Negyedszer is „felírták” a halasztást – továbbra sem lehet az országban bárhol érvényesíteni az ingyenes recepteket, beutalókat

Bíró Blanka 2019. június 20., 12:37 utolsó módosítás: 2019. június 20., 12:40

Egy év sem volt elég arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a minisztérium határozatához „igazítsa” informatikai rendszerét, és az ország bármelyik pontján érvényesíteni lehessen az ingyenes és ártámogatott recepteket, illetve a beutalókat.

Helyhez kötött orvoslás. A recepteket még mindig csak a kiállító szakember megyéjében lehet kiváltani Fotó: Gecse Noémi

Legjobb esetben is csak jövő évtől lép érvénybe az egészségügyi minisztérium határozata, miszerint az ország bármelyik patikájában kiválthatók az ingyenes és ártámogatott receptek, és érvényesíthetők a laboratóriumi és röntgenvizsgálatokra írt beutalók. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már a negyedik határidőt nem tartja be: a legutóbbi július 1. lett volna, ám újra kitolták az időpontot az év végéig.

Nem a beteg lakhelyét
veszik alapul

A jelenlegi jogszabály szerint a receptek és a beutalók annak az orvosnak a körzetében, vagyis a megyéjében érvényesíthetők, aki azt felírta. Tehát

nem a beteg lakhelyét veszik alapul, hanem hogy az orvosnak melyik megyében van szerződése az egészségbiztosítási pénztárral.

A hatóságok már másfél éve ígérgetik, hogy ezen változtatnak, megkönnyítve a betegek helyzetét. Az egészségbiztosítási pénztár 2018 elején jelentette be, hogy az év júliusának első napjától az ingyenes és ártámogatott recepteket az ország bármelyik gyógyszertárában ki lehet váltani, és hogy a laboratóriumi vizsgálatokat is bárhol elvégzik, ha az egészségügyi intézménynek szerződése van a biztosítóval. Aztán

arra hivatkozva halasztottak, hogy nem tudták elvégezni a szükséges módosításokat az informatikai rendszerben.

Ezt sem tavaly, de még idén sem sikerült megvalósítani. Most újra azzal érvelnek, hogy az év végéig nem lehet gyakorlatba ültetni a módosítást, mert fel kell újítani a számítógépes rendszert. Közben több határidőt kitűztek, de egyet sem sikerült betartani: az első 2018. július 1. volt, aztán 2019. január elsejére ígérték, majd április 1-jére, később pedig idén július 1-jére.

Megkönnyítenék
a páciensek életét

Dragoș Tatu, a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója elmondta, még legalább fél évig érvényben marad a jelenlegi jogszabály, ugyanis a napokban megjelent egy kormányrendelet a halasztásról, de a megyei igazgatóságokat nem értesítették az okokról. Hangsúlyozta,

mindenképpen megkönnyíti majd a betegek életét, ha ez a lehetőség életbe lép: javul a hozzáférhetőség az ingyenes ellátáshoz, sőt az erre a célra elkülönített alapokat is hatékonyabban fel tudják használni.

Az igazgató rámutatott, például ha egy sepsiszentgyörgyi beteg egy brassói orvoshoz fordul, és ott írnak fel neki térítéses receptet, azt jelenleg csak Brassó megyei gyógyszertárban válthatja ki. Ám ha a módosítás érvénybe lép, akkor ezt már a lakhelyéhez közeli, számára megszokott, ismerős patikában megteheti, nem kell Brassó megyében keresgélnie gyógyszertárt.

A vérvizsgálatok esetében az ingyenes ellátáshoz való hozzáférés a döntő szempont. Az ingyenes vizsgálatok fedezésére korlátozott a pénzkeret, ám előfordulhat, hogy míg az egyik megyében már elhasználták, a másik megyében még mindig el tudják végezni az ingyenes vizsgálatot, mert van még rá fedezet. Ilyen esetben könnyítés, ha a beteg bejelentkezhet a másik megyében is – részletezte Dragoș Tatu. Hangsúlyozta, leginkább a szomszédos megyék jöhetnek számításba, hiszen a betegek az ingyenes vizsgálat kedvéért sem utaznak messze. „Mindenképpen kényelmesebb, könnyebb lesz a betegeknek, ha életbe lép a módosítás, jobban hozzáférnek majd az ingyenes ellátáshoz” – szögezte le az igazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat