Harcolni és építeni – Bocskai-díjjal tüntette ki Balog Zoltán miniszterelnöki biztost a Sapientia egyetem Kolozsváron

MTI 2019. május 24., 14:22 utolsó módosítás: 2019. május 24., 15:17

Bocskai-díjjal tüntette ki Balog Zoltán miniszterelnöki biztost, a Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriumának elnökét pénteken Kolozsváron a magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

Dávid László rektor (balra) átadja a Bocskai-díjat Balog Zoltánnak Fotó: MTI/Biró István

A kitüntetést a kolozsvári kar Mátyás királyról elnevezett aulájában adták át az egyetem szenátusának a rendkívüli ülése alkalmával. Balog Zoltán Bocskai István fejedelmet és a Bibliát idézve jelentette ki meggyőződését, hogy harcolni és építeni kell. Úgy vélte: a szellemi harcot a magyar nemzet egysége és nem részekre szakítottsága kell hogy meghatározza.

Büszkeséggel említette a minisztersége idején kialakított Kárpát-medencei felsőoktatási teret, amelyet tudatosan úgy építettek ki, hogy az egyetemek ne a budapesti központhoz, hanem egymáshoz kapcsolódjanak.

Az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke, Kató Béla erdélyi református püspök köszöntésében a miniszter latin szó eredeti jelentését említve elmondta: Balog Zoltán az egyedüli, aki kormánytagsága előtt is miniszter volt, és az után is az maradt. Mint elmagyarázta: egykor a lelkészeket illették a szolga jelentésű miniszter szóval, és Balog Zoltán mindig is szolgált.

Fotó: MTI/Biró István

Dávid László rektor méltatásában megemlítette:

Balog Zoltántól tanulta, hogy nemcsak a megoldandó feladatokat kell látni, hanem azokat a fiatalokat is, akikért az egyetem létezik.

Hozzátette: a kis országoknak felelősen kell gazdálkodniuk emberi erőforrásaikkal, és ez fokozottan igaz a kisebbségben élő erdélyi magyarságra. Azt is megemlítette, hogy az egyetemi tanárok szívük szerint csak az elittel foglalkoznának, de a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek az is feladata, hogy ne hagyja elveszni a fiatalokat.

A díjátadást megelőzően Balog Zoltán a Magyar politikai enciklopédia könyvbemutatóján vett részt a kolozsvári egyetemen az enciklopédia több szerzőjével és szerkesztőjével együtt. Tonk Márton, az egyetem szenátusának elnöke elmondta: a Bocskai-díjat azoknak a személyiségeknek adják, akik munkájuk során sokat tettek az erdélyi magyar egyetemi oktatásért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat