Hadat üzennek a parlagfűnek – immár törvény kötelezi a telektulajdonosokat a rendkívül allergén gyom irtására

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. május 14., 08:28

Akár 20 ezer lejre is büntethető idéntől az a magánszemély vagy közintézmény, amely nem irtja ki területéről a parlagfüvet.

Még nem késő. Ajánlott mielőbb megszabadulni az allergén parlagfűtől

Idéntől törvény kötelez minden magánszemélyt, céget és közintézményt arra, hogy irtsa területéről a parlagfüvet – figyelmeztetnek a hatóságok. A polgármesteri hivatalok kötelezettsége feltérképezni a rendkívül allergén gyom élőhelyeit, és a lakosság tudomására kell hozniuk, hogy törvény írja elő azt irtást.

Bihar megyében, ahol nagy mennyiségben található parlagfű, júniusban kezdik ellenőrizni, hogy mindenki eleget tett-e kötelezettségének.

Előbb csak figyelmeztetni fognak, és adnak egy határidőt arra, hogy az érintettek kiirtsák a gyomot, ám a második ellenőrzésen már tetemes bírságra számíthatnak a törvényszegők

– mondta el Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

A magánszemélyekre kiróható bírság 750-től és 5000 lejig terjed, a közintézményeknek, cégeknek viszont 5000 és 20 000 lej közötti összeget kell fizetniük, ha bebizonyosodik, hogy a felszólítás ellenére sem irtották ki a parlagfüvet területükről.

Elkezdik az ellenőrzést, és kiküldik a felszólításokat Kovászna megyében is – mondta a Krónika megkeresésére Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Mint felidézte, ugyan tavaly márciusban már megjelent a vonatkozó jogszabály, ám mire a módszertan is napvilágot látott, okafogyottá vált az ellenőrzés, hiszen már elvirágzott a parlagfű. Az igazgatóság körlevélben kérte a helyi önkormányzatokat, hogy jelezzék, ha valahol gócpontokról van tudomásuk. Eddig még csak Zágonból kaptak visszajelzést.

Könczei Csaba hangsúlyozta, a megművelt területeken nem terjed el a parlagfű, az elhagyott telkeken, az árokpartokon szaporodik. Tapasztalata szerint

a pollenre allergiások életét megkeserítő gyom a vasúti töltéseken burjánzik leginkább.

A következőkben ezt is ellenőrzik, és felszólítják a Román Vasúttársaságot (CFR), hogy tartsa be a törvényt, és irtsa a gyomot.
„A vasút szabályzatában benne van, hogy a sínek mentén ki kell irtani a növényeket, régen permeteztek, ám most már egyre inkább elhanyagolják a töltéseket. Az nem mentség, hogy szegények, és nincs pénzük permetezésre” – szögezte le Könczei Csaba.

Komoly egészségügyi problémát okoz

Az egyik legallergénebb növényként számon tartott parlagfű irtását legcélszerűbb már tavasszal elkezdeni. Virágzása ugyanis július közepe táján kezdődik el, és minden más allergénnél tovább tart. A parlagfű egyébként Észak-Amerikából származó növény, Európában nem őshonos. 1878-ban tűnt fel először Svájcban. Az I. világháború környékén kezdett elterjedni Európában. A folyamat kezdetben lassú volt, a növénynek alkalmazkodnia kellett az európai éghajlathoz. Ám amikor az éghajlathoz hozzászokott, robbanásszerűen terjedésnek indult. A gyom ugyanakkor a hetvenes évekig nem okozott jelentős mértékben allergiát. Az azóta eltelt évtizedekben viszont a pollenjének koncentrációja a levegőben nagymértékben megnövekedett. Európában igencsak elszaporodott, és komoly népegészségügyi problémát okoz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat