnyithattak a vendéglők és kávézók kerthelyiségei, teraszai, valamint a tengerparti strandok, de különleges intézkedéseknek kell eleget tenniük az üzemeltetőknek. Hétfőtől ugyanakkor már nem kell saját felelősségre kiállított nyilatkozatot írni a települések közötti közlekedés idején. A vonatkozó intézkedéseket a gazdasági és az egészségügyi minisztérium, illetve a gazdasági, az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztérium május 29-én kibocsátott közös rendelete tartalmazza. A rendelkezéseket nemcsak a vállalkozóknak, hanem a vendégeknek is be kell tartaniuk.

Szemrevételezés
és tiltások sora

A teraszok esetében a bejáratnál „szemrevételezéses vizsgálatot” kell tartani, a légzőszervi fertőzés látható tüneteivel rendelkező vendégeknek tilos a belépés. A vendéglátóipari egységeknek biztosítaniuk kell, hogy a bejáratnál és a mosdóknál használati utasítással ellátott kézfertőtlenítők legyenek, ugyanakkor ajánlatos egyirányú folyosók kijelölése, hogy az ügyfelek a lehető legkevesebb helyen találkozzanak (például a mosdók felé és onnan vissza). Ez utóbbi szabályt egyébként az éttermek, bárok, kocsmák tulajdonosainak többsége kivitelezhetetlennek tartja, mivel a legtöbb vendéglátóipari egységnél bent működik illemhely, amelyet egyetlen irányból lehet megközelíteni.

Az új szabályok szerint tilos az étlapok (ezeknek lehetőség szerint eldobhatóknak kell lenniük), a fűszerek és egyéb tárgyak áthelyezése az egyik asztalról a másikra.

Ezeket minden esetben fertőtlenítik, miután a vendégek elhagyták az asztalt. A pincéreknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, a tálaláshoz használt kesztyű nem használható az étel elkészítésekor. Tilos a termékeket állva fogyasztani – sorolta a rendelkezéseket az Agerpres hírügynökség. Egy asztalnál legtöbb négy vendég foglalhat helyet, egymástól legkevesebb másfél méter távolságra (kivéve, ha egyazon család tagjairól van szó, akik ugyanabban a háztartásban élnek). A szomszédos asztaloknál ülők között legalább két méter távolságnak kell lennie, asztalt csak előzetes bejelentkezéssel lehet foglalni, hogy elkerüljék a tömörülést a bejáratnál. Az asztalt foglaló vendégeket regisztrálják annak érdekében, hogy megkönnyítsék az epidemiológiai vizsgálatot és a kontaktkutatást egy esetleges fertőzés esetén. Az asztalokat a vendégek távozása után fertőtlenítik.

„Új normalitás”. Szigorú feltételek mellett lehet újra terasznál ebédelni, italt fogyasztani Fotó: Haáz Vince

Tengerparti szigor

Ami a tengerparti strandokat illeti, a vonatozó rendelet többek között előírja, hogy a strandon elhelyezett napozóágyak között 2 méteres távolságnak kell lennie (jobbra/balra/elöl/hátul), amennyiben ezeket nem egyazon család tagjai használják. A turistáknak tartaniuk kell egymás között a kétméteres távolságot (ha nem egyazon család tagjai), és ugyanez érvényes a strand személyzetének tagjaira is.

A strandra való be- és kilépés csak a megfelelő jelzéssel ellátott, egyirányú útvonalon történhet; a vásárlók nem mehetnek a kiszolgálópulthoz, az alkalmazottaknak kell kiszolgálniuk őket.

Mint ismeretes, az ország több strandja, fürdőhelye egyelőre nem nyithat ki, kizárólag a tengerparti létesítmények működhetnek június elsejétől. A strand üzemeltetője korlátozhatja a turisták belépését, amennyiben úgy ítéli meg, hogy további személyek érkezésével nem lehetne tartani a kötelező fizikai távolságot. A torlódások elkerülése érdekében az üzemeltető online vagy telefonos foglalási rendszert vezethet be. Ugyancsak az üzemeltető kötelessége, hogy folyamatosan ellenőrizze a személyzet tagjainak egészségi állapotát, illetve hogy tiltsa meg a belépést azok számára, akiken légúti megbetegedések vagy ragályos betegségek tüneteit észlelik.

A koronavírusfertőzés-gyanús vagy igazolt eseteket azonnal jelenteni kell a megyei közegészségügyi igazgatóságnál. Az üzemeltetőnek gondoskodnia kell a strandon levő eszközök, felszerelések megfelelő fertőtlenítéséről, valamint arról, hogy a mellékhelyiségekben állandó jelleggel legyen víz, szappan, papírtörölköző, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőszer és érintésmentes szemeteskosár.

Az intézkedések gyakorlatba ültetését a közegészségügyi igazgatóságok, az illetékes minisztériumok, valamint az országos fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei ellenőrzik.

A szabályok be nem tartása fegyelmi, polgári jogi, szabálysértési vagy büntetőjogi felelősséget von maga után – szögezi le a rendelet.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Igény van, de az időjárás
nem kedvezett

Ha nem is az összes, de számos erdélyi és partiumi vendéglátós élt a terasznyitás rég várt lehetőségével. Lapunk munkatársai már péntek óta nyüzsgést tapasztaltak a terasszal rendelkező vendéglők, kávézók, bárok környékén, hétfőn reggel pedig már sokan várták az első vendégeket. Tény, hogy a forgalom nagyobb lett volna, ha a meteorológiai nyár első napján nem inkább novembert idéző reggel köszönt ránk, de miután a felhők közül kibújt a nap, egyre többen ültek be egy kávéra, limonádéra.

Legalábbis ezt tapasztaltuk Nagyváradon, ahol amúgy olyan helyről is tudunk, ahol

már csütörtök este lefoglalták az utolsó rendelkezésre álló asztalt hétfő estére.

Sepsiszentgyörgyön sem kedvezett az időjárás a kiüléshez, talán ezzel is magyarázható, hogy egyelőre csak óvatosan vették birtokba a teraszokat. Általában minden második asztalnál ültek ketten-hárman: családok, barátok, sokan szelfiztek, megörökítve az újranyitás pillanatát. Az „új normalitást” annyi jelezte, hogy

a pincérek arcpajzzsal, maszkkal, kesztyűvel felszerelkezve szolgáltak fel.

Amelyik vendéglátó egységnek volt lehetősége, terjeszkedett, mások a szűk helyet kihasználva a járdára is kitettek két-három asztalt. A gyermeknap miatt a fagyizóknál volt nagyobb forgalom. Az önkormányzat amúgy közben hivatalosan is bejelentette, hogy a közterületen levő teraszok díjmentesen terjeszkedhetnek, hogy az előírásos kétméteres távolság miatt ne kelljen az asztalok számát csökkenteni.

Nem volt jobb idő Székelyudvarhelyen sem, de sokan annyira várták már a lazítást, hogy az eső és a hideg ellenére már délelőtt sor alakult ki például az egyik kávéház előtt.

Kolozsváron hónapok óta nem látott pezsgéssel nyitottak újra a teraszok, és a vendégek számos helyen el is foglalták a vendéglátóipari egységek kínálta asztalok többségét. A kincses város központjában, a Főtéren, a Karolina téren, a Deák Ferenc és más utcákban működő vendéglők, lokálok, kocsmák teraszai és kerthelyiségei már aránylag hamar, a kora délutáni napsütésben hemzsegtek a fogyasztóvendégtől, akik számára meglehetősen szokatlan volt hosszú idő után étteremben elfogyasztani egy ebédet, italt vagy kávét. A város központjában amúgy hétfői terepszemlénk idején rendőrökből és csendőrökből álló járőrök cirkáltak mindenütt, és figyelték, megfelelő távolságra vannak-e egymástól az asztalok, kiképezték-e a szabályok betartására a személyzetet. Az egyik rendőrfelügyelőtől megtudtuk, egyelőre nem a bírságolás a cél, hanem a vendéglősök megfelelő tájékoztatása, hogy mindenki eleget tegyen a törvényi előírásoknak.

Gyilkostó: szezonnyitás kis lépésekben

Kezd visszatérni az élet Gyilkostóra is. A széles körben népszerű székelyföldi turisztikai célponton vendéglátóipari egységet működtetők rengeteget veszítettek a szükségállapot alatt, amikor szinte teljesen leállt az élet, de a veszélyhelyzet által bevezetett enyhítéseknek köszönhetően megjelentek az első turisták is, akiknek száma a következő időszakban várhatóan tovább fog nőni. A vendéglők teraszai hétfőn már fogadták is az első vendégeket, tény viszont, hogy az üdülőtelep még távol áll az igazi és teljes nyitástól. A tó közelében található kalandpark például felkészült a tiroli pályát és a fák között kialakított mászóutakat kipróbálni akarók fogadására, de valószínűleg csak a következő hétvégén nyitják meg kapuikat. Aki csak egy napra keresi fel a Gyilkos-tavat (és az idelátogatók nagy többsége ilyen, egynapos vendég), az nagy valószínűséggel nem hagyja ki az alkalmat, hogy csónakázzon egyet a vízből kiálló fenyőcsonkok között, a sziklák tövében. Erre viszont még ennél is többet kell várni. Nem világos ugyanis, hogy az a rendelet, amely a teraszok nyitását lehetővé tette, és a sporttevékenységek engedélyezéséről is szól, rájuk is érvényes-e, vagy sem. Amíg nem tudják pontosan, addig nem lehet szó csónakázásról – jelentette ki Angi Zoltán, a szolgáltatást végző Viridis vezetője, aki úgy véli, hogy a korlátozásenyhítések még nem vonatkoznak az ilyen tevékenységekre. Erre szerinte inkább június közepétől, júliustól lehet számítani.
A vendéglátósok többsége szerint aberráltak a szabályok

„A szabályok mindegyike betartható, csak akarni kell. Az más kérdés, hogy teljesen aberráltak” – jelentette ki kérdésünkre Nagy Levente, az Udvarhelyszéki Vendéglátók Szövetségének elnöke. Mint rámutatott, a vendégek regisztrálása már az első napon ellenkezésbe ütközött, a Park étteremnél már volt olyan vendég, aki inkább elment, mintsem hogy kitöltse a bejelentkezési lapot.„A személyzetnek gyakorlatilag nem áll jogában igazoltatni a vendégeket, nem vagyunk mi rendfenntartó szerv. Ez egy elsietett ötlet volt” – jegyezte meg a vállalkozó. Hozzátette: a kiszolgáló személyzet dolgát jelentősen megnehezíti, hogy az étlapokat, fűszertartókat, asztalterítőket minden egyes használat után fertőtleníteni kell. „Nem hívták fel a vendégek figyelmét, hogy – bár a teraszon nem szükséges, de – ha a mellékhelyiséget szeretnék használni, akkor ahhoz már kötelező maszkot viselni” – osztotta meg velünk további tapasztalatait. A vendéglátós egyébként főként azt nehezményezi, hogy a hétfői nyitást megelőzően a kormány szombaton pontosította a szabályokat, előírásokat, így a vállalkozóknak egy napjuk volt felkészülni. A szakember amúgy azt mondja, a távolságtartási szabályok következtében a legtöbb lokálnál kevesebb mint felére csökken a befogadóképesség, így ha számításba vesszük a működéssel járó megnövekedett költséget (fertőtlenítőszerek és védőfelszerelés beszerzése), sokaknak meg sem éri kinyitni.  
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.