Bő másfél évszázad után jó ideig letehetünk a vonatozásról Kolozsvár és Nagyvárad között

Páva Adorján 2023. szeptember 26., 18:07

Több mint 150 évvel a Nagyvárad–Kolozsvár-vasútvonal átadása után hosszú időre megszűnik a közvetlen vonat-összeköttetés – a Romániából nézve – a nyugati világ kapuját jelentő partiumi város és Erdély központja között. Az egyik legfontosabb személy- és teherszállítási vonalat villamosítási és felújítási munkálatok miatt vonják ki a forgalomból. Bár a csaknem kétmilliárd eurós megaberuházás régóta várt megvalósítás lesz, az „örömünnepet“ beárnyékolja, hogy várhatóan januártól mintegy három éven át teljesen beszüntetik a közlekedést a táv jelentős részén, ami egyáltalán nem kedvez a vonatozás népszerűsítésének. Közben a kolozsvári vasútállomáson továbbra is hiába keressük a magyar nyelvű emléktáblát.

Bő másfél évszázad után jó ideig letehetünk a vonatozásról Kolozsvár és Nagyvárad között
galéria
Várhatjuk. Hamarosan nem fog befutni közvetlen váradi járat a kolozsvári állomásra Fotó: Rostás Szabolcs

A tervek szerint 2024. január elsejétől megszűnik a közvetlen vasúti összeköttetés Kolozsvár és Nagyvárad között – erősítette meg a Hotnews hírportálnak a román állami vasúttársaság (CFR). A tájékoztatás szerint a 152 kilométeres szakaszon 89 kilométeren teljesen lezárják a forgalmat, 28 km-en kettő helyett egyetlen sínpáron közlekednek a vonatok, 22 km-en pedig vonatpótló buszok szállítják az utasokat a nagyszabású korszerűsítési és villamosítási munkálatok ideje alatt, melyek 2026-ig tartanak. És amelyek kiterjednek Váradtól Biharpüspökiig és a magyar határig (így a felújítandó össztáv 166,2 km), illetve magukban foglalják a kolozsvári Törökvágáson megépítendő vasúti felüljárót is.

A CFR szerint valamennyi szakaszon (a távot négy részre osztották) párhuzamosan elkezdik a munkálatokat, tehát Kolozsvár–Egeres, Egeres–Kissebes, Kissebes–Élesd és Élesd–magyar határ között is. Januárban teljesen lezárják a közlekedést az Egeres–Kissebes (kétvágányú vasúti pálya) és a Kissebes–Élesd (egyetlen vágány) közötti távon.

Január elsejétől Kolozsvár és Egeres között csak az egyik sínpárt használják a vonatok, míg Egeres és Bánffyhunyad között (a második szakasz része) vonatpótló buszok biztosítják az összeköttetést az utasok számára.

Fotó: Facebook/CFR Infrastructura

A CFR arra már nem tért ki, mi lesz a Bánffyhunyadról Élesdre vagy Váradra eljutni kívánó utasokkal, de a korábbi beszámolók szerint azt tervezik, hogy lesznek vonatpótló buszok a két megyeszékhely, illetve a kisebb települések között is. Egyelőre azt sem tudni, hogyan érintik a lezárások azokat a nemzetközi járatokat, melyek a Kolozsvár–Várad–Biharpüspöki-útvonalon hagyják el Romániát. A legvalószínűbb, hogy ezeket Érmihályfalva felé terelik, hogy ott lépjék át a határt, ám ez jelentős menetidő-növekedéssel fog járni. A tehervonatokat is más útvonalakra terelik.

A munkálatok nagy felfordulást okoznak, hiszen Kolozsvár és Nagyvárad között jelenleg 19 személyszállító szerelvény közlekedik: kétharmadát a CFR, a többit pedig magántársaságok, a TFC és a Transferoviar működteti. A leggyorsabb nemzetközi járat – „papíron” – bő két és fél óra alatt teszi meg a távot két köztes állomással, míg a leglassúbb 3 óra és 50 perc alatt „fut be”, 42 megálló kipipálása után.

Fotó: Veres Nándor

A Hotnews portál emlékeztet: legalább három évtizede közbeszéd tárgya a szakasz villamosítása, amely nem történt meg a kommunizmusban, amikor sok vonalat korszerűsítettek ily módon Romániában, ám ez lemaradt. A nehéz, hegyes terepen ritka, ha egy-egy szerelvény manapság eléri a 100 kilométer/órás sebességet. A bukaresti portál szerint

soha nem sikerült 2 óra és 12 percnél rövidebb idő alatt megtenni a két nagyváros közötti távot (a csúcs 1989-ből származik), a leggyorsabb vonatok ma 60 km/h-s átlagsebességet hoznak. Pedig még 1939-ben is két és fél óra alatt volt a menetidő (2.22).

Vitathatatlan, hogy a rendkívül forgalmas és fontos vasútvonalra ráfér a korszerűsítés. Ezt végre a hatóságok is felismerték, és zöld jelzést is adtak neki: áprilisban aláírták az utolsó két kiegészítő szerződést is, melyek a Kolozsvár és Biharpüspöki közötti vasútvonal villamosítását-korszerűsítését célozzák. A nagyberuházást összesen áfa nélkül 7,75 milliárd lejből (áfával együtt mintegy 9,3 milliárd, azaz csaknem 1,9 milliárd euró) valósítják meg a 166,2 kilométeres szakaszon, amelyen a személyszállító vonatok helyenként 160 kilométer/órás sebességgel is közlekedhetnek majd, a tehervonatok pedig 120-szal.

Fotó: Veres Nándor

A kincses város és a román–magyar határ közötti vasútvonalat négy szakaszra osztották, mindegyik korszerűsítésére-villamosítására külön versenytárgyalást írtak ki. Azonban közös bennük, hogy egyaránt 6 hónapos tervezési és 36 hónapos kivitelezési határidőt szabtak meg, 60 hónapos jótállási időszakkal.

Tehát – az aláírástól számítva – 2026-ban kell elkészülni a munkálatokkal.

Amint arról beszámoltunk, a legdrágább az Élesdtől a magyar határig vezető negyedik szakasz (áfa nélkül több mint 2,4 milliárd lej), de nem sokkal olcsóbb a műszaki szempontból legnehezebb terepen, a Révi-sziklaszoroson átvezető Kissebes–Élesd vonal korszerűsítése sem (2,1 milliárd). A második, Egeres–Kissebes-szakasz helyreállítása és villamosítása áfa nélkül 1,5 milliárd, a Kolozsvár–Egeres-vonalé pedig 1,6 milliárdba kerül.

A nagyszabású munkálat finanszírozása vissza nem térítendő uniós pénzalapokból történik az országos helyreállítási tervnek (PNRR) a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó programja keretében. A projekt fő célja, hogy a vasúti pálya korszerűsítése révén növelje az utas- és a teherforgalmat a gazdasági és turisztikai szempontból is fontos szakaszon.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A vasúti pálya korszerűsítése mellett az érintett állomásokat is felújítják, ahol szükséges, vasúti felül- és aluljárókat építenek, megemelik a peronokat, hogy ezek megfeleljenek az európai uniós standardoknak, bekötőutakról is gondoskodnak azokon az állomásokon, amelyekhez nem vezet közút. Az illetékesek korábbi közlése szerint a nagyberuházásnak köszönhetően a Révi-szorost is magában foglaló szakasz 60 százalékán a jövőben 100 km/óránál nagyobb sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok, így a jelenlegi átlag három helyett a jövőben két óra alatt lehet megtenni a Kolozsvár–Nagyvárad-távot, de a leggyorsabb járatok az 1 óra 45 perces menetidőt is megközelíthetik.

Fotó: Beliczay László

A várva várt megaberuházás kivitelezői – szokás szerint – nehezen lettek meg, és az eredeti elképzelésekhez képest máris késések történtek, hiszen hat hónapot kellett volna szánni a tervezésre és 36-ot – azaz három évet – a kivitelezésre. De ha január elsején nekifognak, akkor 2026. december 31-re akár be is fejezhetnék a munkálatokat. Ám a romániai viszonyokat ismerve ez utópisztikus megállapítás.

Viszont azzal, hogy ezúttal elsősorban nem az utasok, hanem a munkálatok érdekeit tartják szem előtt, és a táv nagy részén hosszú időre teljesen lezárják a közlekedést, sok időt spórolhatnak, és ha minden rendben halad, akár tényleg elkészülhetnek 2026 végéig.

A nyár folyamán a Pro Infrastruktúra Egyesület is kiemelte, hogy a romániai vasútfejlesztés szörnyű állapota ismeretében üde színfolt, ahogyan felgyorsítanák a munkálatokat Kolozsvár és a magyar határ között. Az infrastrukturális nagyberuházásokat figyelő civil szervezet emlékeztetett: A CFR több mint két évtizede próbál uniós forrásokból fejleszteni, de ez idő alatt a mintegy 8000 kilométeres, személyszállításra is használt hálózatból csupán mintegy 560 km-nyi kétvágányú vasúti pályát korszerűsítettek (a Konstanca–Bukarest–Predeal–Segesvár–Piski–Arad–Kürtös-fővonalon).

Fotó: Pinti Attila

Az átláthatatlan bürokrácia miatt a projektek sokéves késéseket halmoznak fel; a rekordot a Segesvár–Piski-vonal tartja, ahol 11 év elteltével lehetett ismét mindkét vágányon közlekedni.

Az országos helyreállítási alap (PNRR) nagy segítséget jelent. Uniós forrásokból jelenleg 280 kilométernyi vasút felújításának van meg a kivitelezője, illetve tervezés alatt áll: a Kolozsvár–Biharpüspöki-táv mellett az Arad–Temesvár és a Lugos–Karánsebes közötti vonal.

A Pro Infrastruktúra szerint a PNRR szigorú feltételrendszere elősegítheti, hogy az említett erdélyi szakaszok hamarabb elkészüljenek, illetve az is ezt szolgálhatja, hogy sok helyen csak egyetlen vágány húzódik, tehát teljesen le kell állítani a forgalmat – ami szintén gyorsabb munkát tesz lehetővé.

Ugyanakkor az utasok, főleg az ingázó diákok, egyetemisták körében megütközést, felháborodást váltott ki, hogy ilyen hosszú időre lezárják a Kolozsvár és Nagyvárad közötti távot.

Hiszen az alternatívaként felajánlott (mikro)buszozás jóval kényelmetlenebb utazási mód, ráadásul egy olyan közútszakaszon, amely zsúfolt és veszélyes – a két nagyváros között köztudottan nem húzódik autópálya, és jó ideig nem is lesz új, egybefüggő, biztonságos aszfaltcsík.

Mások azért kritizálják a döntést, mert gyakorlatilag három évre elüldözik azokat az utasokat is, akik a pocsék romániai vasúthálózat ellenére eddig kitartottak ezen közlekedési mód mellett. És könnyen előfordulhat, hogy számottevő részük már nem fog visszatérni, ugyanis ilyen hosszú idő alatt kénytelen lesz más, szintén hosszú távú megoldást találni az utazásra – például autót vesz vagy rászokik a buszozásra.

Fotó: Pinti Attila

A nagy kimaradás egyébként 153 évvel azok után történik, hogy – még az Osztrák–Magyar Monarchia idején – átadták a Magyarországot Erdély fővárosával is összekötő Nagyvárad–Kolozsvár-vasútvonalat. Amint arról beszámoltunk, a 150. évfordulón emléktáblát állítottak a jeles esemény alkalmából a kolozsvári állomás főépületén.

A Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) képviselői az éppen tomboló koronavírus-járványra hivatkozva nem vettek részt a megemlékezésen, de Mucsi Attila Józsefné igazgató üzenetében emlékeztetett, a Nagyvárad–Kolozsvár–Segesvár–Brassó fővonal építésének ötlete már 1847-ben felmerült.

A vonalvezetést illetően élénk és hosszas vita alakult ki a különféle érdekcsoportok között. A végleges döntést követően a vasútépítés engedélyezési okmányát az 1868-as XLV. törvény hagyta jóvá, amelyet az uralkodó Ferenc József 1868. december 6-án szentesített.

Ezt követően 1869. március 8-án megalakult a Magyar Keleti Vasút Részvénytársaság. A fővonal Nagyvárad–Kolozsvár szakasza elsőként épült meg. A Nagyvárad–Kolozsvár közötti 152 km hosszú pályát a nehéz terepviszonyok miatt 1869. december 31. helyett csak nyolc hónappal később, 1870. szeptember 7-én sikerült átadni. A szakasz azóta is a térség vérkeringésének szerves részét képezi, egyben Románia vasúti hálózatának jelentős fővonala is.

„Erre mi is büszkék vagyunk. 150 év nagy idő; országhatárok, államformák, gazdasági hajtóerők sorra változtak, de a vasúti közlekedés állandó, és a jövőben egyre nagyobb hangsúllyal vesz részt a közösségi közlekedésben. Ugyanígy Magyarország összekapcsolása Erdéllyel, hiszen a tradicionálissá vált Corona InterCity vonatpár közlekedtetése a MÁV számára alapvető fontossággal bír” – hangzott el az eseményen.

Amelyet alaposan beárnyékolt, hogy a helyi hatóságok kizárólag román nyelvű táblával emlékeztek a magyarok által épített vasútvonalra Kolozsváron 2020. szeptember 7-én.

És nem ez volt az első alkalom, amikor „törölni” kívánták a múlt magyar kötődéseit: a CFR kincses városi regionális kirendeltsége 2014 májusában helyezett el márványtáblát a pályaudvar épületének homlokzatára, felsorolva az egykori állomásfőnökök nevét és tevékenységük időszakát. A gesztus szépséghibája azonban az volt, hogy az 1870 és 1945 közötti időszakban, vagyis az Osztrák–Magyar Vasúttársaság, majd a Magyar Királyi Államvasutak működése idején szolgálatot teljesítő vezetőket „ismeretlenekként” tüntették fel a plaketten.

A 150 éves vasútvonalnak emléket állító tábla ügyében ma sincs változás.

Fotó: Pinti Attila

Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő éppen a napokban közölte, ismét kérvényt iktatott a Román Vasúttársaság regionális központjánál, amelyben arról érdeklődött, hogy milyen intézkedéseket sikerült foganatosítani az elmúlt években az emléktábla román szövegének – amellyel az állomás fennállásának 150. évfordulójára emlékeznek – magyar nyelvre való lefordításával kapcsolatosan.

Ugyanakkor arról is érdeklődött, hogy milyen előrelépések történtek az 1870 és 1945 közötti időszakban szolgálatot teljesítő vezetők nevének megszerzése terén. Amint arról beszámoltunk, utóbbi esetben már 2015-ben megkapta a CFR a MÁV-tól az általuk „ismeretlennek” tartott magyar állomásfőnökök névsorát. A Román Vasúttársaság illetékese akkor azt ígérte: a márványtáblán szereplő névsort kiegészítik, a plakettet pedig újra elhelyezik a kolozsvári pályaudvar épületén, amint beszerzik a helyi hatóságoktól a szükséges engedélyeket.

„Erre vonatkozóan mi felvettük a kapcsolatot a MÁV SZK Zrt.-vel, akik egy táblázat formájában el is küldték nekünk a fent említett magyar állomásfőnökök listáját, amit továbbítottunk a Román Vasúttársaság regionális központjának. Bízunk benne, hogy ezúttal nem hivatkoznak arra, hogy nincsen erre vonatkozóan teljes információjuk” – írta múlt héten Csoma Botond.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport