Közel félezer mezőségi gazdával kötöttek szerződést a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja keretében

Krónika 2019. május 18., 13:43 utolsó módosítás: 2019. május 18., 14:02

A magyar kormány által finanszírozott Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program 458 támogatási szerződését írták alá szombaton a Kolozs megyei Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány székházában.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A program keretében nyújtott magyar állami támogatás összértéke 1,83 milliárd forint (5,7 millió euró). A pályázó kisvállalatoknak, gazdálkodóknak 25 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a szerződések aláírása előtti ceremónián kijelentette: az esemény egyfelől a Mezőség ünnepe, amelynek magyar lakossága megőrizte identitását, másfelől a magyar állam ünnepe is, amely úgy megerősödött, hogy immár a határain túlra is képes ilyen támogatást nyújtani.

Az államtitkár megemlítette: Erdélyben a Mezőségen indították el az első gazdaságfejlesztési programot. A tavalyi és az idei kiírás keretében immár mintegy ötmilliárd forintos fejlesztés valósult meg a tájegységben.

„Ki gondolta volna száz évvel ezelőtt, hogy a magyar állam lesz még valaha olyan erős, hogy ki tudja nyújtani a kezeit a magyarok felé, és a magyarokkal együtt élő többségi nemzethez tartozó barátaink felé is, akik ugyanúgy gazdagítják ezt a vidéket!” – idézte az MTI az államtitkárt. Magyar Levente megjegyezte: száz év óta először van erre lehetőség, és reményét fejezte ki, hogy az ezentúl folyamatosan lehetőség lesz az anyaország ilyen jellegű jelenlétére.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A ceremónián Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: a támogatásból a mezőségi magyar gazdálkodók és kisvállalkozók olyan eszközöket vásárolhatnak, amelyek nemcsak könnyebbé, hanem eredményesebbé is teszik a munkájukat. Hozzátette: a magyar állam által felajánlott támogatásból olyan integrált rendszert szeretnének kialakítani, amely a termény feldolgozását és piacra juttatását is elősegíti. Mindkét politikus arra buzdította a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti választásokon, és szavazzanak azokra az értékekre, amelyeket Erdélyben az RMDSZ képvisel.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztési programokat lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője a ceremónia után az MTI-nek elmondta: egyfelől kis- és középvállalkozóknak, másfelől gazdálkodóknak hirdették meg a pályázatot, amely keretében legfeljebb 15 ezer eurós támogatásra lehetett pályázni erőgépek, eszközök, tenyészállatok beszerzéséhez 25 százalékos önrész biztosításával. A pályázatot Mezőség azon településeire írták ki, amelyek Kolozs és Beszterce megyéhez tartoznak. A 491 pályázó közül 458-cal kötöttek szerződést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat