Nagy összegű bírságra számíthat, aki nem jelenti be a hónap végéig az emésztőgödröt, szennyvíztartályt

Nagy összegű bírságra számíthat, aki nem jelenti be a hónap végéig az emésztőgödröt, szennyvíztartályt

Románia által is elfogadott uniós elv, hogy aki szennyez, az fizet, ugyanakkor nagyon sok a „rejtett” szennyező

Nyilvántartásba veszik az önkormányzatok az emésztőgödröket, szennyvízülepítő- és tisztító tartályokat. Aki nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek a hónap végéig, 5 és 10 ezer lej közötti bírságra számíthat, de sokan még nem értesültek az előírásról.

Bíró Blanka

2022. október 22., 18:462022. október 22., 18:46

Sürgősen be kell jelenteni az emésztőgödröket, szennyvízülepítő- és tisztító tartályokat az önkormányzatoknál, és borsos bírságot kockáztat, aki ezt elmulasztja. A határidő október 30., ezért a legtöbb hazai település önkormányzata különböző módszerekkel próbálja felhívni az érintettek figyelmét a kötelezettségre.

A rendelet egyrészt azokra a kiépített emésztőgödrökre vonatkozik, amelyekben összegyűjtik a szennyvizet, anélkül, hogy utána az távozna belőlük. Ezek elfolyásmentes tartályok vagy medencék, melynek tartalmát rendszeresen tartálykocsival kell kiszivattyúzni és elszállítani a központi szennyvíztisztító telepre.

Szintén be kell jelenteni azokat a szennyvíztisztító berendezéseket is, amelyek fedett, a földben elhelyezett, kifolyóval rendelkező tartályok;

belsejük kettő vagy három kamrára van osztva, ahol az iszap gyülemlik fel, a szennyvíz pedig átfolyik rajtuk. Az iszapot rendszeresen szivattyúzni kell. Béres Csaba, a Bihar megyei Székelyhíd polgármestere például a közösségi oldalon tájékoztatja a község lakóit, sőt egy online linket is a rendelkezésükre bocsát, ahol bejelenthetik, hogy milyen szennyvíztartályt használnak, az mekkora kapacitású, hány személyt szolgál ki, valamint azt is, hogy van-e szerződésük arra, hogy az elhasznált vizet elszállíttassák.

A lapunk által megszólaltatott illetékesek szerint első lépésként csak nyilvántartásba veszik az emésztőgödröket, szenny­víztartályokat, helyi és országos szinten készüljön el egy adatbázis. A következőkben ezeket engedélyeztetni kell, a környezetvédelmi hatóságok ellenőrzik, hogy a tartályok megfelelnek-e az előírásoknak.

A bírság túl nagy, nem éri meg „eltussolni” a bejelentést

A kormány idén májusban kiadott 2022/714-es számú rendelete értelmében kell az emésztőgödröket, szennyvíztartályokat bejelenteni az önkormányzatoknál. A jogszabály előírja, hogy akik május óta építettek saját szennyvíztartályt, 120 napon belül be kell jelentsék, és akinek már idén május előtt megvolt a tartálya, 180 nap alatt kell nyilvántartásba vétesse.

Bár a határidő hamarosan lejár, a polgármesteri hivatalok többsége ebben a hónapban kezdte el az adatgyűjtést, az érintettek mozgósítását.

Aki nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, 5 és 10 ezer lej közötti bírságot kockáztat, viszont sokan még nem értesültek az előírásról. A tulajdonosok a következő lépésben engedélyt kell kérjenek a vízügyi hatóságtól, bizonyítva, hogy a szennyvíztartályaik nem szennyeznek.

A rendelet ugyanakkor azt is kimondja, hogy ha a településen van szennyvízhálózat, a lakók kötelesek egy éven belül rácsatlakozni, és lemondani a pöcegödör használatáról. „Az önkormányzatoknak az érintettek bejelentése alapján kell jegyzékbe venniük a kis szennyvíztartályokat, emésztőgödröket, és feltüntetniük azok technikai mutatóit” – mondta el lapunknak Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Kifejtette, a cél az, hogy létrejöjjön egy helyi és egy országos adatbázis, ami alapján majd a hatóságok követni tudják, hogy ezeket megfelelő szakszerűséggel, az előírásokat betartva működtetik-e a tulajdonosok.

Idézet
Ennek ellenőrzése már nem önkormányzati hatáskör, a hatóságokra tartozik, első lépésben az a szándék, hogy átláthatóvá tegyék ezt a szegmenst.

Eddig is kötelező volt szakszerűen működtetni a tartályokat, megfelelően leszigetelni, időszakosan kiszivattyúztatni, ám az előírásokat nem mindenki tartotta be, mert átláthatatlan volt, ki miként szabadul meg a szennyvíztől” – részletezte a polgármester.

Korodi Attila mindenkit arra biztat, jelentse be az emésztőgödröt, szennyvíztartályt, mert ha utólag kiderül, még a bírság alacsony szintje is túl magas – 5 ezer lej –, így nem éri meg „eltussolni”. A polgármester hangsúlyozta, miután elkészül a nyilvántartás, más „dimenzióba” kerül ez a kérdés, kevesebb lehetőség lesz arra, hogy ellen­őrizetlenül kikerüljön a szennyvíz.

Galéria

Kiiktatnák a rejtett szennyezőket

Azzal nincs semmi gond, hogy emésztőgödörbe, szennyvíztartályba kerül a szennyvíz, ha annak működtetésekor, tisztításakor betartják az előírásokat, vagyis megfelelően szigetelik, rendszeresen kiszivattyúzzák – mondta el megkeresésünkre Kozsokár Attila, a Kovászna megyei regionális szolgáltató igazgatója.

Rámutatott, elkészül az adatbázis, majd akinek van lehetősége, annak rá kell csatlakoznia a hálózatra,

de akinek nincs a „kapuja előtt” a hálózat, annak gondoskodnia kell arról, hogy ne szennyezzen, amikor megszabadul a szennyvíztől. Azt is kifejtette, Románia által is elfogadott uniós elv, hogy aki szennyez, az fizet, de vannak a „rejtett” szennyezők: előfordul, hogy szándékosan nem szigetelik megfelelően a pöcegödör alját, és az úgy működik mint egy „feneketlen zsák”.

Így a szennyvíz nagy része elszivárog, a maradékot csak két-három évente szippantják ki. Kozsokár elmondta, a szivattyúzás szintén sok kérdést vet fel, hiszen a szolgáltatóhoz nem futnak be olyan kérések, hogy a magáncégek szennyvizet vinnének semlegesíteni.

Idézet
Megy a traktor, kiszivattyúzzák az emésztőgödröt, az ügyfél kifizeti a szolgáltatást, ám felmerül a kérdés, hogy végül hol „tüntetik el” a tartalmát, hova kerül, mit fertőz a szenny.

A háromszéki szolgáltatónak vannak szerződései az emésztőgödrök kiszippantására, semlegesítik a szennyvizet, bekerül a telepre, és átmegy a tisztítási folyamaton, ugyanúgy, mintha a csatornán érkezne. A díjszabást a köbméter és a távolság alapján határozzák meg” – mondta Kozsokár Attila.

Kifejtette, a szerződések értelmében háromhavonta ki kell üríteni az emésztőgödröt, de ügyfeleik 70 százaléka nem kéri ilyen gyakorisággal a szolgáltatást, van, aki csak 5 évente hívja őket, és nem kötelezhető senki arra, hogy bizonyos időközönként kiszivattyúztassa a pöcegödröt. „2022-ben ideje volna szabályozni ezt a kérdést mindannyiunk és a jövő nemzedék egészsége érdekében” – szögezte le Kozsokár Attila.

Egymilliárd euró a víz- és csatornahálózat építésére

Országos probléma a szennyvízhálózatok kiépítése, hiszen a lakosság több mint 40 százalékának nincs hozzáférése, sőt azok közül sem csatlakozik mindenki, aki megtehetné – mondta Kozsokár Attila. Hozzátette, emiatt Románia ellen kötelezettségszegési eljárást is indított az Európai Bizottság.

A Helyreállítási Alapból, uniós forrásokból és az Anghel Saligny-programból is lehet pénzt lehívni a hálózatok bővítésére, a lakosság csatlakoztatására, ezeket a lehetőségeket igyekeznek kihasználni.

Három pályázati kiírást indítanak novemberben a helyreállítási alapból, amelyeken keresztül a települések vízgazdálkodási beruházásait támogatják – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a közösségi oldalon.

Azt írja, mintegy 1 milliárd eurós költségvetést biztosítanak a víz- és csatornahálózatok építésének vagy bővítésének támogatására, valamint a kis jövedelmű családoknak, hogy csatlakozzanak a meglévő hálózatokhoz.

Az ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítésére a 2000 főt meghaladó közösségek nyújthatnak be pályázatot, illetve első alkalommal a 2000 fő alatti településeket is támogatják egyéni és községi szennyvízkezelő rendszerek kiépítésében, a vízhálózat megépítésében.

1600 kilométer vízhálózat és 2500 kilométer szennyvízhálózat kiépítésére áll rendelkezésre forrás a 2000 fő feletti településeken

és 400 kilométer vízhálózatra a 2000 fő alatti közösségekben, ahol közel 13.000 szennyvíztisztító rendszert is tudnak finanszírozni. Emellett több mint 88 400 háztartás csatlakozhat a közüzemi víz- és csatornahálózathoz.

Többször egyeztettek az önkormányzatok képviselőivel, hogy segítsék a pályázatok előkészítését, szögezte le a miniszter, aki abban bízik, hogy minél több település nyújt majd be támogatási kérést.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként

Lassan eléri a 2600 eurós átlagárat a kolozsvári lakások négyzetmétere, a Compariimobiliare.ro statisztikája szerint idén áprilisban 2594 euróba került egy négyzetméter, ami 28 euróval volt már több, mint februárban.

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként
2024. május 06., hétfő

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében

Többször támadt lövétei jószágokra az a medve, amelyet hétfőn hajnalban már nem is tudtak elkergetni a hatóságok, így kénytelenek voltak kiadni a kilövéshez szükséges parancsot. Felsősófalván egy súlyosan sérült bocsot kellett elaltatni.

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében
2024. május 06., hétfő

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők

Az ukrán–román határon a Máramarosi-havasokban átszökött két ukrán állampolgárt keresnek hétfőn a hegyimentők és a határrendészek.

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők
2024. május 06., hétfő

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették

„Újuljatok meg!” – ezzel a mottóval szervezik meg idén a csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek programját a hétvégén közölték a szervezők.

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették
2024. május 06., hétfő

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon

Naponta több tíz turistát vonz a verespataki Bányászati Múzeum. A múzeum működtetője, Valentin Rus bányamérnök a Krónikának elmondta: nagy hibának tartja a romániai bányászat felszámolását.

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon
2024. május 05., vasárnap

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni

Kigyulladt több garázs Csíkszentmártonban vasárnap, a tűzoltók a lángok elterjedésének megakadályozásán dolgoznak – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni
2024. május 05., vasárnap

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom

Leégett egy fatemplom a Fehér megyei Havasgáld községhez tartozó Ghioncani faluban vasárnapra virradóan. A tűz oka feltehetően egy égve hagyott gyertya volt.

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom
2024. május 05., vasárnap

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál

Meghalt egy furgon sofőrje vasárnap reggel, miután elütötte egy vonat a 14-es főúton, a vasúti átjárónál, mert figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpa tilos jelzését – közölte a Szeben megyei rendőr-főkapitányság.

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál
2024. május 05., vasárnap

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget

Egy 47 éves, akut iszkémiás stroke-ot elszenvedett beteget szombaton SMURD-helikopterrel szállítottak a kolozsvári megyei sürgősségi kórházból Suceavába, hogy eltávolítsák a vérrögöt az érintett agyi érből.

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget