Példamutatást vagy felmondásokat eredményezhet az oltáskötelezettség az egészségügyben

Zoltán Ildikó , Bíró Blanka , Szucher Ervin , Tóth Gödri Iringó 2021. szeptember 28., 17:55 utolsó módosítás: 2021. szeptember 28., 18:07

Keménykezűen próbál reagálni a kormány a rohamosan súlyosbodó járványhelyzetre: egy törvénytervezet szerint kötelezővé teszik a Covid-igazolvány felmutatását az egészségügyi alkalmazottaknak, akiknek ennek hiányában felfüggesztik munkaviszonyukat. A Krónikának nyilatkozó kórházigazgató éppen az esetleges szakemberelvesztések miatt aggódik, miközben több orvostársa egyetért a példamutatásra sarkalló intézkedéssel.

Példamutatást vagy felmondásokat eredményezhet az oltáskötelezettség az egészségügyben
galéria
Járványügyi kényszerpályán. A kormány szerint növelni kell a páciensek, valamint az egészségügyi dolgozók biztonságát Fotó: Rovaccinare/Facebook

A koronavírus elleni oltás a járvány megfékezésének legfontosabb eszköze, de

kényes kérdés erre kötelezni az egészségügyi alkalmazottakat, mert fennáll a kockázata, hogy megtizedeli a létszámukat

– fejtette ki megkeresésünkre András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatóját a bukaresti kormány új törvénytervezete kapcsán faggattuk, miszerint csak azok az alkalmazottak dolgozhatnak a továbbiakban az állami és magán egészségügyi intézményekben, akik uniós Covid-igazolvánnyal bizonyítani tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, vagy van egy negatív teszteredményük.

A tervezet értelmében a védettség igazolásának hiányában 30 napra felfüggesztik az egészségügyi dolgozó munkaszerződését. A harminc nap elteltével az állami egészségügyi intézményekben dolgozó alkalmazott munkaszerződése megszűnik, a magánintézmények esetében a vezetőségnek jogában áll eldönteni, hogy meghosszabbítja a felfüggesztés időtartamát vagy megszünteti az alkalmazott munkaviszonyát.

Az intézkedést az indokolja, hogy jelentősen megnőtt az új megbetegedések száma, és a jelenlegi járványhelyzetben kiemelt figyelmet kell fordítani a páciensek, valamint az egészségügyi dolgozók biztonságára. Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint gyorsított eljárással akarják elfogadtatni a tervezetet.

Egyetlen kiesés is végzetes lehet

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója erre reagálva kifejtette, a jelenlegi helyzetben, amikor napról napra növekszik, rekordot dönt a koronavírus-fertőzöttek száma, egyetlen szakember hiányát is megérzik. „Folyamatosan zajlanak az átcsoportosítások, újabb és újabb alkalmazottakat kell átirányítani a koronavírus-fertőzött betegeket ellátó, valamint az intenzív terápiás osztályra.

Bele sem merek gondolni, mi történne akkor, ha egy intenzív terápiás szakorvosunk úgy dönt, nem oltatja be magát, és ezért fel kellene függesztenünk a munkaszerződését, vagyis nem dolgozhat”

– mutatott rá az igazgató.

András-Nagy Róbert hangsúlyozta, a közvitára mindenképpen szükség van, ezt a kérdést törvénnyel kell rendezni. Elmondása szerint folyamatosan egyeztet az alkalmazottakkal, a szakszervezettel, a visszajelzések pedig azt mutatják, sokan nem támogatják az oltáskötelezettség bevezetését. Mert

ha nem is feltétlenül hátrányos, de mindenképp megkülönböztetőnek tartják, hiszen miközben mindenki szabadon eldöntheti, beadatja vagy sem a vakcinát, az egészségügyben dolgozókat köteleznék erre.

Az igazgató jelezte: még nagyon sok olyan ágazat van, ahol ebből a megközelítésből indokolt lenne oltásra kötelezni az alkalmazottakat. Közben pedig véleménye szerint az egészségügyben a legkisebb a fertőzés átadásának veszélye, mert fokozottan figyelnek az óvintézkedésekre: védőmaszkot viselnek, úgy alakítják a betegutakat, hogy csökkentsék a fertőzés terjedését. Előfordul, hogy az alkalmazottak megfertőződnek, de általában nem a munkahelyükön. A súlyos megbetegedések, elhalálozások többsége sem az egészségügyi dolgozók körében volt.

„Meg kell fontolni, hogy jó-e ez a döntés, hiszen az egészségügyi alkalmazottak végig ott küzdöttek a járvány frontvonalában, akkor is, mikor csak egyik napról a másikra érkeztek a védőmaszkok. Másrészt a járvány negyedik hullámában egyetlen szakember hiányát is megérzik a kórházak” – szögezte le András-Nagy Róbert. Hozzátette, a kórházak folyamatosan szakemberhiánnyal küzdenek, nehéz pótolni, ha valaki kiesik, előfordul, hogy több alkalommal is meghirdetik a versenyvizsgát, amíg akad jelentkező.

Egymás között. Nyomást helyezhetnek az egészségügyi alkalmazottakra Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

„Háború van, kötelességünk fegyvert használni”

Eközben Dr. Baki László kardiológus, a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kardiológia osztályának szakembere úgy fogja fel az oltás, oltakozás kérdéskörét, hogy a vakcina nemcsak azért van, aki beadatja magának, hanem társadalmi felelősségvállalásról szól a felvétele.

Én mindenképp fontosnak tartom, hogy az egészségügyi személyzet beoltassa magát, hisz mi vagyunk az első vonalban, illetve krónikus, elesett, beteg emberek jönnek be hozzánk”

– emelte ki a Krónikának a szakember. Baki László rámutatott, hogy a legtöbb kórházban nemcsak koronavírusos betegeket kezelnek, hanem párhuzamosan zajlik az akut és a krónikus betegek kezelése és ellátása is. „Ha beutalunk egy szívelégtelenségben szenvedőt, aki amúgy is nagyon törékeny egészségügyi állapotban van, és én, vagy az orvos kolléga, vagy a nővér, aki nem oltatja be magát, akár tünetmentes hordozóként átadja a betegséget, nagyon veszélyes helyzetbe sodorja a pácienst. Nem csak önmagunkért, hanem a kollégainkért és a betegeinkért is meg kell tenni, be kell adatni az oltást” – hangsúlyozta.

Az oltatlan egészségügyi alkalmazottak számára kilátásba helyezett munkaszerződés-felfüggesztés, munkaviszony-megszüntetés kapcsán Baki László elmondta, hogy

szerinte nincs ok az aggodalomra, emiatt nem fog csökkenni a munkaerő.

Úgy véli, a legtöbben csak bizonytalanok jelenleg, nem feltétlenül oltásellenesek, nem zárkóznak el teljesen, így ez a határozat adhat egy löketet, motivációt, hogy beoltassák magukat. „Az én felfogásom szerint most háború van, ilyenkor meg kell ragadni az eszközöket. Ha az egészségügyi személyzet azt vallja, hogy segíteni akar, akkor példamutatás szempontjából és a páciensek védelme érdekében is be kell oltatnia magát” – hangsúlyozta a kardiológus.

Jelezte: ha nyolc hónap alatt, az oltási kampány kezdete óta nem sikerült meggyőzni az egészségügyi alkalmazottakat, hogy a betegek érdekében is kötelességük lenne felvenni az oltást, akkor ilyen eszközökhöz kell folyamodni.

Én azt tartom, hogy katonák vagyunk, most meg háború van. Ha itt van az ellenség köztünk, a kezünkben meg a fegyver, akkor kötelességünk a fegyvert használni”

– szögezte le Baki László.

Inkább a „középvonallal” van gond

Sólyom Árpád marosvásárhelyi orvos is jó ötletnek tartja a kormány elképzelését, amely Európa különböző államaiban, így Magyarországon is bevált. Az ortopéd szakorvos szerint csak így lehetne minimálisra csökkenteni a nagy valószínűséggel a személyzet okozta kórházi fertőzések esetszámát. Az egyetemi tanársegéd fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem is annyira az orvosokkal, sokkal inkább a „középvonallal” van gond.

Marosvásárhelyen az orvosok mintegy 90 százaléka beoltatta magát, míg az asszisztensnőknél, ápolónőknél ez az arány valahol 50 százalék körül mozog”

– mutatott rá Sólyom. Az említett alkalmazottak egy részénél csak akkor tapasztalható mentalitásváltás, amikor ideiglenesen a Covid-kórházba csoportosítják át őket. Nem tudni, a logika vagy az ott látottak hatására jelentkeznek az oltóközpontokba.

Az orvos pozitívumként értékelte, hogy munkahelyén, a nagykórház ortopédiáján a 14 orvosból 13-an megkapták a koronavírus elleni oltást. Ellenpéldaként hozta fel azokat az asszisztensnőket, akik a közösségi médiában terjedő összeesküvési elméletek alapján nemcsak oltásellenesek, de még a maszk viselését is elutasítják, mondván, hogy az is káros az emberi szervezetre. „Érdekes, mi sebészek szinte egész nap maszkban dolgozunk, mégsem lesz semmi bajunk” – hangsúlyozta a fiatal szakorvos.

A megoldási lehetőségek részleteiről szólva az orvos nem tartja feltétlenül szerencsésnek a kormány által javasolt szigort. Véleménye szerint

fokozatosan kellene lépni, nem egyből, és ilyen drasztikusan.

Egyébként szintén Sólyom Árpádtól tudjuk, hogy bizonyos osztályvezető főorvosok már hónapokkal ezelőtt megtalálták a megoldást: egyszerűen kiközösítették azokat a nővéreket, akik nem voltak hajlandók beoltatni magukat. „Van, aki megmondja kerek-perec: addig nem dolgozhat vele, amíg be nem oltatja magát. Más viszont úgy véli, nem tilthatja meg az asszisztensnőjének, hogy a betegeivel kapcsolatba léphessen. A kérdés orvos- meg osztályvezetőfüggő, holott ennél jóval magasabb szintről és egységesen kellene dönteni” – véli az ortopéd-traumatológus szakember.

Fotó: Kocsis B. János

Nem a harmadikra

Eközben Száva Dániel marosvásárhelyi sebész főorvos a Krónikának leszögezte, ő nem tartozik az oltásellenesek közé, időben megkapta az első két oltást, de harmadszorra nem hajlandó megszúratni magát. Legalábbis addig nem, amíg a lakosság túlnyomó része meg nem kapja az első két adag szérumot.

Ezelőtt másfél évvel még maszkot sem biztosítottak, most meg az oltást követelik – ebben mi a logika?”

– teszi fel a költői kérdést a sebész. Szerinte a szigorítás pontosan úgy kellene vonatkozzon a pedagógusokra meg a rendőrökre is, akik napi kapcsolatban állnak a tömegekkel. „Ugyanakkor úgy vélem, hogy az Auchan kasszásnői sokkal több emberrel találkoznak, mint mi, orvosok” – teszi hozzá.

„Nekünk kell tanúsítani, hogy az oltás biztonságos”

„Én támogatom ezt az intézkedést.

Az orvosnak, az egészségügyi személyzetnek példát kell mutatnia a lakosság számára”

– reagált a kormány tervére Dr. Bzduch Árpád. A szatmári Caritas Medica hematológus szakorvosa a Krónikának hozzátette, hogy súlyos a helyzet: immár sok ezer esetről számoltak be, a fertőzöttek felét pedig fiatalok képezik, emellett az esetek 90 százalékában oltatlan a fertőzött. A szakorvos szerint csak az oltás képes kordában tartani a járványügyi helyzetet, amely nem fog teljesen megszűnni, viszont a védőoltással szezonális influenzává alakítható a koronavírus.

Puskás Csaba, a szatmári Caritas Medica háziorvosa lapunknak elmondta, hogy magánemberként és szakorvosként is támogatja a kezdeményezést. „Példát kell mutatnunk mindenkinek. A saját, a család és a közösség érdekében ezt a lépést meg kell tenni.

Mi, egészségügyi alkalmazottak nem vagyunk abban a helyzetben, hogy oltásellenesek legyünk”

– fejtette ki a szakember. Szerinte kivételek, ellenzékiek mindig lesznek, viszont a többség, aki a hagyományos és tényeken alapuló gyógyászathoz ragaszkodik, az bele fog egyezni a tervezetbe. Hangsúlyozta, megelőző lépésként jó megoldásnak tartja a védőoltást. „Így tudjuk megakadályozni, hogy a helyzet súlyosabb legyen, hogy ne mi legyünk a gócpont. Az emberekben tudatosítani kell, hogy nem történik semmi azokkal, akik beoltatják magukat, és nincsenek nem kívánt mellékhatások sem, amelyeket az interneten írnak. Nekünk kell tanúsítani, hogy az oltás biztonságos és beadható bárkinek” – szögezte le Puskás Csaba.

Cîţu: jövő héten kerülhet a parlament elé a tervezet

A kormány várhatóan jövő héten fogadja el és továbbítja a parlamentnek azt a két törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi uniós digitális Covid-igazolvány kiváltását az egészségügyi dolgozók és a szociális szolgáltatások területén dolgozó alkalmazottak számára - közölte kedden a miniszterelnök. Florin Cîţu az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén beszélt erről Bogdan Hossu szakszervezeti vezetőnek arra a felvetésére reagálva, hogy a kormánynak vissza kellene vonnia ezt a két jogszabályt, mert „ellentmondanak a jelenlegi törvényes előírásoknak és a nemzetközi egyezményeknek”.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke elmondta: szerinte jelenlegi formájában a két tervezet éppen az oltás ügyének árt azáltal, hogy a munkatörvénykönyv előírásainak és a munkahelyi egészségvédelmi problémáknak a figyelembe vétele nélkül 'kényszeríti' az alkalmazottakat a vakcina beadatására. Hossu „különösen súlyosnak” nevezte, hogy a kormány elképzelései szerint a munkaszerződés felbontásával járna a védettségi igazolvány kiváltásnak a megtagadása.

Florin Cîţu válaszul közölte: a kormány csupán az előterjesztője a két törvénytervezetnek, amelyeket a parlament az elfogadásuk előtt módosíthat, és a szakszervezetek beterjeszthetik a javaslataikat a szakbizottságoknak. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az idő is sürgeti a kormányt. „Ha még hónapokig vitatkozunk róluk, értelmüket vesztik ezek a tervezetek, ezért sietünk velük” – jelentette ki a miniszterelnök.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport