Páva Adorján , Iszlai Katalin 2019. november 25., hétfő

Johannis, Dăncilă? – Autonómia! Beszédesek a Hargita megyei választási adatok

„Az autonómiára szavaztam!” – osztották meg sokan sajátos voksopciójukat a közösségi oldalakon, baráti társaságokban az államfőválasztás vasárnapi második fordulója során.

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2019. november 13., szerda

Szennyezési adó: az erdélyi városok közül csak Kolozsvár követné a bukaresti példát

Lavinát indíthat el a következő években a bukaresti önkormányzat minap hozott döntése, amelynek értelmében két hónap múlva környezetvédelmi illetéket rónak ki a járművekre környezetvédelmi besorolásuk alapján, később pedig ki is tiltják ezeket a fővárosból. 

Iszlai Katalin , Kiss Judit 2019. október 31., csütörtök

Kevés időt és pénzt fordít a romániai lakosság a kultúrára

Kevés időt és pénzt fordít a romániai lakosság kulturális tevékenységekre – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legújabb felméréséből. 

Iszlai Katalin , Kiss Judit 2019. július 10., szerda

Nem javultak a magyar érettségizők eredményei: a tavalyihoz képest csökkent a sikeresen vizsgázó magyar érettségizők aránya

A magyar diákok 56,58 százaléka érettségizett sikeresen, ezzel elmarad az országos átlagtól – közölte a fellebbezések előtti eredményeket a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság. A helyzet javítása céljából válságstábot hoz létre a Magyar Szülők Szövetsége.

Iszlai Katalin 2018. október 27., szombat

Szombat éjjel visszatekerjük a mánust – Jót tenne az egészségünknek ennek a száz éves szokásnak az eltörlése

Vasárnap hajnali 4 órakor kezdődik Romániában a téli időszámítás, amikor az órákat hajnali 3 órára kell visszaállítani, ezáltal október 28-a lesz az év leghosszabb napja. Szakemberek szerint számos egészségügyi előnnyel járna az óraátállítás eltörlése.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 10., hétfő

Maros megye vezet: rangsorolták a székelyföldi vállalkozásokat

A pénzügyminisztérium által júliusban közzétett adatsor mentén állította össze szokásos 50-es rangsorát a Székelyföld legnagyobb árbevételű és legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cégeiről az Omnibus.ro internetes szolgáltatáskereső oldal.

Szász Cs. Emese , Iszlai Katalin , Bálint Eszter 2018. augusztus 01., szerda

Lakbér helyett a bankhitelt választják: változatos okok és szempontok állhatnak a lakosság birtoklási vágya mögött

Számos ok húzódik a szak­értők szerint amögött, hogy a romániai lakosság inkább hosszú éveken keresztül hajlandó törleszteni a lakásvásárlásra felvett bankhitelt, mintsem albérletben éljen.

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2018. július 02., hétfő

Nem lesz könnyebb készpénz nélkül – egyre nagyobb az igény a bankkártyás fizetés iránt, mégis „kiherélték” a törvényt

Csak az 50 ezer euró fölötti éves üzleti forgalmat lebonyolító vállalkozásoknak teszik kötelezővé egy frissen elfogadott törvénytervezet által, hogy lehetőséget biztosítsanak ügyfeleiknek a bankkártyás fizetésre. Eközben egyre többen fizetnek bankkártyával.

Fülöp-Székely Botond , Bíró Blanka , Iszlai Katalin 2018. május 28., hétfő

Farkasszemet néznek a medvével: szakértők szerint sürgősen meg kell állítani az állomány növekedését

Ideje lenne pontos adatokat gyűjteni a medveállományról, hogy konkrét számok birtokában lehessen átalakítani, hatékonnyá tenni a vadgazdálkodást – hangzott el a hétvégi, háromszéki szakmai konferencián. A szakértők szerint sürgősen meg kell állítani az állomány növekedését.

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2018. március 16., péntek

Támogatás autóvásárlásra: sokan érdeklődnek a csütörtökön elrajtolt roncsautóprogramok iránt

Továbbra is igen nagy népszerűségnek örvendenek a romániai gépkocsipark felújítását célzó programok: bár a hivatalos rajtot csak csütörtökön tartották, sokan már előleget is fizettek a kiválasztott autóra.

Bede Laura , Iszlai Katalin 2018. január 02., kedd

Elismert értékőrzés: büszkén tértek haza a Fölszállott a páva kalotaszegi és gyimesi díjazottjai

Eddigi táncospályafutásunk legszebb, legprofibb produkcióját hoztuk össze – mondta el lapunknak Bethlendi András, a Fölszállott a páva győztes csapatának, a Kalotaszeg Legénytársulatnak az egyik tagja. 

Kiss Előd-Gergely , Iszlai Katalin 2017. október 23., hétfő

A visszaszerzett méltóság ünnepe – 1956-os megemlékezések Erdélyben

A barátságtalan idő ellenére százak tisztelegtek hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett erdélyi ünnepségeken.

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2017. október 10., kedd

Külön sarc a gépkocsikkal kupeckedőknek?

Máris érezteti hatását a használtautó-piacon, hogy a kormány újabb környezetvédelmi adó kivetését fontolgatja. Közben felmerült a gépkocsikkal kupeckedő magánszemélyek különadója is.

Iszlai Katalin 2017. május 20., szombat

Félnek a pásztorkutyáktól

Egyre nagyobb gondot okoznak a Gyimesi-hágó egyik esztenáján a nyájat őrző pásztorkutyák, amelyek már a 12A jelzésű országútra is kimerészkednek, sőt gyakran rátámadnak a gyalogosokra, biciklisekre.