HIRDETÉS

Erdélyi magyar mérlegen a választás elhalasztott lehetősége

Krónika 2020. április 24., 14:34 utolsó módosítás: 2020. április 24., 14:46

A politikai pártok életét is alaposan felborította a járványhelyzet, hiszen a koronavírus választási évben „rontott be” Romániába. A szükségállapotban hozott óvintézkedések részeként elhalasztották a júniusra tervezett önkormányzati választásokat is. Erdélyi magyar pártok képviselőit, illetve a „frontvárosoknak” tekintett megyeszékhelyek magyar polgármesterjelöltjeit faggattuk arról, hogyan befolyásolja tevékenységüket, kampányukat és esélyeiket a jelenlegi rendkívüli helyzet.

Bíznak a kitartásban. A politikusok remélik, hogy az erdélyi magyar közösség prioritásait csak átmenetileg befolyásolja a koronavírus-járvány Fotó: Barabás Ákos

Az RMDSZ jelöltlistái gyakorlatilag készen vannak, a szövetség a meglévő csapattal várja az őszi önkormányzati megmérettetést – tájékoztatta lapunkat Hegedüs Csilla. Az RMDSZ szóvivőjét arról kérdeztük, hogyan befolyásolja a szövetség országos kampánystratégiáját a nyári helyhatósági választások elhalasztása. Megkeresésünkre leszögezte,

egyelőre azzal foglalkoznak, hogy segítsenek a közösségnek átvészelni ezt a nehéz periódust.

Az erdélyi magyar közösség prioritásait átmenetileg befolyásolja a koronavírus-járvány, de a hosszú távú cél továbbra is az marad, hogy a magyarság erős, gyarapodó közösségként éljen Erdélyben.

A szóvivő emlékeztetett, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke volt az első romániai politikus, aki kimondta: el kell halasztani a júniusi önkormányzati választásokat, majd március 18-án javaslatot tett a többi politikai pártnak, hogy halasszák el hat hónappal, ez év októberéig a megmérettetést, hiszen az országnak, a lakosságnak most mások a prioritásai.

A kormánynak elsősorban a világjárvánnyal szembeni védekezésre kell összpontosítania, arra, hogy próbálja életben tartani a gazdaságot”

– szögezte le Hegedüs Csilla. Szerinte a kormány, az állam intézményei, a bankszektor közös feladata, hogy a kis és közepes vállalkozások számára dolgozzon ki beavatkozási tervet, különben a romániai gazdaság nem éli túl a járványhelyzetet.

Hegedüs Csilla Fotó: Facebook/RMDSZ

A szóvivő arra is kitért, hogy mivel az önkormányzati képviselők mandátuma júniusban lejár, a parlamentnek meg kell szavaznia egy törvényt, amellyel – a vészhelyzetre való tekintettel – meghosszabbítják a mandátumokat. A kormány április elején jelentette be, hogy elhalasztják a júniusban esedékes önkormányzati választásokat, a polgármesterek, önkormányzati képviselők, megyei tanácselnökök mandátumát pedig december 31-ig meghosszabbítják, így előreláthatóan az önkormányzati választások októberben, a parlamenti választások pedig novemberben lesznek megtartva. „Hacsak a vírus másképp nem dönt” – tette hozzá Hegedüs Csilla.

Március elején még „sistergett a politikai élet”

A szóvivő felidézte, hogy március elején az RMDSZ-ben még a júniusban esedékes önkormányzati választások előkészítésén dolgoztak. A Szövetségi Képviselők Tanácsa által januárban meghozott döntés értelmében március 15-ig kellett valamennyi helyi, megyei, illetve területi szervezetnek nevesítenie a jelöltjeit a helyi és megyei tanácsokba, illetve a polgármester- vagy megyeitanácselnök-jelölteket. Figyelembe vették, hogy változott a választási rendszer: a megyei tanácsok elnökeit ismét a választópolgárok, és nem a megyei önkormányzati képviselők választják meg. „Sistergett tehát a politikai élet: volt, ahol állóurnás, volt ahol mozgóurnás előválasztást tartottak az RMDSZ szervezetei, így próbálva minél nagyobb legitimitást adni a jelölteknek. Másutt, főleg az interetnikus vagy a szórványközösségekben, helyi és megyei küldöttgyűléseken történt a jelöltek rangsorolása” – mutatott rá Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ-nek kiemelt célja volt Marosvásárhelyt „kimenteni a húsz éve regnáló polgármester, Dorin Forea karmaiból”. Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt körül kialakulni látszott a politikai összefogás. Ám ezek a kérdések egyelőre lekerültek a napirendről.

„Az RMDSZ most azt teszi, amit ebben a helyzetben elvár az erdélyi magyar közösség: polgármestereink, önkormányzati vezetőink a járvány megfékezéséért dolgoznak, és a közösségünket tájékoztatjuk pontosan, gyorsan és hitelesen a kialakult helyzettel kapcsolatban. Emellett egy olyan gazdasági javaslatcsomagot nyújtottunk be a kormánynak, amely a kis és közepes vállalkozások gazdasági életképességének fenntartását, megmentését célozza” – fogalmazta meg Hegedüs Csilla. Abban bíznak, hogy a választások halasztása nem befolyásolja az esélyeket, az erdélyi magyar emberek bizalmat szavaznak az RMDSZ jelöltjeinek.

Kérdésünkre Hegedüs Csilla elmondta, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere ebben a helyzetben is bebizonyította, hogy kiváló városgazda, gyorsan meghozta és életbe léptette a szükséges döntéseket, ezért azt gondolják, hogy az elmúlt négy év eredményeinek köszönhetően jó eséllyel indul a megmérettetésen. Marosvásárhelyen viszont a jelenlegi polgármester, Dorin Florea, akárcsak az elmúlt húsz évben, most sincs a helyzet magaslatán. „Marosvásárhelyen az emberek elégedetlenek, változást akarnak. Reméljük, hogy Soós Zoltán személyében magyar polgármestere lesz a városnak” – szögezte le az RMDSZ szóvivője.

EMSZ: fő a járvány leküzdése, amúgy minden a régi

„Most az a prioritás, hogy azokon a településeken, ahol a szövetségnek polgármesterei, tanácsosai vannak,

tegyünk meg mindent azért, hogy a lehető legkisebb veszteséggel legyünk túl ezen az időszakon”

– jelentette ki a Krónika megkeresésére Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, a Magyar Polgári Párttal (MPP) közösen megalakított Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke. Hozzátette: politikai szempontból a stratégiájukon igazából semmit nem változtatott a jelenlegi állás: a szövetség működik, a két párt közös kongresszusán eldöntöttek szerint készülnek a politikai szövetség bejegyzésére, a járvány miatt viszont az eredetileg vártnál néhány hónappal tovább fog tartani ez a folyamat, hiszen a bíróságok jelenleg zárva vannak.

Kérdésünkre, hogy tervezik-e a két alakulat fúziójából létrejövő párt bejegyzését még az ősszel esedékes önkormányzati választások előtt, Csomortányi nemmel válaszolt, jelezve, ezt a helyhatósági voksolás után kívánják megejteni.

A két kisebb erdélyi magyar párt viszonya az RMDSZ-szel jelen állás szerint változatlan. „Az a szomorú állapot áll fenn, hogy eddig az RMDSZ mereven elzárkózott a tárgyalásoktól, holott mi tartjuk magunkat ahhoz a megállapításunkhoz, miszerint fel fog értékelődni az önkormányzatok szerepe. Nem tudjuk, hogy mi történik a parlamenti választásokon, ki alakít kormányt, milyen súlya lesz a magyarságnak a parlamentben. Ezért lenne nagyon fontos, hogy megtartsuk a pozícióinkat, sőt, ha lehet, akkor újabb pozíciókat szerezzünk az önkormányzatokban, és itt elsősorban nemcsak a szövetségre gondolok, hanem általában az erdélyi magyarságra” – válaszolta a pártelnök, amikor a szórványról, illetve az úgynevezett frontvárosokról faggattuk.

Csomortányi István Fotó: Haáz Vince

Mint hangsúlyozta:

a közös cél az eredmény maximálása kellene hogy legyen, ehhez pedig az kellene, hogy ott, ahol ez szükséges, legyen megállapodás a magyar alakulatok között.

Ritka kivételnek számít egyelőre a marosvásárhelyi helyzet, ahol sikerült megállapodásra jutniuk még a koronavírus-járvány begyűrűzése előtt. „Mi ott tettünk egy nagyon fontos gesztust, nem kértünk semmit, ezt aláhúzom, azért, hogy az amúgy RMDSZ-tagsággal rendelkező Soós Zoltánt független jelöltként támogassuk” – mondta Csomortányi, aki szerint hasonlóképpen megállapodásra lenne szükség többek között Szatmárnémetiben vagy a Maros, illetve Szatmár megyei tanácselnökjelölt személyét illetően.

„És itt van a nagyváradi helyzet, ahol vissza kell szerezni a magyar alpolgármesteri pozíciót. Ez is sokkal könnyebben menne, ha létezne megállapodás a felek között, viszont úgy néz ki, hogy ezt a szövetségnek magának kell megoldania, mert itt a legmerevebbek az ellenétek” – részletezte Csomortányi. Kérdésünkre, hogy történt-e konkrét megkeresés az RMDSZ irányába, Csomortányi elmondta: a politikában ennek megvannak a szokásos útjai,

a tapogatózás részen már túl vannak, hivatalos megkeresésre pedig mindaddig nem kerül sor, amíg nem látják, hogy a nem hivatalos megkereséseknek mi az eredménye. Azok pedig egyelőre nem jártak sikerrel.

„Bízunk abban, hogy ahogy túl vagyunk a válsághelyzeten, akkor változik az RMDSZ álláspontja is, és végre elkezdhetünk valóban beszélgetni a pontos helyszínek sorsáról” – fogalmazott a pártelnök.

Talán nagyobb lesz a kompromisszumkészség

Amikor arról kérdeztük, hogy ebből a szempontból a halasztás reményt adhat-e az összefogásra, a nagyváradi politikus így fogalmazott:

annyiban mindenképp pozitívum, hogy ilyen megpróbáltatások után talán nagyobb lesz a kompromisszumkészség az RMDSZ részéről is”.

„Azt gondolom, hogy miután elég súlyos gazdasági válságnak néz elébe Románia és ezzel együtt az egész erdélyi magyarság, nem folytatódhat az a fajta monopóliumépítés, amit az elmúlt 25 évben láttunk, mindenkinek engednie kell a magáéból. Azt gondolom, hogy mi a szükséges gesztusokat korábban is megtettük – Vásárhely kapcsán –, ezúttal is tárgyalókészek vagyunk, várjuk, hogy a túloldalon is ilyen típusú magatartás legyen már végre” – szögezte le Csomortányi.

Az olyan tömbmagyar területek kapcsán, mint a Székelyföld vagy az Érmellék, a politikus jelezte, saját jelölteket indítanak. „Az, hogy mi a szórványterületek, a kritikus helyzetek kapcsán keressük a megállapodás lehetőségét az RMDSZ-szel, nem jelenti azt, hogy tömbterületen a versenynek ne lenne létjogosultsága. Igenis van, tömbterületen a verseny a demokráciának a része a magyar közösségen belül is.

A Székelyföldön vagy az Érmelléken, ott, ahol 80–90 százalékban magyarok élnek, annak kell győznie, aki a jobb, az ügyesebb, akinek jobb ajánlata van a választók felé. És ott bizony a verseny meglesz minden körülmények között”

– hangsúlyozta Csomortányi István.

Kereskényi Gábor: a kézfogásos RMDSZ-ben hiszek

„Most kisebb dolgunk is nagyobb annál, hogy a kampánnyal törődjünk” – mondta a Krónikának Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti újrázni készülő polgármestere. Az RMDSZ-es elöljáró szerint az előválasztásokat megtartották, de a jelenlegi helyzetre senki nem volt felkészülve. „A csapat megvan, készen áll. Valószínűsítem, hogy amint vége lesz rendkívüli helyzetnek, bele fogunk sétálni a kampányidőszakba” – vetítette előre az RMDSZ-es politikus, aki szerint konkrét időpont nincs ugyan, de becslések szerint leghamarabb szeptemberben szervezhetik meg a helyhatósági választásokat. „Nem örülök ennek a helyzetnek, szerettünk volna már dolgozni, de nincs mit tenni” – tette hozzá.

Kereskényi Gábor Fotó: Facebook/Primăria Municipiului Satu Mare / Szatmárnémeti

Bár most más prioritások vannak, a polgármester nem tart attól, hogy a rendkívüli helyzet jó vagy rossz irányba befolyásolná esélyeit.

„Az önkormányzatok tevékenysége nem állt le, sőt: a közegészségügyi teendőkkel nagyobb fokú felelősség hárult rájuk” – hívta fel a figyelmet. Más területeken is igyekeznek folytatni a munkát, kihasználva, hogy a közberuházások jó részét folytatni lehet. Ennek ellenére úgy véli, a kormánynak mihamarabb be kellene jelentenie a választások időpontját, hiszen ez a helyi közösségek számára fontos esemény, és a jelölteknek is el kell készíteni a menetrendet.

Kereskényi Gábor szerint nem kizárt, hogy az idei választások atipikusak lesznek. Rámutatott, kérdés, hogy a korlátozások feloldásával mennyire fog megváltozni az emberek mentális hozzáállása, mennyire fognak tartani az emberi kontaktusoktól.

Én a kézfogásos RMDSZ-ben hiszek, nem vagyok híve az internetes felületeken zajló kampánynak.

Sokkal inkább szeretek elmenni, találkozni, kezet fogni az emberekkel, és kisebb-nagyobb körben elbeszélgetni velük” – fogalmazott az RMDSZ politikusa, aki szerint egy újabb járványhullám veszélye esetén erre nem lenne lehetőség. „Lehet, ez is atipikussá fogja tenni az idei választásokat, hogy a potenciális szavazók ódzkodni fognak attól, hogy kontaktusba kerüljenek a jelöltekkel. Ami nem lenne jó, hiszen a választások nem erről szólnak” – összegzett Kereskényi Gábor.

Politikai helyett segélykampányban Soós Zoltán

Az idősek és rászorultak megsegítésére állt át Soós Zoltán és kampánycsapata a szükségállapot kihirdetése után. A marosvásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje lapunknak úgy fogalmazott, hogy az új helyzet új kihívás elé állította. Nem számított erre, de minden egyéb mellékszándék nélkül, tiszta szívből segíti azokat, akik igényt tartanak erre. Közben csapatával naponta egyeztet, és a város programján is dolgozik.

Soós Zoltán Fotó: Haáz Vince

Legfontosabbnak látszó ellenfelét, a húsz éve regnáló Dorin Floreát sem támadja olyan sűrűn és intenzíven, mint eddig, hiszen, mint mondja, a jelenlegi súlyos helyzetben a kampány nem képezhet prioritást.

Kérdésünkre, hogy anyagilag mennyire érinti hátrányosan a választások őszire, netán 2021-re való elhalasztása, és ezzel együtt a kampány elnyújtása, Soós csak annyit mondott, hogy ez egy olyan helyzet, amellyel nincs mit kezdeni. Tudatában van annak, hogy Florea más anyagi keretből gazdálkodik, de ez ellen sincs mit tennie. „Elsődleges feladatom az emberek megsegítése, közben a Maros Megyei Múzeum élén is teszem a dolgomat. Minden egyéb, ami közszerepléssel jár, háttérbe szorul” – szögezte le Soós Zoltán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.