Együtt mozgósít Gyergyóban az RMDSZ és az MPP

2019. május 24., 10:28 utolsó módosítás: 2019. május 24., 10:29

Közösen mozgósítanak az európai parlamenti választásokra Gyergyóban az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői.

Egységben az erő. Összefogtak az MPP-s és RMDSZ-es politikusok a brüsszeli magyar képviselet érdekében Fotó: RMDSZ

„Erős üzenete van annak, hogy az MPP és az RMDSZ képviselői három nappal az EP-választás előtt egy asztalnál ülnek Gyergyószentmiklóson. Most olyan pillanat van, amikor zárni kell sorainkat, hiszen a tét hatalmas: az erdélyi magyarság érdekképviseletének megerősítése, és súlyunk megőrzése az európai és romániai politikában.

Olyan pillanat, amikor az ellentéteket félre tudtuk tenni, a csatabárdot el tudtuk ásni”

– mondta el Vincze Loránt csütörtökön Gyergyószentmiklóson. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Nagy Zoltán MPP-s polgármesterrel, Mezei János MPP-elnökkel és Barti Tihamérral, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnökével tartott közös sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban.

Nagy Zoltán polgármester három okot sorolt fel, amiért el fog menni szavazni, és amiért a város lakóit is erre biztatja. Az egyik ok, hogy a városnak nagy szüksége van az uniós forrásokra. A Gyergyószentmiklós méretű városok számára kevés uniós kiírás van jelenleg, és ennek megváltoztatásához szükség van Brüsszelben az erős magyar képviseletre, és olyan képviselőkre, akik értik a közösségünket, tisztában vannak problémáinkkal, és harcolni tudnak ezek megoldásáért.

A másik ok a polgármester szerint az Európai Unió értékvesztéssel járó változása, amelyet a Kárpát-medencei magyarok által képviselt keresztény, értékközpontú szemlélettel és Európa biztonságának megerősítésével kell ellensúlyozni. A harmadik szempont identitásunk megőrzése, hiszen a szimbólum- és anyanyelvhasználat terén folyamatos támadásnak van kitéve közösségünk.

Mezei János hangsúlyozta, hogy az MPP számára prioritás az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete. Emlékeztetett: Dél-Tirolnak is európai és nemzetközi nyomásra sikerült kivívnia autonómiáját, és ez példaként szolgál számunkra is.

Ilyen helyzetekben az MPP is félreteszi belpolitikai célkitűzéseit, és felzárkózik a magyarügy mellé, az EP-választás pedig a teljes Kárpát-medencei magyarság ügye, ahogyan azt Orbán Viktor is kijelentette”

– mutatott rá a pártelnök.

Hozzátette: Vincze Loránt személyében olyan jelöltet támogatnak, aki a FUEN elnökeként felkarolta a kisebbségek problémáit, ezért az MPP teljes mellszélességgel kiáll mellette. „Egyre nagyobb nyomást érzünk, a magyarság sarokba szorult Romániában, és ilyenkor a politikai szereplőknek félre kell tenniük minden mást. A felelősségteljes politizálás ezt követeli meg tőlünk. Arra kérünk mindenkit, hogy támogassa a nemzeti ügyet! ” – mondta Mezei János. Barti Tihamér úgy fogalmazott, vasárnap a székelyek meg kell mutassák, hogy értékteremtő közösségként hozzá akarnak járulni Európa sorsának alakításhoz, és bele akarnak szólni saját sorsuk alakításába.

Vincze Loránt ismételten köszönetet mondott Mezei Jánosnak a megállapodásért és a bizalomért. „Ez a megállapodás az RMDSZ, a FUEN és az MPP érdekeit is szem előtt tartja. Közös célunk az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, a székelyföldi autonómiaigény felmutatása, a mezőgazdasági támogatások megőrzése, megfelelő keretek rendelése a sajátos településszerkezetünk támogatására, a Kárpát-medencei ma­gyar jelenlét közös erősítése. Minél több magyar jut be az Európai Parlamentbe, annál erősebb hangja lesz Közép-Kelet-Európának és a magyarságnak Brüsszelben” – mutatott rá.

Vincze Loránt: részt kell vennünk a minket érintő brüsszeli döntésekben!

Azért kell beleszólnunk a brüsszeli döntésekbe, mert rólunk szólnak: az erdélyi magyarok megélhetéséről és Erdély fejlődéséről. Meg kell őriznünk a támogatásokat, és ki kell harcolnunk jogaink garantálását – hívta fel a figyelmet Vincze Loránt. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke szerdai udvarhelyszéki látogatása során Oroszhegyen, Máréfalván, Fenyéden és Zetelakán vett részt lakossági fórumokon. Ezt követően a helyi pékséget, fafeldolgozót és fagylaltgyárat látogatták meg Bíró Barna Botonddal, az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezetének elnökével, illetve Sebestyén Csaba és Benedek Zakariás parlamenti képviselőkkel.
„A legfontosabb, legmaradandóbb építkezések a közösség céljait szolgálják. Ehhez kell a jó közösség és a jó közösségi vezető. Jó látni, hogy ha jó körülményeket teremtenek, lelke van a falunak, akkor gyarapodik a település. Remélem, hogy ebből a lendületből jut vasárnapra is” – mondta el a jelölt Oroszhegyen. Vincze Loránt a székelyudvarhelyi felekezetek vezetőivel is találkozott szerdán a székelyudvarhelyi római katolikus főesperesi hivatalban. Felhívta a figyelmet: ha az RMDSZ nem éri el az öt százalékot, akkor azzal az erdélyi magyarság a román pártokra bízza a képviseletét, és tapasztalatból tudjuk, hogy nem sok jót várhatunk, ha Rareș Bogdan, Traian Băsescu, Dacian Cioloș vagy Mihai Tudose fogja „képviselni” érdekeinket Brüsszelben. „A román pártoknak az az érdekük, hogy meggyengítsék az erdélyi magyarság érdekképviseletét Európában, Bukarestben és az önkormányzatokban is. Május 26-án fel kell mutatnunk közösségünk erejét, meg kell védenünk érdekeinket!” – fogalmazott az RMDSZ jelöltje.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat