Telítettek az erdélyi kórházak koronavírusos betegekkel, sokan oxigénmaszkban látják be a vakcina fontosságát

Pap Melinda , Iszlai Katalin , Bíró Blanka 2021. október 21., 08:05

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban, és óriási a nyomás az erdélyi egészségügyi intézményeken is, ahol megteltek az intenzív osztályok. A lapunknak nyilatkozó intenzív terápiás orvosok szerint sokan az utolsó pillanatban fordulnak szakemberhez, egyúttal arra figyelmeztetnek: a súlyos betegek közül szinte valamennyi oltatlan.

Telítettek az erdélyi kórházak koronavírusos betegekkel, sokan oxigénmaszkban látják be a vakcina fontosságát
galéria
Közelharc a vírussal. Az erdélyi kórházakban nem olyan kritikus a helyzet, mint máshol, de még messze a járvány negyedik hullámának tetőzése Fotó: Beliczay László

Bár jelenleg is vannak várakozó betegek, egyelőre nincs nagy baj a Maros Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályán, ám dr. Szederjesi János igazgató szerint, ha fennmarad a jelenlegi fertőzöttségi szint, megtörténhet, hogy telítődnek.

A marosvásárhelyi intenzív terápiás orvos a Krónikának elmondta, az intézmény 38 ággyal rendelkezik intenzív terápiás Covid-betegek számára. Ebből 8 van a kórház intenzív osztályán, 30 pedig a moduláris intenzív terápiás osztályon, melyet az orvosi egyetem udvarán rendeztek be, egy sporttermet alakítottak át kritikus állapotú páciensek számára, itt is ventilált betegeket kezelnek. „Ezenkívül a sürgősségi osztályon is állandóan vannak páciensek, akik arra várnak, hogy megürüljön egy hely az intenzív osztályon” – mondta az orvos igazgató, aki szerint ezek már intubálva vannak, s

amint ürül hely, rögtön az intenzív terápiára kerülnek.

A marosvásárhelyi egyetemi docens elmondta, ezenkívül megmaradt a non-Covid intenzív terápiás részleg is, mely a 37-ből 30 ágyasra szűkült. „Sajnos a személyzettel elég rosszul állunk, szakfőorvosokból szenvedünk hiányt, ugyanis a 37 helyes intenzív terápiát kibővítettük 68-ra, és ezt nehéz lefedni. Köszönetet kell mondjak az intenzív terápiás rezidens kollégáknak, akik besegítenek, és néha az asszisztens munkáját is végzik. Ugyanis középkádereket is nehéz találni. Alkalmaztunk a külső osztályra pár személyt, de nekik még folyamatban van a betanításuk, így a középkáderekkel még rosszabbul állunk, mint az orvosokkal” – vázolta a helyzetet Szederjesi. Kérdésünkre elmondta,

a felszerelésre nem panaszkodhatnak, és a gyógyszerellátás sem akadozott eddig.

„Persze lehetne jobb is, de ventilátorok és monitorok is vannak. A gyógyszereket az egészségügyi minisztériumtól kapjuk hetente” – magyarázta. Kérdésünkre, milyen arányban vannak beoltva a súlyos betegek, Szederjesi János közölte: a mostani az oltatlanok hulláma, hiszen

95–97 százalékban be nem oltott páciensek vannak az intenzív terápián.

Elvétve akad egy-két beoltott beteg is, tette hozzá, jelenleg a 38 páciens között egy van, aki megkapta a vakcinát, nála a Covid–19 enyhébb formája merült fel, de lélegeztetésre szorul, mivel más társbetegségei is vannak, melyek súlyosbodtak a fertőzés hatására.

Túl későn fordulnak orvoshoz a fertőzöttek

Dr. Szederjesi János szerint a betegek túl későn fordulnak orvoshoz, amikor már súlyos az állapotuk. Ezt bizonyítja az is, hogy a legtöbb beteg közvetlenül a sürgősségi osztályról érkezik hozzájuk.

Persze átveszünk a Covid-osztályról is betegeket, de a legtöbbet a sürgősségi osztályról, ahová többnyire akkor kerülnek, amikor már súlyos a betegségük, és nagyon erős tüdőérintettségük van. Ez jellegzetes volt az előző hullámoknál is, mivel a hyposmia (szaglóképesség elvesztése) és az oxigénhiány lassan alakul ki, emiatt könnyen tolerálják, és amikor a páciensnek súlyos tünetei vannak, már nagyon nagy a tüdőérintettség”

– magyarázta a szakember. Az intenzív terápiás orvos szerint a betegek többsége 60–65 éves vagy idősebb. Bár enyhébb tünetekkel kezeltek gyerekeket is a Covid-osztályon, ezek nem kerültek az intenzív terápiára. Néhány 20–30 éves páciens akadt ugyan, de többnyire más betegségük is volt.

Dr. Szederjesi János kérdésünkre elmondta, náluk is akadt beteg, aki az intenzív terápián kérte a védőoltást, de azt ilyenkor nem lehet beadni. És olyan pácienseik is voltak, akik,

amint az intenzív terápiára kerültek, megbánták, hogy nem voltak elővigyázatosabbak, vagy nem a hiteles információforrásokat keresték.

„Nem igazán szoktuk arról kérdezni a betegeket, hogy miért nincsenek beoltva, hiszen legtöbbjük lélegeztetőgépen van, elég a saját problémájuk. Legtöbbjük azért többé-kevésbé érzi, valamit igenis tehetett volna azért, hogy ezt megelőzze” – mondta a szakember. Az intenzív terápiás osztály vezetője szerint eddig nem kellett beteget máshova szállítani helyhiány miatt, sőt más megyéből is fogadtak súlyos betegeket. „Amikor a negyedik hullám kezdődött, Nagybányáról fogadtunk sok pácienst, majd Bukarestből. Az utóbbi időben már nem tudunk sajnos, mivel Maros megyéből is várakoznak az intenzív terápiás ágyakra” – vázolta a helyzetet.

Dr. Szederjesi János: oltassa be magát a lakosság!

Kérdésünkre, miként tudják ellátni feladatukat a jelenlegi leterheltség közepette, a szakember elmondta, ez attól függ, hol tart most a negyedik hullám. „Ha tovább emelkedik az esetek száma, sajnos megtörténhet, hogy telítődünk” – jelentette ki Szederjesi János. Amennyiben a következő két hétben csökkenés tapasztalható – ahogyan azt remélik –, akkor viszont tartani tudják a frontot.

Ezt még kibírjuk valahogy! De ha tovább fokozódik, akkor a következő hetekben problémák lehetnek”

– osztotta meg aggályait a marosvásárhelyi szakember. Hozzátette, a Maros megyei kórház is kapott egy mobil intenzív terápiás részleget 12 férőhellyel, ezt a héten próbálják megnyitni, hogy bővítsék az intenzív terápiás ágyak számát, így Maros megye szintjén is nő a befogadóképesség. Amikor arról kérdeztük, mit tanácsol a lakosságnak, Szederjesi János kijelentette:

oltassák be magukat!”.

Rámutatott, a nyugat-európai országokhoz viszonyítva nálunk alacsony a beoltottak száma, így most az lenne az egyik nagyon fontos lépés, hogy növeljük a beoltottak arányát. Ugyanis az orvosok látják, hogy a beoltottak a betegség enyhébb formáival megússzák, és

az oltottság révén magának a vírusnak a terjedése is csökken

– mutatott rá az intenzív terápiás orvos.

A hazai orvosok szerint a járvány negyedik hullámának legnagyobb kihívása, hogy rengeteg beteg szorul kórházi ellátásra, közülük sokan túl későn fordulnak orvoshoz, amikor már az intenzív terápiás ellátás sem segít. Buzsi Janka szakorvos, a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályának vezetője kiemelten fontosnak tartja, hogy időben elkezdődjön a kórházi kezelés, tapasztalatai szerint ugyanis

azok a betegek, akiken már nem tudtak segíteni, két-három hétig otthon várták, hogy elmúljanak a tüneteik.

„Az időben felismert probléma, elkezdett kezelés megelőzheti, hogy a beteg intenzív terápiára jusson” – szögezte le a szakorvos.

Telítettség. A legtöbb romániai kórházban megteltek fertőzöttekkel az intenzív osztályok Fotó: Beliczay László

Vírusos fertőzésre nem indokolt az antibiotikum

Buzsi Janka veszélyesnek tartja, hogy sokan nem hisznek a járványban, egyszerű hűlésnek tulajdonítják a tüneteiket, otthon kezelik magukat, antibiotikumot szednek, holott a vírusos fertőzés esetén az antibiotikum nem indokolt. Mindezzel hatalmas kockázatnak teszik ki magukat, hiszen ha már annyira súlyosbodik az állapotuk, hogy intenzív ellátásra szorulnak, csökkennek a túlélési esélyek. A sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályán a koronavírus-fertőzött betegek túlélési aránya 50–60 százalékos, viszont

az intubált páciensek esetében ennél sokkal kisebbek az esélyek, a betegek 90 százalékán már így sem tudnak segíteni.

A koronavírus nem tipikus tüdőgyulladást okoz, mint korábban, amikor az antibiotikumos kezelés leállította a folyamatot, és regenerálódott a tüdőszövet. Ezúttal a tüdő érellátása érintett, az erek begyulladnak, trombózisok alakulnak ki. Ha a tüdő 80–90 százalékban érintett, nem tudja ellátni a funkcióját, hiába jut bele az oxigén, ha azt nem tudja továbbjuttatni. Ilyenkor a mesterséges lélegeztetéssel is korlátozott eredményt érnek el, hiszen nincs tüdő, amit lélegeztetni lehet.

Nehezen értik meg az emberek, hogy miért van szükség minél több intenzív terápiás helyre, de a plusz, amit nyújtani tudunk, éppen az intubálás, addig lélegeztetni a beteget, ameddig beindul a javulás”

– fejtette ki Buzsi Janka. Hozzátette, olyan esetük is volt, hogy a beteget 40 napig kezelték az intenzív terápián, vagy két hetet tartották lélegeztetőgépen. Az életét sikerült megmenteni, de teljesen legyengült a szervezete, elsorvadtak az izmai. A koronavírus-fertőzés súlyos formáján átesettek közül sokan életük végéig oxigénfüggők maradnak, hiszen a tüdőszövet fibrózissal gyógyul. Ha valakinek csak egy negyed tüdeje teljesen egészséges, élete végéig szüksége lesz oxigénpótlásra, vagyis nem szűnik meg azzal teljesen a probléma, hogy kigyógyult a fertőzésből.

Buzsi Janka arra is felhívta a figyelmet, hogy az új koronavírus nem feltétlenül csak tüdőgyulladást okoz, hanem több szervi elégtelenséget is, szisztémás gyulladás alakulhat ki a szív-ér rendszerben, a májban, a vesékben.

A tudományos világ még keresi arra a kérdésre a választ, mi áll annak a hátterében, hogy egyik személy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, míg másoknál súlyos formát ölt a betegség.

Buzsi Janka elmondta, megfigyelései szerint a túlsúlyos személyeknél még akkor is súlyos a fertőzés lefolyása, ha fiatalok, ugyanakkor a társbetegségek – a szív-ér rendszeri problémák, a cukorbetegség – hasonlóképpen növeli a súlyos lefolyás kockázatát. A járvány negyedik hullámában változott a koronavírus-fertőzés kórképe, előfordul, hogy hányás-hasmenés jelentkezik, kiszáradás, trombózis, agyvérzés, és a tüdő nem is érintett. „Azt látjuk, hogy elenyésző azon beoltottak száma, akik intenzív terápiás kezelésre szorulnak. Ezért érdemes kérni a vakcinát, ugyanakkor ha jelentkeznek a tünetek, minél hamarabb orvosi segítséget kell kérni, megkezdeni a kezelést” – hívta fel a figyelmet a Krónikának a szakorvos.

Hiába romlik a helyzet, a lakosság egy része továbbra is kivár

Bizalmatlanság, félelem, elzárkózás, várakozás –

a vidéki lakosság egy része továbbra sem hisz sem a járvány súlyosságában, sem a védőoltásban, sokan a tünetek megjelenése után nem végeznek tesztet, inkább otthon kezelik magukat, mondván, hogy csak megfázásról van szó.

Demeter Ferenc csíkszentgyörgyi háziorvos, volt megyei kórház­igazgató elmondta, a községben más vidéki településekhez hasonlóan alacsony az átoltottsági arány, tíz százalék alatti. Az utóbbi időszakban azonban megnövekedett az oltakozási kedv, főként annak hatására, hogy egyre gyakrabban hallanak az emberek megfertőződött rokonokról, szomszédokról, ismerősökről, illetve olyan halálesetekről, amelyek elkerülhetők lettek volna.

Az időhúzás életekbe kerül

„Minden álhírnek nem dőlnek be az emberek. De kérdezték már például, hogy igaz-e, hogy az AstraZenecától trombózisok alakulnak ki. Mondtam, hogy igen, voltak esetek, de nem ez a jellemző” – fogalmazott Demeter. Kifejtette, a régi, klasszikus oltások esetében is vannak mellékhatások, csak ezek nem annyira gyakoriak, mert egy hónapban tízet adnak be belőlük, a koronavírus ellen viszont több tízezer beadott dózisról hallunk hetente, naponta, tehát gyakoribbak lehetnek a mellékhatások. Hozzátette: azokat, akiknek nem ellenjavallott az oltás, de mégsem kérik, a körülöttük bekövetkező tragédiák fogják meggyőzni az immunizálás fontosságáról.

Az idő és a negatív tapasztalatok lesznek meggyőzőek, csak lehet, hogy sokak esetében már túl késő lesz. Társadalmi szinten is kedvezőtlen hatása van annak a várakozásnak, míg az emberek meggyőződnek az oltás szükségességéről. Az idő életekbe kerül”

– hangsúlyozta a háziorvos.

Sztojka Tamás nyugalmazott kászonaltízi háziorvos is hasonló tapasztalatokról számolt be. Kifejtette, már nem kerül kapcsolatba olyan sok lakossal, mint aktív éveiben, de továbbra is naponta fordulnak hozzá különböző kérdésekkel. „A legrosszabb a nagyfokú bizalmatlanság, hitetlenség az oltással és a betegséggel szemben. Utóbbi sokak szerint el van túlozva, előbbitől meg félnek, mert sok rémhírt olvastak a témában. Hiába mondom, hogy fontos az oltás, mert nem hiszik el” – fejtette ki. Hozzátette, akkor orvosi tanács nem is kell, sőt orvos sem kell, szomorú és dühös, hogy pályája végén azzal kell szembesülnie, hogy a székelység ennyire hitetlen.

A bizalmatlanság okai

A bizalmatlanság okáról Sztojka azt mondta, kezdetben azt hitte, az iskolázottsági szinttel, a tudatlansággal lehet összefüggésben az oltásellenesség. Később azonban találkozott olyan magas iskolázottságú személyekkel, akik megtagadták az immunizálást, illetve olyan „egyszerű emberekkel” is, akik az orvosi ajánlásokra hallgatva beoltatták magukat. „Valahol nagyon nagy mulasztások vannak. Biztosan az oktatási rendszerben is keresendő az ok, de a média is befolyásol: sokan a megbízható források mellett elmennek, és csak a szemetet olvassák. Ezen a szelektív tudatlanságon rövid időn belül nem tudunk segíteni, nem tudjuk egyik napról a másikra felvilágosítani az embereket, meg van, aki nem is akarja, ezért szigorú fellépésre van szükség” – mutatott rá Sztojka.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport