Importmézzel és cukorszirupos hamisítványokkal kénytelen versenyezni a kiváló erdélyi méz

Importmézzel és cukorszirupos hamisítványokkal kénytelen versenyezni a kiváló erdélyi méz

Fiók Sándor a fiaival a bihardiószegi méhészraktárban az automata mézpergető gépsor előtt

Fotó: Makkay József

Ezer kaptár méhet tart a bihardiószegi Fiók család. A nemzedékről nemzedékre méhészkedéssel foglalkozó gazdacsalád Bihar megye egyik legnagyobb méhállományával rendelkezik. A korábbi években az általuk megtermelt több tíz tonna mézet jórészt külföldre – elsősorban Spanyországba – adták el romániai kereskedők. Mára a mézkivitel megbicsaklott, a nagybani felvásárlás leállt, a kiváló erdélyi mézek helyét átvette a kétes minőségű ukrajnai és kínai termék. Diószegi riportunkban a méztermelő gazdacsalád kiútkeresését mutatjuk be.

Makkay József

2024. február 16., 08:592024. február 16., 08:59

2024. február 16., 09:472024. február 16., 09:47

A bihardiószegi Fiók családhoz hasonló méretű méztermelő gazdaságban még nem jártam. Amikor bő tíz évvel ezelőtt először megfordultam náluk, még a hagyományos mézpergető gépekkel nyerték ki a kaptárakból kivett keretekből a mézet. Azóta nem csak a méhcsaládok száma haladta meg az ezret, hanem korszerűbb berendezések is bekerültek a méhészeti termékek adagolására, kereskedelmi előkészítésére és tárolására szolgáló raktárhelyiségbe. Az egyik legfontosabb berendezés a Königin automata mézpergető gépsor, amely nagyon sok munkát vett le a család válláról.

A gépsor mögötti részen új kaptárak darabjai, műlépek és számos más méhészeti kellék sorakozik a mennyezetig megpakolt polcokon. Ez jól mutatja, hogy a családi udvar jelentős részét elfoglaló jókora raktárhelyiség maholnap kicsinek bizonyul a szülők és a három felnőtt gyerek alkotta családi méhészet fejlődéséhez.

A látogatónak leginkább az szembetűnő, hogy rengeteg a mézzel teli hordó.

Megszámolni is nehéz lenne, hogy február derekán hány új, élelmiszer tárolására alkalmas, speciális bevonatú fémhordóban sorakoznak a különféle mézek. A korábbi években a tavalyi termés zöme Nyugat-Európában talált vevőre, amit romániai nagykereskedők vásároltak fel és exportáltak.

Galéria

Értékesítésre váró mézzel teli hordók: az erdélyi mézet kiütötte a piacról az import

Fotó: Makkay József

Ennyi importméz még soha nem jutott be az országba

A nagyobbik fiú, a 47 éves Fiók Sándor – aki családostól tagja a közös méhészeti vállalkozásnak – elkeserítőnek tartja a napjainkra kialakult helyzetet: gyakorlatilag leállt a nagybani mézfelvásárlás. Olyan alacsony árat kínálnak az áruért, ami elfogadhatatlan a méhészek számára.

,,Öt-hat nagybani felvásárló cég uralja a romániai méhészeti termékek piacát. Elegendő benézni bármelyik telephelyre, hogy rádöbbenjen az ember, az elmúlt esztendőben akkora mennyiségű ukrajnai, kínai és más, Európai Unión kívüli államból származó méz áramlott be a romániai piacra, hogy a hazai termelésű mézekre már nincs szükség. Az egyik nagybani erdélyi felvásárló cég képviselője azt mondta a bihari méhészeknek, hogyha három évig nem lenne romániai méztermés, akkor is maradnának készleteik” – foglalja össze a lesújtó értékesítési helyzetet Fiók Sándor.

Galéria

Fiók Sándor a műlépet mutatja

Fotó: Makkay József

Édesapja, Fiók Sándor szerint korábban is voltak nehéz időszakok – a családban nemzedékekre visszamenőleg méhészettel foglalkoztak, édesapja a termelőszövetkezet méhésze volt –, de ennyi importméz soha nem jutott be a romániai piacra. Amit az elmúlt hetek Bihar megyei gazdatüntetésein is szóvá tettek.

Fiók Zoltán szerint egy nagyváradi újságíró megkérdezte tőlük a tüntetésen, mi a legnagyobb gondjuk, mi a követelésük. Azt válaszolták, hogy legyen elfogadható ára a mezőgazdasági terméknek, amit előállítanak. A jelenlegi körülmények között

nagyon nehéz helyzetbe kerültek a méhészek is, mert az importtermékek teljesen lenyomták a jó minőségű, erdélyi termelésű méhészeti termékek árát.

Galéria

A Fiók-méhészet piacokon, vásárokban és interneten kilenc fajta mézet kínál

Fotó: Facebook/Fiók Méhészet

A helyi törzsvásárlók mellett megkerülhetetlen a nagybani értékesítés is

Az ezer család méhet öt-hat helyen telelteti a gazdacsalád, a porta mögötti kertben is sorakoznak kaptárak. Miközben körbejárjuk a téli pihenésüket töltő kaptárlakók ,,felségterületét” – bepillantunk egy kaptárba is, ahol fürtökben telelnek a bogarak –, Sándor egy méhészeti fórumról mesél, ahol politikusok is részt vettek. RMDSZ-képviselők azzal próbálták megnyugtatni a méhészeket, hogy tárolják a mézet, amíg jobb ára lesz. Erre Fiókék azt válaszolták, hogy a méz nem bélyeggyűjtemény. Ahhoz, hogy márciusban, áprilisban újrainduljon a hordás, be kell fektetni, üzemanyagra és sok más kiadásra kell a pénz, amit a méz értékesítéséből tudnak előteremteni.

Egyelőre csak a kis kiszerelésű eladás bevételeire számíthatnak, kihasználva az internetes árusítás lehetőségeit is.

A háztól történő értékesítésnek régi hagyománya van Diószegen, hiszen a 6200 lélekszámú határ menti községközpontban sokan ismerik őket. Már a nagyszülők idejében kialakult a törzsvásárlói kör, ami azóta folyamatosan gyarapodott. Eljárnak a különböző Bihar megyei őstermelői vásárokba is, a nagybani értékesítés azonban megkerülhetetlen, hiszen az éves termelés messze meghaladja a kiskereskedelmi, üvegkannás mézforgalmazás korlátait.

korábban írtuk

A méhészet sem zár jó évet, a kistermelők házi értékesítésből próbálnak megélni
A méhészet sem zár jó évet, a kistermelők házi értékesítésből próbálnak megélni

Az alacsony felvásárlási árak miatt nehéz évet zárnak a méhészek is. A masszív import a nagyáruházak mézválasztékában érhető tetten, a méhészek egyre inkább a kistermelői értékesítés mellett döntenek.

A korábbi években egy romániai nagykereskedő révén főleg Spanyolországba jutott el a Fiók család méze. A bihardiószegi telephelyről egy egész kamion mézet tudtak útnak indítani, a kereskedőnek pedig nem volt szüksége tucatnyi laborvizsgálatra, mint amikor a kisebb termelőktől vásárolják fel a mézet, a spanyol forgalmazók pedig szintén elégedettek voltak.

Az ukrajnai méz vámmentes behozatala az európai uniós piacra 2023-ban azonban felborította a korábbi piaci rendet.

A romániai nagykereskedő már nem érdeklődik a korábban sokat dicsért diószegi méz iránt. Amikor felvették a kapcsolatot a spanyolországi vállalattal, kiderült, jobban megéri Ukrajnából importálni mézet, így lemondtak a drágább erdélyi mézről. Egyelőre folyik a puhatolózás, az egyeztetés, hátha lehet közvetlenül exportálni olcsóbb áron is mézet és más méhészeti terméket.

Galéria

Nyári méhészidill napraforgótáblával

Fotó: Fiók Zoltán

Mézkóstoló kilencféle mézből

Fiókék régebb óta készülnek a piaci változásokra. A hetivásárok tanúsága szerint az a méhész sikeres, akinek sokféle méze és egyéb méhészeti terméke van. A bihardiószegi gazdacsalád 9 mézfajtát árul, többek között olyan ínyencséget is, mint a szelíd gesztenye virágáról gyűjtött méz Nagybánya környékéről. Mézkedvelőként számomra is újdonság a sötétbarna színű és jellegzetes ízű végtermék, ilyent még nem kóstoltam.

A nappaliban, a családi asztalnál kóstoljuk végig az összes mézet a virágzás és a méztermelés sorrendjében. Az első nagyobb pergetés repceméz, amelynek fehér állaga jelzi, hogy hamar kristályosodik. Utána következik a szintén tömegméznek számító akác, amely a fogyasztók körében azért kedveltebb, mert nem kristályosodik.

Miután véget ér a hordás a környékbeli repceföldekről, következik az akácvirágzás, a kettő között nincs szünet, ami megnehezíti a méhészek életét. A pergetést követően a kaptárokat egyik napról a másikra átköltöztetik az érmihályfalvi akácerdőkbe. Jó esztendőkben innen származik a legtöbb méz.

A kóstolásra kerülő újabb tétel a Bihari-hegyekben gyűjtött kakukkfű-méz, amit a Nagybánya környéki erdőkben termelt mézharmat-méz követ.

A környéken vándorló méhészek begyűjtik a gesztenyemézet is, amiből viszont kevés készül, mert a szelídgesztenyét végzetes kór támadta meg, tömegesen pusztulnak a fák.

Galéria

A méhcsaládok egy része a gazdacsalád kertjében telel

Fotó: Makkay József

A kóstolásra kínált következő üvegkanna a vegyes virágméz. A dombvidéki kaszálókról és legelőkről gyűjtött vegyesméz, ami jórészt Bihar megyéből származik. A sort a hársméz folytatja, amit a méhek Resicabánya környéki hársfaerdőkben gyűjtöttek. Remek íze van, kóstoláskor hársillatot érez az ember.

Jóval kevesebb méz készül az ámorakác, vagy gyalogakác nevű cserje bódító illatú virágjaiból, ami szintén értékes fajtaméznek számít. Az utolsó pergetésnek számító nyárvégi napraforgóméz zárja a kóstolási sort. Ez is értékes tömegméz, akárcsak az akác, a hárs vagy repce virágából gyűjtött termék. Van egy kevert méz is a Fiók-kínálatban, akácméz propolisszal. Vendéglátóim hangsúlyozzák, hogy a mézet nem keverik, mert akkor az már nem természetes alapanyag.

Galéria

A repce virágzása biztosítja az első nagyobb hordást

Fotó: Fiók Zoltán

Mézhamisítás állami részvétellel

Fiókék tisztességes méhész-szakmaiságára a mai élelmiszeriparban sajnos kevésbé van szükség. Sándor képeket mutat a nagykereskedelemben kapható mézek kötelezően feltüntetett összetételéről. Elképesztő címkéket is látok: 10 százalék méz és 90 százalék cukorszirup. Aki nem olvassa el figyelmesen a kereskedelmi forgalomban levő – hivatalos állami támogatással virágkorát élő mézhamisításos – termékeket, emberi fogyasztásra aligha ajánlható édes löttyöket vásárol.

Az ifj. Fiók Sándor, Zoltán, Anna és a szülők együttműködésével fenntartott családi vállalkozás ,,vándorlós” részét elsősorban a férfiak vállalják, a kiskereskedelem főleg az asszonyokra hárul.

Ma már nem mennek Kárpátokon túli területekre, vándorlásra bőven elegendőnek tartják Erdélyt.

Bihartól ezer kilométerre fekszenek a román tengerpart környéki nagy szántóföldi növényfarmok, vagy Európa legnagyobb hárserdei Tulcea megyében. Ekkora távot nyári nagymelegben nehezen bírnak ki a méhek, másrészt egyre veszélyesebb a Kárpátokon túli megyékben vándorolni: ha a méhész nem figyelmes, mindenét ellopják.

Galéria

Felnyitott kaptár. A méhész kéthetente ellenőrzi alaposabban a kaptárbeli életet

Fotó: Fiók Zoltán

Igazából nem az erdélyi méhlegelő kevés, hanem az értékesítés lehetősége esett drasztikusan vissza. Fiókék szerint ezen a nehéz helyzeten kellene változtatni nem csepegtetett állami támogatással, hanem a piaci viszonyok határozott rendezésével.

Búcsúzáskor felelevenítik a nagyszülők idején, a Ceaușescu-rendszerben folytatott méhészkedést is. Akkoriban külön engedéllyel lehetett kimenni a határba – a méhészcsalád legtöbbször négy határőrellenőrzésen kellett átjusson, hogy kiérjenek a magyar határhoz közeli kaptáraikhoz –, a mézet azonban jó áron lehetett értékesíteni, a méhészeknek nem maradt készletük a következő évre. Nem a régi rendszert sírják vissza, hanem a mostani lehetetlen világot kárhoztatják, amikor a gazdákat látszatintézkedésekkel „etetik” a politikusok, ahelyett, hogy a valódi gondokat orvosolnák.

Galéria

Erdei tisztás. Akác- és hársvirágzás idején kezdődik a hordás csúcsidénye

Fotó: Fiók Zoltán

korábban írtuk

Véget ért a méhészek „édes” élete, a kevert ukrán méz letarolja a romániai piacot
Véget ért a méhészek „édes” élete, a kevert ukrán méz letarolja a romániai piacot

Nem rózsás a hazai méhészek helyzete, az illojális konkurencia miatt sokan nem tudják értékesíteni termékeiket, a nagybani felvásárlási ár rekordalacsony, 8 lej körül mozog. Kézdiszéki méhésszel jártuk körül az erdélyi méhészek nehéz helyzetét.

korábban írtuk

Vegyszermentes méztermelés: a nagy kereslet ellenére viszonylag kevés a biominősítésű méhészeti termék
Vegyszermentes méztermelés: a nagy kereslet ellenére viszonylag kevés a biominősítésű méhészeti termék

Miközben Nyugat-Európában igen keresettek a biomézek, viszonylag kevés erdélyi méhész kötelezi el magát a vegyszermentes, ,,tiszta” méztermelés mellett. Holott nem furfangos és nehezen megvalósítható feltételekről van szó. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében